- 1 Grzechy gastronomii: kto winny? (149 opinii)
- 2 Sporo odwiedzających mimo deszczu (22 opinie)
- 3 Piją piwo na stadionie. Hevelka ruszyła (26 opinii)
- 4 Festiwal Światła rozbłysnął w Hevelianum (4 opinie)
- 5 Młodzi w ten weekend bawią się na Elektryków (6 opinii)
- 6 Połączyła ich miłość do jedzenia (47 opinii)
Restauracja Seafood Station oficjalnie otwarta
W środowy wieczór sopocka restauracja Seafood Station, mieszcząca się w budynku Sopot Centrum i działająca już od kilku tygodni, została oficjalnie otwarta. Zaproszeni goście mieli okazję spróbować flagowych pozycji z karty menu, opartej w całości na rybach i owocach morza z całego świata.
Seafood Station nie jest jedyną restauracją w Trójmieście, gdzie w karcie menu znajdziemy świeże ryby i owoce morza, bo te serwują m.in. Zafishowani i Tawerna Dominikańska w Gdańsku, Krew i woda w Gdyni czy food-truck Honolulu; jest jednak pierwszą, która stawia tylko na takie produkty.
- Planowaliśmy tę restaurację od bardzo dawna. Zależało nam, by stworzyć miejsce dla każdego, które przyciągnie gości niecodziennym menu, oryginalnym wystrojem i klimatem. Tworząc ją wzorowaliśmy się na portowej hali rybnej, ale w dzisiejszym, nowoczesnym wydaniu. Wyróżnia nas m.in. otwarta kuchnia, tzw. open kitchen, dzięki której możemy podglądać pracę kucharzy oraz lada, wypełniona lodem, na której wyłożone są ryby i owoce morza. Każdy może wybrać dokładnie to, na co ma ochotę - mówiła Marta Lendzion, współwłaścicielka sopockiej restauracji.
Z okazji otwarcia szef kuchni, Radosław Wereszczyński, przygotował najpopularniejsze dania z karty w formie niewielkich przekąsek na zimno i ciepło. Na stoły trafiły m.in. ostrygi, koktajlowe krewetki, minikanapki z pastą z makreli, delikatne ceviche z dorsza oraz śledzie marynowane w cydrze. Szczególnym jednak zainteresowaniem cieszyły się potrawy podane na ciepło - kawałki grillowanej ośmiornicy, aromatyczne przegrzebki oraz miniaturowe "fish&chips" z dodatkiem puree z groszku. Nie zabrakło także specjalnie wybranych pod menu alkoholi, w tym win białych, musujących oraz drinków.
- Inspiracją przy tworzeniu menu był bogaty świat mórz i oceanów, ale nie unikamy lokalności. W karcie znajdziemy dobrze nam znane ryby, takie jak dorsz czy śledź. Lokalność widać również w wystroju restauracji, która mieści się nieopodal dworca. To dlatego pod wielkim, ciętym z bali rodzinnym stołem, który stoi w centrum lokalu oraz w jego drewnianym odbiciu zawieszonym pod sufitem, widać motyw szyn. Na ścianach znajdują się białe kafle, przywołujące Hale Targowe w Gdyni - opowiadała współwłaścicielka.
Wnętrze, które zaprojektował dr Jan Sikora, to mieszanka kontrastów. Z jednej strony są to surowe i proste elementy, takie jak drewno, mozaika na podłodze czy białe kafle na ścianach, z drugiej eleganckie i nawiązujące do stylu postkolonialnego - m.in. wygodne sofy, designerski zegar "Barcelona" firmy Nomon czy oryginalne lampy "Mimosa" od Atelier Areti, kształtem przypominające rybią ikrę.
Zobacz także: Jan Sikora. Projektant modnych miejsc
Miejsca
Wydarzenia
Opinie (113) 6 zablokowanych
-
2016-09-29 18:30
kurczę! drożej niż w Barcelpnie na lotnisku!
- 1 0
-
2016-09-29 13:13
a jest karp smażony? (1)
- 5 1
-
2016-09-29 18:02
Na pewno , i szczupak i kijanka
- 2 0
-
2016-09-29 14:38
A (4)
A rabat na kartę sopocką jest?
- 4 2
-
2016-09-29 17:45
Typowo... polaki...rabaty,znikzki...
