• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Zaskakujące smaki w Eliksirze. Start nowego menu

Katarzyna Lepianka-Głuszkiewicz
10 maja 2019 (artykuł sprzed 5 lat) 
W czwartkowy wieczór zaprezentowano wiosenno-letnie menu degustacyjne w restauracji Eliksir. W czwartkowy wieczór zaprezentowano wiosenno-letnie menu degustacyjne w restauracji Eliksir.

Letnia, świeża, ale również intensywna - tak można podsumować nową kartę restauracji Eliksir. Start nowego menu odbył się w czwartkowy wieczór. Kameralne grono gości mogło podzielić się swoim zdaniem na temat nowych dań z szefem kuchni, Pawłem Wątorem.



Restauracja i koktajlbar Eliksir, mieszczący się na gdańskim osiedlu Garnizon, od początku swojej działalności pokazuje, jak łączyć dania z autorskimi koktajlami. Podobnie było w czwartkowy, długi wieczór, kiedy zaprezentowano siedmiodaniowe menu degustacyjne połączone z sześcioma koktajlami.

Weekend w Trójmieście: wydarzenia


Od stycznia tego roku szefem baru jest Pablo Gorianskyi. To jego autorstwa koktajle podano gościom podczas kolacji. W głównej roli pojawiała się whisky Chivas, która staje się flagowym trunkiem tego miejsca.

- Serdecznie witamy państwa na premierze nowej karty. Zmieniamy menu z trochę ciężkiego jesienno-zimowego na menu z dużą ilością warzyw i nowalijek, więc mam nadzieję, że wszystko będzie smakować. Wiemy również, że kilkoro gości dojedzie do nas za chwilę, ale powoli zaczynamy naszą kolację - mówił na wstępie Paweł Wątor, szef kuchni i współwłaściciel Eliksiru.
Kolację rozpoczęło consomme, czyli esencjonalna zupa, z wyczuwalnym anyżem. W wywarze znalazły się pierożki z mięsem z kaczki, młoda marchewka, a to wszystko dopełniła piana cytrynowa i oliwa z pietruszki.

Jako przystawka zimna, pojawił się gravad z pstrąga z anyżem podany na dressingu musztardowym ze świeżo startym chrzanem. Dodatkiem była sałatka z kopru włoskiego, tarty świeży chrzan, dressing musztardowy. Do tego zaserwowano trzy rodzaje pieczywa i palone masło z solą morską.

Z przystawką połączono pierwszy koktajl o nazwie "Ostry zawodnik" zawierający: Chivas 12, skórkę pomarańczy, goździki, cytrynę, a także, aromatyczny pieprz syczuański.

  • Szef baru, Pablo Gorianskyi zaprezentował sześć autorskich koktajli.
  • W degustacji wzięło udział kameralne grono gości, którzy jako pierwsi mogli spróbować nowego menu.
  • Autorskie menu degustacyjne Pawła Wątora składało się z siedmiu dań.
  • Podczas kolacji, dania były na bieżąco opisywane przez szefa kuchni, Pawła Wątora.
Kolejnym zimnym daniem było "wegetariańskie carpaccio", którego podstawę stanowił kiszony burak. Najciekawszym elementem był twaróg własnej produkcji, a dokładnie szefa kuchni. Na talerzu pojawił się również ogórek gruntowy oraz kalarepa i dressing limonkowy. Do tego zaserwowano najciekawszy koktajl tego wieczoru, składający się również z Chivas z dodatkiem papryki i selera.

Własnej produkcji, czarny makaron tagliatelle (barwiony węglem kokosowym), zestawiono z owocami morza: sercówkami, mulami, krewetkami i ośmiorniczkami. Wykończono go koprem włoskim i charakterystycznym w smaku masłem krewetkowym.

Tutaj podano koktajl musujący "Burżuazja", którego głównym składnikiem był szampan G.H. Mumm, a smak dopełnił likier Lillet Blanc i listek bazylii.

Propozycją na letnie dni jest sałatka: mieszanka młodych liści z fasolką szparagową, młodymi ziemniakami, szparagami, sosem holenderskim i dressingiem ziołowym. Na środku kompozycji znalazło się ekologiczne jajko moczone w buraku, dzięki czemu uzyskało różową otoczkę.

Smak miał podkreślić klasyczny koktajl, w którego skład wchodził: wermut Punt e mes, likier Zucca Rabarbaro i woda gazowana.


Po pięciu propozycjach, przyszedł czas na danie główne. Duszona, miękka gicz jagnięca podana została na kaszy pęczak z warzywami, zakwasem żytnim i esencjonalnym sosem jagnięcym ze świeżym rozmarynem. Do tego, w osobnym naczyniu, podano warzywa małosolne. Intensywne, pełne aromatów danie podkreślił równie ciekawy koktajl w składzie z Chivas 12, piwem pszenicznym, jabłkiem i likierem miętowym - creme de menthe.

Na zakończenie, jako siódme danie, podano deser. Zaserwowano rabarbar z sernikiem waniliowym, żelem z rabarbaru i kruchym ciastkiem imbirowym wprowadzającym elementem chrupkości.

W koktajlu nie zabrakło owocowego akcentu: w literatce z ananasem na wierzchu, znalazła się tequila Olmeca Altos Plata Reposado, piwo ananasowe, a także likier na bazie rumu - Pimento Dram.


Podczas wieczoru, wszystkie dania i koktajle były opisywane na bieżąco przez ich autorów. Premiera nowego menu, to okazja, żeby spróbować nowych smaków w promocyjnej cenie: bilety kosztowały 199 zł (cena regularna - 289 zł). Nowa karta obowiązuje w restauracji Eliksir od dzisiaj.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (19) ponad 10 zablokowanych

  • Brawo Paweł!

    • 4 13

  • Paweł (1)

    Nie lubię go !

    • 13 4

    • Czemu

      Może jakaś konstruktywna opinia a nie jak komentarz 7 latki bo go nie lubię bo tak

      • 3 0

  • po whiskey wszystko dobrze smakuje (1)

    • 6 2

    • :)

      Chyba Ci się sufit na główkę oberwał,byle co pijesz byle co piszesz

      • 4 1

  • A ja wole pierogi ruskie z Biedry

    A co....!

    • 9 10

  • Czemu tak mało zdjęc?

    • 2 6

  • Kelnerka ładna

    Ale chyba słabe napiwki były.... Brak uśmiechu

    • 4 0

  • Oszczędności

    Jedzenie bardzo smaczne, alkohol pyszny ale warto trochę posprzątać podłogę i łazienkę.

    • 6 0

  • A co to jest kumidor? (1)

    • 3 0

    • uprasza się o ciszę gdyż adeem dzwoni ;)

      • 0 0

  • pychota!

    muszę tego spróbować - a potem cygaro w salonie dla palaczy a wybór cygar tez ciekawy

    • 0 1

  • Znana.. (2)

    a niedopałki pracownicy zostawiają na chodniku za restauracją.

    • 7 0

    • Nie masz czego sie czepiac? (1)

      • 0 4

      • Nie czepiam się tylko jak Ich widzą tak napiszą.

        • 2 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d." (1 opinia)

(1 opinia)
89 - 129 zł
Kup bilet
pop

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years!

159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Skąd nazwa stand-up?