- 1 Młodzi w ten weekend bawią się na "Ele" (52 opinie)
- 2 Piją piwo na stadionie. Hevelka ruszyła (87 opinii)
- 3 Grzechy gastronomii: kto winny? (187 opinii)
- 4 Fale w Sopocie. Nowa impreza przy plaży
- 5 Festiwal Światła rozbłysnął w Hevelianum (6 opinii)
- 6 Sporo odwiedzających mimo deszczu (30 opinii)
Ruszył Gdański Szlak Kulinarny w Śródmieściu
Nalewki, pizze, ciastka, tapasy, ale także nieco bardziej regionalne przysmaki - znajdziemy w obrębie tegorocznego Gdańskiego Szlaku Kulinarnego, który został utworzony w ramach wsparcia gdańskich restauratorów i przy okazji zmienionej formuły Jarmarku Bożonarodzeniowego. Budki będą stać w centrum Gdańska do 30 grudnia.
Świąteczne iluminacje rozbłysły w Gdańsku
Pierwszy raz w historii Jarmark Bożonarodzeniowy odbywa się wirtualnie. Wszystko z powodu trwającej pandemii koronawirusa, która nie pozwala na bezpieczne przeprowadzenie imprezy na Targu Węglowym. Jednak nie wszystko stracone, bo władze miasta wpadły na pomysł utworzenia tymczasowego gdańskiego szlaku kulinarnego na Głównym Mieście. Poza tym na Targu Węglowym wciąż podziwiać można świąteczne iluminacje.
25 domków restauracyjnych w Śródmieściu
O pomyśle wsparcia restauratorów i utworzenia tymczasowych specjalnych świątecznych domków na Głównym Mieście poinformował niecałe dwa tygodnie temu wiceprezydent Piotr Grzelak.
- W tym roku nie ma jarmarku, na którym można było spróbować świątecznych smakołyków. Dlatego wspólnie z restauratorami zachęcamy do wyjścia na Gdański Szlak Kulinarny, gdzie będzie można to zrobić. 25 restauratorów odpowiedziało na naszą propozycję postawienia w różnych częściach Głównego Miasta budek z drobną gastronomią na wynos, gdzie królować będą świąteczne smaki. Ruszamy już od najbliższego tygodnia - mówił wiceprezydent Piotr Grzelak.
Od zupy z homara przez pizzę po regionalne wyroby
Do wzięcia udziału w Gdańskim Szlaku Kulinarnym zaproszono 25 restauracji, które od 4 do 30 grudnia serwują drobną gastronomię na pięciu ulicach w Śródmieściu. W określonych lokalizacjach możemy spróbować kawy i ciastek, pizzy, tapasów, nalewek czy dań kuchni regionalnej.
Rozmieszczenie restauracji na Gdańskim Szlaku Kulinarnym
Ul. Tkacka
- Łąka Bar
- Spożywczy
- Goldwasser, Restauracja Targ Rybny i L'Entre Villes
Ul. Długa
- Rękawiczka
- Kubicki
- PiKawa
- Lijewska
- Canis
- Goldwasser, Restauracja Targ Rybny i L'Entre Villes
- Marina Cafe
- Pellowski
- Pub Red Light
- Pomelo Bistro
Długi Targ
- Ołowianka B&B
- Kuchnia Rosyjska
- Ritz
- Hola Tapas
- Leń
- Piwnica Rajców
Zielony Most
- Wiśniewski
- Motławianka
- Stay Inn
- Mon Balzac
Targ Rybny
- Fellini
- Ołowianka B&B
- Ostro
- Niestety, ale w tym roku Jarmark Bożonarodzeniowy ma zupełnie inną formę niż ta, do której przywykliśmy. Trochę nam przykro, ale może - na co liczymy - za rok już będzie normalnie. Cieszy nas natomiast fakt, że możemy wspomóc restauratorów, którzy w tych trudnych czasach znaleźli się w bardzo trudnej sytuacji - mówił pan Mariusz z żoną.
