- 1 Grzechy gastronomii: kto winny? (146 opinii)
- 2 Sporo odwiedzających mimo deszczu (22 opinie)
- 3 Festiwal Światła rozbłysnął w Hevelianum (4 opinie)
- 4 Piją piwo na stadionie. Hevelka ruszyła (12 opinii)
- 5 Młodzi w ten weekend bawią się na Elektryków (2 opinie)
- 6 Połączyła ich miłość do jedzenia (47 opinii)
Sobotni festiwal grillowania za nami
400 kilogramów mięsa i 100 kilogramów ryb przyrządzono w ramach wspólnego grillowania, które odbyło się w sobotę w Parku Pokoju Nagasaki przy Podwalu Staromiejskim w Gdańsku.
Poranna, deszczowa aura przysporzyła organizatorom BBQ Fest sporych zmartwień. Powodzenie imprezy wręcz uzależnione było od sprzyjającej pogody, na którą niestety organizatorzy nie mogli liczyć aż do godziny 14:00. Gdy tylko deszcz ustał, mieszkańcy szybko pojawili się przy rozstawionych grillach. Nad ich głowami, zamiast szarych chmur, unosiły się już wówczas wyłącznie zapachy egzotycznych, grillowanych dań.
Najlepsze opinie zebrały ryby. Łosoś teriyaki i portugalskie sardynki urzekły niejedno podniebienie. Dzieciaki zajadały się bananami w czekoladzie, ananasami oraz kukurydzą. Na większy apetyt proponowano burgery wołowe podane z majonezem siracha lub kurczaka piri piri. Wiele słów uznania otrzymały kofty jagnięce. Wszystkich ich można było posmakować po wykupieniu wartej 20 zł wejściówki, która pozwalała na skosztowanie czterech potraw.
- Grillowanie umożliwia stworzenie wyjątkowego charakteru biesiadowania. Jest to swoista zabawa połączona ze spożyciem posiłku, nieodzownie związana z relaksem oczekiwanym po całym tygodniu pracy - opowiadał Kamil Sadkowski z Akademii Kulinarnej Fumenti, która była jednym z organizatorów imprezy. - Mamy nadzieję, że BBQ Fest stanie się imprezą cykliczną, cieszącą się dużym zainteresowaniem trójmiejskiej społeczności oraz turystów.
W sobotę łącznie przyrządzono ponad 400 kilogramów mięsa i 100 kilogramów ryb, wszystko w akompaniamencie niezliczonej ilości przypraw, rodzajów oliwy i innych dodatków.
Podczas sobotniego grillowania goście mogli spróbować następujących potraw:
Grillowane portugalskie sardynki z salsą cruda;
Kurczak piri-piri cały butterfly;
Jamaican jerk - kurczak po jamajsku;
Łosoś teriyaki;
Żebra glazurowane z pomarańczowo-chipotle BBQ;
Żebra glazurowane z burbonem i BBQ;
Cajun chiken - kurczak po kreolsku;
Huli-huli Pork - wieprzowina po hawajsku;
Luisiana chicken wings - skrzydełka w sosie luisiana;
Hot-Spice chicken wings- skrzydełka w miodzie i chili;
Veg kebobs - wegetariańskie kebaby warzywne w śródziemnomorskiej marynacie;
Grillowane kukurydze;
Grillowane ananasy i banany;
Gurmet burger - burgery wołowe podane z siracha majonezem;
Kofty Jagnięce.
Wspólny grill to najlepsza okazja na realizację długo przesuwanego w czasie spotkania ze znajomymi i rodziną, skosztowanie nowych lub mniej powszechnych kulinarnych pomysłów, czy po prostu chwila na wymianę poglądów o roli rusztu i patelni w kuchni.
Wydarzenia
Zobacz także
Opinie (10) 2 zablokowane
-
2013-08-12 08:56
gdansk to coraz bardziej prowincja... (2)
...oferujaca jedynie malo wyszukane imprezy i rozrywki fur uboge w duchu. Jarmarczno-plebejsko-odpustowe klimaty jak ulał pasują do cłoporobotniczej tkanki społecznej tego miasta. Kropka.
- 3 11
-
2013-08-12 10:27
a jak było z tym karnetem 20 zł /4razy po 5zł (1)
bo z tego co widzę to porcje bardzo małe jak na 5zł
- 1 2
-
2013-08-12 15:28
Było dobrze, cały kurczak piri piri z bułką i sałatą 3 kupony, piwo 1, cenowo grało.
- 2 0
-
2013-08-12 08:53
Pozytyw
Wszystko ok impreza pozytywna tylko lekko kurczak niedorobiony ale hamburgery banan i ananas pierwsza klasa.Do okola tez mile widoki przystojnych i wesolych Panow:-)Zwlaszcza jednego raczej nie pracownika a organizatora z lekka brodka i w kamizelce.Pozdrawiam wszystkich... ;-)
- 1 3
-
2013-08-11 12:05
Prawdziwy grill czy gazowy podgrzewacz (1)
ciekawe czy mieli prawdziwe grille na węgiel drzewny czy gazowe podgrzewacze które nie oddają prawdziwego smaku potraw z grilla
- 5 10
-
2013-08-11 23:51
niestety gaz
- 0 2
-
2013-08-11 22:32
dla mnie kurczak spoko, a banany ... zdecydowanie do zrobienia we własnym ogródku
- 7 0
-
2013-08-11 21:11
kofta
no pieknie -ale te zdjatka to ladniusiunie wyszly pani :)
- 9 0
-
2013-08-11 15:20
grill
kurczaki jerk, cajun i piri piri niestety suche i zapewne nie lezaly w marynacie. jerk w ogole nie byl pikantny. na plus kofty, losos teriyaki. oba rodzaje zeberek dobre ale niestety slabe jakosciowo kawalki miesa
- 5 2
-
2013-08-11 11:12
Najlepsza jest karkówka, odpowiednio wcześniej przygotowana.
Żadne ryby i inne wynalazki nie smakują tak dobrze jak moja karkóweczka.
Dobra też jest kaszanka z cebulką zawinięta w folie aluminiową.
mmmm pycha.- 5 21
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.