• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Otwarcie restauracji 737 L'entre Villes Sopot

Aleksandra Sobocińska
21 listopada 2014 (artykuł sprzed 9 lat) 
W restauracji do dyspozycji gości są dwa piętra. W restauracji do dyspozycji gości są dwa piętra.

Zniszczona willa mieszcząca się przy al. Niepodległości 737 w Sopocie otrzymała nowe życie. Wszystko to za sprawą jej nowych właścicieli, którzy odrestaurowali obiekt i stworzyli w nim restaurację, połączoną z winiarnią, palarnią cygar i oranżerią.



Remont trwał zaledwie rok. Trudno było uwierzyć, że w tak krótkim - jak na stan budynku - czasie realnym będzie doprowadzenie go do stanu używalności. A jednak, udało się i od dziś możemy cieszyć oko eleganckim wnętrzem, które zrobiło ogromne wrażenie na gościach otwarcia.

- Chciałabym, aby ta restauracja zdobyła państwa serca i abyście do niej wracali, a my postaramy się spełnić państwa życzenia i wymagania. Po roku wzmożonej pracy i przekształcania budynku mieszkalnego na usługowy, nadszedł czas na świętowanie - tymi słowy gości powitała Barbara Markiewicz, właścicielka restauracji.

Wolfgang Dockerill, współwłaściciel obiektu, zwrócił uwagę na oryginalną rzeźbę, znajdującą się przy fontannie przed restauracją. - Znajduje się na niej sentencja, stanowiąca, że żeby być kochanym, trzeba kochać. Chcielibyśmy, abyście państwo pokochali to miejsce - powiedział.

Piątkową imprezę poprowadził konferansjer, Tomasz Podsiadły. W programie nie zabrakło części artystycznej - wystąpił Akrobatyczny Teatr Tańca Mira-Art, a szef kuchni zaprezentował swoje możliwości podczas live cooking. Goście rozsmakowali się w wyśmienitych daniach, stanowiących nader istotny punkt programu. De facto to od kuchni będzie zależeć, na jakiej pozycji uplasuje się nowo otwarta restauracja na tle tych już istniejących w Trójmieście.

Podczas degustowania dań nie brakowało słów uznania dla pieczonej piersi kaczki, kremowej zupy z dyni, pieczonych żeberek i przystawki ze śledzi z buraczkami. Niemałym powodzeniem cieszyły się również desery - w szczególności bezy z owocami i tort czekoladowy. Goście byli również pod wrażeniem tortu w kształcie... restauracji, przygotowanego na miejscu.

Jakiej kuchni możemy się spodziewać w tym miejscu? - Będziemy serwować dania kuchni polskiej, urozmaicone francuskim twistem. Zamierzamy często zmieniać kartę, około 4 razy w roku. Stawiamy na świeżość produktów i sezonowość. Dwa razy w tygodniu, we wtorki i piątki, mamy dostawy świeżych owoców morza, będzie można skosztować dań z homarami, ostrygami, ośmiornicami, mulami i różnymi rybami. Od 12:30 do 14:30 będzie można również skorzystać z oferty lunchowej - skomentowali Sławomir Hahn, szef kuchni oraz Michał Skowerski, zastępca szefa.

Wnętrze restauracji zaprojektował Krystian Rasmus, a architekt Bartosz Borkowski dostosował pomieszczenia do warunków gastronomicznych.

Podczas otwarcia nie zabrakło niespodzianek - kilka razy zgasło światło, co zostało uznane za dobrą wróżbę na przyszłość.

Właściciele podkreślali, że lokalizacja obiektu i jego przestrzenie mają funkcjonować nie tylko jako restauracja, ale - a w zasadzie przede wszystkim - miejsce przeróżnego typu spotkań.
Można tu zorganizować pokaz mody, wernisaż, przyjęcie, czy spotkanie biznesowe. Samo miejsce przypadło do gustu gościom, którzy byli pod wrażeniem nie tylko dopieszczonego i eleganckiego wystroju, ale również oryginalnej architektury, przesiąkniętej duchem czasu.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (115) ponad 20 zablokowanych

  • (13)

    Pięknie!!!! Szok, że z takiego zniszczonego budynku udało się stworzyć coś tak pięknego. Ciekawe jakie ceny tam mają i czy mnie będzie stać...

    • 88 7

    • W piątkowy wieczór czytasz trójmiasto.pl, a nie forbes'a - więc pewnie nie. Mnie też nie. Ale przynajmniej kamienica ładna, popatrzyć można :)

      • 68 0

    • e, no, nasi wracają...

      Wolfgang...

      • 36 1

    • nie zapomnijcie o krawatach (1)

      klient w krawacie jest mniej awanturujący się...

      • 44 0

      • Też przydałby się jakiś malutki mikrofon !

        Może za kilka miesięcy dowiemy sie co myślą o społeczeństwie
        panowie z Whyski w lewej i ostrygą w prawej dłoni .

        Szacunek za doprowadzenie rudery do angielskich salonów Izby Lordów .
        Powodzenia !

        • 22 0

    • ale nazwa

      zaproś znajomych to nie zrozumieją. Nie można nazwać Villa Basia?

      • 25 8

    • i tak oto Pan Wolfgang stał się na zawsze właścicielem nieruchomości w Sopocie! (1)

      • 21 1

      • Kupił to ma i nie wiem co w tym dziwnego

        • 18 2

    • myślałem że ta fotka właścicieli to z Izraela

      • 18 7

    • nie będzie

      .

      • 3 0

    • skandal!

      a gdzie, się pytam, są spluwaczki?

      • 3 1

    • a jest bankomat? (1)

      ostatnio jak wypłacałem to aż krew z bankomatu poszła...tyle miałem debetu

      • 3 3

      • Wez dodatkowy etat w biedrze

        i po sprawie.

        • 2 1

    • na jednym ze zdjęć takie trochę nieświeże pączki na tacy...

      • 4 0

  • I znowu ktoś się "obudzi".. (4)

    ..z rachunkiem na kilkadziesiąt tysięcy.

    • 59 44

    • w pokoju Whisky Bar z butelką za 12 tysia...

      albo w Cygar Rumie ...

      • 18 2

    • Co ty pierd**** człowieku.. Co dobrej klasy restauracja ma wspólnego ze strip clubem ? Takich jak ty powinno się przynajmniej sterylizować jak nie usypiać. (Jest to moja prywatna opinia do której mam prawo)

      • 13 14

    • heh, realista ?

      Nie masz pojecia na jakim swiecie zyjesz ;)

      Wyobraz sobie ze sa tacy ktorzy rachunek na 30k PLN placa bez zajakniecia i celowo..

      • 2 0

    • Nie , nie ,to nie jest lokal TEGO typu ...

      • 0 0

  • Mają tam promocje?

    Szalone godziny, danie dnia, czy pizza 1 do 5 za 10 paragonów gratis? Jak nie to nie idę ;)

    • 61 13

  • Chcielibyśmy, abyście pokochali to miejsce (1)

    za Wasze pieniądze - a tak naprawdę wszystko zależy od cen. Staramy się o świeżość produktów - naprawdę żadna łaska / bez obrazy / za swoje pieniądze mam jeść nieświeże? To Wasz obowiązek żeby było wszystko świeże a nie starać się!
    Pozdrowienia

    • 75 18

    • Stawiamy na swiezosc....

      tak jest napisane. Nie ma nic o staraniach....

      • 5 3

  • Straszna nazwa - jak będę chciał pójść ze znajomymi tam coś zjeść (4)

    to mam sobie kaleczyć język wymawiając nazwę tej knajpy?

    • 81 6

    • (1)

      fakt, głupia nazwa nie do wymówienia dla polaków nieznających francuskiego. Tyle kasy wywalili na remont a normalnej nazwy nie mogli wymyslić ?

      • 25 1

      • to tak jakby we Francji w Paryżu

        otworzyć restaurację Szczebrzeszyno

        • 38 1

    • Po prostu - 737 ;) (1)

      • 6 0

      • albo 69

        • 6 0

  • Nie wiem dlaczego zawsze piszecie remont w zaledwie rok. (1)

    Rok to bardzo dużo, w rok stawia się całe biurowce

    Remont powinien trwać maksymalnie parę miesięcy jeśli zakłada się zyski oczywiście.

    • 32 12

    • rok jest po to

      żeby opłacić tych wszystkich co łapę wyciągają...w trzy miechy to się nie da

      • 19 1

  • Fajnie, że budynek został odnowiony, ale nazwa jest chybiona totalnie...

    • 53 2

  • Prosty chłopak. (8)

    Co to jet Live cooking bo nie znam angielskiego, to chyba jakiś pokaz?
    A co to za nazwa restauracji, to z francuskiego?

    • 51 4

    • ,,żywy kogut,, (4)

      • 30 0

      • nie ściemniaj i nie wprowadzaj ludzi w błąd (2)

        L'entre Villes znaczy- Willa pod żyrafą

        • 7 7

        • ach ten francuski brak poczucia humoru...

          • 5 0

        • Re: nie ściemniaj i nie wprowadzaj ludzi w błąd

          To znaczy - pomiędzy miastami - głąbie

          • 1 1

      • ja tłumaczyłem ,,Live cooking,,

        • 21 0

    • Live cooking (2)

      W wolnym tłumaczeniu: gotowanie na żywo :)

      • 5 8

      • a nie ,,żywy kogut,,? (1)

        • 4 0

        • live cocking

          • 2 0

  • Piękne wnętrze.

    • 16 5

  • Niby "ą" "ę" francuska nazwa a to ściema, nie remont... (1)

    Sama widziałam, jak na zbutwiałe i spleśniałe mury kładziono nowe tynki. Powodzenia z grzybem i wszelkimi uczuleniami od pleśni pochodzącymi...

    • 31 13

    • przecież tu nie chodzi o lokal...

      ludzie, Pan Niemiec został właścicielem nieruchomości , poniali?

      • 21 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d." (1 opinia)

(1 opinia)
89 - 129 zł
Kup bilet
pop

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years!

159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Ile tygodni trwa prawidłowa ciąża?