• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Test browarów w Trójmieście: Brovarnia

Michał Saks & Testsmaku
22 kwietnia 2016 (artykuł sprzed 8 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Test browarów w Trójmieście: Stary Maneż
  • W ofercie Brovarni znajduje się jasne, ciemne i pszeniczne piwo.

Miłośnikom piwa już dawno przestały wystarczać bursztynowe trunki pochodzące z wielkich koncernów. Naprzeciw rosnącym oczekiwaniom wychodzą nie tylko twórcy lubianych piw rzemieślniczych, ale też browary restauracyjne, czyli takie, które swoje piwo produkują na miejscu. W Trójmieście jest ich sześć. Cztery w Gdańsku: Brovarnia, Browar Lubrow, Stary Maneż, Browar Piwna. Jeden w Gdyni - Browar Gdynia Port. I jeden w Sopocie - Browar Miejski Sopot. Odwiedzimy je wszystkie i podzielimy się swoimi spostrzeżeniami. Do wycieczki po trójmiejskich browarach zaprosiliśmy znawcę piwowarskiego tematu Michała Saksa.



Na tak zwany pierwszy ogień wybraliśmy gdańską Brovarnię zobacz na mapie Gdańska znajdującą się przy ul. Szafarnia w budynku Hotelu Gdańsk. To najdłużej funkcjonujący, bo od 2008 roku, trójmiejski browar, pracujący na instalacji renomowanej niemieckiej firmy. Kocioł pozwala na jednorazowe wybicie 1000 litrów piwa. Fermentownia i leżakownia są bardzo dobrze wyposażone. Wystrój lokalu jest bardzo przyjemny. Trzeba przyznać, że przepięknie odrestaurowano to miejsce. Nie unowocześniono go za bardzo, dzięki czemu zachowano dawny klimat. To oczywiście zasługa drewnianych elementów, białych mebli, czerwonej cegły, klimatycznego oświetlenia, czarno-białych zdjęć i oczywiście miedzianych kadzi, które doskonale uzupełniają tę aranżację. Warto też wspomnieć o położeniu Brovarnii - nad Motławą, przy gdańskiej marinie, ze wspaniałym widokiem z letniego ogródka.

Piwowarem w Brovarni jest Andrzej Pustelnik. Do dyspozycji gości są trzy piwa ze stałej oferty. Przed zamówieniem dużego kufla, możemy zamówić deskę degustacyjną w formie 3×50 ml za 6 zł. Oferowane tutaj piwa mają swoje korzenie w niemieckich tradycjach piwowarskich. Bywają również piwa specjalne, sezonowe, których my podczas naszej wizyty nie mieliśmy okazji skosztować.


Jasne piwo w niemieckim stylu Helles. 10 zł/0,3 l
Lekkie, orzeźwiające, jednocześnie przyjemnie słodowe, bardzo delikatne. Niezalegająca szlachetna goryczka sprawia, że całość jest ekstremalnie pijalna. Chapeau bas dla ekipy odpowiedzialnej za browar. Bo to właśnie po jasnym piwie, dolnej fermentacji poznaje się klasę, jaką reprezentuje warsztat techniczny i sprawność piwowara.

Ciemne piwo to klasyczny niemiecki Schwarzbier. 10 zł/0,3 l
Doskonale łamiące stereotyp, że ciemne piwa są ciężkie, słodkie i mocne. Jest to piwo lekkie z dominującymi palonymi nutami. W posmaku delikatnie wyczuwalny aromat słodu wędzonego dymem z drewna bukowego. Świetnie pasuje do dań mięsnych z ciężkimi sosami, dobrze sprawdzi się także jako towarzysz czekoladowych deserów.

Piwo pszeniczne to klasyczny niemiecki HefeWeizen. 10 zł/0,3 l
Warka serwowana w dniu testu orzeźwiająca, pięknie pachnąca goździkami i bananami. Śmiało może być porównywana z najlepszymi niemieckimi przedstawicielami tego gatunku. Zresztą nie tylko nam to piwo przypadło do gustu. Styl piwa jest warzony w bodajże każdym browarze restauracyjnym w Polsce, ale to właśnie tutejsza jego interpretacja zdobywa najwyższe laury w ogólnopolskich konkursach dla restauracyjnych minibrowarów.

Jak wiadomo, gdy pije się piwo, apetyt rośnie w błyskawicznym tempie. W Brovarni można liczyć na szereg różnych przekąsek. Jest golonka, smalec, wędliny, sery, zapiekane ziemniaki. My spróbowaliśmy:
- Grillowanych kiełbasek norymberskich z kapustą (27 zł). Smaczne, porządne klasyczne danie. Spokojnie można potraktować je jako danie główne. Do piwa wręcz idealne. Świetna kapusta o doskonale wyważonym smaku.
- Śledzia w trzech smakach (28 zł). Dobrze wymoczony, nie za słony śledź w trzech różnych wariantach: ze śmietaną i chrzanem; z żurawiną; z przesmażoną cebulą, pastą pomidorową i rodzynkami. Kompozycja w smaku jednak mało odkrywcza.
- Pikantnych skrzydełek "Buffalo" z kwaśną śmietaną i serem rokpol (27 zł). Pyszne. Jedne z lepszych, jakie jedliśmy w trójmiejskich restauracjach. Miękkie, aromatyczne, pełne smaku wybornej marynaty. Sos niestety nie zachwycił.

Plusy:
  • Najdłużej funkcjonujący trójmiejski browar, co przekłada się na duże doświadczenie oraz bardzo wysoką jakość klasycznych piw ze stałej oferty browaru. Zasłużenie nagradzanych w konkursach.
  • Piwa warzone w klasycznych niemieckich stylach. Są bardzo pijalne oraz łatwo przystępne dla początkujących piwoszy.
  • Proces warzenia odbywa się tuż przy barze na oczach gości.
  • Duża warzelnia i ilość tanków leżakowych pozwala serwować doleżakowane piwa również w sezonie.
  • Duży wybór ciekawych, smacznych przekąsek w stylu niemieckim.

Minusy:
  • W momencie wizyty brak piw sezonowych i specjalnych.
  • Brak piw nowofalowych, piw górnej fermentacji w anglosaskich stylach oraz mocno pochmielonych piw dla tzw. "hopheadów".
  • Obsługa niestety mało wie o serwowanych piwach, piwnej stylistyce, użytych surowcach. Informacja że piwa są jasne, ciemne i pszeniczne oraz o ich zawartość alkoholu nie usatysfakcjonuje gościa który jest piwnym maniakiem.
  • Ceny przekąsek i dań są dość wysokie.
  • Brak oferty skierowanej do bardziej zaawansowanych piwoszy, szukających bardziej wyrafinowanych przygód sensorycznych.

Kolejny artykuł w ramach testu trójmiejskich browarów restauracyjnych pojawi się za tydzień w piątek. Przedstawimy w nim wrażenia z degustacji piwa i przekąsek w Browar Miejski Sopot.

Michał Saks - absolwent Politechniki Gdańskiej o specjalności Technologia, Biotechnologia i Analiza Żywności. Piwowar i miodosytnik z tytułem mistrza Świata z 2010 roku, certyfikowany sędzia konkursów piw, współzałożyciel i piwowar AleBrowaru. Przygodę z piwem zaczynał jako piwowar domowy, obecnie jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych i uznanych piwowarów na polskiej scenie piwa rzemieślniczego.
Michał Saks & Testsmaku

Miejsca

Opinie (164) 3 zablokowane

  • Numer 1 wśród piw! (2)

    Co tu dużo pisać, najlepsze piwo i tyle w temacie!

    • 10 9

    • VIP w biedronce (1)

      • 4 0

      • tak vip jest zdecydowanie lepszy i tańszy o wielokroć niż zylc z browarni dla snobów

        • 2 0

  • Dla mnie super miejsce!

    Byłem ok. 2 tyg temu, mają świetne piwo, nie mogę się zgodzić co do obslugi , ja trafiłem naprawdę dobrze, kelner dobrze doradzil nam dobór piwa i polecił świetne dania. Dla mnie miejsce na 6!

    • 7 11

  • Michał Saks... (2)

    a czy przypadkiem autor artykułu sam wcześniej nie był Piwowarem w Brovarnii? Jak to wpływa na rzetelność artykułu?

    • 28 5

    • Ta z 6 lat temu, teraz robi coś w innej lidze. Uwielbiam AleBrowar.

      • 4 7

    • oho .ruszyła fala by zdyskredytowac autora. Powtarzasz opinię, a ja powtórzę: przynajmmnoej wie, o czym pisze...

      • 3 11

  • Drożyzna i niesmaczne!!! (1)

    miejsce dla snobów, typowy smak jak kiepskie domowe piwo z torebki, nie polecam nikomu!

    • 8 13

    • i dla niemców i dla ludzi nie znających się na piwie bo "warzone na miejscu"

      To musi byc dobre a tymczasem to słabizna za wygórowaną cenę

      • 4 3

  • browarnia

    ogolnie nie polecam, obsluga bardzo malo wie o smym procesie robienia piwa, piwa tez nie sa jakie srewelacyjne i tak jak pisze autor brak piw nowofalowych. jak dla mnie jest wiele lepszych pubow gdzie leja naprawde dobre piwko i nie w takiej cenie, chociazby pub pułapka niedaleko.

    • 10 6

  • Super miejsce! Polecam!

    Brovarnia to super miejsce! Zawsze się tu coś dzieje. A to właśnie limitowane piwa a to nowalijki kulinarne. Kazdego dnia mają muzykę na żywo. Polecam kaczkę, dorsza i zupę rybna. Słyszałam tez ze niedługo właśnie new piwo będzie. Bardzo lubimy tu przychodzić!

    • 6 13

  • Miewają piwa genialne i takie sobie

    jak wiadomo, przy rzemieślniczym sposobie ważenia efekt bywa zmienny. Co jednak razi nieadekwatność cen jedzenia do jego jakości. Zamawiając deskę mięs dostaje się kilka plastrów wędlin z marketu typu polędwica sopocka w cenie szynki parmeńskiej ;(

    • 10 3

  • Byly pracownik ocenia Brovarnie ;( (3)

    Teście smaku pała za brak obiektywizmu

    • 22 5

    • No i dobrze. Wolisz, aby oceniał ktoś z działu Kino i rozrywka?

      • 4 5

    • Polacy to taka chołota, wszędzie węsza spiski, knucie i oszustwo.

      • 6 8

    • Klakierzy?

      majkel napisal prawde.

      • 3 2

  • Polecam

    Za każdym razem, jak odwiedzam Brovarnie, jestem pod wrażeniem obsługi, wystroju, a przede wszystkim jakości serwowanych piw i innych dań. Piwa mają niepowtarzalny smak, a co najważniejsze smakują bardzo dobrze. Brovarnia w Gdańsku powinna znaleźć się na liście każdego konesera piwa. Polecam!

    • 9 14

  • nie mogę oprzeć się wrażeniu (2)

    że te zachwyty ochy i achy są dziełem pracowników/właścicieli/marketingowców

    • 20 7

    • ;) zaraz dostaniesz jednego minusa. Tak się stało przy innych opiniach, które podważyły krzywdzącą dla autora opinię, że były pracownik nie może być obiektywny.

      • 6 1

    • Z pewnością, lobby właściciela w takich przypadkach działać musi.

      Prawda jest taka, że Brovarnia została z tyłu. W 2008r. była czymś nowy, świeżym, odkrywczym na lokalnym rynku. Pokazała nieświadomym ludziom, że piwo może smakować inaczej niż koncernowe siuśki. Lecz potem przyszła rewolucja piwna i dopiero objawiły się niesamowite smaki piwa, a Brovarnia nie wprowadziła niczego nowego. Dlatego lokal nie jest już atrakcyjny. W obrębie Głównego Miasta jest wiele ciekawszych miejsc, które pokazują bywalcom co rusz nowe, piwne kompozycje.

      • 7 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d." (2 opinie)

(2 opinie)
89 - 129 zł
Kup bilet
pop

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years!

159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Jak nazywał się gdański klub, w którym zrodził się rock'n'roll?