• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Pechowa rewolucja Gessler. Restauracja "Pod Cielakiem" przestała istnieć, będzie nowa

Alicja Olkowska
4 sierpnia 2015 (artykuł sprzed 8 lat) 
Magda Gessler zazwyczaj skutecznie przeprowadza swoje rewolucje. Tym razem jednak, jak mówią właściciele lokalu, zignorowała jedną ważną rzecz: specyfikę okolicy. Magda Gessler zazwyczaj skutecznie przeprowadza swoje rewolucje. Tym razem jednak, jak mówią właściciele lokalu, zignorowała jedną ważną rzecz: specyfikę okolicy.

Miała być nowoczesna restauracja sygnowana nazwiskiem Magdy Gessler, wyszedł drogi lokal, który klienci omijali szerokim łukiem. Dziś właściciele "Pod Cielakiem" zgodnie przyznają, że "Kuchenne rewolucje" odbiły im się czkawką, a zmiany wprowadzone przez gwiazdę TVN omal nie doprowadziły ich do bankructwa. Stracili połowę obrotów oraz część klientów, a nowych po metamorfozie wcale nie zaczęło przybywać.



Czy lubisz program Magdy Gessler?

Magda Gessler rok temu postanowiła pomóc Jolancie i Markowi Witkowskim z Gdańska, którzy prowadzili na ul. Dmowskiego zobacz na mapie Gdańska lokal El Mundo. Właściciele nie mieli dużego doświadczenia w branży restauracyjnej ani wykwalifikowanej ekipy, więc ich marzenia o wielkich zyskach szybko zderzyły się z rzeczywistością. Przyjazd ekspertki z TVN-u miał im pomóc stanąć na nogi i rozwinąć biznes. I choć telewizyjna metamorfoza zakończyła się sukcesem, czas pokazał, że czasem lepsze jest wrogiem dobrego.

Restauracja "Pod Cielakiem" szybko zaczęła generować więcej strat niż zysków.
Od właścicieli odwrócili się też starzy klienci, którzy tęsknili za dawnym menu, zwłaszcza za pizzami. Dodatkowo nowe ceny wprowadzone przez Gessler okazały się dla wielu zaporowe. Za 8 pierogów z cielęciną trzeba było zapłacić 21 zł, za wątróbki cielęce z dodatkami 29 zł, a za mleczną cielęcinę, gotowaną w 63 stopniach Celsjusza 42 zł.

- Niestety, pani Magda zrobiła rewolucję, nie zwracając uwagi na okolicę, w której jest dużo młodzieży, wielu studentów. Starzy goście chcieli zjeść dobrą pizzę, a nie cielęcinę. Głównie mieliśmy ruch w weekendy, w tygodniu restauracja świeciła pustkami, bo taki jest właśnie Wrzeszcz - to nie jest zbyt zamożna dzielnica. Pani Gessler o tym wiedziała, ale i tak zrobiła po swojemu, przez co naraziła mnie na straty, bo po rewolucji obroty spadły o połowę. Do tego zmiany sporo mnie kosztowały - nowy wystrój oraz drogie składniki potraw. Cielęcina jest bardzo droga, a chciałam mieć mięso najlepszej jakości - mówi właścicielka, Jolanta Witkowska.
Przez dwa ostatnie miesiące w lokalu trwał gruntowny remont. 11 sierpnia zostanie otwarta nowa restauracja "Bazinga", która przede wszystkim będzie skierowana do mieszkańców Wrzeszcza i studentów. Właściciele wzięli pod uwagę to, co Magda Gessler zignorowała: specyfikę okolicy.

- Robimy remont po Magdzie Gessler, bo otwieramy restaurację na nowo i w zupełnie innym klimacie. Wracamy do tego, co było kiedyś i za czym klienci tęsknili. Będą doskonałe pizze z oryginalnej włoskiej mąki w normalnych cenach - dodaje.
W "Bazindze" (nazwa zaczerpnięta od popularnego programu rozrywkowego) nie znajdziemy już śladu po Gessler. Zmieniono praktycznie wszystko. Właściciele postanowili odsłonić zabytkowe ceglane ściany oraz rury, które coraz częściej są eksponowane w trójmiejskich lokalach i wpisują się w modę na lofty. Bar jest wykonany ze starych dech pochodzących z rozbiórki i to on ma być sercem restauracji. Dodatki, takie jak lampy, zostały własnoręcznie zrobione przez właścicieli.

  • To nie była łatwa rewolucja, a czas pokazał, że zmiany wprowadzone przez Magdę Gessler nie przyniosły oczekiwanych rezultatów.
  • El Mundo przed "Kuchennymi rewolucjami".
  • El Mundo po "Kuchennych rewolucjach" i z nową nazwą, "Pod Cielakiem".
  • Zdjęcie zrobione podczas remontu. Właściciele postanowili odsłonić m.in. zabytkowe ceglane ściany.
  • Zdjęcie zrobione podczas remontu. Właściciele postanowili odsłonić m.in. zabytkowe ceglane ściany.
W menu dominować będą pizze oraz przekąski w stylu tapas. W weekendy restauracja będzie czynna aż do rana.

