• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Browary restauracyjne coraz bardziej popularne

Łukasz Stafiej
5 kwietnia 2013 (artykuł sprzed 11 lat) 
Nowego gdańskiego browaru Lubrow w restauracji Barbados będzie można spróbować pod koniec maja. Nowego gdańskiego browaru Lubrow w restauracji Barbados będzie można spróbować pod koniec maja.

Gdańska restauracja Barbados szykuje się do otwarcia własnego browaru. To już trzeci browar restauracyjny w Gdańsku. Swoje autorskie nalewki serwują również niektóre restauracje. Oryginalny alkohol przyciąga klientów.



Brovarnia - obok Browaru Piwna - to jeden z dwóch działających w Trójmieście browarów restauracyjnych. Lokal ma swoich stałych klientów dzięki niepowtarzalnym sezonowym gatunkom produkowanych piw. Brovarnia - obok Browaru Piwna - to jeden z dwóch działających w Trójmieście browarów restauracyjnych. Lokal ma swoich stałych klientów dzięki niepowtarzalnym sezonowym gatunkom produkowanych piw.
Sopocka knajpka Tapas de Rucola stała się rozpoznawalna m.in. dzięki nalewce gruszkowej, robionej według autorskiej receptury. Sopocka knajpka Tapas de Rucola stała się rozpoznawalna m.in. dzięki nalewce gruszkowej, robionej według autorskiej receptury.

Jakie piwo lubisz najbardziej?

Czesi i Niemcy nie wyobrażają sobie życia bez warzonego tradycyjnymi metodami piwa z ich własnego regionu, a nawet miasta. Dlatego browary restauracyjne w tych państwach istnieją niemal od zawsze. W Stanach Zjednoczonych, kraju powszechnie kojarzonym ze słabym piwem, tzw. brewpubs zrewolucjonizowały rynek. Podobnie zaczyna dziać się w Polsce, także w Gdańsku, mieście, które niegdyś słynęło z produkcji złotego trunku.

- Browary restauracyjne to obecnie jeden z głównych kierunków rozwoju piwowarstwa rzemieślniczego na świecie i w Polsce. W odróżnieniu od przemysłowego cechuje je wykorzystywanie tradycyjnych metod warzenia piwa, takich jakie znamy od setek lat - mówi gdańszczanin Filip Paprocki, piwowar domowy i organizator Trójmiejskich Warsztatów Piwowarskich. - W wielkich browarach, zwanych niekiedy fabrykami piwa, całym procesem wytwarzania piwnego trunku steruje komputer. W browarze rzemieślniczym wciąż liczy się kunszt, wiedza i doświadczenie piwowara.

Warzone na miejscu piwo już pod koniec maja serwowane będzie w gdańskiej restauracji Barbados zobacz na mapie Gdańska. W lokalu dobiega końca montaż aparatury browarniczej. Produkcją zajmie się wykwalifikowany browarnik.

- Nasi klienci regularnie pytają o lokalne piwo. Szczególnie obcokrajowcy, którzy słyszeli o dawnej gdańskiej tradycji warzenia złotego trunku. Chcemy ją ożywić, dlatego uruchamiamy browar Lubrow - mówi Maja Lubocka, właścicielka Klubu Barbados. - Będziemy lali cztery gatunki piwa: pilzner, lager, ciemne oraz AIPA. Okazjonalnie będzie można się napić piwa pszenicznego.

Piwo Lubrow będzie sprzedawane również w butelkach. Pomysłodawcy chcieliby, aby w przyszłości trafiło do innych trójmiejskich lokali. Wszystko po to, aby jak najszerzej rozpropagować trunek rodem z Gdańska. Jeśli plan się powiedzie, będzie to prawdziwa rewolucja w trójmiejskim browarnictwie.

Bowiem dwa dotąd działające w Trójmieście browary restauracyjne - Brovarnia zobacz na mapie GdańskaBrowar Piwna zobacz na mapie Gdańska - swoje trunki sprzedają wyłącznie we własnym lokalu. Ci pierwsi zdobyli sobie stałą klientelę nie tylko dzięki trzem podstawowym gatunkom dostępnym w menu na co dzień, ale przede wszystkim piwami sezonowymi.

