• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Pechowa rewolucja Gessler. Restauracja "Pod Cielakiem" przestała istnieć, będzie nowa

Alicja Olkowska
4 sierpnia 2015 (artykuł sprzed 8 lat) 
Magda Gessler zazwyczaj skutecznie przeprowadza swoje rewolucje. Tym razem jednak, jak mówią właściciele lokalu, zignorowała jedną ważną rzecz: specyfikę okolicy. Magda Gessler zazwyczaj skutecznie przeprowadza swoje rewolucje. Tym razem jednak, jak mówią właściciele lokalu, zignorowała jedną ważną rzecz: specyfikę okolicy.

Miała być nowoczesna restauracja sygnowana nazwiskiem Magdy Gessler, wyszedł drogi lokal, który klienci omijali szerokim łukiem. Dziś właściciele "Pod Cielakiem" zgodnie przyznają, że "Kuchenne rewolucje" odbiły im się czkawką, a zmiany wprowadzone przez gwiazdę TVN omal nie doprowadziły ich do bankructwa. Stracili połowę obrotów oraz część klientów, a nowych po metamorfozie wcale nie zaczęło przybywać.



Czy lubisz program Magdy Gessler?

Magda Gessler rok temu postanowiła pomóc Jolancie i Markowi Witkowskim z Gdańska, którzy prowadzili na ul. Dmowskiego zobacz na mapie Gdańska lokal El Mundo. Właściciele nie mieli dużego doświadczenia w branży restauracyjnej ani wykwalifikowanej ekipy, więc ich marzenia o wielkich zyskach szybko zderzyły się z rzeczywistością. Przyjazd ekspertki z TVN-u miał im pomóc stanąć na nogi i rozwinąć biznes. I choć telewizyjna metamorfoza zakończyła się sukcesem, czas pokazał, że czasem lepsze jest wrogiem dobrego.

Restauracja "Pod Cielakiem" szybko zaczęła generować więcej strat niż zysków.
Od właścicieli odwrócili się też starzy klienci, którzy tęsknili za dawnym menu, zwłaszcza za pizzami. Dodatkowo nowe ceny wprowadzone przez Gessler okazały się dla wielu zaporowe. Za 8 pierogów z cielęciną trzeba było zapłacić 21 zł, za wątróbki cielęce z dodatkami 29 zł, a za mleczną cielęcinę, gotowaną w 63 stopniach Celsjusza 42 zł.

- Niestety, pani Magda zrobiła rewolucję, nie zwracając uwagi na okolicę, w której jest dużo młodzieży, wielu studentów. Starzy goście chcieli zjeść dobrą pizzę, a nie cielęcinę. Głównie mieliśmy ruch w weekendy, w tygodniu restauracja świeciła pustkami, bo taki jest właśnie Wrzeszcz - to nie jest zbyt zamożna dzielnica. Pani Gessler o tym wiedziała, ale i tak zrobiła po swojemu, przez co naraziła mnie na straty, bo po rewolucji obroty spadły o połowę. Do tego zmiany sporo mnie kosztowały - nowy wystrój oraz drogie składniki potraw. Cielęcina jest bardzo droga, a chciałam mieć mięso najlepszej jakości - mówi właścicielka, Jolanta Witkowska.
Przez dwa ostatnie miesiące w lokalu trwał gruntowny remont. 11 sierpnia zostanie otwarta nowa restauracja "Bazinga", która przede wszystkim będzie skierowana do mieszkańców Wrzeszcza i studentów. Właściciele wzięli pod uwagę to, co Magda Gessler zignorowała: specyfikę okolicy.

- Robimy remont po Magdzie Gessler, bo otwieramy restaurację na nowo i w zupełnie innym klimacie. Wracamy do tego, co było kiedyś i za czym klienci tęsknili. Będą doskonałe pizze z oryginalnej włoskiej mąki w normalnych cenach - dodaje.
W "Bazindze" (nazwa zaczerpnięta od popularnego programu rozrywkowego) nie znajdziemy już śladu po Gessler. Zmieniono praktycznie wszystko. Właściciele postanowili odsłonić zabytkowe ceglane ściany oraz rury, które coraz częściej są eksponowane w trójmiejskich lokalach i wpisują się w modę na lofty. Bar jest wykonany ze starych dech pochodzących z rozbiórki i to on ma być sercem restauracji. Dodatki, takie jak lampy, zostały własnoręcznie zrobione przez właścicieli.

