- 1 Pchli Targ w Oliwie rozpoczął sezon (44 opinie)
- 2 Oto najpiękniejsze kobiety Pomorza (114 opinii)
- 3 Recenzja "Challengers": intensywne kino (43 opinie)
- 4 Majówka: pomysły na jednodniowe wycieczki (44 opinie)
- 5 100cznia otworzyła sezon (48 opinii)
- 6 Tysiące osób odwiedziło Twierdzę Wisłoujście (57 opinii)
Veganmania i Gdański Targ Roślinny w stoczni
6 września 2020 (artykuł sprzed 3 lat)
Moda na kuchnię roślinną nie mija, wręcz przeciwnie. Świadczy o tym m.in. duże zainteresowanie imprezami, na których rządzą wegańskie przysmaki, warsztaty z bezmięsnego gotowania i wykłady. Jedną z nich jest Veganmania 2020, która ponownie zawitała do Gdańska - tym razem odbywa się na terenie SCG Park. Tuż obok na ul. Elektryków w niedzielę rozstawił się także Gdański Targ Roślinny. Na obydwie imprezy, które trwają w niedzielę do godz. 19, obowiązuje wstęp wolny.
Wydarzenia zapowiadaliśmy w Kalendarzu imprez oraz cyklu Planuj tydzień - czytaj zawsze w czwartek o 10
Choć dania z mięsem i nabiałem wciąż rządzą w restauracyjnych kartach menu, to szefowie kuchni coraz częściej znajdują w nich miejsce na potrawy wegetariańskie i wegańskie. Nie tylko dlatego, że kuchnia bezmięsna zdobywa nowych fanów, ale też umiejętnie przygotowana zwyczajnie jest smaczna i sycąca. Takie dania wybierają także te osoby, które na co dzień nie pogardzą konkretnym schaboszczakiem czy burgerem z wołowiną, jednak potrafią docenić ich roślinną alternatywę.
W weekend można przekonać się, jak smakuje nowoczesna kuchnia roślinna. Na postoczniowym terenie SCG Park (czyli Plener 33) rozstawiono stoiska serwujące bezmięsne dania na ciepło i zimno. Dostać można m.in. burgery oraz potrawy kuchni polskiej w wegańskim wydaniu od Chwast Food z Warszawy czy burrito, nachosy i tacosy od Momencik Vegan Burritos & Tacos - tutaj ciekawie smakuje pozycja z azjatyckim owocem jackfruit, uchodzącym za największy na świecie. To przysmak, który ze względu na charakterystyczny zapach albo się lubi, albo nienawidzi.
Kuchnia wegetariańska i wegańska w Trójmieście - restauracje
Na wynos można kupić wegańskie "mięso", które smakiem i wyglądem do złudzenia przypomina oryginał (do wyboru pieczenie, "karkówka", "kebab" czy "boczek") oraz majonez bez jaj, roślinne sery i masła, a także przetwory, w tym sosy, pasty roślinne i masła orzechowe w słoikach. Ze słodkości naszą uwagę zwróciła ręcznie robiona baklava ze świeżego ciasta filo od Ottomańskiej Pokusy, orientalne ciastka syryjskie, wegańska oraz bezcukrowa czekolada z manufaktury Gang czekoladożerców.
Dla tych, którzy chcą posilić się na miejscu, przygotowano strefę gastronomiczną z ławami i leżaki. Zaś ci, którzy wolą zjeść pod dachem, mogą wejść do oddalonego kilka kroków dalej w4 Food Squat. Dostępna jest również strefa relaksu z hamakami.
Niedziela w stoczni to także Gdański Targ Roślinny, który tym razem poświęcono ziołom. W programie m.in. całodzienna roślinna wymiana nasion i sadzonek, spacer w poszukiwaniu dzikich roślin na terenach miejskich i warsztaty. Czynne są też stoiska, na których można kupić piękne zielone okazy (ponownie ogromna kolejka do kwiaciarni Flora Muzyka) oraz ekologiczne kosmetyki.
Michał Konkel: moja praprababka była szeptuchą
Veganmania i Gdański Targ Roślinny w niedzielę potrwają do godz. 19 - macie więc szansę jeszcze się na nie załapać. Wstęp wolny.