Sopociak,ktory mieszka w Sopocie chce znizke tytulem czego?mieszkania w Sopocie?To tak drogie miasto,wiec chyba Sopocian stac na wyjscie do restauracji?!- 0 0
-
2016-09-29 15:06
Nie, ale jeśli jesteś ministrantem jakiegoś ministra, to na pewno Cię ugoszczą z upustem
- 0 2
-
2016-09-29 14:53
Budyn z kolezkami będą bywać na spotkaniach biznesowych
Ustalą kto ma co mowic w razie wizyty CBA
- 1 1
-
2016-09-29 14:51
jest znizka na legitymacje partyjną Platformy Obywatelskiej
- 2 1
-
2016-09-29 12:44
Typowo (2)
Typowo hejtowo...coz by innego na Trojmiasto.pl
- 2 4
-
2016-09-29 14:55
zostaw Trojmiasto.pl poczytaj Wyborczą albo Newsweeka (1)
- 3 1
-
2016-09-29 17:42
Tylko hejterzy maja tu powodzenie
Moze czas zmienic nazwe ?- 0 2
-
2016-09-29 06:32
Rozczarowanie (3)
Byłem i się zawiodłem, część jedzenia była chłodna i przeciętna w smaku. Kolnerka tę informację przemilczała... i to najbardziej mnie rozczarowało, po co pytała czy smakowało??
Kolacja nie warta swojej wysokiej ceny.- 35 7
-
2016-09-29 15:13
przecież
Wyraźnie było napisane że podawali zimne i ciepłe A ty pewnie trafiłeś na zimne
- 2 1
-
2016-09-29 07:10
Ryba się psuje w ciepłym!!
- 6 0
-
2016-09-29 07:08
Uwielbiam to pytanie-"czy smakowało"
- 15 1
-
2016-09-29 13:32
Jak można żreć te świństwa??? Ludzie, syf! Syf! Syf!
- 3 5
-
2016-09-29 11:11
(2)
Przez komuchów z eurokołchozu ceny ryb w Polsce są skandalicznie wysokie.
- 2 2
-
2016-09-29 11:52
Ceny są już takie w tych knajpach jakby w Polsce ludzie w euro zarabiali....
- 4 0
-
2016-09-29 11:27
eurokołchokomuchów
- 3 0
-
2016-09-29 08:11
Sea Food Station (5)
W Polsce owoce morza to produkt "eksluzywny"
W Hiszpanii to produkt podstawowy bo tam jest.
Cena 39pln za 100g osmiornicy ktora notabene trzeba lubic i umiec przygotowac to jest przesada gdzie 1kg to max 80zł.
Tak czy siak wszystko jest mrozone. A owoce morze zajada się tam gdzie wystepują.
To powinny być bary z polskimi rybami specjałami ale lepsze zagraniczne mrożone niż Nasze. Ale co kto lubi. W każdym kraju lobbuje się regionalne swoje produkty a nie import.- 37 2
-
2016-09-29 09:12
kilo osmiornicy nie kosztuje 80zl tylko 29,99 (3)
Sklep biedronka. Dział mrozonki. P.s. Mrozona osmiornica jest lepsza od świeżej. Po rozmrozeniu jej mięso jest miększe.
- 7 0
-
2016-09-29 10:32
bardziej miękkie znaczy?
- 2 0
-
2016-09-29 09:15
(1)
Najpierw trzeba nauczyć się czytać ze zrozumieniem. 1kg ośmiornicy kosztuje max.80zł/kg. A w biedzie tak za 30zł jest kg. Poza tym porównuje się parę źródeł niż tylko biedra wyznacznikiem.
- 3 0
-
2016-09-29 10:03
Makro też kosztuje około 30zł
- 2 0
-
2016-09-29 10:31
brawo!wszystko w temacie.przerost formy nad trescia jak w zdecydowanej większości w Sopocie
- 0 1
-
2016-09-29 10:19
goście zawsze lubią zjeść za darmo, ale z tego może 10 % wróci. Zreszta ceny z kosmosu !
- 2 0
-
2016-09-29 10:06
Drogo i kijowo !
Właściciele chyba nie zdają sobie sprawy za za 30 pln to można u konkurencji zjeść kawał solidnego miecha a nie shity fish and chips
- 9 3
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.