- Chcemy stworzyć nie tylko restaurację, ale miejsce, gdzie każdy będzie się czuł jak w domu. Miejsce, gdzie można wyjść z przyjaciółmi, porozmawiać przy drinku i przy tym dobrze zjeść, gdzie można zabrać rodzinę na obiad oraz spotkać się na biznesowy lunch. Serwujemy włoskie specjały na oryginalnych importowanych prosto z Włoch produktach w połączeniu ze świeżymi, sezonowymi produktami, pochodzącymi od lokalnych rolników. Wyrabiamy własny świeży makaron oraz pizzę neapolitańską, którą przygotowujemy według tradycyjnej receptury z włoskich produktów m.in. mąki Caputo, pomidorów San Marzano i mozzarelli di Bufala Di Campana - mówi syn właścicielki, który dołączył do rodzinnego biznesu i chce tchnąć w miejsce odrobinę młodej energii.
Przypomnijmy, że Magda Gessler "zrewolucjonizowała" kilka restauracji w Trójmieście. "Pod Cielakiem" jako jedyna zrezygnowała ze zmian wprowadzonych przez telewizyjną gwiazdę.

Miejsca

  • Bazinga Gdańsk, Romana Dmowskiego 15

Opinie (360) ponad 10 zablokowanych

  • Kuchenne rewolucje

    Magda Gesler nie ma na celu poprawic los restauracji;zależy jej na oglądalności i wykreowanie siebie.to wstretna kobieta.

    • 3 6

  • Gęś robi z siebie wielką damę a ludzie mają szacunek dla niej choć i tak ona sama nie ma do nikogo szacunku a jest tylko ignorantką i manipulantką

    • 2 2

  • ja tez lubie ten program,przy ktorym rowniez duzo moge sie nauczyc

    • 2 2

  • Te rewolucje P. Magdy, to rzeczywiście niewypał...

    Lubię Panią Madzię, ale tu od razu wiedziałam, że nie trafiła. Sama mówiła o tym, ze to jedna z biedniejszych dzielnic Wrzeszcza, a cielęcina? Po pierwsze jest bardzo droga a po drugie, do tego potrzeba koneserów, bo ja ani nikt z moich znajomych jej nie znosi, co do wystroju, to totalna klapa, już dużo lepszy był wcześniej. No niestety, przykro to stwierdzić, bo dla mnie Pani Magda to duży autorytet, ale z czystym sumieniem trzeba stwierdzić, że tamtym razem rewolucje nie były udane...

    • 4 2

  • Właściciel nie mógł zapłącić za nowy wystrój bo za to płaci TVN.

    • 0 1

  • nie jestem fanem

    Nie jestem fanem Pani Magdy. Nie będę też jej hejtował. Właśnie obejrzałem na TVN "Kuchenne Rewolucje". Mieszkam około 40 km od Wrzeszcza, na Kaszubach, gdzie jest sporo fajnego jedzenia, bez rewolucji Pani Magdy. Po obejrzeniu programu chciałem zabrać rodzinę na cielęcinkę. Po przeczytaniu tego artykułu już tam nie pojadę. Jedno zdanie jest "święte": "dobre jedzenie zawsze się obroni". Do dobrych restauracji kaszubskich ludzie z 3miasta jadą około 50 km i nie mają z tym problemu. W Wyczechowie jest knajpka z jedzeniem włoskim, w weekend zawsze pełna, menue nie zmienia się od lat. Właściciel zarabia na prostym pysznym jedzeniu. A Państwu, życzę więcej konsekwencji i zysków na nowym pomyśle. Ja już u Was nie wydam pieniędzy, bo pyszne włoskie jedzenie mam o połowę drogi bliżej.

    • 1 0

  • Profesjonalizm

    Jestem słabym murarzem, więc otworzę restaurację.
    Kiedyś prowadziłam jednoosobowy sklep"Mydło, powidło, wszystko i nic", byłam w tym słaba więc będę restauratorką.

    • 3 0

  • Wlasnie ogladam

    Powtórka bo powtorka ale szefowa placze ze "nje wprowadzali ja na kuchnie"
    Kurla szefowa czy szef ma byc od wszystkiego a nke rylko od nalewania kawy.koniec .dziękuje i pozdrawaim P.Magde !

    • 0 0

  • Ppwrot do 1000 i jednej rzeczy z biznesu wlascicielki

    Jakie to denne , wlascicielka widać bardzo dobrze zna kuchnię światową bo staropolska kuchnia jest be.... tragedia , od kiedy to Pani Gessler ustala cennik , Ona gnebi za zbyt wysokie ceny wlascicieli wiec kto tu robi w uja dziennikarzy ???

    • 0 0

  • Rolnik szuka żony

    Pani Jola umarła a Pan Marek jest w tvp

    • 2 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

South Molo Festival - Delfinalia 2024 (5 opinii)

(5 opinii)
105,22 zł
hip-hop, festiwal muzyczny, w plenerze

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

ADELE - Tribute from London by Stacey Lee

148 zł
Kup bilet
pop

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

"Lato na trawie", to coroczny cykl letnich imprez na scenie plenerowej: