- 1 Nie wygrał "TzG", ale i tak jest sukces (56 opinii)
- 2 Do piekła i z powrotem z Jarym (7 opinii)
- 3 Miłośnicy vintage opanowali 100cznię (29 opinii)
- 4 Zrobili karierę dzięki "Szansie na sukces" (37 opinii)
- 5 Gdzie na karaoke w Trójmieście? (29 opinii)
- 6 "Kaskader": kciuk w górę, a nawet dwa (20 opinii)
Śledzik i ostatki w Trójmieście. Gdzie świętować koniec karnawału?
Zbliża się "śledzik", czyli ostatni dzień karnawału. Choć tradycja świętowania tego dnia pomału umiera, nadal można znaleźć wydarzenia, które w symboliczny sposób pozwalają pożegnać karnawał. Gdzie w Trójmieście możemy pobawić się tego dnia?
"Śledzik", czyli wtorek poprzedzający Środę Popielcową, miał być zapowiedzią "40 postnych dni" i okazją do ostatniej biesiady przy suto zastawionym stole. Podczas ostatkowych zabaw przede wszystkim skupiano się na piciu i jedzeniu. Na Kaszubach stoły uginały się od takich przysmaków, jak: pączki, ruchanki, placki ziemniaczane oraz oczywiście śledzie. Poza ucztowaniem tańczono, pojawiali się przebierańcy, organizowano kuligi, ogniska, odbywały się także polowania.
Kolejki pod cukierniami w ostatni czwartek pokazały, że niektóre tradycje z biegiem lat nie przemijają. "Śledzik" wydaje się być jednak terminem już całkiem przebrzmiałym i dziś ta tradycja odchodzi w zapomnienie. Tak jak karnawału, tak i jego zakończenia nie obchodzi się już tak hucznie jak przed laty. Zanikają dawne obrzędy i zwyczaje, a ludzie przez cały rok - niezależnie od kalendarza liturgicznego, który kilkadziesiąt lat temu determinował czas zabaw - bawią się tak samo.
- Jeszcze kilka lat temu karnawał był najbardziej roztańczonym okresem w roku. Dziś nie jest to już tak wyjątkowy czas - przyznaje Ania, managerka jednego z trójmiejskich klubów. - Dla nas każdy weekend jest doskonałą okazją do imprezowania.
Wspominamy bale karnawałowe. Jak się bawić z fajnym pomysłem?
Koncerty i kolacje w ostatni dzień karnawału
To, że czasy się zmieniły, widać choćby po kalendarzu ostatkowych imprez. Brakuje w nim hucznych bali i imprez tanecznych, niemniej znaleźć można kilka atrakcji, które pozwolą symbolicznie uczcić ostatni dzień karnawału i będą okazją do wyjścia z domu.
"Śledzika" można uczcić, wybierając się na koncert "Pożegnanie karnawału" w wykonaniu Cappella Gedanensis. W programie m.in. utwory Grechuty, Dąbrowskiego, Sinatry i Presleya. Zaśpiewa Marcin Januszkiewicz. Koncert odbędzie się o godz. 18 w Kościele Zielonoświątkowym przy ul. Menonitów w Gdańsku. Wstęp wolny po wcześniejszej rezerwacji miejsc. Z kolei w Teatrze Muzycznym w Gdyni na zakończenie karnawału wystąpi gruziński balet narodowy Sukhishvili. Fantastyczna choreografia, niesamowita energia i akompaniament pięknej muzyki na żywo w wykonaniu orkiestry gwarantowane.
Na "śledzika" - i to dosłownie - zaprasza Stara Kuchnia w Dworze Uphagena. Z końcem karnawału można spróbować tu "śledziowego trio": tatar z matiasa, śledź w occie i śledź w sosie musztardowo-miodowym. Cena zestawu to 44 zł. Do "śledzika" szef kuchni poleca coś mocniejszego w specjalnych, ostatkowych cenach. Stoliki można rezerwować mailowo (restauracja@archedworuphagena.pl) i telefonicznie (58 506 55 97).
Tu bawiło się Trójmiasto. Kultowe kluby, które zniknęły z mapy
W restauracji Winne Grono odbywa się Śledzik Gdańskiej Wytwórni Historycznych Smaków. W menu południowobałtycki street food - Fischbrötchen po gdańsku, czyli śledź marynowany w winie, sałatka babci Marianny z jajeczkiem, klasyczny śledź w oliwie z cebulką oraz kwintesencja kuchni pomorskiej - postny obiad, czyli solony śledź w śmietanie, z cebulką, jabłkiem i pólkami. Przystawki w cenie 15 zł (zestaw trzech - 40 zł), a danie obiadowe 30 zł. Jako że rybka lubi pływać, do dań polecany jest gdański sznaps orkiszowy (40 ml po 10 zł lub 0,7 l za 125 zł). Rezerwacje można składać telefonicznie (602 218 817).
Nietypowo, bo z szantami, można zakończyć karnawał, wybierając się we wtorek na piętro widokowe Olivia Star Top. Pobudzające do tańca, skoczne melodie zagra zespół Trzy Majtki. Do tego przepyszne jedzenie i doskonałe koktajle. Bilety w cenie 50 zł za osobę. Stoliki można rezerwować mailowo (taras@oliviastar.pl).
Gdzie najlepszy śledzik w Trójmieście?
Nazwa "śledzik" pochodzi od jednej z najtańszych postnych potraw, czyli śledzia. Podawanie śledzia odbywało się tuż po suto zakrapianej imprezie, tańcach i zabawie, jako symbol pożegnania z karnawałem i przywitania czasu postnego.
Śledzie, niezależnie od tego, czy są w śmietanie, w oleju, w occie czy po kaszubsku mają liczne właściwości i wartości odżywcze. Są bogatym źródłem białka, witamin i mikroelementów. I choć zalicza się je do tłustych ryb, nie mają dużo kalorii.
Śledź jest jedną z najpopularniejszych przystawek rybnych podawanych w restauracjach w całym kraju. W naszym regionie najczęściej podaje się go ze śmietaną. Pod taką postacią zjemy go m.in. w restauracji Gdański Bowke - śledź z Bałtyku w śmietanie z cebulą podawany jest z chlebem własnego wypieku. Mała porcja kosztuje 25 zł (70 gr), duża 42 zł (140 gr). W klasycznej wersji - z sosem jogurtowym, cebulką, jabłkiem i rodzynkami - podawany jest też w restauracji Mon Balzac (36 zł). W restauracji Kubicki zjemy zaś śledzia na tradycyjnej marynacie (32 zł).
Karczma Polska Zagroda serwuje śledzia w dwóch opcjach: w śmietanie z jabłkiem i cebulką lub w oliwie z cebulką i ogórkiem kiszonym (25 zł). W restauracji Fisherman w Sopocie na przystawkę zjemy śledzia atlantyckiego w śmietanie z jabłkiem, cebulą, koprem i majonezem (36 zł). Śledź z duszoną cebulką i pieczonymi pomidorami to z kolei propozycja restauracji Polskie Smaki. Ryba podawana jest z musem z buraka i sałatką z marynowanego selera. Cena: 40 zł.
W restauracji Bazar śledź podawany jest z marynowanym burakiem, ziemniakami, ogórkiem kiszonym, kwaśną śmietaną i szczypiorkiem. Cena: 31 zł. Z kolei gospoda Chata Chłopska serwuje śledzia na sałatce w śmietanie z pieczonymi ziemniakami (44 zł).
Materiał archiwalny
Miejsca
Wydarzenia
Opinie (67) ponad 10 zablokowanych
-
2023-02-21 17:50
Do Gdyni!
- 2 1
-
2023-02-22 03:20
U nas śledzik z cebulką i do tego ziemniaki w mundurkach . Jak śledzik to tylko ,w domu .
- 2 0
-
2023-02-22 06:53
Proponuje podawać na mniejszym talerzu.
A nie płatek sledzia i 3/4 talerza maziaje z sosu. Kreatywna kuchnia.
- 3 1
-
2023-02-22 10:08
Ja się bawię cały czas :)
- 2 1
-
2023-02-23 07:09
Traktuje raczej jako tradycje historyczna, staropolska , nie religijna !!!
- 0 0
-
2023-02-23 07:12
Ciekawe dlaczego ludzie nie obchodzą hucznie karnawału
- 0 0
-
2023-02-23 17:51
Śledź musi pływać!
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.