• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Śledzik i ostatki w Trójmieście. Gdzie świętować koniec karnawału?

MM
21 lutego 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (67)
Dawniej podczas ostatnich dni karnawału królował śledź, którego podawano w trakcie hulaszczych zabaw. To prosta i tania potrawa, która zwiastowała nadchodzący post i świetnie pasowała jako dodatek do napojów alkoholowych. Dawniej podczas ostatnich dni karnawału królował śledź, którego podawano w trakcie hulaszczych zabaw. To prosta i tania potrawa, która zwiastowała nadchodzący post i świetnie pasowała jako dodatek do napojów alkoholowych.

Zbliża się "śledzik", czyli ostatni dzień karnawału. Choć tradycja świętowania tego dnia pomału umiera, nadal można znaleźć wydarzenia, które w symboliczny sposób pozwalają pożegnać karnawał. Gdzie w Trójmieście możemy pobawić się tego dnia?




Czy planujesz bawić się w ostatki?

Zarówno ostatki, czyli ostatnie dni karnawału, które zaczynają się w tłusty czwartek, jak i kończący je wtorkowy "śledzik" to święta ruchome, nieodłącznie związane z początkiem Wielkiego Postu. W wierze chrześcijańskiej oznacza to okres wstrzemięźliwości m.in. od hucznych zabaw.

"Śledzik", czyli wtorek poprzedzający Środę Popielcową, miał być zapowiedzią "40 postnych dni" i okazją do ostatniej biesiady przy suto zastawionym stole. Podczas ostatkowych zabaw przede wszystkim skupiano się na piciu i jedzeniu. Na Kaszubach stoły uginały się od takich przysmaków, jak: pączki, ruchanki, placki ziemniaczane oraz oczywiście śledzie. Poza ucztowaniem tańczono, pojawiali się przebierańcy, organizowano kuligi, ogniska, odbywały się także polowania.


Kolejki pod cukierniami w ostatni czwartek pokazały, że niektóre tradycje z biegiem lat nie przemijają. "Śledzik" wydaje się być jednak terminem już całkiem przebrzmiałym i dziś ta tradycja odchodzi w zapomnienie. Tak jak karnawału, tak i jego zakończenia nie obchodzi się już tak hucznie jak przed laty. Zanikają dawne obrzędy i zwyczaje, a ludzie przez cały rok - niezależnie od kalendarza liturgicznego, który kilkadziesiąt lat temu determinował czas zabaw - bawią się tak samo.

- Jeszcze kilka lat temu karnawał był najbardziej roztańczonym okresem w roku. Dziś nie jest to już tak wyjątkowy czas - przyznaje Ania, managerka jednego z trójmiejskich klubów. - Dla nas każdy weekend jest doskonałą okazją do imprezowania.
Wspominamy bale karnawałowe. Jak się bawić z fajnym pomysłem? Wspominamy bale karnawałowe. Jak się bawić z fajnym pomysłem?

Koncerty i kolacje w ostatni dzień karnawału



To, że czasy się zmieniły, widać choćby po kalendarzu ostatkowych imprez. Brakuje w nim hucznych bali i imprez tanecznych, niemniej znaleźć można kilka atrakcji, które pozwolą symbolicznie uczcić ostatni dzień karnawału i będą okazją do wyjścia z domu.

"Śledzika" można uczcić, wybierając się na koncert "Pożegnanie karnawału" w wykonaniu Cappella Gedanensis. W programie m.in. utwory Grechuty, Dąbrowskiego, Sinatry i Presleya. Zaśpiewa Marcin Januszkiewicz. Koncert odbędzie się o godz. 18 w Kościele Zielonoświątkowym przy ul. MenonitówMapka w Gdańsku. Wstęp wolny po wcześniejszej rezerwacji miejsc. Z kolei w Teatrze Muzycznym w Gdyni na zakończenie karnawału wystąpi gruziński balet narodowy Sukhishvili. Fantastyczna choreografia, niesamowita energia i akompaniament pięknej muzyki na żywo w wykonaniu orkiestry gwarantowane.

