- 1 Techno balkon otworzył sezon (69 opinii)
- 2 Recenzja filmu "Istoty fantastyczne" (6 opinii)
- 3 Juwenalia: Bajm, LemON i strefy z nagrodami (68 opinii)
- 4 Chowają pieniądze w miejscach publicznych (53 opinie)
- 5 Trzydniowa kulinarna Feta na stoczni (61 opinii)
- 6 Momoa spotkał się z Michalczewskim (63 opinie)
Pechowa rewolucja Gessler. Restauracja "Pod Cielakiem" przestała istnieć, będzie nowa
Miała być nowoczesna restauracja sygnowana nazwiskiem Magdy Gessler, wyszedł drogi lokal, który klienci omijali szerokim łukiem. Dziś właściciele "Pod Cielakiem" zgodnie przyznają, że "Kuchenne rewolucje" odbiły im się czkawką, a zmiany wprowadzone przez gwiazdę TVN omal nie doprowadziły ich do bankructwa. Stracili połowę obrotów oraz część klientów, a nowych po metamorfozie wcale nie zaczęło przybywać.
Restauracja "Pod Cielakiem" szybko zaczęła generować więcej strat niż zysków. Od właścicieli odwrócili się też starzy klienci, którzy tęsknili za dawnym menu, zwłaszcza za pizzami. Dodatkowo nowe ceny wprowadzone przez Gessler okazały się dla wielu zaporowe. Za 8 pierogów z cielęciną trzeba było zapłacić 21 zł, za wątróbki cielęce z dodatkami 29 zł, a za mleczną cielęcinę, gotowaną w 63 stopniach Celsjusza 42 zł.
- Niestety, pani Magda zrobiła rewolucję, nie zwracając uwagi na okolicę, w której jest dużo młodzieży, wielu studentów. Starzy goście chcieli zjeść dobrą pizzę, a nie cielęcinę. Głównie mieliśmy ruch w weekendy, w tygodniu restauracja świeciła pustkami, bo taki jest właśnie Wrzeszcz - to nie jest zbyt zamożna dzielnica. Pani Gessler o tym wiedziała, ale i tak zrobiła po swojemu, przez co naraziła mnie na straty, bo po rewolucji obroty spadły o połowę. Do tego zmiany sporo mnie kosztowały - nowy wystrój oraz drogie składniki potraw. Cielęcina jest bardzo droga, a chciałam mieć mięso najlepszej jakości - mówi właścicielka, Jolanta Witkowska.
Przez dwa ostatnie miesiące w lokalu trwał gruntowny remont. 11 sierpnia zostanie otwarta nowa restauracja "Bazinga", która przede wszystkim będzie skierowana do mieszkańców Wrzeszcza i studentów. Właściciele wzięli pod uwagę to, co Magda Gessler zignorowała: specyfikę okolicy.
- Robimy remont po Magdzie Gessler, bo otwieramy restaurację na nowo i w zupełnie innym klimacie. Wracamy do tego, co było kiedyś i za czym klienci tęsknili. Będą doskonałe pizze z oryginalnej włoskiej mąki w normalnych cenach - dodaje.
W "Bazindze" (nazwa zaczerpnięta od popularnego programu rozrywkowego) nie znajdziemy już śladu po Gessler. Zmieniono praktycznie wszystko. Właściciele postanowili odsłonić zabytkowe ceglane ściany oraz rury, które coraz częściej są eksponowane w trójmiejskich lokalach i wpisują się w modę na lofty. Bar jest wykonany ze starych dech pochodzących z rozbiórki i to on ma być sercem restauracji. Dodatki, takie jak lampy, zostały własnoręcznie zrobione przez właścicieli.
W menu dominować będą pizze oraz przekąski w stylu tapas. W weekendy restauracja będzie czynna aż do rana.
- Chcemy stworzyć nie tylko restaurację, ale miejsce, gdzie każdy będzie się czuł jak w domu. Miejsce, gdzie można wyjść z przyjaciółmi, porozmawiać przy drinku i przy tym dobrze zjeść, gdzie można zabrać rodzinę na obiad oraz spotkać się na biznesowy lunch. Serwujemy włoskie specjały na oryginalnych importowanych prosto z Włoch produktach w połączeniu ze świeżymi, sezonowymi produktami, pochodzącymi od lokalnych rolników. Wyrabiamy własny świeży makaron oraz pizzę neapolitańską, którą przygotowujemy według tradycyjnej receptury z włoskich produktów m.in. mąki Caputo, pomidorów San Marzano i mozzarelli di Bufala Di Campana - mówi syn właścicielki, który dołączył do rodzinnego biznesu i chce tchnąć w miejsce odrobinę młodej energii.
Przypomnijmy, że Magda Gessler "zrewolucjonizowała" kilka restauracji w Trójmieście. "Pod Cielakiem" jako jedyna zrezygnowała ze zmian wprowadzonych przez telewizyjną gwiazdę.
Miejsca
Opinie (360) ponad 10 zablokowanych
-
2015-09-19 15:09
Bzdura!!!
Obroty spadły o połowę?? Tam nie było żadnych obrotów, już byli bankrutami. Jeśli rewolucje były takie złe to po co przez rok się męczyli??
Panie Marku, Pani Jolu: czy zaległe pensje wypłaciliście?? Coś mi się wydaje, że jeszcze za zeszły rok zalegacie, a może kolejna pożyczka od providenta jak przed rewolucjami, bo chyba żaden bank bankrutom złotówki nie da??- 21 1
-
2016-05-10 11:56
po roku ...
Nowa nazwa, starzy właściciele, cóż - znowu restauracja padła ale tym razem nie bylo w pobliżu p.Magdy na którą można by zrzucić swoją winę.
- 10 2
-
2016-05-10 12:14
Magda Gessler, no cóż czasami nie ma wyczucia, przy tym jest bardzo pewna siebie i ignoruje wszystko i wszystkich, zero pokory, którą każdy powinien mieć, ja na pewno nie mogłabym z nią pracować bo pewnie byłoby "na noże". Czasami ma pomysły z kosmosu i dziwię się, że restauratorzy chcą ją jeszcze u siebie, robi więcej bałaganu niż tajfun, a co do wystroju niektórych restauracji, mam wrażenie, że ma kiepski gust i nie zawsze robi fajną zmianę, ale widać ludzie dają się nabrać i dalej robią reklamę tej dziwnej blondi
- 1 8
-
2016-07-11 16:10
pod cielakiem
- 0 2
-
2016-07-11 16:10
Kucharz zawodowy
Ci ludzie nie mają pojęcia do dobrym jedzeniu. Pizza to śmieciowe żarcie i jeślk ktoś mówi "dobrze zjeść" i wymienia pizzę to chyba mózg mu się zważył! Dodatkowo to jakieś brednie. Cielęcina byłaza droga, ale sprowadzanie produktów z Włoch już nie? No widać kolejni, którzy nie mają pojęcia o gastronomii. P.S. reklamę mieli, ale ona się nie przeniesie na ich nowy biznes, na 100% nie!
- 4 3
-
2016-07-11 16:26
Pod Cielakiem (1)
Dlaczego w tym kraju daje sie zgode na prowadzenie restauracji' osoba kompletnie bez znajomosci tematu....? To tak jakby ktos prowadzil autobus bez prawa jazdy. Obecnie mam pod domem ok1000m bar mleczny i wole 100% tam zjesc obiad ,niz w restauracji gdzie smak i produkty to porazka a ceny kosmos' nawet u FUKIERA szlagowa restauracja M. Gessler rosol chlodny,pire z ziemniakow z grodami feee.
- 2 2
-
2018-01-31 11:51
Dlaczego
Dlaczego w tym kraju daje się dostęp do internetu osobom bez znajomości podstaw ortografii i składni?
- 0 0
-
2016-07-13 23:50
zmiana
Wszyscy tak krytykują właścicieli.. ale czy który(a) kolwiek są przedsiębiorcami??? Ja rozumiem tych ludzi... Można dać najwyższą stawkę za pracę ale czy ta praca jest warta takich pieniędzy??? Niestety, ale mamy teraz bardzo roszczeniowe młode społeczeństwo, które nic nie umie i sobą nie reprezentuje a wymagania stawiają jak fachowcy z papierami...Troszkę refleksji nad wszystkim wystarczy, by nie obrzucać "błotem" ludzi, którzy chcą coś stworzyć w tej dzielnicy..
- 4 7
-
2016-12-29 18:27
Nie znoszę
- 3 1
-
2018-01-17 18:52
Nie lubię Magdy Gesler
To arogancka kobieta,na w nosie wlascicieli;liczy się ogladalnosc
- 3 5
-
2018-01-31 12:45
Bardzo dobry program
Program promujący rodzimą regionalną kuchnię. Uczy właścicieli restauracji właściwego podejścia do gości, a także do współpracowników uczestniczących przecież w ich sukcesach i porażkach biznesowych.
- 4 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.