- 1 Recenzja filmu "Istoty fantastyczne" (11 opinii)
- 2 Na który festiwal warto kupić bilety? (28 opinii)
- 3 Modne imprezowe miejsce w Oliwie (76 opinii)
- 4 7 rzeczy, które musisz zrobić wiosną (2 opinie)
- 5 Wielkie zainteresowanie naszą strefą (68 opinii)
- 6 Trzydniowa kulinarna Feta na stoczni (62 opinie)
Top 5 burgerów w Trójmieście
Zapomnieliśmy o dietach, tabele kaloryczne wyrzuciliśmy do kosza i ruszyliśmy na ulice Trójmiasta w poszukiwaniu najlepszych burgerów. Przejrzeliśmy menu i spróbowaliśmy kanapek w kilkunastu barach specjalizujących się w burgerach w Gdańsku, Sopocie i Gdyni. Ostatecznie wybraliśmy pięć najlepszych lokali i w każdym z nich burgerowego króla, który wyróżnia się nie tylko smakiem, ale i oryginalną kompozycją.
Burgery Trójmiasto - najtańsze i najdroższe propozycje
Kozi w Carmnik Kantyna
Kozi to burgerowa legenda z pierwszych tygodni foodtruckowego boomu w Trójmieście sprzed dwóch i pół roku. Wtedy ta kanapka ze świetnej jakości wołowiną Red Angus w miękkiej, pulchnej bułce z dodatkiem koziego sera oraz słodkim, marynowanym burakiem i sosem chrzanowym sprzedawana z okienka furgonetki z logo Carmnik schodziła na pniu. Kto chciał kupić tego burgera w godzinach obiadowych, musiał mieć sporo szczęścia, bo zazwyczaj "wychodził" z karty jako pierwszy - załoga foodtrucka miała limitowaną liczbę składników. Na ten problem nie napotkają już goście Carmnik Kantyna - niewielkiego baru, który foodtruckowcy otworzyli przy ul. Abrahama 21/23 w Gdyni. W karcie jest pięć burgerowych pozycji - oprócz Koziego (24 zł), koniecznie trzeba spróbować Surf'N'Truf (30 zł), w którym wołowy kotlet podawany jest w towarzystwie marynowanych w trawie cytrynowej krewetek tygrysich. Każda kanapka serwowana jest w zestawie z frytkami z ziemniaków lub innych, sezonowych warzyw.
Karmel w SurfBurgerze
To kolejny klasyk wśród trójmiejskich burgerów i jedno z najbardziej pomysłowych połączeń smakowych dostępnych w tutejszych barach. Magiczny składnik tej kanapki to ser Brunost - serowe klejnoty rodowe Norwegów. Wytwarzany jest nie z mleka, ale koziej serwatki, która podczas gotowania - między innymi ze śmietaną i innymi składnikami - karmelizuje się. Dzięki temu ser ma nietypowy brązowy kolor, konsystencję mogącą kojarzyć się z miękkim toffi albo krówką i taki też słodki smak, lekko złamany nutą pikantności. Podany z dobrze zgrillowanym kotletem wołowym, sosem limonkowym i - wprowadzoną niedawno do oferty Surfburgera - bułką maślaną (19 zł) jest najlepszą pozycją w karcie tego lokalu i wyjątkowym doznaniem smakowym. Zostawia w tyle innego tutejszego serowego oryginała - Słodkiego Górala z oscypkiem i borówką (18 zł). Karmela zjemy w każdym z oddziałów SurfBurgera (na Morenie , na Chełmie i w gdańskim Śródmieściu ) oraz zamówimy w foodtrucku.
Buła Farmera w Baranoli
Buła Farmera (19 zł) to najbardziej klasyczna pozycja w naszym przeglądzie. Klasyczna, jeśli chodzi o połączenia smaków, ale niekoniecznie często spotykana w postaci burgera - raczej częściej na śniadaniowym talerzu. Kanapka sprzedawana w Baranoli przy ul. Świętojańskiej 128 w Gdyni składa się z kotleta wołowego, na którym ułożone jest sadzone jajko i plastry chrupiącego bekonu polane sosem majonezowym i sosem BBQ. Zdecydowanie jeden z najbardziej treściwych burgerów, jakie jedliśmy. Do wyboru dwa rodzaje chrupiących bułek: pszenne i żytnie, które są jednymi z lepszych w trójmiejskich burgerowniach. W Baranoli zjemy jednak również mniej klasyczne kompozycje - warto zwrócić uwagę na Niebieskie Migdały (19 zł) z serem gorgonzola i prażonymi migdałami. Na koniec dobra wiadomość dla miłośników pikantnego jedzenia - do każdej kanapki papryczki jalapeno dodawane są gratis.
