• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Test browarów w Trójmieście: Brovarnia

Michał Saks & Testsmaku
22 kwietnia 2016 (artykuł sprzed 8 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Test browarów w Trójmieście: Stary Maneż
  • W ofercie Brovarni znajduje się jasne, ciemne i pszeniczne piwo.

Miłośnikom piwa już dawno przestały wystarczać bursztynowe trunki pochodzące z wielkich koncernów. Naprzeciw rosnącym oczekiwaniom wychodzą nie tylko twórcy lubianych piw rzemieślniczych, ale też browary restauracyjne, czyli takie, które swoje piwo produkują na miejscu. W Trójmieście jest ich sześć. Cztery w Gdańsku: Brovarnia, Browar Lubrow, Stary Maneż, Browar Piwna. Jeden w Gdyni - Browar Gdynia Port. I jeden w Sopocie - Browar Miejski Sopot. Odwiedzimy je wszystkie i podzielimy się swoimi spostrzeżeniami. Do wycieczki po trójmiejskich browarach zaprosiliśmy znawcę piwowarskiego tematu Michała Saksa.



Na tak zwany pierwszy ogień wybraliśmy gdańską Brovarnię zobacz na mapie Gdańska znajdującą się przy ul. Szafarnia w budynku Hotelu Gdańsk. To najdłużej funkcjonujący, bo od 2008 roku, trójmiejski browar, pracujący na instalacji renomowanej niemieckiej firmy. Kocioł pozwala na jednorazowe wybicie 1000 litrów piwa. Fermentownia i leżakownia są bardzo dobrze wyposażone. Wystrój lokalu jest bardzo przyjemny. Trzeba przyznać, że przepięknie odrestaurowano to miejsce. Nie unowocześniono go za bardzo, dzięki czemu zachowano dawny klimat. To oczywiście zasługa drewnianych elementów, białych mebli, czerwonej cegły, klimatycznego oświetlenia, czarno-białych zdjęć i oczywiście miedzianych kadzi, które doskonale uzupełniają tę aranżację. Warto też wspomnieć o położeniu Brovarnii - nad Motławą, przy gdańskiej marinie, ze wspaniałym widokiem z letniego ogródka.

Piwowarem w Brovarni jest Andrzej Pustelnik. Do dyspozycji gości są trzy piwa ze stałej oferty. Przed zamówieniem dużego kufla, możemy zamówić deskę degustacyjną w formie 3×50 ml za 6 zł. Oferowane tutaj piwa mają swoje korzenie w niemieckich tradycjach piwowarskich. Bywają również piwa specjalne, sezonowe, których my podczas naszej wizyty nie mieliśmy okazji skosztować.


Jasne piwo w niemieckim stylu Helles. 10 zł/0,3 l
Lekkie, orzeźwiające, jednocześnie przyjemnie słodowe, bardzo delikatne. Niezalegająca szlachetna goryczka sprawia, że całość jest ekstremalnie pijalna. Chapeau bas dla ekipy odpowiedzialnej za browar. Bo to właśnie po jasnym piwie, dolnej fermentacji poznaje się klasę, jaką reprezentuje warsztat techniczny i sprawność piwowara.

Ciemne piwo to klasyczny niemiecki Schwarzbier. 10 zł/0,3 l
Doskonale łamiące stereotyp, że ciemne piwa są ciężkie, słodkie i mocne. Jest to piwo lekkie z dominującymi palonymi nutami. W posmaku delikatnie wyczuwalny aromat słodu wędzonego dymem z drewna bukowego. Świetnie pasuje do dań mięsnych z ciężkimi sosami, dobrze sprawdzi się także jako towarzysz czekoladowych deserów.

Piwo pszeniczne to klasyczny niemiecki HefeWeizen. 10 zł/0,3 l
Warka serwowana w dniu testu orzeźwiająca, pięknie pachnąca goździkami i bananami. Śmiało może być porównywana z najlepszymi niemieckimi przedstawicielami tego gatunku. Zresztą nie tylko nam to piwo przypadło do gustu. Styl piwa jest warzony w bodajże każdym browarze restauracyjnym w Polsce, ale to właśnie tutejsza jego interpretacja zdobywa najwyższe laury w ogólnopolskich konkursach dla restauracyjnych minibrowarów.

Jak wiadomo, gdy pije się piwo, apetyt rośnie w błyskawicznym tempie. W Brovarni można liczyć na szereg różnych przekąsek. Jest golonka, smalec, wędliny, sery, zapiekane ziemniaki. My spróbowaliśmy:
- Grillowanych kiełbasek norymberskich z kapustą (27 zł). Smaczne, porządne klasyczne danie. Spokojnie można potraktować je jako danie główne. Do piwa wręcz idealne. Świetna kapusta o doskonale wyważonym smaku.
- Śledzia w trzech smakach (28 zł). Dobrze wymoczony, nie za słony śledź w trzech różnych wariantach: ze śmietaną i chrzanem; z żurawiną; z przesmażoną cebulą, pastą pomidorową i rodzynkami. Kompozycja w smaku jednak mało odkrywcza.
- Pikantnych skrzydełek "Buffalo" z kwaśną śmietaną i serem rokpol (27 zł). Pyszne. Jedne z lepszych, jakie jedliśmy w trójmiejskich restauracjach. Miękkie, aromatyczne, pełne smaku wybornej marynaty. Sos niestety nie zachwycił.

