- 1 Techno balkon otworzył sezon (52 opinie)
- 2 Juwenalia: Bajm, LemON i strefy z nagrodami (66 opinii)
- 3 Trzydniowa kulinarna Feta na stoczni (58 opinii)
- 4 Momoa spotkał się z Michalczewskim (60 opinii)
- 5 Jason Momoa w gdańskiej restauracji (137 opinii)
- 6 Chowają pieniądze w miejscach publicznych (52 opinie)
Zdrowe jedzenie na targach Food To Go
Zobacz jakie frykasy można znaleźć na tegorocznych targach.
Zdrowe odżywianie kiedyś było koniecznością, później stało się modą, a dziś dla coraz większej liczby osób staje się pasją. Targi Food To Go w Amber Expo to okazja, by liznąć kuchni bezglutenowej czy poznać tajniki gotowania sous-vide. Nie zabrakło jednak stoisk ze słodkościami, kebabem i hamburgerami.
Zdecydowanie zdrowy i bardzo smaczny, choć nietani sposób na przyrządzanie ulubionych potraw to sous-vide, czyli gotowanie próżniowe. W warunkach domowych to dość trudna technika - wymaga bowiem wyposażenia w maszynę do pakowania próżniowego i podgrzewacza z regulowaną temperaturą. Każdy rodzaj pożywienia - mięsa, ryby, warzywa - wymagają innej temperatury i długości gotowania. Przeważnie są to jednak temperatury niższe od zwykle stosowanych, a czasy przyrządzania odpowiednio dłuższe.
Zdrowa kuchnia może też być ekologiczna. Na targach można obejrzeć (i posmakować) opakowań z prasowanych otrąb pszennych. Jeden z wystawców pokazał też maszynę do wyciskania cytrusów, napędzaną siłą mięśni.
Kto ma dość zdrowego żywienia, również odnajdzie coś dla siebie. Na targach można znaleźć producenta kebabów oraz wołowiny, którzy przygotowują dania dla zwiedzających. Jest też specjalny kwartał z deserami i lodami. Lody wprawdzie występują w wersji dla diabetyków (bez cukru) i wersji beztłuszczowej, ale dobre lody, jak przyznają specjaliści, to produkty z dużą ilością tłuszczu i cukru. Niestety.
Podczas drugiego dnia targów będzie można dowiedzieć się co nieco o deserach. W czwartek o godzinie 12 pokaz przyrządzania dekoracji karmelowych przeprowadzi Małgorzata Weber, Mistrzyni Karmelarstwa Artystycznego. Jeśli do deseru potrzebna jest kawa (a zwykle tak bywa), warto na targach zjawić się odrobinę wcześniej, na pokazie alternatywnych sposobów zaparzania kawy, który przeprowadzi Kamil Kwietniewski. O 13 zaś odbędzie się pokaz produkcji lodów połączony z degustacją.
W hali Amber Expo można odnaleźć stoiska z tradycyjnymi produktami Pomorza, posmakować leczniczej wody mineralnej i zapoznać się z ofertą przypraw. Targi Food To Go potrwają do 6 lutego do godz. 15:30. Wstęp - 10 i 20 zł.
Relacja z targów Food To Go z 2013 roku.
Opinie (26) 3 zablokowane
-
2014-02-06 10:54
mniam
zapomniałam dodac, ze pan Borys załapał się na frykaski- ja tez chce:-(
- 0 0
-
2014-02-06 11:41
jak zwykle
szkoda że nie podaliście informacji o targach wczoraj.Jak zwykle po czasie.i tak dobrze że nie jutro.
- 4 0
-
2014-02-07 07:31
Bałtyk
Wystawiwają w tygodniu biało zielone parówki posypane cementem a w wekend nie ma targów bo boją się ławicy śledzi i pyr.
- 0 0
-
2014-02-08 14:53
te pyszne torty zrobione z półprzetworzonych zapuszkowanych mas które maja 10 letnie terminy ważnośći a potem jemy pyszny torcik od jednej z fraszyzowych cukierni smacznego ! paeniw nie długo bedzie przymus kremacji bo dobrze zakonserwowane ciała kudzkie nie będa sie rozkładać w grobach
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.