Małpa w Małpa Bistro
Kanapka Małpa (29 zł) to flagowa pozycja w karcie - nomen omen - Małpa Bistro przy ul. Podjazd 5 w Sopocie. Oprócz 200-gramowego kotleta z wołowiny (największy we wszystkich lokalach z opisywanej piątki), bekonu i sera, znajdziemy również warstwę z plastrów świeżego awokado i grillowanych krewetek. Całość spoczywa na kilku plasterkach marynowanego imbiru. To właśnie ten składnik nadaje temu burgerowi charakterystyczny i bardzo oryginalny jak na kanapkę z wołowiną smak. Skojarzenia z sushi są jak najbardziej na miejscu. To nie jedyna nietypowa kompozycja w karcie Małpy - właściciele są otwarci na różne smaki, a przy układaniu menu wspierał ich Artur Moroz, jeden z najlepszych trójmiejskich restauratorów. Warto zwrócić uwagę na Salmona (24 zł) z wędzonym łososiem i śliwką czy Foresta (23 zł) z pastą truflową i grillowanym boczniakiem. Do wyboru trzy rodzaje bułek: pszenna, grahamka i słodka brioszka.
Cieć Marchewka w vb#veganburgers
Jedyna wegańska burgerownia w naszym przeglądzie. Vb#veganburgers przy ul. Jesionowej 17/1 we Wrzeszczu był pierwszym tego typu barem w Trójmieście i wciąż serwuje najlepsze warzywne, pozbawione składników odzwierzęcych kanapki. Każdego burgera można dowolnie komponować z dostępnych dodatków i kotletów. Według nas numerem jeden jest Cieć Marchewka (15 zł) pieczony z ciecierzycy i marchewki z dodatkiem podkręcającej smak świeżej kolendry. Do towarzystwa wybrać możemy m.in. bekon z batata, czipsy topinamburowe, kapary i całą górę świeżych warzyw polanych sojowym, domowej roboty majonezem. Wszystko podawane w wielkiej pszennej bułce wypiekanej na miejscu w piecu szamotowym. To prawdopodobnie największa kanapka spośród wszystkich, jakie jedliśmy - spożycie całej wymaga niemałego głodu. Warto spróbować również kotleta z kaszy gryczanej i pieczarek z dodatkiem śliwki wędzonej i pamiętać, że wegański fastfood jest równie kaloryczny, co ten z mięsem.
Miejsca
Opinie (272) ponad 10 zablokowanych
-
2015-11-26 15:47
Ostatnio surfburger niestety spadł na psy mięso niedobre salata i cebulka gorzka szkoda bo jadłem je dość czesto .
- 13 1
-
2015-11-26 15:39
i to wszystko w dziale "kultura" - cóż taki POrtal
- 2 3
-
2015-11-26 15:35
Krowa i Kurczak
Chyba zapomnieliście się wybrać do Krowy i Kurczaka na burgera. NAJLEPSZE!!! :)
- 0 5
-
2015-11-26 10:38
(2)
20 zl za ten mikry kawalek bulki? Dobre, dobre - mocne!
- 33 1
-
2015-11-26 11:10
(1)
w rzeczywistości większośc bułek jest duża, ja po zjedzeniu burgera jestem najedzony jak bąk, a ogólnie lubię zjeść.
- 4 2
-
2015-11-26 15:15
Tak jest: zdjecia w artykule sa na pewno robione teleobiektywnem z okna redakcji - dlatego wszystko takie male.
- 1 1
-
2015-11-26 15:14
Burgery są niedobre bleeee
Je się to niewygodnie a do tego jest mdłe bllleeee.
- 1 2
-
2015-11-26 14:41
cena 20-25 zł za burgera jest wysoka
lepiej za tę cenę zjeść obiad.bardziej się najesz. chociaż z drugiej strony to rozumiem te ceny, wiadomo że trzeba zapłacić za czynsz, zapłacić pracownikom itd.
- 7 2
-
2015-11-26 10:17
Moim zdaniem słaby artykuł sponsorowany a nie ranking (1)
Brak takich podstawowych informacji jak lista lokali z burgerami w trójmieście. Nie wiadomo dlaczego odwiedziliście akurat te kilkanaście a nie inne. Nawet nie ma też jasno określonych kryteriów oceny
- 177 7
-
2015-11-26 14:34
za darmowego burgera pisać artykuły - trochę szacunku , na promocjach też wszystkie próbki wyjadacie ?
- 5 1
-
2015-11-26 14:30
Poleciłbym beatburgera, ale... (1)
.. niestety chłopaki sie zwinęli na Przymorzu. Świetna wołowina 220 gr, super dodatki, wybór pieczywa, dania dnia, różne wołowiny i jak na jakość przystępna cena od 15 zł (za 18 zł wypas był).
Szkoda..- 1 1
-
2015-11-26 14:31
Dokładnie!
Popieram opinię, chłopaki z dobrą muzą w tle - robi się zimno, więc jak tu iść na spacer do parku regana bez burgera w ręku?
- 0 0
-
2015-11-26 14:18
Best burger
Najlepsze, pyszne sa w Best Burgerze we Wrzeszczu!!!! Ja jem burgery i rolo tylko tam!
- 6 1
-
2015-11-26 13:58
Top1
Tylko carmnik !!!:* od ola !
- 7 4
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.