• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Browary restauracyjne coraz bardziej popularne

Łukasz Stafiej
5 kwietnia 2013 (artykuł sprzed 11 lat) 
Nowego gdańskiego browaru Lubrow w restauracji Barbados będzie można spróbować pod koniec maja. Nowego gdańskiego browaru Lubrow w restauracji Barbados będzie można spróbować pod koniec maja.

Gdańska restauracja Barbados szykuje się do otwarcia własnego browaru. To już trzeci browar restauracyjny w Gdańsku. Swoje autorskie nalewki serwują również niektóre restauracje. Oryginalny alkohol przyciąga klientów.



Brovarnia - obok Browaru Piwna - to jeden z dwóch działających w Trójmieście browarów restauracyjnych. Lokal ma swoich stałych klientów dzięki niepowtarzalnym sezonowym gatunkom produkowanych piw. Brovarnia - obok Browaru Piwna - to jeden z dwóch działających w Trójmieście browarów restauracyjnych. Lokal ma swoich stałych klientów dzięki niepowtarzalnym sezonowym gatunkom produkowanych piw.
Sopocka knajpka Tapas de Rucola stała się rozpoznawalna m.in. dzięki nalewce gruszkowej, robionej według autorskiej receptury. Sopocka knajpka Tapas de Rucola stała się rozpoznawalna m.in. dzięki nalewce gruszkowej, robionej według autorskiej receptury.

Jakie piwo lubisz najbardziej?

Czesi i Niemcy nie wyobrażają sobie życia bez warzonego tradycyjnymi metodami piwa z ich własnego regionu, a nawet miasta. Dlatego browary restauracyjne w tych państwach istnieją niemal od zawsze. W Stanach Zjednoczonych, kraju powszechnie kojarzonym ze słabym piwem, tzw. brewpubs zrewolucjonizowały rynek. Podobnie zaczyna dziać się w Polsce, także w Gdańsku, mieście, które niegdyś słynęło z produkcji złotego trunku.

- Browary restauracyjne to obecnie jeden z głównych kierunków rozwoju piwowarstwa rzemieślniczego na świecie i w Polsce. W odróżnieniu od przemysłowego cechuje je wykorzystywanie tradycyjnych metod warzenia piwa, takich jakie znamy od setek lat - mówi gdańszczanin Filip Paprocki, piwowar domowy i organizator Trójmiejskich Warsztatów Piwowarskich. - W wielkich browarach, zwanych niekiedy fabrykami piwa, całym procesem wytwarzania piwnego trunku steruje komputer. W browarze rzemieślniczym wciąż liczy się kunszt, wiedza i doświadczenie piwowara.

Warzone na miejscu piwo już pod koniec maja serwowane będzie w gdańskiej restauracji Barbados zobacz na mapie Gdańska. W lokalu dobiega końca montaż aparatury browarniczej. Produkcją zajmie się wykwalifikowany browarnik.

- Nasi klienci regularnie pytają o lokalne piwo. Szczególnie obcokrajowcy, którzy słyszeli o dawnej gdańskiej tradycji warzenia złotego trunku. Chcemy ją ożywić, dlatego uruchamiamy browar Lubrow - mówi Maja Lubocka, właścicielka Klubu Barbados. - Będziemy lali cztery gatunki piwa: pilzner, lager, ciemne oraz AIPA. Okazjonalnie będzie można się napić piwa pszenicznego.

Piwo Lubrow będzie sprzedawane również w butelkach. Pomysłodawcy chcieliby, aby w przyszłości trafiło do innych trójmiejskich lokali. Wszystko po to, aby jak najszerzej rozpropagować trunek rodem z Gdańska. Jeśli plan się powiedzie, będzie to prawdziwa rewolucja w trójmiejskim browarnictwie.

Bowiem dwa dotąd działające w Trójmieście browary restauracyjne - Brovarnia zobacz na mapie GdańskaBrowar Piwna zobacz na mapie Gdańska - swoje trunki sprzedają wyłącznie we własnym lokalu. Ci pierwsi zdobyli sobie stałą klientelę nie tylko dzięki trzem podstawowym gatunkom dostępnym w menu na co dzień, ale przede wszystkim piwami sezonowymi.

- Mamy fanów naszego piwa, którzy regularnie pytają o nowe smaki. Ludzie przychodzą do nas, bo w innych pubach mogą napić się tylko zwykłego piwa. A my serwowaliśmy m.in. piwo czekoladowe, biszkoptowe, teraz dostępne jest dymione marcowe i coraz popularniejsze wysoce chmielone AIPA - mówi Magdalena Madej z Brovarni. - Kultywujemy również tradycję piwowarską. Można u nas zamówić dębową beczkę piwa, którą otwiera się w towarzystwie piwowara. Można również zwiedzić jego miejsce pracy i obejrzeć aparaturę.

Niektóre restauracje idą o krok dalej i serwują autorskie nalewki. Tak jak słynąca ze swojej gruszkówki hiszpańska restauracyjka, Tapas de Rucola zobacz na mapie Sopotu w Sopocie.

- Ludzie przychodzą do nas nie tylko, aby spróbować hiszpańskich specjałów, ale często właśnie specjalnie dla gruszkówki. Robimy ją według autorskiej receptury, mieszając alkohol z purée gruszkowym z ziołami - mówi Artur Draniczarek z Tapas de Rucola.

Dzięki swojej nalewce sopocka knajpka stała się rozpoznawalna. Wiele osób tylko dla "shota" gruszkówki odwiedza Tapas. Bo oryginalny alkohol przyciąga. Wie o tym nowy właściciel byłej przychodni kolejowej przy Dworcu Głównym PKP w Gdańsku. W jej piwnicach planuje otworzyć minibrowar, w którym będzie warzyć piwo jopejskie, dawną piwowarską wizytówkę Gdańska.

Miejsca

Opinie (164) 8 zablokowanych

  • BARDZO LUBIĘ PIWO BROVARNIA!

    jestem stałym gościem Brovarni Gdańsk. bardzo lubię spędzać tam czas ze znajomymi. uwielbiamy pić piwo Brovarnia - ja najbardziej piwo Starogdańskie. chętnie też próbujemy nowości - w ciagu roku mają kilka limitowanych kreacji. dziś premiera AIPA -będziemy.

    • 16 13

  • Brovarnia najlepsza!

    nie dość że na co dzień rewelacyjne zdrowe piwo, to specjalne piwa, które mają dość często w krótkich seriach, też są fantastyczne. Zresztą dzisiaj też premiera. Ja idę :)

    • 15 12

  • Piwa z mikrobrowarów (3)

    Najlepsze piwo w trójmieście niestety tylko w Brovarni. Browar Piwna zapowiadał się ciekawie ale na oczekiwaniach się skończyło. Pomysł z browarem w Barbadosie to poroniony pomysł! Wieś disco piwo według gdańskiej tradycji warzenia piwa???

    • 11 8

    • Co do Browaru Piwna - zgoda

      Jakoś nie rzucił mnie na kolana. Próbowałem 3 razy i dość cienko wypadł, niejedno piwo "seryjne" smakuje lepiej. Klimatu też tam nie ma za bardzo, a piwa 0.4l tylko wkurzają.
      Co do nowych inicjatyw - jeśli tylko będą wysokiej jakości - to czemu nie? Każdy grosz urwany koncernom się liczy. A przy okazji poszerzanie piwnych horyzontów klienteli, której wydaje się, że piwny świat kończy się na Żywcu i Heinekenie...

      • 3 1

    • mi piwna jakoś lepiej podchodzi od Brovarni - ale co kot lubi

      • 0 1

    • Odwiedź Degustatornię

      Naprawdę świetny dom piwa. Miła obsługa, szeroki wybór piw i zjeść coś można. Polecam !!

      • 0 0

  • świetny pomysł!

    Uważam, że bardzo dobry pomysł. Szczegółnie patrząć na dzisiejsze piwa w sklepach które nie są rewelacyjnej jakości i coraz mniej nam smakują. Trzymam kciuki :)

    • 7 0

  • REWELACJA!!! (1)

    Nie zgodzę się z opiniami poprzedników zazdrośników.
    Już dawno nie piłam tak pysznego piwa!
    Nie jestem fanką browaru ale piwo marcowe dymione jest genialne. Wielki plus za jedyny tak oryginalny browar w Trójmieście. Próżno szukać gdzie indziej.

    • 4 7

    • Droga Kamilo może po prostu nie znasz się na piwie ?

      • 3 1

  • Brovarnia Gdańsk nr. 1

    Jedno z nielicznych miejsc gdzie piwo samakuje tak jak powinno. Dużym plusem jest to, że pojawiają się nowe różne gatunki piwa. Jak dla mnie zawsze numer 1 !!!!!!!!!!

    • 12 13

  • Brovarnia Rulez! (2)

    Jestem gosciem Brovarni już kilka lat i z pelnym przekonaniem twierdze ze to oni wyznaczaja poziom jakosci na mapie browarow restauracyjnych w trojmiescie!

    • 10 18

    • Hmm...

      Czyżby pracownicy Brovarni dostali polecenie pisania pozytywynych komentarzy o swoim lokalu?

      • 23 2

    • Brovarnia przereklamowana

      Browrnia to tandeta, nic do jedzenia nie ma wole SPHINXA

      • 5 2

  • Browar Piwna zobacz na mapie Gdańska - swoje trunki sprzedają wyłącznie we własnym lokalu.

    A nie prawda. No chyba, że Gazeta Rock Cafe to ich knajpa.

    • 3 0

  • RURY (1)

    Idzcie na browca pod rury przy przystanku SKM gdansk politechnika.Polecam.

    • 23 0

    • polecam rury pozdrawiam pana Henia z obsługi

      • 5 0

  • Teraz tylko AIPA i AIPA... (3)

    Trzy lata temu zaczęła się moda na smakowe, a rok temu na skrajnie mocno i aromatycznie chmielone "ales". A ja napiłbym się w końcu SOLIDNEJ krajowej pszenicy, jasnej, z drożdżowym osadem.
    Z lokalnych piw najwyżej cenię gościszewskie Naturalne i właśnie pszeniczne Viva Hel, choć pod jednym zasadniczym warunkiem - że uda mi się kupić bardzo świeże i trzymane w chłodzie. Poza tym bielkowskiego Koźlaka i Grand Imperial Portera. Te 4 piwa wystarczą :) Do AIPA, a nawet IPA, jeszcze nie dorosłem.

    • 4 1

    • Bielkowski Koźlak (2)

      ...niestety strasznie się skasztanił. To było takie dobre piwo, a ostatnio kupiłem dwa z różnych partii i były to rozwodnione, znacznie jaśniejsze w barwie niż kiedyś badziewstwa. Pracują nad butelką, a zawartość słabnie w oczach. Szkoda straszna. Jedyny Koźlak, który jest godzien tej nazwy, to bodaj że Miłobądz.

      • 0 0

      • no, nie zgodzę się...

        Koźlaka pijam sporo, od lat, uważnie obserwuję to piwo, bo jest moim ulubionym. Boję się, że skiepści się podobnie jak Żywe. A jednak Koźlak wg mnie trzyma klasę. Potrafi, owszem, różnie smakować, raz więcej "orzechów i śliwek", raz więcej palonego słodu, ale zawsze jest niezły. Barwa bez zmian. Nie pijam go co tydzień, aby obserwować kolejne warki, ale okresowo spożywam większe partie. I jest dobrze (ostatnio piłem w drugiej połowie marca). Smak Koźlaka bardzo zyskuje we właściwej temperaturze - polecam otwierać go w 12 st.C - na pewno nie prosto z lodówki.

        • 0 0

      • nie Miłobądz tylko Miłosław

        • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d." (2 opinie)

(2 opinie)
89 - 129 zł
Kup bilet
pop

Juwenalia Gdańskie 2024 (40 opinii)

(40 opinii)
75 - 290 zł
Kup bilet

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years! (1 opinia)

(1 opinia)
159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Europejskie Centrum Solidarności zostało otwarte w roku: