- 1 Królestwo Planety Małp: bywało lepiej (34 opinie)
- 2 Politechnika bawiła się na Technikaliach (65 opinii)
- 3 Daria ze Śląska rozbujała Stary Maneż (13 opinii)
- 4 Grzechy gastronomii: kto winny? (205 opinii)
- 5 Piją piwo na stadionie. Hevelka ruszyła (101 opinii)
- 6 Połączyła ich miłość do jedzenia (57 opinii)
Test browarów w Trójmieście: Brovarnia
Miłośnikom piwa już dawno przestały wystarczać bursztynowe trunki pochodzące z wielkich koncernów. Naprzeciw rosnącym oczekiwaniom wychodzą nie tylko twórcy lubianych piw rzemieślniczych, ale też browary restauracyjne, czyli takie, które swoje piwo produkują na miejscu. W Trójmieście jest ich sześć. Cztery w Gdańsku: Brovarnia, Browar Lubrow, Stary Maneż, Browar Piwna. Jeden w Gdyni - Browar Gdynia Port. I jeden w Sopocie - Browar Miejski Sopot. Odwiedzimy je wszystkie i podzielimy się swoimi spostrzeżeniami. Do wycieczki po trójmiejskich browarach zaprosiliśmy znawcę piwowarskiego tematu Michała Saksa.
Na tak zwany pierwszy ogień wybraliśmy gdańską Brovarnię znajdującą się przy ul. Szafarnia w budynku Hotelu Gdańsk. To najdłużej funkcjonujący, bo od 2008 roku, trójmiejski browar, pracujący na instalacji renomowanej niemieckiej firmy. Kocioł pozwala na jednorazowe wybicie 1000 litrów piwa. Fermentownia i leżakownia są bardzo dobrze wyposażone. Wystrój lokalu jest bardzo przyjemny. Trzeba przyznać, że przepięknie odrestaurowano to miejsce. Nie unowocześniono go za bardzo, dzięki czemu zachowano dawny klimat. To oczywiście zasługa drewnianych elementów, białych mebli, czerwonej cegły, klimatycznego oświetlenia, czarno-białych zdjęć i oczywiście miedzianych kadzi, które doskonale uzupełniają tę aranżację. Warto też wspomnieć o położeniu Brovarnii - nad Motławą, przy gdańskiej marinie, ze wspaniałym widokiem z letniego ogródka.
Piwowarem w Brovarni jest Andrzej Pustelnik. Do dyspozycji gości są trzy piwa ze stałej oferty. Przed zamówieniem dużego kufla, możemy zamówić deskę degustacyjną w formie 3×50 ml za 6 zł. Oferowane tutaj piwa mają swoje korzenie w niemieckich tradycjach piwowarskich. Bywają również piwa specjalne, sezonowe, których my podczas naszej wizyty nie mieliśmy okazji skosztować.
Jasne piwo w niemieckim stylu Helles. 10 zł/0,3 l
Lekkie, orzeźwiające, jednocześnie przyjemnie słodowe, bardzo delikatne. Niezalegająca szlachetna goryczka sprawia, że całość jest ekstremalnie pijalna. Chapeau bas dla ekipy odpowiedzialnej za browar. Bo to właśnie po jasnym piwie, dolnej fermentacji poznaje się klasę, jaką reprezentuje warsztat techniczny i sprawność piwowara.
Ciemne piwo to klasyczny niemiecki Schwarzbier. 10 zł/0,3 l
Doskonale łamiące stereotyp, że ciemne piwa są ciężkie, słodkie i mocne. Jest to piwo lekkie z dominującymi palonymi nutami. W posmaku delikatnie wyczuwalny aromat słodu wędzonego dymem z drewna bukowego. Świetnie pasuje do dań mięsnych z ciężkimi sosami, dobrze sprawdzi się także jako towarzysz czekoladowych deserów.
Piwo pszeniczne to klasyczny niemiecki HefeWeizen. 10 zł/0,3 l
Warka serwowana w dniu testu orzeźwiająca, pięknie pachnąca goździkami i bananami. Śmiało może być porównywana z najlepszymi niemieckimi przedstawicielami tego gatunku. Zresztą nie tylko nam to piwo przypadło do gustu. Styl piwa jest warzony w bodajże każdym browarze restauracyjnym w Polsce, ale to właśnie tutejsza jego interpretacja zdobywa najwyższe laury w ogólnopolskich konkursach dla restauracyjnych minibrowarów.
Jak wiadomo, gdy pije się piwo, apetyt rośnie w błyskawicznym tempie. W Brovarni można liczyć na szereg różnych przekąsek. Jest golonka, smalec, wędliny, sery, zapiekane ziemniaki. My spróbowaliśmy:
- Grillowanych kiełbasek norymberskich z kapustą (27 zł). Smaczne, porządne klasyczne danie. Spokojnie można potraktować je jako danie główne. Do piwa wręcz idealne. Świetna kapusta o doskonale wyważonym smaku.
- Śledzia w trzech smakach (28 zł). Dobrze wymoczony, nie za słony śledź w trzech różnych wariantach: ze śmietaną i chrzanem; z żurawiną; z przesmażoną cebulą, pastą pomidorową i rodzynkami. Kompozycja w smaku jednak mało odkrywcza.
- Pikantnych skrzydełek "Buffalo" z kwaśną śmietaną i serem rokpol (27 zł). Pyszne. Jedne z lepszych, jakie jedliśmy w trójmiejskich restauracjach. Miękkie, aromatyczne, pełne smaku wybornej marynaty. Sos niestety nie zachwycił.
Plusy:
- Najdłużej funkcjonujący trójmiejski browar, co przekłada się na duże doświadczenie oraz bardzo wysoką jakość klasycznych piw ze stałej oferty browaru. Zasłużenie nagradzanych w konkursach.
- Piwa warzone w klasycznych niemieckich stylach. Są bardzo pijalne oraz łatwo przystępne dla początkujących piwoszy.
- Proces warzenia odbywa się tuż przy barze na oczach gości.
- Duża warzelnia i ilość tanków leżakowych pozwala serwować doleżakowane piwa również w sezonie.
- Duży wybór ciekawych, smacznych przekąsek w stylu niemieckim.
Minusy:
- W momencie wizyty brak piw sezonowych i specjalnych.
- Brak piw nowofalowych, piw górnej fermentacji w anglosaskich stylach oraz mocno pochmielonych piw dla tzw. "hopheadów".
- Obsługa niestety mało wie o serwowanych piwach, piwnej stylistyce, użytych surowcach. Informacja że piwa są jasne, ciemne i pszeniczne oraz o ich zawartość alkoholu nie usatysfakcjonuje gościa który jest piwnym maniakiem.
- Ceny przekąsek i dań są dość wysokie.
- Brak oferty skierowanej do bardziej zaawansowanych piwoszy, szukających bardziej wyrafinowanych przygód sensorycznych.
Kolejny artykuł w ramach testu trójmiejskich browarów restauracyjnych pojawi się za tydzień w piątek. Przedstawimy w nim wrażenia z degustacji piwa i przekąsek w Browar Miejski Sopot.
Miejsca
Opinie (164) 3 zablokowane
-
2016-04-22 10:32
(3)
Piwo warte każdej wydanej na niego złotówki
- 11 11
-
2016-04-22 13:02
(2)
Kążdy mówi za siebie, ja znam akurat wiele lepszych miejsc od Brovarni, jak i lepszych
- 2 2
-
2016-04-22 13:32
np? (1)
- 1 0
-
2016-04-22 14:12
Lokale w których można się zabawić na luzie ale bez snobizmu.
- 2 1
-
2016-04-22 13:27
pszeniczne z brovarni dla mnie też świetne, ale trochę drogo, 12zł za 0,5?
- 8 0
-
2016-04-22 13:27
Nie pije piwa
Bo nie chce mięć mięśnia piwnego. Wole swój płaski brzuch:)
- 5 14
-
2016-04-22 13:06
piwo
Jak na dobre piwo, to tylko tam!
A cena.. Jak wolisz z puszki za 2zl to spoko- 7 3
-
2016-04-22 12:43
Z babskiej strony
Za piwami jakoś przesadnie nie przepadam, ale piwo pierniczkowe z Brovarni jest obłędne! Każdy łyk to inny smak. Ceny? Cóż to nie jest miejsce na codzienne wypady po pracy, ale raz w tygodniu na jedno małe można sobie pozwolić.
PS. Pyszne ciasta i zupy! :)- 4 4
-
2016-04-22 12:36
Z tych wymienionych tutaj mini browarów ten jest zdecydowanie najlepszy !!!!!!! Byliśmy tam pare razy na imprezach firmowych i zawsze było super ! Piwo zawsze super - polecam , to prawda .
- 7 8
-
2016-04-22 12:24
petarda super
- 35 4
-
2016-04-22 12:21
Michał Saks
Na ile ocena kogoś,kto otwiera za kilka dni swój multitap w Trojmiescie jest wiarygodna?Piwa pana Saksa,ktore warzył w Browarni Gdańskiej nie były najwyższych lotów i po odejściu pana Grosmana było to mocno odczuwalne!Pan Saks robi piwna rewolucje,jest hopheadem i po odejściu z Gdańska co rok ogłasza budowę swojego browaru na razie bez efektu.Ktos taki nie moze oceniać browarow restauracyjnych,bo jest nieobiektywny i nie jest autorytetem.Znajdzcie Państwo kogoś z kilkudziesięcioletnim doświadczeniem w zawodzie piwowara,autorytet! i testujcie ile sie da (swoją droga b.dobry pomysł).Wracajac do browaru w Gdańsku,swietnie wpisuje sie w Stare Miasto i nowo otwarte browary w Trojmiescie musza jeszcze troche popracować zeby dorównać do tego poziomu,co nie znaczy,ze sa daleko...
- 40 5
-
2016-04-22 11:50
Piwo sezonowe (2)
Próbowałam tam wszystkich dostępnych w danym dniu piw ale najbardziej urzekło mnie sezonowe letnie Summer Alle. Mam nadzieję, że w tym sezonie będzie również dostępne.
- 6 5
-
2016-04-22 12:05
No coś ty to obrzydlistwo
- 1 2
-
2016-04-22 11:56
aLLe powiadasz? urzekające.
- 3 0
-
2016-04-22 10:29
Białe kiełbaski ze zdjęcia to z (2)
Plusa, Kaisersa czy Edeka?
- 1 5
-
2016-04-22 11:42
Z Hita (1)
- 2 0
-
2016-04-22 12:05
O,
to lipa...
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.