• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Lody naturalne - nowy kulinarny przebój w Trójmieście

Łukasz Stafiej
14 czerwca 2016 (artykuł sprzed 8 lat) 
Lody naturalne nakładane są do kubeczków lub wafelków szpatułkami zamiast gałkownicami. To znak rozpoznawczy. Lody naturalne nakładane są do kubeczków lub wafelków szpatułkami zamiast gałkownicami. To znak rozpoznawczy.

Zamiast gałki - spora porcja nakładana szpatułką. Zamiast wafelka - papierowy kubeczek. To dwie najważniejsze cechy, które wyróżniają robiące ostatnio furorę w Trójmieście lody naturalne. Nie licząc smaku oczywiście, którego w tych sygnowanych logo dużych producentów ponoć nie znajdziemy.



Zobacz listę wszystkich lodziarni w Trójmieście >>>

Lody naturalne:

Lody naturalne albo - jak coraz częściej się mówi - rzemieślnicze to najnowszy trend kulinarny w Trójmieście. Kolejne - mniejsze czy większe - lodziarnie oferujące lody tego typu wyrastają jak grzyby po deszczu. Tylko w ciągu ostatnich kilku tygodni takich lokali powstało niemal dziesięć. Czym się różnią od tych klasycznych firmowanych przez dużych producentów albo - jak wolą mówić lodziarze rzemieślnicy - przemysłowych?

Tylko naturalne składniki

- Generalna zasada w lodach naturalnych lub rzemieślniczych jest taka: im mniej składników, tym lepiej. Prawdziwe mleko, nie w proszku. Prawdziwe jaja, nie w proszku. Na koniec cukier i dodatki, przede wszystkim świeże owoce - mówi właściciel i producent lodów Krzysztof Nieciecki z lodziarni Znane Smaki.
Nowy lokal kontynuuje lodową tradycję legendarnego Misia, który lodami karmi gdańszczan od lat 60. Dawni pracownicy zabrali ze sobą tradycyjne receptury, więc smak jest ten sam, co w poprzednim miejscu. Nawet lista smaków ułożona jest tak samo: zaczyna się od waniliowych, kończy na kakao. Po drodze są jeszcze specjalności zakładu - karmelowy i deser angielski.

Receptura lodów w Znanych Smakach powstała, zanim w Polsce narodziła się moda na lody rzemieślnicze. Receptura lodów w Znanych Smakach powstała, zanim w Polsce narodziła się moda na lody rzemieślnicze.
- To żelazna lista od lat. Ta kolejność ma znaczenie, ponieważ waniliowe smakują najlepiej z truskawkowymi, a karmelowe z cytrynowymi. Popularność jest skorelowana z temperaturą na zewnątrz. Gdy oscyluje ona w okolicach 20 stopni, to najlepiej schodzi waniliowy. Przy upałach: smaki owocowe - truskawkowe, cytrynowe - opowiada Nieciecki.
Wpadają wieloletni bywalcy z Misia, których panie ekspedientki obsługują bez słowa - nakładając na przykład po dziesięć gałek deseru angielskiego na wafelek. Wpadają też nowi klienci, których przyciągnął internetowy rozgłos oraz moda na lody rzemieślnicze.

- Tak naprawdę nasze smaki były znane i lubiane, zanim w ogóle zaczęto myśleć o czymś takim, jak lody rzemieślnicze - stwierdza Nieciecki. - Nie podążamy za modą, po prostu kontynuujemy to, co robiliśmy codziennie od kilkunastu lat. Dlatego też nie zdecydowaliśmy się na szpatułkę i kubek, jak to teraz dyktuje moda. Nadal nakładamy na gałki.
Szpatułka i kubeczek

Gałka i wafelek w nowych, rzemieślniczych lodziarniach odchodzą jednak powoli do lamusa. Wypiera ja porcja nakładana szpatułką do papierowego kubeczka. To trend, który lodziarze- rzemieślnicy podpatrzyli w ojczyźnie naturalnych lodów, czyli we Włoszech.

- To znak rozpoznawczy lodziarni rzemieślniczych - mówi Paweł Petrykowski, lodziarz z kawiarni Paulo Gelateria. - Oczywiście sposób podawania nie wpływa w żaden sposób na smak, ale lód nałożony szpatułką lepiej się prezentuje w kubku lub wafelku. To kwestia wizerunku. Sama czynność nakładania również jest swego rodzaju rytuałem, przyciąga wzrok gości.
W Altanie Smaków warto spróbować przede wszystkim maliny i czekolady. W Altanie Smaków warto spróbować przede wszystkim maliny i czekolady.
No i najważniejsza różnica: smaki. Według lodowych łasuchów te w lodziarniach rzemieślniczych są niepowtarzalne. Pistacja smakuje orzechem, a nie chemią, czekolada i wanilia jest prawdziwa, bez sztucznych aromatów, a w lodach truskawkowych znajdziemy duże kawałki owoców. A przecież klasyczne smaki to tylko podstawa. Lodowych rzemieślników ogranicza tylko wyobraźnia, dostępność składników czy smaki właściwe dla danego regionu. Na przykład w Japonii zjemy lody rybne, we Francji - z pasztetu foie gras. W lodziarniach trójmiejskich z kolei furorę robią ostatnio karmelowe z solą, bazyliowe czy piwne. Znajdziemy również chałwowe, ogórkowe, o smaku ciasteczek Oreo, masła orzechowego czy nawet sera gorgonzola z gruszką.