  • To nie była łatwa rewolucja, a czas pokazał, że zmiany wprowadzone przez Magdę Gessler nie przyniosły oczekiwanych rezultatów.
  • El Mundo przed "Kuchennymi rewolucjami".
  • El Mundo po "Kuchennych rewolucjach" i z nową nazwą, "Pod Cielakiem".
  • Zdjęcie zrobione podczas remontu. Właściciele postanowili odsłonić m.in. zabytkowe ceglane ściany.
  • Zdjęcie zrobione podczas remontu. Właściciele postanowili odsłonić m.in. zabytkowe ceglane ściany.
W menu dominować będą pizze oraz przekąski w stylu tapas. W weekendy restauracja będzie czynna aż do rana.

- Chcemy stworzyć nie tylko restaurację, ale miejsce, gdzie każdy będzie się czuł jak w domu. Miejsce, gdzie można wyjść z przyjaciółmi, porozmawiać przy drinku i przy tym dobrze zjeść, gdzie można zabrać rodzinę na obiad oraz spotkać się na biznesowy lunch. Serwujemy włoskie specjały na oryginalnych importowanych prosto z Włoch produktach w połączeniu ze świeżymi, sezonowymi produktami, pochodzącymi od lokalnych rolników. Wyrabiamy własny świeży makaron oraz pizzę neapolitańską, którą przygotowujemy według tradycyjnej receptury z włoskich produktów m.in. mąki Caputo, pomidorów San Marzano i mozzarelli di Bufala Di Campana - mówi syn właścicielki, który dołączył do rodzinnego biznesu i chce tchnąć w miejsce odrobinę młodej energii.
Przypomnijmy, że Magda Gessler "zrewolucjonizowała" kilka restauracji w Trójmieście. "Pod Cielakiem" jako jedyna zrezygnowała ze zmian wprowadzonych przez telewizyjną gwiazdę.

Miejsca

  • Bazinga Gdańsk, Romana Dmowskiego 15

Opinie (360) ponad 10 zablokowanych

  • (2)

    Nie ma to jak najlepsze jedzenie w Barze Maciuś:)

    • 3 17

    • Maciuś= wszystko z podgrzewaczy (1)

      Jak czytam, że w Maciusiu jest dobre jedzenie, to bardzo się dziwię gustom kulinarnym co niektórych.
      Przecież tam jest wszystko z podgrzewaczy/bemarów!
      Kotlet usmażony rano, leży w nich cały dzień. Poza tym jakiś czas temu zamówiłem tam golonkę i za niecałe 500 g, zapłaciłem 45 zł!
      Drożyzna jak na bar podobny do mleczaka.

      • 5 9

      • Re: Maciuś= wszystko z podgrzewaczy

        Bar nie podobny niczym do mleczaka (bez dotacji państwowych) RODZINNA RESTAURACYJKA , golonka z dodatkami to tak 45 ale teraz obniżona cena więc zapraszam . Proszę o podanie restauracji gdzie ( pieczeń, karkówkę , indyka , kaczkę całą lub uda itp .) piecze się w 25 min od zamówienia i nic nie leży tylko na bieżąco jest dostarczane z kuchni i od razu jest kupowane . Zapraszam o 19 -20 brak towaru do sprzedania ... POZDRAWIAM i ZAPRASZAM

        • 8 0

  • Jeszcze dodam, że... (1)

    Mundo, El Mundo, Pod cielakiem, Bazinga to jefen eirlki shit!!!

    • 19 0

    • *WIELKI

      • 2 0

  • Pizza

    Właściciele mają pretensje do wszystkich tylko nie do siebie.Kolejna zmiana nazwy, wystroju a nawyki zostały. Podają termin otwarcia i jest zamknięte. Super Pizza / sztandarowa potrawa/ to był gniot. Proponuję żeby Pan Marek zabrał żonę do Włoch i zobaczył jaka jest różnica w tym co serwujecie Państwo swoim klientom. To nie klient jest dla Państwa tylko Wy dla klienta.

    • 22 0

  • Wlasciciele marzyciele mysla , ze jak za dawnych czasow bedzie sie zarabialo na fuszerce ,minimalnych kosztach tj.sami beda kenerami ,szfami kuchni a produkty wloskie na poczatku z Makro a za tydzien z Biedronki a ludzie beda sie pchali drzwiami i oknami.

    • 24 0

  • a ja już tam jadłam pizze :P

    Taka zawiść tu płynie, a ja poszłam w zeszłym tygodniu i zjadłam tam pizze. Jedzonko ok, mają włoskiego kucharza - miły akcent. Powodzenia życze

    • 2 23

  • Śmieszne

    Oglądałam ten odcinek i sądziłam, iż właściciele są ludźmi poważnymi. Okazuje się jednak, że byłam w błędzie. Nikt nikogo nie zmusza do brania udziału w "Kuchennych Rewolucjach". Program Gessler idzie w TV od lat. Właściciele mogli przez ten czas zastanowić się czy chcą podjąć ryzyko rewolucji czy też nie. Skoro sami wiedzą najlepiej, dlaczego zaprosili Gessler, a nie wprowadzili odpowiednich, ich zdaniem, zmian? Najłatwiej zrzucić winę na kogoś. Gessler podała im swoją propozycję, ale chyba mają własne rozumy. Nie musieli się zgadzać. Niestety oglądając "Kuchenne Rewolucje" czasem odnoszę wrażenie, iż właściciele zapraszają ekipę TVN-u tylko po to, by zyskać sławę. Restauracja sygnowana nazwiskiem Gessler to w końcu coś!

    • 19 1

  • Jak ktoś nie ma pojęcia o restaurowaniu to nawet Ramsey im nie pomoże... A Gessler włożyła mnóstwo pracy w ogarnięcie ich miejscówki więc niech nie płaczą tylko zapieprzają, bo nikt za darmo zysku nie ma w tym kraju.

    • 18 0

  • Pizza bez rewelacji

    Pizza bez rewelacji, wystrój też nic specjalnego.
    Ewidentnie knajpa UDĄJACA grecką, bo z Grecją nie ma nic wspólnego.
    I ser na pizzy ewidentnie seropodobny.

    • 14 1

  • Gdzie zjeść? (1)

    We wrzeszczu jest średnio z restauracją, która nie jest fastfoodem. Zniknęła Newska, kultowy Cristal (chociaż tam jadłem chyba tylko raz w życiu). Byłem ostatnio w prasówce (lokal vis-a-vis) Bazingi na śniadaniu. Źle nie było, ale też bez rewelacji. A Bazinga? Była tam kiedyś Telepizza i ten lokal chyba na zawsze pizzerią zostanie ;) W sąsiedztwie Kebaby... Ktoś wie co jest teraz na przeciwko w dawnym salonie gier? Bo wyglądało też na jakiś lokal gastronomiczny ale o tej porze zamknięty.

    • 0 0

    • Ja mogę polecić bistro, które znajduje się za Bazingą, na Brzozowej.
      Świeże, domowe jedzenie, słychać jak kotlety tłuką ;)
      Prasówka też ok, natomiast knajpy w dawnym salonie gier nie polecam.

      • 10 0

  • Masakra!Temu lokalowi to już nic nie pomoże.Remont za pół darmo i wygląda to paskudnie,niechlujnie, wykonawstwo -po taniości!!!!!!!!!!!!!

    • 19 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

South Molo Festival - Delfinalia 2024 (5 opinii)

(5 opinii)
105,22 zł
hip-hop, festiwal muzyczny, w plenerze

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

ADELE - Tribute from London by Stacey Lee

148 zł
Kup bilet
pop

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

W którym roku gdańszczanin Lech Wałęsa uhonorowany został Pokojową Nagrodą Nobla?