• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Test browarów w Trójmieście: Brovarnia

Michał Saks & Testsmaku
22 kwietnia 2016 (artykuł sprzed 8 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Test browarów w Trójmieście: Stary Maneż
  • W ofercie Brovarni znajduje się jasne, ciemne i pszeniczne piwo.

Miłośnikom piwa już dawno przestały wystarczać bursztynowe trunki pochodzące z wielkich koncernów. Naprzeciw rosnącym oczekiwaniom wychodzą nie tylko twórcy lubianych piw rzemieślniczych, ale też browary restauracyjne, czyli takie, które swoje piwo produkują na miejscu. W Trójmieście jest ich sześć. Cztery w Gdańsku: Brovarnia, Browar Lubrow, Stary Maneż, Browar Piwna. Jeden w Gdyni - Browar Gdynia Port. I jeden w Sopocie - Browar Miejski Sopot. Odwiedzimy je wszystkie i podzielimy się swoimi spostrzeżeniami. Do wycieczki po trójmiejskich browarach zaprosiliśmy znawcę piwowarskiego tematu Michała Saksa.



Na tak zwany pierwszy ogień wybraliśmy gdańską Brovarnię zobacz na mapie Gdańska znajdującą się przy ul. Szafarnia w budynku Hotelu Gdańsk. To najdłużej funkcjonujący, bo od 2008 roku, trójmiejski browar, pracujący na instalacji renomowanej niemieckiej firmy. Kocioł pozwala na jednorazowe wybicie 1000 litrów piwa. Fermentownia i leżakownia są bardzo dobrze wyposażone. Wystrój lokalu jest bardzo przyjemny. Trzeba przyznać, że przepięknie odrestaurowano to miejsce. Nie unowocześniono go za bardzo, dzięki czemu zachowano dawny klimat. To oczywiście zasługa drewnianych elementów, białych mebli, czerwonej cegły, klimatycznego oświetlenia, czarno-białych zdjęć i oczywiście miedzianych kadzi, które doskonale uzupełniają tę aranżację. Warto też wspomnieć o położeniu Brovarnii - nad Motławą, przy gdańskiej marinie, ze wspaniałym widokiem z letniego ogródka.

Piwowarem w Brovarni jest Andrzej Pustelnik. Do dyspozycji gości są trzy piwa ze stałej oferty. Przed zamówieniem dużego kufla, możemy zamówić deskę degustacyjną w formie 3×50 ml za 6 zł. Oferowane tutaj piwa mają swoje korzenie w niemieckich tradycjach piwowarskich. Bywają również piwa specjalne, sezonowe, których my podczas naszej wizyty nie mieliśmy okazji skosztować.


Jasne piwo w niemieckim stylu Helles. 10 zł/0,3 l
Lekkie, orzeźwiające, jednocześnie przyjemnie słodowe, bardzo delikatne. Niezalegająca szlachetna goryczka sprawia, że całość jest ekstremalnie pijalna. Chapeau bas dla ekipy odpowiedzialnej za browar. Bo to właśnie po jasnym piwie, dolnej fermentacji poznaje się klasę, jaką reprezentuje warsztat techniczny i sprawność piwowara.

Ciemne piwo to klasyczny niemiecki Schwarzbier. 10 zł/0,3 l
Doskonale łamiące stereotyp, że ciemne piwa są ciężkie, słodkie i mocne. Jest to piwo lekkie z dominującymi palonymi nutami. W posmaku delikatnie wyczuwalny aromat słodu wędzonego dymem z drewna bukowego. Świetnie pasuje do dań mięsnych z ciężkimi sosami, dobrze sprawdzi się także jako towarzysz czekoladowych deserów.

Piwo pszeniczne to klasyczny niemiecki HefeWeizen. 10 zł/0,3 l
Warka serwowana w dniu testu orzeźwiająca, pięknie pachnąca goździkami i bananami. Śmiało może być porównywana z najlepszymi niemieckimi przedstawicielami tego gatunku. Zresztą nie tylko nam to piwo przypadło do gustu. Styl piwa jest warzony w bodajże każdym browarze restauracyjnym w Polsce, ale to właśnie tutejsza jego interpretacja zdobywa najwyższe laury w ogólnopolskich konkursach dla restauracyjnych minibrowarów.

Jak wiadomo, gdy pije się piwo, apetyt rośnie w błyskawicznym tempie. W Brovarni można liczyć na szereg różnych przekąsek. Jest golonka, smalec, wędliny, sery, zapiekane ziemniaki. My spróbowaliśmy:
- Grillowanych kiełbasek norymberskich z kapustą (27 zł). Smaczne, porządne klasyczne danie. Spokojnie można potraktować je jako danie główne. Do piwa wręcz idealne. Świetna kapusta o doskonale wyważonym smaku.
- Śledzia w trzech smakach (28 zł). Dobrze wymoczony, nie za słony śledź w trzech różnych wariantach: ze śmietaną i chrzanem; z żurawiną; z przesmażoną cebulą, pastą pomidorową i rodzynkami. Kompozycja w smaku jednak mało odkrywcza.
- Pikantnych skrzydełek "Buffalo" z kwaśną śmietaną i serem rokpol (27 zł). Pyszne. Jedne z lepszych, jakie jedliśmy w trójmiejskich restauracjach. Miękkie, aromatyczne, pełne smaku wybornej marynaty. Sos niestety nie zachwycił.

Plusy:
  • Najdłużej funkcjonujący trójmiejski browar, co przekłada się na duże doświadczenie oraz bardzo wysoką jakość klasycznych piw ze stałej oferty browaru. Zasłużenie nagradzanych w konkursach.
  • Piwa warzone w klasycznych niemieckich stylach. Są bardzo pijalne oraz łatwo przystępne dla początkujących piwoszy.
  • Proces warzenia odbywa się tuż przy barze na oczach gości.
  • Duża warzelnia i ilość tanków leżakowych pozwala serwować doleżakowane piwa również w sezonie.
  • Duży wybór ciekawych, smacznych przekąsek w stylu niemieckim.

Minusy:
  • W momencie wizyty brak piw sezonowych i specjalnych.
  • Brak piw nowofalowych, piw górnej fermentacji w anglosaskich stylach oraz mocno pochmielonych piw dla tzw. "hopheadów".
  • Obsługa niestety mało wie o serwowanych piwach, piwnej stylistyce, użytych surowcach. Informacja że piwa są jasne, ciemne i pszeniczne oraz o ich zawartość alkoholu nie usatysfakcjonuje gościa który jest piwnym maniakiem.
  • Ceny przekąsek i dań są dość wysokie.
  • Brak oferty skierowanej do bardziej zaawansowanych piwoszy, szukających bardziej wyrafinowanych przygód sensorycznych.

Kolejny artykuł w ramach testu trójmiejskich browarów restauracyjnych pojawi się za tydzień w piątek. Przedstawimy w nim wrażenia z degustacji piwa i przekąsek w Browar Miejski Sopot.

Michał Saks - absolwent Politechniki Gdańskiej o specjalności Technologia, Biotechnologia i Analiza Żywności. Piwowar i miodosytnik z tytułem mistrza Świata z 2010 roku, certyfikowany sędzia konkursów piw, współzałożyciel i piwowar AleBrowaru. Przygodę z piwem zaczynał jako piwowar domowy, obecnie jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych i uznanych piwowarów na polskiej scenie piwa rzemieślniczego.
Michał Saks & Testsmaku

Miejsca

Opinie (164) 3 zablokowane

  • Brovarnia nadal the best

    Tak, jak napisał autor tekstu, browar poznaje się po lagerze. Nie wiem dlaczego reszta browarów ma z tym nadal pewien problem. Brovarnia jest na razie nadal najlepsza.

    • 9 10

  • Czyżby teraz Michał Testsmaku?

    Z tą różnicą, że przynajmniej chłop ma pojęcie o czym pisze i mówi.

    • 6 11

  • Dobre, jasne piwo

    bylo tam kiedys - chyba wowczas robil je...testujacy wlasnie!
    Teraz to dramat.

    • 7 8

  • takiego piwa nie ma nigdzie

    Takiego piwa nie ma nigdzie i super ze takie miejsca jeszcze są :)

    • 6 12

  • (2)

    Obstawiam że nastepna kobieta która pochwali jaki to super lokal to Jagoda lub Natalia :D

    • 11 2

    • Pomyliłem się -Sylwia

      • 8 0

    • Ciekawe czy właściciel pogonił tylko jedną kelnerkę do pisania pochlebstw,

      która teraz mnoży imiona i pseudonimy.

      • 8 1

  • Michał Saks jako ekspert w przypadku Brovarni nie jest obiektywny (8)

    Przez kilka lat pracował tam jako piwowar zanim odszedł do AleBrowaru.
    W tekście jakoś o tym nie wspomniano, nawet w krótkiej notce biograficznej.

    • 28 4

    • Dokładnie to samo miałem właśnie napisać (1)

      A tak przy okazji - 10 zł za 0.3l - chyba kogoś pogięło. Nie należę do oszczędnych, no ale bez przesady! Cena pod szwargoczących turystów i Skanów. W Warszawie jest taniej. Pozdrawiam z południowego wschodu Polski, gdzie dzisiaj odwiedzę po raz kolejny browar restauracyjny, w którym dobre piwo oferują za 8 zł (0.5l). Ja wiem, że nie ten czynsz, nie te koszty, no ale...

      • 13 1

      • Cena jest skalkulowana pod turystów zagranicznych i nie sądzę aby właściciela lokalu pogięło

        Widocznie ma zbyt mimo drożyzny.
        Byłem tam tylko raz, kilka lat temu, ale smak piwa wspominam pozytywnie. Do tego stopnia, że w końcu sam się przekonałem do warzenia piwa w domu

        • 6 0

    • Jakby wspomniano, to obiektywizm "eksperta" mógłby zostać poważnie naruszony. Lecz w takim razie z równie wielkim obiektywizmem swoje piwsko i żarcie mógłby oceniać (zachwalać) właściciel. Fajny artykuł.

      • 5 1

    • (3)

      Czwarta notatka o wypominaniu autorowi tego, że ileś lat temu tam pracował. naprawdę nie czytasz komentarzy, czy to wszystko te same Twoje komentarze.. powielane?

      • 3 6

      • Nie czytam komentarzy (2)

        • 2 2

        • właśnie widać (1)

          • 4 2

          • A co, jest obowiązek wszystkie czytać?

            • 2 1

    • on chyba nie odszedł do Ale tylko do Gościszewa. Zresztą tam warzą Ale

      • 1 1

  • Uwielbiam (18)

    Najlepsze piwo w Trójmieście! Jeżeli komuś przeszkadza to, że za jakość zapłaci więcej niż 2 zł jak za najtańsze "piwo" w puszce, to już jego wybór. Moim zdaniem każda złotówka jest warta - atmosfera, klienci, jedzenie i piwo pyszne!

    • 12 19

    • Ile właścicel Ci płaci od jednego komentarza? (15)

      Czy jest to w ramach pracowniczych obowiązków?

      • 8 3

      • :) (14)

        Nie jestem pracownikiem, jeżeli istnieje konieczność weryfikacji tego, że nie jestem zatrudniona przez dział marketingu Brovarni (nawiasem mówiąc teorie spiskowe jak przy pewnej katastrofie samolotowej), to nie ma problemu xD Śmieszni jesteście ludzie, bo dla Was najlepiej to jakby wszystko rozdawali za darmo i jeszcze przywozili do domu. Kupcie sobie Żubra za 1,69, siądźcie w starej kanapie i oglądajcie mecz. :)

        • 5 7

        • (2)

          Oj Sylwia, Sylwia, chyba potwierdzasz podejrzenia o Twym zaangażowaniu w nazwijmy to szumnie kampanię reklamową browaru. Już lepiej nie dotykaj klawiatury komputera, bo klienci nie lubią takiej formy PR.

          • 7 3

          • Kocham Cię, Polsko (1)

            Powiedzcie mi tylko jak to jest - jak ktoś kogoś zhejtuje od góry do dołu, to wszyscy się z nim zgadzają, popierają. A jak ktoś wyrazi odmienną, pozytywną opinię, to jeszcze dostaje minusy i stwierdza się "Nie, to nie może cI się podobac, na pewno cI za to płacą". Nie mówię, że jest tanio, ale JA (i cały czas mówię w swoim zdaniu), gdy już gdzieś chcę wyjść raz na miesiąc, to wolę zapłacić trochę więcej i napić się dobrego piwa, a nie kupić jakieś produkowane w kilka godzin "piwo", które muszę wypić w 20 minut, żeby się za bardzo niewygazowało. Jednak hejt królem Polski! Ave!

            • 6 9

            • Widzisz Sylwia. Pomiędzy klientem, któremu się podobało i chce to powiedzieć na forum, a tym co tworzy hymny pochwalne na rzecz właściciela jest zasadnicza różnica. Taki bezczelny sposób promocji nikomu się nie podoba i stąd te minusy.

              • 10 3

        • Sylwia nie czujesz, jak (10)

          robisz łaskę ?

          • 5 3

          • Zapraszam do dyskusji (9)

            Sylwia Kondraczuk - zapraszam do dyskusji na fb, myślę, że rozmowa bez anonimowego "przekazywania się" będzie dużo bardziej konstrukcyjna. Śmiało. :)

            • 6 5

            • "Kupcie sobie Żubra za 1,69, siądźcie w starej kanapie i oglądajcie mecz" (8)

              O czym mam z Tobą dyskutować? Taką masz pracę, wciskasz ludziom mniejszy lub większy "kit".
              Postaraj się być bardziej subtelna,kobieca bo teraz zachowujesz się jak metroseksualny drwal.
              Taka Twoja "uroda"

              • 5 5

              • Dziękuję za komplement! (7)

                Skoro odwołujesz się do takich zagrań, znaczy że brakuje argumentów. A dla mnie jest to komplement, bo znaczy, że umiem bronić własnego subiektywnego zdania, a nie po kobiecemu schować się w kąt i cicho przyznać rację oponentowi (tak jakby to wynikało z Twojej wypowiedzi). Jeśli komuś Brovarnia nie pasuje - okej, w porządku. Ale wyzywanie innych, bo mają inne zdanie - to okej zdecydowanie nie jest. Wciąż pozdrawiam, nawet z uśmiechem, bo gdyby na świecie byli tylko hejterzy, to Ziemia byłaby dość smutnym miejscem!

                • 5 3

              • Wybacz, to nie jest Twoje zdanie. (5)

                Przedstawiasz opinię za którą Ci zapłacono.
                Ekhm... Nikogo nie wyzywałem. To tylko oralny opis Twojego postępowania.

                • 5 1

              • Zapłacono? (4)

                Skąd ta pewność? Prorok? W takim razie z chęcią się dowiem, jaką czeka mnie przyszłość po ukończeniu studiów. :) A teraz na serio. Byłam kilka razy Brovarni. Za każdym razem spotkałam się z miłą obsługą, piwo było pyszne (nie jestem znawczynią piwa, ale czuć, że jest po prostu lepsze), było gwarno - ale to urok tego miejsca, zupełnie inny od ciemnych barów, gdzie siedzi się w ciszy albo jakiejś muzyce disco polo. Zdecydowanie wolałam wypić piwo w Brovarni przy muzyce na żywo. Jestem bardzo ciekawa, ile osób komentujących tu naprawdę było w tym miejscu.
                A co do tego, że jestem pracownikiem czy kimś tam wysłanym przez Brovarnię. Równie dobrze mogę powiedzieć, że jesteś właścicielem konkurencji i robisz wszystko (za wszelką cenę), by przyciągnąć do siebie klientów? Masz dowód, że nie jesteś? Bo ja go nie widzę. Nadal, coraz szerzej uśmiechnięta, pozdrawiam.

                • 6 5

              • Gdybym był z konkurencji. (3)

                Uwierz mi,
                Nie musiałbym promować się na trojmiasto pl.
                Tym bardziej opłacać pozytywne wpisy, jeszcze raz proszę Cię.
                Bądź bardziej kobieca w tej pracy.

                • 4 4

              • Reklama? (2)

                Proszę Cię, myślisz, że Brovarnia, w której zawsze jest pełno ludzi, potrzebuje jakiejś nachalnej, Twoim zdaniem, reklamy? Nie bądźmy śmieszni, czekam na solidne argumenty, dlaczego rzekomo jestem w pracy (jednocześnie pozdrawiam z biblioteki uniwersyteckiej). Może masz jakąś fakturę? Może to Ty mnie zatrudniłeś i sprawdzasz, czy daję radę? To jest żałosne, napisałam, że uwielbiam Brovarnię, a hejterzy (nawet nie na sam lokal tylko na mnie!) sami się znaleźli. Kończę dyskusję, bo szkoda mojego czasu, nerwów i słów na kogoś, kto jedynie umie napisać "tamten napisał to za kasę, to pisała jedna osoba, to jest fu, to jest be". Mimo wszystko pozdrawiam i życzę miłego dnia. :)

                • 5 4

              • Widzisz Sylwia,

                Gdybyś zrozumiała to nie oceniałabyś mnie poprzez "Żubra" tylko przyjęła do serca życzliwe słowa.
                Reklamuj bardziej subtelnie.
                Nie, nie musisz mi odpisywać.

                • 4 4

              • Poco

                Sylwia karmisz trola po kiego dyskutujesz z cmokiem Ten osobnik tak ma że życie daje jemu popalić i teraz ma okazję atakować .Pewnie w przedszklu i w podstawówce go lali za głupotę .Szył na podstawówce bo bał się rozmawiać z ludźmi A tu może atakować Pozdrawiam serdecznie

                • 0 0

              • Cebulandia

                Patrząc na tę dyskusję, naprawdę, nie potrafię się powstrzymać. Jakim ciemnogrodem trzeba być, aby zhejtować czyjąś subiektywną opinię, tylko dlatego, że była pozytywna (!), a jej treść po prostu nie ograniczyła się do 1 zdania, typu "super piwo". Typowa polska mentalność - pozytywna opinia to na pewno opłacona opinia, bo przecież piwo, które kosztuje więcej niż 3zł za 0,5 litra na pewno niczym się nie różni od wspomnianego żubra, czy vipa, więc po co przepłacać i w ogóle to ściema, że komuś to może smakować, a w dodatku to za dużo tych niemców i są lepiej obsługiwani. Nawiasem mówiąc, w całej dyskusji nie ma złego słowa o samym piwie, tylko o tym, że ktoś je chwali! Dramat!!! Mogę się założyć, że anonimowy hejter nawet nie był w brovarni i hejtuje.. No właśnie, bo mu się nudzi? Dla zasady? Naprawdę nie wiem i chyba nie chcę wiedzieć. W przeciwieństwie do sylwii nie pozdrawiam, ale załączam propozycję, aby pan anonim odpuścił sobie parę żubrów i odłożył te 20 zł, udał się do brovarni i wtedy ewentualnie hejtował.

                bez pozdrowień.

                • 6 7

    • Problem u ciebie tkwi gdzie indziej.
      Być może niektórzy Brovarni nie lubią, ja tam np. nie chadzam bo atmosfera tam panująca mi nie leży, po prostu, natomiast czy tam ktoś chodzi czy nie, zwyczajnie mi wisi.
      Piwo jest tam takie jakie warzą, jednym smakuje, innym nie bardzo a ja napiszę, że ze nie jest ale na łopatki nie powala.
      Itd, itp.
      Reasumując, reprezentujesz pewien styl w którym z jednej strony krytykujesz innych za jakieś tam podejście do tematu, zaś z drugiej piszesz swe bałwochwalcze peany z swojego punktu widzenia. Na głos krytyki reagujesz, mimo udawanej grzeczności bardzo złośliwie, bowiem wtręt o piwie z puszki to poziom, sorki za wyrażenie, dokładnie ten sam, menelowski jako osoby mało tolerancyjnej.

      • 2 1

    • a ja nosem czuję, że Sylwia to małolata

      niedojrzałość bije z Twoich słów. Ogarnij się dziewczyno i zacznij dorastać

      • 4 1

  • jak chcecie napic sie porzadnego piwa

    to trzeba isc do jakiegos multitapu w Gdansku i tyle

    • 6 5

  • Wydaje mi sie, ze ostatnio sie popsuli.Piwa sa bardziej wodniste niz kiedys.

    • 9 5

  • Białe kiełbaski ze zdjęcia to z (2)

    Plusa, Kaisersa czy Edeka?

    • 1 5

    • Z Hita (1)

      • 2 0

      • O,

        to lipa...

        • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d." (2 opinie)

(2 opinie)
89 - 129 zł
Kup bilet
pop

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years! (1 opinia)

(1 opinia)
159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

W którym klubie w latach 60. gospodarzem był Krzysztof Klenczon?