Robert GrotkowskiAltany Smaków, gdzie zjemy lody marki Amore Bio Gelato: - Różnica między lodami rzemieślniczymi a przemysłowymi to przede wszystkim ich napowietrzenie, czyli różnica między pojemnością w litrach a gramaturą. Im ona większa, tym więcej powietrza i cukru, a tym samym mniej surowca. Przy gelato - tradycyjnych lodach rzemieślniczych napowietrzenie wynosi do 20 proc., przy przemysłowych - nawet kilka razy więcej. A tam, gdzie jest mniej powietrza, smak jest bardziej wyraźny, a lody bardziej pełne i sycące.
Lodów naturalnych w Trójmieście spróbujemy również w Gdańsku m.in. w Umam Marina i w Misiu, w Gdyni - U Lodziarzy, a w Sopocie w Capuccino Cafe. Cena jednej porcji wahają się pomiędzy 2 zł a 4,50 zł.

Miejsca

Opinie (172) 8 zablokowanych

  • Igloo (2)

    Kiedyś na dawnej ul.Elbląskiej koło kościoła św. Barbary była lodziarnia Igloo tam były lody,tego smaku w lodach już nie ma.

    • 5 0

    • (1)

      trochę dalej był stary dobry Fic z lodami jak marzenie

      • 0 0

      • Elbląska

        W bloku technikum ekonomicznego były lody od Pietrzaka! Śmietankowy, kakaowy i owocowy. Najlepszy smak dzieciństwa

        • 2 0

  • Wenta (1)

    Hipsterska moda i tyle. Dla mnie najlepsze lody nad morzem jak zawsze u Wenty. Gałki konkretne, cena normalna i smak rewelacyjny. A teraz na dodatek są w Gdańsku.

    • 4 1

    • Zgadzam się. Polecam w Gdańsku na Zaspie.

      Obsługa rzeczywiście nie żałuje i nakłada wielkie gałki, a do tego mają całkiem duży wybór smaków.

      • 0 0

  • Oliwa petla tramwajowa eskimo !!
    OD LAT THE BEST!
    wczesniejszy faworyt giusti w sopocie umarl chyba 20 lat temu
    To byly lody....mniam...dinozaury jak ja pamiętają;-)
    Teraz tylko eskimo

    • 3 0

  • szpatulka oznacza naturalnosc ? (2)

    cytuje

    " Lody naturalne nakładane są do kubeczków lub wafelków szpatułkami zamiast gałkownicami. To znak rozpoznawczy."

    wiekszej glupoty jeszcze nie slyszalem. W Sowie tez nakladaja szpatulkami a sa to lody dobre ale jednak przemyslowe z "dodatkami"

    • 5 1

    • Szpatułką (1)

      To się robi wymaz z pochwy

      • 3 0

      • Dobre!!! :)

        • 0 0

  • lody w Sopocie Gunga 4,5 mikro galka

    na Monciaku od 3,5 do nawet 2 !

    • 0 0

  • chcecie kupowac zdrowe lody ?

    przeczytajcie sklad !

    http://finanse.wp.pl/kat,1033823,title,Testujemy-lody-Co-mozna-w-nich-znalezc,wid,15692118,wiadomosc.html

    • 0 0

  • Bla,bla,bla

    Zwykły marketing i nic więcej. Lody rzemieślnicze były od zawsze,a chemie wprowadzili po 1989.Teraz nagle odkryli cuda...............Nie róbcie z ludzi idiotów.......

    • 9 2

  • miś (2)

    Najlepsze lody z kultowej lodziarni Miś !!!

    • 4 15

    • Nigdy tam nie idźcie (1)

      Nie chodźcie tam!! Smierdza lody różnymi E i innymi spulchniaczami, zjedliśmy we czworo i się pochorowalismy dwa dni na kibelku. Odradzam.

      • 2 2

      • jak dwa dni

        Na kiblu to rotawirus, a nie E. I koniecznie musiał tam być złapany.

        • 0 0

  • Altana smaków

    Wg mnie najlepsze lody w Trójmieście. Malina rozwala system:D

    • 0 3

  • ryba

    Wczoraj smakowałam lodów naturalnych z tej lodziarni. Beznadziejne i drogie. 4,5 zł za zabieloną schłodzoną wodę. Nakładanie szpatułką gałki to wedle uznania Pani podającej, rożnej wielkości "gałki". Czy ktoś to sprawdzał?

    • 3 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Juwenalia Gdańskie 2024 (54 opinie)

(54 opinie)
75 - 290 zł
Kup bilet

South Molo Festival - Delfinalia 2024 (5 opinii)

(5 opinii)
105,22 zł
hip-hop, festiwal muzyczny, w plenerze

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Kto wymyślił Dzień Matki?