- Mamy fanów naszego piwa, którzy regularnie pytają o nowe smaki. Ludzie przychodzą do nas, bo w innych pubach mogą napić się tylko zwykłego piwa. A my serwowaliśmy m.in. piwo czekoladowe, biszkoptowe, teraz dostępne jest dymione marcowe i coraz popularniejsze wysoce chmielone AIPA - mówi Magdalena Madej z Brovarni. - Kultywujemy również tradycję piwowarską. Można u nas zamówić dębową beczkę piwa, którą otwiera się w towarzystwie piwowara. Można również zwiedzić jego miejsce pracy i obejrzeć aparaturę.

Niektóre restauracje idą o krok dalej i serwują autorskie nalewki. Tak jak słynąca ze swojej gruszkówki hiszpańska restauracyjka, Tapas de Rucola zobacz na mapie Sopotu w Sopocie.

- Ludzie przychodzą do nas nie tylko, aby spróbować hiszpańskich specjałów, ale często właśnie specjalnie dla gruszkówki. Robimy ją według autorskiej receptury, mieszając alkohol z purée gruszkowym z ziołami - mówi Artur Draniczarek z Tapas de Rucola.

Dzięki swojej nalewce sopocka knajpka stała się rozpoznawalna. Wiele osób tylko dla "shota" gruszkówki odwiedza Tapas. Bo oryginalny alkohol przyciąga. Wie o tym nowy właściciel byłej przychodni kolejowej przy Dworcu Głównym PKP w Gdańsku. W jej piwnicach planuje otworzyć minibrowar, w którym będzie warzyć piwo jopejskie, dawną piwowarską wizytówkę Gdańska.

Miejsca

Opinie (164) 8 zablokowanych

  • sama instalacja browaru to nie wszystko... (2)

    najważniejszy składnik to piwowar - doświadczony i znający fach.
    Nie będę wymieniał nazwisk ale w Gdańsku i najbliższej okolicy pracują tacy ludzie. Niestety w wielu polskich browarach restauracyjnych oszczędza się na piwowarze, szkoli ludzi z łapanki, co mocna odbija sie na jakości i smaku serwowanego piwa. Nie rozumiem inwestorów wykładajacych masę kasy na instalację i zatrudniajacych przypadkowych ludzi do produkcji piwa aby oszczędzic kilka złotych.

    Z drugiej strony konsument - bak wiedzy, doświadczenia smaku udanego piwa , takiemu mozna wcisnąc każde kłamstwo, nawet sprzedac kwaśnie, nieudane piwo i wmówic, ze niepasteryzowane własnie tak smakuje.

    Ciekawe którą drogą pójdzie pani Maja w Barbadosie, postawi na jakośc produktu czy na "jakoś to będzie"

    • 14 0

    • (1)

      piłem w jednym gdańskim lokalu "Marcowe" które wg mnie na 50% było połączeniem Marcowego z Pszenicznym. Może jakoś z nalewaka im źle poszło, nie wiem...

      • 2 0

      • nie ma możliwosci zeby poszlo zle z nalewaka

        piwo ciagnie sie ze zbiornika, gdzie lezy 1 rodzaj. Jesli zmieszali to na barze,pomylili szklanke ze zlewkami pszenicy z marcowym i uzupełnili do pełna.

        • 4 0

  • PINTA to mistrzostwo browarnictwa (4)

    Pinta jest świetnym przykładem na to. że nie musisz posiadać własnego browaru by robić piwa z najwyższej półki. Ich 3 smak: Atak chmielu - Koniec świata i Viva la vida to czysta perfekcja...

    • 8 1

    • PINTA i ALE BROWAR

      Podpisuje się pod powyższym i dorzucam ALE BROWAR.
      Cud, miód i orzeszki ;)

      • 3 0

    • "Koniec Świata" to piwo na jedna degustację i wystarczy :-)

      • 2 0

    • O ile się nie mylę, to ale browar zbiera właśnie środki na budowę własnego browaru

      • 2 0

    • krakowiak nieklarowny, podhalanskie niefiltrowane, miłosław, wiśnia w piwie, amber boy, smok z korony kaszubskiej...chce sie pic

      • 0 0

  • Nalewka ksiecia Poniatowskiego (1)

    Błękit Paryża

    • 6 1

    • czy chodzi o Denaturat ? bardzo ładna nazwa :D

      • 3 0

  • Ck.browar krakow (1)

    W tym lokalu jest prawdziwe piwo!

    • 3 2

    • niezgodzę się...

      ... to jedyny tego typu lokal w Krk i leje piwo w sumie średniej jakości. Jak tylko jestem w Niemczech, to robię sobie rundkę po piwiarniach i "parę" kufelków wypiłem.

      • 2 0

  • Raciborskie Zielone !!! (6)

    • 1 7

    • (5)

      może niebieskie ? piwo to ma być piwo złocisty trunek o szlachetnym gorzkim smaku

      • 2 0

      • złocisty? (4)

        Złocisty to może być pilsner, ew. jasny lager. Poza tym jakie piwo, taka barwa. Ja lubię szczególnie mahoniową :)

        • 2 2

        • (3)

          nie masz racji i tyle

          • 1 1

          • jo (2)

            To teraz powiedz mi jaki kolor mają weizenbocki, belgijskie duble, irlandzkie stouty... Smacznego złocistego życzę. W zielonej puszce. Leszka.

            • 1 2

            • (1)

              własnie sprawdziłem są ciemnego koloru ale nie niebieskiego czy zielonego

              • 2 0

              • nie dyskutuję

                z tym, że zielone jest dobre - dla mnie nie jest. Tylko z tym kategorycznym stwierdzeniem, że "piwo ta ma być złocisty trunek". Guzik tam złocisty. "Złocisty" to był wyimaginowany szef bandy przestępczej w 20. odcinku Borewicza.

                • 1 0

  • Browar Piwna (1)

    wystrój koszmarny, nawet mimo dobrego piwa odstrasza brakiem...jakiegokolwiek klimatu, baromleczne stoliki, słaba obsługa.

    • 12 3

    • Piwko wysmienite

      Ale piwko podają wysmienite, najlepsze :)

      • 3 1

  • (1)

    najlepsze piwo z knajpy z browarem piłem w Spiżu we Wrocławiu polecam miodowe rewelacja

    • 13 0

    • O taaak, Spiż to po prostu czad, zwłaszcza jak ma się szczęście pić go w letni, ciepły wieczór :D

      • 2 0

  • Brovania Gdańsk (2)

    Moje ulubione miejsce na piwko i golonkę. Miła obsługa, super wystrój. Polecam

    • 14 17

    • Raczej nie (1)

      Golonka wielkości tabletki. Nigdzie mniejszej nie jadłem jak w Brovarni.
      Piwo które leżakowało za krótko.
      Ale najpierw trzeba to zamówić, a to nie jest proste, bo obsługa nie zauważa klientów.
      Dlatego to dobrze że rośnie im konkurecja...

      • 10 3

      • nie samą golonką człowiek żyję

        widać że dawno tam nie byłeś, ja chodzę tam co piątek na piwko i zawsze smakuje, obsługa może nie zawsze podchodzi od razu, ale jak jest pełno to każdej knajpie się naczekasz.

        fajnie że powstają inne browary bo zawsze będzie wybór, chociaż barbadosu nigdy nie lubiłem i nie sądzę żeby browar zmienił atmosferę

        • 3 5

  • Browar Czarnków rowniez polecam maly browar smaczne piwo :)

    • 6 3

  • BROWAR W BROVARNI

    petarda

    • 8 16

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d." (2 opinie)

(2 opinie)
89 - 129 zł
Kup bilet
pop

Juwenalia Gdańskie 2024 (40 opinii)

(40 opinii)
75 - 290 zł
Kup bilet

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years! (1 opinia)

(1 opinia)
159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

W jakim klubie w 2000 r. wystąpił zespół Apollo 440?