Wiadomości

Wieczór deserów w Szmaragdowej Café

Wieczór wybornych deserów był pierwszym wydarzeniem zorganizowanym przez Szmaragdową Cafe, ale patrząc na zaangażowanie właścicieli - z pewnością nie ostatnim.
Wieczór wybornych deserów był pierwszym wydarzeniem zorganizowanym przez Szmaragdową Cafe, ale patrząc na zaangażowanie właścicieli - z pewnością nie ostatnim. fot. Edyta Steć/Trojmiasto.pl

Szmaragdowa Café to dość młody punkt na kulinarnej mapie Trójmiasta, w którym zamówimy przede wszystkim śniadania i desery w stylu francuskim. W tym niewielkim, ale przytulnym miejscu, urządzonym w stylu art déco, zaproszeni goście wzięli udział w wieczorze wybornych deserów z doborem win. Było to pierwsze wydarzenie kulinarne zorganizowane przez właścicieli kawiarni, ale z pewnością nie ostatnie.



Wydarzenia kulinarne w Trójmieście


Szmaragdowa Café znajduje się przy ulicy Władysława IV 61 w Gdyni, na wysokości Urzędu Miasta. Wnętrze jest kameralne, ale dzięki temu bardzo przytulne. Właściciele - Małgorzata i Daniel Leczkowscy zadbali o każdy detal - od szmaragdowych foteli, poprzez meble stylizowane na okres lat 20. XX wieku, sprowadzone z Burgundii, aż po francuskie tapety okresu dwudziestolecia międzywojennego. Wisienką na torcie jest porcelanowa zastawa, w pastelowych wzorach i kolorach, na której desery prezentują się bardzo atrakcyjnie. W głośnikach natomiast słychać francuską muzykę.

Podczas wydarzenia gościom podano trzy rodzaje deserów inspirowanych Francją. Jako pierwszy na talerzach pojawił się cafe gourmand, co oznacza sposób spędzania popołudnia we francuskich kawiarniach, przy dobrej kawie i drobnych deserach. W Szmaragdowej Café zamiast kawy sommelier Dariusz Knyszyński podał różowe i subtelnie słodkie wino La Favorita Lambrusco. Na talerzach natomiast znalazły się trzy maleńkie słodkości - crème brulee z białą czekoladą, flan waniliowy, który nieco przypominał polski sernik oraz makaronik z marakują.

5
miejsce: Kawiarnie i herbaciarnie
w rankingu Kawiarnie i herbaciarnie
Kafëbë
Gdańsk, Piwna 64/65
8.3/10
+ Oceń

Drugi deser, czyli mille feuille, można tłumaczyć jako "tysiąc płatków". Zamiast płatków było ciasto francuskie przekładane kremem z marakui i zwieńczone ptysiami z wanilią oraz maliną. Dla zrównoważenia smaków sommelier zaproponował wino Bianco Passivento z wyczuwalnymi aromatami gruszki i białych brzoskwiń.

Podczas wieczoru wybornych deserów gościom podano trzy rodzaje słodkości. Na zdjęciu znajduje się pierwszy deser, inspirowany "cafe gourmand", czyli sposobem spędzania popołudni we francuskich kawiarniach.
Podczas wieczoru wybornych deserów gościom podano trzy rodzaje słodkości. Na zdjęciu znajduje się pierwszy deser, inspirowany "cafe gourmand", czyli sposobem spędzania popołudni we francuskich kawiarniach. fot. Edyta Steć/Trojmiasto.pl
Ostatni deser był zupełnym przeciwieństwem dwóch poprzednich. Le piste noir, czyli "czarny ślad", był intensywnie czekoladowy. Do jego wykonania użyto mocnej, 85-proc. czekolady Abiano, sosu karmelowego oraz lodów waniliowych wykonanych na miejscu. Zwieńczeniem całości był chrupiący tiul z łamanego ziarna kakao i cukru. Sommelier rozlał do kieliszków czerwone wino, otrzymywane metodą appasimento, która polega na podsuszaniu dojrzałych winogron - Rosso Passivento.


Było to pierwsze tego typu spotkanie zorganizowane przez właścicieli kawiarni, ale z pewnością nie ostatnie. Więcej informacji o spotkaniach kulinarnych warto szukać w naszym kalendarzu imprez.

Opinie (29) ponad 10 zablokowanych

  • świetna kawiarnia z pysznymi deserami i bardzo przyjemnym klimatem

    • 21 2

  • Brakowało takiej kawiarni w Gdyni

    Brawo Wy...
    Tu się chce przebywać

    • 19 3

  • jak z serialu Allo Allo

    tylko tej Rudej śpiewającej przy fortepianie brakuje.

    • 15 1

  • Mi nie pasuje

    Włoskie wina do francuskich deserów pasują jak whiskey do kawioru

    • 16 12

  • Exactly ...

    ;)))

    • 2 1

  • Włoskie wina pasują do chleba z mięsnym smalczykiem,

    a do francuskich deserów, to zimne piwerko.

    • 1 5

  • Wiadomo Gdynia

    Dobre ciastka, słodkie dziewczyny,czego chcieć więcej

    • 5 2

  • Francja nie ma odpowiedników Lambrusco. A te słodkie, które robią, są drogie. Więc wcale nie jest zły pomysł.

    • 4 3

  • Francja ma swoje wina i nie musi małpować włoskich wynalazków

    A dobre wino musi kosztować.

    • 4 3

  • wstęp na zaproszenia. czyli jak można było się załapać?

    • 9 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

02

października

10 Tenorów Gdańsk, Filharmonia Bałtycka

03

października

Święto Hal Targowych w Gdyni Gdynia, Hala Targowa

04

października

Targi Ślubne Weselnik Gdańsk, Plenum

Kultura

Koncert skrzypcowy w zaskakującej scenerii
Koncert w zaskakującej scenerii
Roztańczony introwertyk. Artur Rojek w Starym Maneżu
Rojek w Starym Maneżu

Kulinaria

Nowe lokale: sushi, vongole i tatarskie smaki
Nowe lokale: sushi, vongole i tatarskie smaki
Okiem dietetyka: jak wybrać dobry chleb?
Okiem dietetyka: jak wybrać dobry chleb?

    Najczęściej czytane

    Sprawdź się

    Günter Grass mieszkał: