- 1 Sporo odwiedzających mimo deszczu (21 opinii)
- 2 Grzechy gastronomii: kto winny? (124 opinie)
- 3 Festiwal Światła rozbłysnął w Hevelianum (3 opinie)
- 4 Połączyła ich miłość do jedzenia (46 opinii)
- 5 5 kultowych reklam Mango TV (36 opinii)
- 6 Piją piwo na stadionie. Hevelka ruszyła (1 opinia)
Restauracja Seafood Station oficjalnie otwarta
W środowy wieczór sopocka restauracja Seafood Station, mieszcząca się w budynku Sopot Centrum i działająca już od kilku tygodni, została oficjalnie otwarta. Zaproszeni goście mieli okazję spróbować flagowych pozycji z karty menu, opartej w całości na rybach i owocach morza z całego świata.
Seafood Station nie jest jedyną restauracją w Trójmieście, gdzie w karcie menu znajdziemy świeże ryby i owoce morza, bo te serwują m.in. Zafishowani i Tawerna Dominikańska w Gdańsku, Krew i woda w Gdyni czy food-truck Honolulu; jest jednak pierwszą, która stawia tylko na takie produkty.
- Planowaliśmy tę restaurację od bardzo dawna. Zależało nam, by stworzyć miejsce dla każdego, które przyciągnie gości niecodziennym menu, oryginalnym wystrojem i klimatem. Tworząc ją wzorowaliśmy się na portowej hali rybnej, ale w dzisiejszym, nowoczesnym wydaniu. Wyróżnia nas m.in. otwarta kuchnia, tzw. open kitchen, dzięki której możemy podglądać pracę kucharzy oraz lada, wypełniona lodem, na której wyłożone są ryby i owoce morza. Każdy może wybrać dokładnie to, na co ma ochotę - mówiła Marta Lendzion, współwłaścicielka sopockiej restauracji.
Z okazji otwarcia szef kuchni, Radosław Wereszczyński, przygotował najpopularniejsze dania z karty w formie niewielkich przekąsek na zimno i ciepło. Na stoły trafiły m.in. ostrygi, koktajlowe krewetki, minikanapki z pastą z makreli, delikatne ceviche z dorsza oraz śledzie marynowane w cydrze. Szczególnym jednak zainteresowaniem cieszyły się potrawy podane na ciepło - kawałki grillowanej ośmiornicy, aromatyczne przegrzebki oraz miniaturowe "fish&chips" z dodatkiem puree z groszku. Nie zabrakło także specjalnie wybranych pod menu alkoholi, w tym win białych, musujących oraz drinków.
- Inspiracją przy tworzeniu menu był bogaty świat mórz i oceanów, ale nie unikamy lokalności. W karcie znajdziemy dobrze nam znane ryby, takie jak dorsz czy śledź. Lokalność widać również w wystroju restauracji, która mieści się nieopodal dworca. To dlatego pod wielkim, ciętym z bali rodzinnym stołem, który stoi w centrum lokalu oraz w jego drewnianym odbiciu zawieszonym pod sufitem, widać motyw szyn. Na ścianach znajdują się białe kafle, przywołujące Hale Targowe w Gdyni - opowiadała współwłaścicielka.
Wnętrze, które zaprojektował dr Jan Sikora, to mieszanka kontrastów. Z jednej strony są to surowe i proste elementy, takie jak drewno, mozaika na podłodze czy białe kafle na ścianach, z drugiej eleganckie i nawiązujące do stylu postkolonialnego - m.in. wygodne sofy, designerski zegar "Barcelona" firmy Nomon czy oryginalne lampy "Mimosa" od Atelier Areti, kształtem przypominające rybią ikrę.
Zobacz także: Jan Sikora. Projektant modnych miejsc
Miejsca
Wydarzenia
Opinie (113) 6 zablokowanych
-
2016-09-29 07:55
Aloza...Aloza!!! (1)
W Gdyni na 10 lutego Aloza to był wypas !
- 27 0
-
2016-09-29 23:11
Te kalmary z Alozy....
Łkam i przelykam ślinkę...- 0 0
-
2016-09-29 06:08
Jest śledzik i coś na drugą nóżke? (2)
- 30 1
-
2016-09-29 15:12
no tak (1)
Na rauty to zapraszają śmietankę A my zwykli obywatele to jedynie artykuł i ości.
- 0 0
-
2016-09-29 23:08
Macie jeszcze "zemstę Szczecina" w Realu :D
- 0 0
-
2016-09-29 17:53
(2)
To sie mówi przerost formy nad treścią. Polecam do Rybakow obok przystani przyjść z ranca i za pare groszy kupić rybkę prosto z kutra . I do tego flaszka wina lub zimne piwo plus biały świeży chlebek . W tej knajpie zeby sie najeść z rodzina 1000 zł . Założę sie ze bedzie zamknięta za rok. Ppzdr
- 4 5
-
2016-09-29 21:28
i koc na plazy może jeszcze? (1)
Kogoś stać to sobie idzie zjeść w fajnym lokalu, nie każdy lubi "gotować" produkty z biedronki
- 1 2
-
2016-09-29 21:56
Czytaj ze zrozumieniem , Swieza Ryba z Kutra co przyplywa co rano. A nie osmiornica za 100 gram wieziona niewiadomo skad. Napnij sie bardziej i jedz deluks , smacznego przyjemnego zadluzania sienna karcie
- 1 1
-
2016-09-29 11:25
bardzo lubie patrzeć na tych wspanialych ludzi (5)
Bogatych,pieknych,swiatowych bywalców salonów,modnie ubranych ,z klasą i obyciem potrafiących sie odnaleźć w tak ekskluzywnych miejscach.Te wspaniałe brody,eleganckie kreacje dam,te kieliszki do wina wielkosci glowy..Cóż za wielki świat,niedostępny dla mnie tyrajacego w markecie za najniższą krajową na śmieciowej umowie.Poozstaje mi tylko tanie piwo,mielone i TVN oraz czasami takie właśnie artykuły na Trojmiasto.pl
- 18 1
-
2016-09-29 11:59
(2)
Zmień pracę, weź kredyt, sprzedaj obraz!
- 9 0
-
2016-09-29 21:26
wynieś znaczki za mln pln
- 1 0
-
2016-09-29 12:45
Zahacz sie w radzie nadzorczej bez wykształcenia albo aptece
- 1 1
-
2016-09-29 11:48
wiesz ile kosztuje kg świeżej flądry? (1)
6-7 złotych, zatem nie marudź, że jesteś skazany na mielone. Za dwie średnie flądry zapłacisz okolo 3-4 złotych, to dużo?
- 1 3
-
2016-09-29 15:05
Po co odpowiadasz na prowokacje?
- 1 1
-
2016-09-29 11:13
19zł za ostrygę?! (3)
19zł za ostrygę to gruba przesada. W makro można kupić świeżą za 3-4 zł, oblać sokiem z cytryny i gotowe. Pozdrawiam.
- 13 5
-
2016-09-29 21:13
W UK
W UK ostrygi kosztują 1-2gbp sztuka w restauracji. W prawdzie jest to tam o wiele bardziej popularny produkt, ale i tak 16pln to zarty.
- 1 0
-
2016-09-29 17:39
Świadomość produktu...oraz Gastrobiznesu !
Kupuj w makro,smacznego!!!- 0 1
-
2016-09-29 16:51
A ziemniaka kupisz za 20 groszy, a w nawet taniej restauracji masz go za 2-4 złote...
- 4 0
-
2016-09-29 10:48
I to był jedyny dzień gdzie panował tłok. (1)
Bo tak to wiatr tam raczej hula.
A 39 złotych to chyba za tą całą ośmiornicę.- 13 2
-
2016-09-29 21:11
dworzec
ogolnie to dworzec w sopocie jest niewypalem. co ide tam zawsze to pustki w tych lokalach.
- 2 1
-
2016-09-29 08:11
taka knajpa nie ma w Polsce racji bytu. (3)
wolę raz na pół roku polecieć do Azji i najeść się świeżych owoców morza do syta za 1/5 cen podanych tutaj albo śmignąć do Skandynawii i w przybliżonych kwotach otrzymać to przyrządzone trzy razy lepiej.
- 19 5
-
2016-09-29 21:10
Obiad z owocow morza w dobrej Tajskiej restauracji to tez 200-300 zl od osoby
Jak wyzej
- 0 1
-
2016-09-29 20:34
mozesz podac link do knajpy z rybami w norwegii... za takie same pueniadze?
- 0 1
-
2016-09-29 20:33
ja na do azji na obiad latam co 2 tygodnie bjedaku
- 1 0
-
2016-09-29 20:58
Ładne bistro na dworcu (1)
trochę siara iści z dziewczyną na dworzec jeść nie .
Wolę mniej luksusowo ale bardziej spokojnie i z widokiem .
Czy ja wiem to chyba dla studenta to i ceny 5,10,15 powinny być- 1 4
-
2016-09-29 21:04
5.10.15 te czasy juz minely poza tym w Sopocie to nigdzie nie bylo takich akcji...jak ceny nie odpowiadaja to niedaleko MC i wiele innych miejsc
- 2 1
-
2016-09-29 15:58
Super miejsce i naprawde smaczne jedzenie. (2)
Co do cen to zalezy od zarobkow, ja zarabiam naprawde dobrze i wydanie 200 PLN na obiad nie jest dla mnie odczuwalne. Atmosfera wysmienita, mila obsluga.
- 5 4
-
2016-09-29 19:31
jesteś radną z PO? (1)
Czy tanczysz w kokomo?
- 4 1
-
2016-09-29 20:39
raczej sponsoring
- 2 1
-
2016-09-29 09:16
(3)
Pamiętam smażalnie rybną Karmazyn za kasami SKM. Przystępne ceny, piwko, wszystko świeże i smaczne. A to to raczej dla niemca i norwega jest miejsce. Ceny kosmiczne!!! Kim trzeba być, aby tam się stołować?
- 16 1
-
2016-09-29 10:35
radnym z PO (2)
- 8 0
-
2016-09-29 11:59
lub każdej innej partii (1)
- 2 2
-
2016-09-29 20:35
albo po ukladzie w spolce panstwowej
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.