- 1 Oto najpiękniejsze kobiety Pomorza (66 opinii)
- 2 Majówka: pomysły na jednodniowe wycieczki (39 opinii)
- 3 Tysiące osób odwiedziło Twierdzę Wisłoujście (17 opinii)
- 4 Robią sobie jaja od 45 lat (17 opinii)
- 5 Recenzja "Challengers": intensywne kino (18 opinii)
- 6 Zamknięto jedyną ukraińską dyskotekę (155 opinii)
Święto piwa, czyli inauguracja Oktoberfest 2015
Już po raz siódmy Brovarnia Gdańsk zorganizowała Gdańskie Dożynki Piwne, czyli Oktoberfest. W tym roku festiwal potrwa do 25 października, a na fanów złotego trunku czeka m.in. specjalnie uwarzone na tę okazję limitowane piwo Oktoberfest 2015.
Produkcją piwa głównie zajmowali się mężczyźni, natomiast kobiety odpowiadały za jego transport i sprzedaż. Przykładano wtedy wielką wagę do jakości złotego trunku. Ponoć piwowar, który wyprodukował złe piwo i próbował je sprzedać nieświadomym klientom, mógł zostać uwarzony we własnym piwie na rozkaz włodarzy miasta.
W XVII-wiecznym Spichlerzu (obecnie znajduje się tu Hotel Gdańsk i Brovarnia Gdańsk ) w przeszłości składowano słód używany do produkcji piwa przez gdańskich piwowarów. W historii Gdańska warzenie piwa odgrywało niezwykle ważną rolę. Już w XV wieku, na przełomie sierpnia i września, organizowano tu dożynki chmielne, podczas których pito piwo wyprodukowane jesienią rok wcześniej.
W sobotni wieczór odbyła się inauguracja Oktoberfestu w Brovarni Gdańsk. W namiocie ustawionym na dziedzińcu Hotelu Gdańsk uczestnicy wydarzenia, ubrani w stroje stylizowane na bawarskie, skosztowali m.in. specjalnie uwarzonego na tę okazję piwa w litrowych kuflach, tzw. Mass. Gościem honorowym, czyli birantem (to osoba, która odbija pierwszą beczkę piwa Oktoberfest), oraz największą atrakcją wieczoru, był aktor Jerzy Kryszak.
- W tym roku uwarzyliśmy doskonałe piwo Oktoberfest 2015, o profilu bardziej słodowym niż chmielowym i pięknym bursztynowym kolorze. Piwo z gatunku amber lager doskonale komponuje się z daniami przygotowanymi przez naszego szefa kuchni, Piotra Żelicha, czyli z wieprzowiną, drobiem i dziczyzną - mówi Tomasz Biegański, piwowar Brovarni Gdańsk.
W menu, oprócz tradycyjnych bawarskich specjałów, znalazły się także dania z kuchni starogdańskiej, takie jak rolada z boczku z grzybami leśnymi, gęsią wątróbką, jabłkami w occie i puree musztardowym. Nie mogło zabraknąć również słodkich precli, knedli bawarskich z grzybowym sosem, grillowanych kiełbasek norymberskich, szynki po bawarsku na zasmażanej kapuście z knedlami bawarskimi oraz golonki pieczonej w piwie.
W dobry nastrój gości wprowadził Jerzy Kryszak, którego występ wielokrotnie przerywały salwy śmiechu. Nie zabrakło również muzyki na żywo, wspólnego tańca (był m.in. wąż między stołami) oraz loterii z nagrodami.
Miejsca
Opinie (97) 7 zablokowanych
-
2015-09-29 13:43
Nie rozumiem
Gdańsk ma swoje tradycje piwne, a wzorują się na niemieckim oktoberfeście, ot takie stroje?
Nie można tak wszystkiego po gdańsku?- 3 0
-
2015-09-30 14:02
Średnia wieku +50!!
Wiem dlaczego, bo to impreza dla bogaczy, biznesmenów. Jakoś nie widze tam młody ludzi.....bo ich nie stac , gdyż pracują na smieciówkach u tych wyzyskiwaczy!!!- 4 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.