Plusy:
  • Najdłużej funkcjonujący trójmiejski browar, co przekłada się na duże doświadczenie oraz bardzo wysoką jakość klasycznych piw ze stałej oferty browaru. Zasłużenie nagradzanych w konkursach.
  • Piwa warzone w klasycznych niemieckich stylach. Są bardzo pijalne oraz łatwo przystępne dla początkujących piwoszy.
  • Proces warzenia odbywa się tuż przy barze na oczach gości.
  • Duża warzelnia i ilość tanków leżakowych pozwala serwować doleżakowane piwa również w sezonie.
  • Duży wybór ciekawych, smacznych przekąsek w stylu niemieckim.

Minusy:
  • W momencie wizyty brak piw sezonowych i specjalnych.
  • Brak piw nowofalowych, piw górnej fermentacji w anglosaskich stylach oraz mocno pochmielonych piw dla tzw. "hopheadów".
  • Obsługa niestety mało wie o serwowanych piwach, piwnej stylistyce, użytych surowcach. Informacja że piwa są jasne, ciemne i pszeniczne oraz o ich zawartość alkoholu nie usatysfakcjonuje gościa który jest piwnym maniakiem.
  • Ceny przekąsek i dań są dość wysokie.
  • Brak oferty skierowanej do bardziej zaawansowanych piwoszy, szukających bardziej wyrafinowanych przygód sensorycznych.

Kolejny artykuł w ramach testu trójmiejskich browarów restauracyjnych pojawi się za tydzień w piątek. Przedstawimy w nim wrażenia z degustacji piwa i przekąsek w Browar Miejski Sopot.

Michał Saks - absolwent Politechniki Gdańskiej o specjalności Technologia, Biotechnologia i Analiza Żywności. Piwowar i miodosytnik z tytułem mistrza Świata z 2010 roku, certyfikowany sędzia konkursów piw, współzałożyciel i piwowar AleBrowaru. Przygodę z piwem zaczynał jako piwowar domowy, obecnie jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych i uznanych piwowarów na polskiej scenie piwa rzemieślniczego.
Michał Saks & Testsmaku

Miejsca

Opinie (164) 3 zablokowane

  • brovarnia

    W Brovarni czesto jestesmy i to nasze ulubione miejsce na spotkania przy piwie i dobrym jedzeniu. Polecam!!!

    • 15 10

  • dobre ryby

    Mają tam rewelacyjnego dorsza. Byłam wczoraj ze znajomymi i zamowilismy ze szparagami z ich sezonowej oferty. Bardzo polecamy , dobry miekki i swiezy . Piwa nie pilam ale moi znajomi owszem. Chwalili jasne i to z tzw limitowanej edycji jakie teraz serwuja.

    • 17 8

  • Co to za różnica ? (2)

    Co to za różnica ile kosztują ich piwa skoro są najlepsze! Nie ma takiego drugiego miejsca w Gdańsku z tak fenomenalnym piwem i klimatem , jakoś nikt nie przeżywa i nie dyskutuje ze np. Mercedesy to drogie samochody ? Jakość kosztuje !

    • 22 16

    • w czy przypadkiem idąc od Zbrojowni w stronę Motławy nie ma jeszcze jednego browaru? Kiedyś tam piłem parę piw i były rewelacyjne..

      • 0 0

    • Kiepskie porównanie. Merc już od dłuższego czasu nie jest symbolem jakości :)

      • 1 1

  • czy były pracownik a obecnie konkurencja ( w pewnym sensie) (1)

    może obiektywnie oceniić ten lokal?
    Przydałaby się ta informacja w tekscie opini, że pisze ją ex zatrudniony.
    Opinie insidera są zbyt subiektywne i trudno będąc mocno związanym ze scena trójmiejską oceniać "konkurentów"

    • 29 5

    • przynajmniej wie, o czym pisze. Był "w środku" tematu. A opinia jest wyważona, więc trudno zarzucić subiektywność...

      • 4 8

  • Brovarnia Gdańsk jest super

    bardzo lubimy ze znajomymi spotkać się w weekend na dobrym piwie w Brovarni , tam jest wyjątkowy klimat !

    • 12 10

  • No i fajnie

    Wspieram Brovarnie bo to nasze pierwsze lokalne piwo od upadku browaru we Wrzeszczu. Jak widać po ocenie eksperta , wiedzą co tam warzą , chyba dzisiaj wpadnę na małe jasne !

    • 11 9

  • Najlepsze piwko-bajunia

    Często bywam z Rodziną i zawsze jesteśmy bardzo zadowoleni z obsługi i rewelacyjnego browaru
    Polecam - siatkarz z klasą!!!!!!!!!

    • 9 10

  • Dobre piwo, fajne dziewczyny i fajne chłopaki!!!

    Bardzo miła obsługa, piwko pyszne, a teraz jak rusza ogródek to już wogôle stamtąd nie wyjde , ale co tam , bardzo lubie siedzieć przy tej starej brukowanej ulicy , pod tymi starymi murami

    • 13 11

  • Jakość, a nie ilość (2)

    Za jakość trzeba płacić - za TĘ jakość jestem w stanie zapłacić każde pieniądze. Polecam każdemu , nawet tym, którzy nie przepadają za smakiem piwa, TO na pewno mu zasmakuje

    • 10 12

    • mnie nie smakuje żadne z nich a z tą ceną z kosmosu to wręcz obrzydza! (1)

      • 4 4

      • Dokladnie zgadzam się.

        • 3 1

  • (1)

    Super miejsce tętni życiem nawet po za sezonem co jest rzadkością! Za jakość w tych czasach trzeba zapłacić myślę że na barak klientów nie narzekają.

    • 10 9

    • snobów nie brak!!!!

      • 3 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d." (2 opinie)

(2 opinie)
89 - 129 zł
Kup bilet
pop

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years! (1 opinia)

(1 opinia)
159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Salcia Hałas, laureatka Nagrody Literackiej Gdynia, wygrała ją dzięki książce o: