- 1 Fale w Sopocie. Nowa impreza przy plaży (2 opinie)
- 2 Grzechy gastronomii: kto winny? (193 opinie)
- 3 Młodzi w ten weekend bawią się na "Ele" (60 opinii)
- 4 Piją piwo na stadionie. Hevelka ruszyła (95 opinii)
- 5 Festiwal Światła rozbłysnął w Hevelianum (7 opinii)
- 6 Sporo odwiedzających mimo deszczu (30 opinii)
Restauracja Seafood Station oficjalnie otwarta
W środowy wieczór sopocka restauracja Seafood Station, mieszcząca się w budynku Sopot Centrum i działająca już od kilku tygodni, została oficjalnie otwarta. Zaproszeni goście mieli okazję spróbować flagowych pozycji z karty menu, opartej w całości na rybach i owocach morza z całego świata.
Seafood Station nie jest jedyną restauracją w Trójmieście, gdzie w karcie menu znajdziemy świeże ryby i owoce morza, bo te serwują m.in. Zafishowani i Tawerna Dominikańska w Gdańsku, Krew i woda w Gdyni czy food-truck Honolulu; jest jednak pierwszą, która stawia tylko na takie produkty.
- Planowaliśmy tę restaurację od bardzo dawna. Zależało nam, by stworzyć miejsce dla każdego, które przyciągnie gości niecodziennym menu, oryginalnym wystrojem i klimatem. Tworząc ją wzorowaliśmy się na portowej hali rybnej, ale w dzisiejszym, nowoczesnym wydaniu. Wyróżnia nas m.in. otwarta kuchnia, tzw. open kitchen, dzięki której możemy podglądać pracę kucharzy oraz lada, wypełniona lodem, na której wyłożone są ryby i owoce morza. Każdy może wybrać dokładnie to, na co ma ochotę - mówiła Marta Lendzion, współwłaścicielka sopockiej restauracji.
Z okazji otwarcia szef kuchni, Radosław Wereszczyński, przygotował najpopularniejsze dania z karty w formie niewielkich przekąsek na zimno i ciepło. Na stoły trafiły m.in. ostrygi, koktajlowe krewetki, minikanapki z pastą z makreli, delikatne ceviche z dorsza oraz śledzie marynowane w cydrze. Szczególnym jednak zainteresowaniem cieszyły się potrawy podane na ciepło - kawałki grillowanej ośmiornicy, aromatyczne przegrzebki oraz miniaturowe "fish&chips" z dodatkiem puree z groszku. Nie zabrakło także specjalnie wybranych pod menu alkoholi, w tym win białych, musujących oraz drinków.
- Inspiracją przy tworzeniu menu był bogaty świat mórz i oceanów, ale nie unikamy lokalności. W karcie znajdziemy dobrze nam znane ryby, takie jak dorsz czy śledź. Lokalność widać również w wystroju restauracji, która mieści się nieopodal dworca. To dlatego pod wielkim, ciętym z bali rodzinnym stołem, który stoi w centrum lokalu oraz w jego drewnianym odbiciu zawieszonym pod sufitem, widać motyw szyn. Na ścianach znajdują się białe kafle, przywołujące Hale Targowe w Gdyni - opowiadała współwłaścicielka.
Wnętrze, które zaprojektował dr Jan Sikora, to mieszanka kontrastów. Z jednej strony są to surowe i proste elementy, takie jak drewno, mozaika na podłodze czy białe kafle na ścianach, z drugiej eleganckie i nawiązujące do stylu postkolonialnego - m.in. wygodne sofy, designerski zegar "Barcelona" firmy Nomon czy oryginalne lampy "Mimosa" od Atelier Areti, kształtem przypominające rybią ikrę.
Zobacz także: Jan Sikora. Projektant modnych miejsc
Miejsca
Wydarzenia
Opinie (113) 6 zablokowanych
-
2016-09-29 09:05
wyróżnia nas otwarta kuchnia
Tzn open Kitchen...:) poważnie??? Dzieki za lekcje angielskiego :)
- 13 2
-
2016-09-29 08:39
swieza osmiornica?
Musialaby byc z morza baltyckiego czy polnocnego..
- 8 1
-
2016-09-29 07:34
Powodzeńia :-) (2)
Wnętrze piękne, miejsce modne, właściciele ambitni, chef'owie sprawdzeni, dostawy ryb do knajp sie juz ucywilizowały. Wróżę sukces :-)
No i knajpy rybnej z prawdziwego zdarzeńia w Trójmieście do tej pory nie było!- 15 27
-
2016-09-29 08:11
Marta B.
- 3 0
-
2016-09-29 07:39
Smród brzydko patologia i typy spod ciemnej gwiazdy
- 6 5
-
2016-09-29 06:14
Trzeba iść i zobaczyć :) (5)
Wygląda na ciekawe miejsce, koniecznie do sprawdzenia
- 13 20
-
2016-09-29 08:01
Marta B. (1)
- 1 1
-
2016-09-29 08:05
Umowa była na samo M.
- 1 0
-
2016-09-29 07:12
Nie stać cie (2)
- 2 3
-
2016-09-29 07:30
Pięknie (1)
oby sie utrzymało!
- 1 3
-
2016-09-29 07:41
Państwowa Inspekcja Pracy się dowie...
- 2 0
-
2016-09-29 07:56
hmm
Wchodzę na stronę restauracji a tam rak menu...
- 12 1
-
2016-09-29 07:41
Wpadnę tam na seafood
- 5 7
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.