Największym zainteresowaniem cieszą się oczywiście wyroby z grzanego wina oraz kuchnia regionalna, tj. pierogi, śledzie, bigos lub kiełbasy. Nie brakuje jednak amatorów bardziej wyrafinowanej kuchni, którzy w tym roku nie mogą narzekać na brak urozmaicenia menu w restauracyjnych domkach.
Opinie (195) ponad 20 zablokowanych
-
2020-12-06 15:02
Cena gorącej herbaty: 8zł. (1)
Nie komentuję pazerności tego kto wywiesił taką cenę.
- 30 5
-
2020-12-06 17:06
Ty byś sprzedawał za 2 zł tygrysie gastronomii ?
- 0 8
-
2020-12-06 15:07
(1)
Cena chyba tylko dla beneficjentów układu okrągłostołowego z komunistami.
- 12 11
-
2020-12-06 16:49
raczej
- 1 1
-
2020-12-06 13:12
:-( kielbasa, smalec - ile mozna - tylko forma tapas, male dania ale z klasą , smakiem i pomysłem (3)
- 9 10
-
2020-12-06 16:29
Dla jaśniepana co powinno się serwować na świątecznym jarmarku ?
- 3 0
-
2020-12-06 13:15
Napisał mistrz języka polskiego. (1)
- 3 1
-
2020-12-06 16:19
mistrz, z klasą...
- 0 0
-
2020-12-06 15:57
Idea
Nie rozumiem niby czym to się różni od jarmarku? Na to samo wychodzi, w ogóle nie powinno tego być z racji pandemii
- 27 0
-
2020-12-06 15:34
Nie rozumiem, dlaczego inne restauracje
...nie mogą się otworzyć.
W jaki sposób wybierane były te knajpy? Ile trzeba było zapłacić za stoisko? Co to za szlak w ogóle bez pomysłu...
Trochę żenada.
Współczuję reszcie gastronomii, oni nawet nie zarobią na głupim grzanym winie- 27 6
-
2020-12-06 15:13
Virus
Mamy pandemie,organizowanie stoisk handlowych gdzie bedą sie gromadzić mieszkańcy nie jest dobrym pomysłem.
- 24 1
-
2020-12-06 15:00
25 domkow restauracyjnychh (1)
Miasto zarobi na wynajmie,sprzedawcy zarobią na srzedaży swoich towarów ,a mieszkańcy miasta zupełnie darmo i w promocji zarażą sie Covid19,wszak mamy pandemie.To super pomysł brawo :)
- 32 7
-
2020-12-06 15:06
Za darmo nie ma nic.
- 4 0
-
2020-12-06 15:03
Przepyszny kebap jak zwykle. Na deser oscypek z żurawiną
- 5 7
-
2020-12-06 15:01
ha
dziś wyczyścilem wszystke sześć budek lęgowych dla ptaków w moim ogrodzie
podsypałem w obydwu karmnikach
to trzeba zobaczyć te budki dla ludzi :-)
kiedyż źywiłem się głównie tapas w Barcelonie, prawie miesiąc
ttlko wino (płatne) i tapas (darmo) :) fajny zwyczaj, moźe u nas przyjdzie?- 8 2
-
2020-12-06 14:43
Zaraz zaraz zaraz (2)
Przecież to jest jawne łamanie prawa i przez sprzedających i przez kupujących co na to sanepid ?? podawany jest tam zabójczy chleb ze smalcem i ogórkiem. Czy są tym samym równi i równiejsi ?? To są podwójne standardy w państwie Dulkiewiczówny. Ktoś musiał ładnie przytulić.
- 29 8
-
2020-12-06 14:46
Ten sanepid to niech idzie do kościołów na mszę. (1)
Brak dystansu i za dużo ludzi.
- 6 6
-
2020-12-06 14:52
Mówimy teraz o restauratorach
A nie o kościele. Dlaczego inni nie mogą handlować , tym bardziej otwartym alkoholem na wynos ?
- 4 4
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.