  • Restauracja Stara Kuchnia i Dwór Uphagena Arche Gdańsk zapraszają na "śledzika" na koniec karnawału.
  • Cappella Gedanensis zaprasza na koncert karnawałowy.
  • Na piętrze widokowym Olivia Star Top 21 lutego odbędzie się koncert szantowy.
Na "śledzika" - i to dosłownie - zaprasza Stara KuchniaDworze Uphagena. Z końcem karnawału można spróbować tu "śledziowego trio": tatar z matiasa, śledź w occie i śledź w sosie musztardowo-miodowym. Cena zestawu to 44 zł. Do "śledzika" szef kuchni poleca coś mocniejszego w specjalnych, ostatkowych cenach. Stoliki można rezerwować mailowo (restauracja@archedworuphagena.pl) i telefonicznie (58 506 55 97).

Tu bawiło się Trójmiasto. Kultowe kluby, które zniknęły z mapy Tu bawiło się Trójmiasto. Kultowe kluby, które zniknęły z mapy
W restauracji Winne Grono odbywa się Śledzik Gdańskiej Wytwórni Historycznych Smaków. W menu południowobałtycki street food - Fischbrötchen po gdańsku, czyli śledź marynowany w winie, sałatka babci Marianny z jajeczkiem, klasyczny śledź w oliwie z cebulką oraz kwintesencja kuchni pomorskiej - postny obiad, czyli solony śledź w śmietanie, z cebulką, jabłkiem i pólkami. Przystawki w cenie 15 zł (zestaw trzech - 40 zł), a danie obiadowe 30 zł. Jako że rybka lubi pływać, do dań polecany jest gdański sznaps orkiszowy (40 ml po 10 zł lub 0,7 l za 125 zł). Rezerwacje można składać telefonicznie (602 218 817).

Nietypowo, bo z szantami, można zakończyć karnawał, wybierając się we wtorek na piętro widokowe Olivia Star Top. Pobudzające do tańca, skoczne melodie zagra zespół Trzy Majtki. Do tego przepyszne jedzenie i doskonałe koktajle. Bilety w cenie 50 zł za osobę. Stoliki można rezerwować mailowo (taras@oliviastar.pl).

Na śledzika pod różnymi postaciami zaprasza restauracja Winne Grono. Na śledzika pod różnymi postaciami zaprasza restauracja Winne Grono.

Gdzie najlepszy śledzik w Trójmieście?



Nazwa "śledzik" pochodzi od jednej z najtańszych postnych potraw, czyli śledzia. Podawanie śledzia odbywało się tuż po suto zakrapianej imprezie, tańcach i zabawie, jako symbol pożegnania z karnawałem i przywitania czasu postnego.

Śledzie, niezależnie od tego, czy są w śmietanie, w oleju, w occie czy po kaszubsku mają liczne właściwości i wartości odżywcze. Są bogatym źródłem białka, witamin i mikroelementów. I choć zalicza się je do tłustych ryb, nie mają dużo kalorii.

  • Śledź po gdańsku z marynowanymi burakami w Restauracji Bazar.
  • Propozycja podania śledzia w restauracji Gdański Bowke.
  • Marynowany śledź atlantycki, ziemniak, kiszony ogórek, jabłko, cebula, żółtko - propozycja Fishermana.
Śledź jest jedną z najpopularniejszych przystawek rybnych podawanych w restauracjach w całym kraju. W naszym regionie najczęściej podaje się go ze śmietaną. Pod taką postacią zjemy go m.in. w restauracji Gdański Bowke - śledź z Bałtyku w śmietanie z cebulą podawany jest z chlebem własnego wypieku. Mała porcja kosztuje 25 zł (70 gr), duża 42 zł (140 gr). W klasycznej wersji - z sosem jogurtowym, cebulką, jabłkiem i rodzynkami - podawany jest też w restauracji Mon Balzac (36 zł). W restauracji Kubicki zjemy zaś śledzia na tradycyjnej marynacie (32 zł).

Karczma Polska Zagroda serwuje śledzia w dwóch opcjach: w śmietanie z jabłkiem i cebulką lub w oliwie z cebulką i ogórkiem kiszonym (25 zł). W restauracji Fisherman w Sopocie na przystawkę zjemy śledzia atlantyckiego w śmietanie z jabłkiem, cebulą, koprem i majonezem (36 zł). Śledź z duszoną cebulką i pieczonymi pomidorami to z kolei propozycja restauracji Polskie Smaki. Ryba podawana jest z musem z buraka i sałatką z marynowanego selera. Cena: 40 zł.

W restauracji Bazar śledź podawany jest z marynowanym burakiem, ziemniakami, ogórkiem kiszonym, kwaśną śmietaną i szczypiorkiem. Cena: 31 zł. Z kolei gospoda Chata Chłopska serwuje śledzia na sałatce w śmietanie z pieczonymi ziemniakami (44 zł).

Materiał archiwalny

MM

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (67) ponad 10 zablokowanych

  • co to jest koniec karnawalu???? czy to poczatek cichej masturbacji jedraszewskiego???

    • 10 8

  • A po co go kończyć?

    • 11 1

  • (1)

    Ja mam karnawał cały rok, żaden post i inne zabobony mnie nie dotyczą.

    • 8 3

    • brawo !

      • 1 0

  • A za gaz zapłacą.

    • 3 0

  • Baryłka też przygotowała kilka dan ze sledzia. Wpadne na smazonego.

    • 3 0

  • Nie obchodzę popilelca ani postu więc i śledzika też nie.

    Ale śledzia lubie. Albo usmażonego w prosty sposób, albo w marynacie octowej. Niestety jeszcze nigdy w knajpie czy sklepie nie trafilam na ten smak, który uzyskuje moja mama.

    • 13 0

  • Ja pójdę do Mon Balzaca. Dziś i jutro 30% rabatu na całą kartę. (3)

    • 3 6

    • Kiedyś lata temu to było dobre miejsce.

      • 0 1

    • (1)

      Mają wyprzedaż bo śledzie z przed 2 lat !

      • 0 1

      • Na całą karte jest rabat, a nie tylko na śledzia.

        • 0 0

  • Nie lubię śledzi ale chciałabym potańczyć. Gdzie? (2)

    • 3 4

    • Puść sobie muzykę w domu i poskacz !

      • 1 0

    • wbijaj do mnie :)

      • 0 0

  • (1)

    Pięknie wyglądają te śledzie. Jak majestatycznie podane, fju fju.
    Ja śledzika tradycyjnie kultywuję. Byłem już na hali dzisiaj, nasmażyłem i w ocet. Do tego brandy, skoczna muzyka z winyla, tępy wzrok... A od jutra post i zaduma czyli to, czego brakuje niektórym zdecydowanie . Bardzo łatwo się żyje bez wyrzeczeń i braku innych.

    • 8 6

    • Ha ha ha dobre ! A w szczególności ten tępy wzrok !

      • 3 0

  • Teraz modne jest iść na robaki (3)

    • 5 5

    • (1)

      O co chodzi z tymi robakami?

      • 0 2

      • Zamiast mięsa będziemy gryźć robaczki , bo to tez białko ! Unia już przygotowuje ustawy !

        • 1 1

    • spoko, niezależnie od mody, każdy pójdzie na robaki

      • 0 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Wiosna w ogrodzie (1 opinia)

(1 opinia)
6 zł
targi, kiermasz

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d." (2 opinie)

(2 opinie)
89 - 129 zł
Kup bilet
pop

Juwenalia Gdańskie 2024 (40 opinii)

(40 opinii)
75 - 290 zł
Kup bilet

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Gdańszczanka Natalia Capelik-Muianga swoją medialną karierę zaczęła od programu: