• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kulinarne odkrycia w Żaku

Łukasz Stafiej
8 lutego 2016 (artykuł sprzed 8 lat) 
Sebastian Nażarty kilka lat temu rzucił pracę i zajął się gastronomią. Organizuje kulinarne happeningi oraz zajmuje się cateringiem w Trójmieście. Sebastian Nażarty kilka lat temu rzucił pracę i zajął się gastronomią. Organizuje kulinarne happeningi oraz zajmuje się cateringiem w Trójmieście.

Klub Żak zobacz na mapie Gdańska rusza z nowym cyklem imprez, które spodobają się miłośnikom kulinariów. Kolacje Proszone będą okazją, aby spróbować eksperymentów i odkryć kulinarnych trójmiejskich pasjonatów gotowania i szefów kuchni. Pierwsze spotkanie poświęcone podrobom zaplanowano na niedzielę, 14 lutego.



Gdański Żak z kulinariami raczej się nie kojarzy. To przede wszystkim jeden z najprężniej działających klubów koncertowych w Trójmieście. W tutejszej kawiarni kuchnia co prawda funkcjonuje, ale serwuje przede wszystkim proste dania obiadowe i przekąski do alkoholu. Cykl spotkań Kolacje Proszone to próba zaprezentowania w tym miejscu jedzenia bardziej finezyjnego.

- Nasza muzyczna oferta celuje w klienta o wyrobionym guście. Również podczas imprez Kolacje Proszone chcemy pokazać jedzenie nieoczywiste, które dla gości może być okazją do kulinarnych odkryć - mówi Beata Duszyńska, kierownik kawiarni w Żaku. - Będzie to okazja, aby poznać nie tylko nowe smaki, ale i innych pasjonatów jedzenia, ponieważ goście będą siadali przy jednym, dużym stole.
Pierwsza odsłona imprezy odbędzie się w niedzielę, 14 lutego o godz. 17. W cenie 50 zł od osoby będzie można spróbować czterodaniowego menu przygotowanego przez grupę trójmiejską Smaczność, którą współtworzy pasjonat gotowania o pseudonimie Sebastian Nażarty i szef kuchni zamkniętego już bistro Pies i Róża, Tim Giles.

Gdański Żak z kulinariami raczej się nie kojarzy. To przede wszystkim jeden z najprężniej działających klubów koncertowych w Trójmieście. Gdański Żak z kulinariami raczej się nie kojarzy. To przede wszystkim jeden z najprężniej działających klubów koncertowych w Trójmieście.
- Tego dnia wypadają akurat walentynki, a to świetna okazja, aby pobawić się na talerzu całą tą romantyczną otoczką - tłumaczy Nażarty. - Tego dnia tak często podkreślamy, że w miłości liczy się wnętrze, dlatego przewrotnie postanowiłem zaserwować między innymi podroby. Głównymi bohaterami menu będą serca, ozorki i policzki. W Polsce wciąż kojarzą się one z niskiej jakości produktami, ale warto przypomnieć, że w kuchni francuskiej to klasyka, stawiana na równi na przykład z polędwicą wołową. Podroby są bardzo smaczne i bogate w koenzymy czy witaminy z grupy B.
Goście będą mieli okazję spróbować m.in. pikantnych kurzych serc podanych na różowym winnym risotto z jadalnymi kwiatami czy ozorków gotowanych w court-boullion, serwowanych z marynowanymi w czerwonym barszczu i pieczonymi policzkami wołowymi z buraczanym puree. Na przystawkę podana zostanie niespodzianka, a na deser galaretka z szampana z kawiorem z porzeczkowego likieru Creme de casis.

Nażarty chciałby, aby każde spotkanie było okazją do kulinarnego eksperymentu i zabawy z jedzeniem. Podczas kolejnych edycji planuje zaprezentować m.in. kuchnię meksykańską czy japońską, a także przygotować wyłącznie z surowych produktów kolację witariańską.

Spotkania z cyklu Kolacje Proszone organizowane będą nieregularnie, maksymalnie dwa razy w miesiącu. Klub Żak nie wyklucza również współpracy z innymi trójmiejskimi pasjonatami gotowania i szefami kuchni.

Wydarzenia

Kolacje proszone / Nr 1 (2 opinie)

(2 opinie)
100 zł
walentynki

Miejsca

Opinie (35) 5 zablokowanych

  • Nażarty? (1)

    Nazwisko zobowiązuje!

    • 1 3

    • dowcipas inaczej

      • 0 1

  • Sebastian Nażarty? to na serio?

    rzucil prace i zajal sie kulinariami? a to juz nie praca?

    • 2 0

  • nazarty (1)

    ja bym proponowal temu nazartemu ogolenie sie bo jak widze te klaki z brody wpadajace do jedzenia lub probowanie jedzenia ktore przyzadza to mi sie slabo robi higiena moi drodzy moda moda ale higiena obowiazuje

    • 1 0

    • A bigos?

      Bigosik bedzie ? Podobno byl PRZEPYSZNY na Sylwestra 2015 w jednej z sopockich knajp... Hahahaa

      • 0 0

  • A bigos?

    • 0 0

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Wiosna w ogrodzie (1 opinia)

(1 opinia)
6 zł
targi, kiermasz

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d." (2 opinie)

(2 opinie)
89 - 129 zł
Kup bilet
pop

Juwenalia Gdańskie 2024 (48 opinii)

(48 opinii)
75 - 290 zł
Kup bilet

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Dickery to: