- 1 Daria ze Śląska rozbujała Stary Maneż (12 opinii)
- 2 Politechnika bawiła się na Technikaliach (65 opinii)
- 3 Grzechy gastronomii: kto winny? (205 opinii)
- 4 Królestwo Planety Małp: bywało lepiej (34 opinie)
- 5 Połączyła ich miłość do jedzenia (57 opinii)
- 6 Piją piwo na stadionie. Hevelka ruszyła (101 opinii)
Co nowego w kultowej Brovarni?
Wieczór przy piwie z przyjaciółmi, niedzielny brunch z rodziną lub firmowa kolacja wigilijna - w Brovarni Gdańsk znajdziesz odpowiedź na wszystkie swoje kulinarne potrzeby i nie tylko.
Od ponad roku nad gdańską mariną jachtową, przy ulicy Szafarnia 9, działa jedyny gdański browar, w którym udało się wskrzesić wielowiekową lokalną tradycję browarnictwa. Browar Restauracyjny Brovarnia Gdańsk dla wielu mieszkańców Trójmiasta i przyjezdnych stał się już miejscem kultowym, w którym można wypić kufel wyjątkowego piwa w niepowtarzalnej atmosferze zabytkowego spichlerza.
W Brovarni Gdańsk zawsze dzieje się dużo i z pomysłem. Najlepszym przykładem jest zakończony niedawno Oktoberfest w Brovarni - impreza, która spotkała się z niezwykle dobrym przyjęciem i będzie odbywała się co roku, na przełomie września i października. Później miał miejsce Tydzień Kuchni Francuskiej, a obecnie można przez następnych kilka tygodni skosztować brovarnianych Darów Lasu. W tym roku planowany jest również wyjątkowy bal sylwestrowy pod hasłem Sylwestrowa Gala Oskarowa.
Piwo Brovarnia warzone jest przy użyciu nowoczesnych technologii, ale zgodnie z tradycyjnymi procedurami, a do jego produkcji używa się wyłącznie naturalnych składników - wody, jęczmienia lub pszenicy (słód), chmielu i drożdży. Piwo jest niepasteryzowane, dzięki czemu jest naturalne i zdrowsze. Unikalnych piw Brovarnia Jasne, Brovarnia Ciemne i Brovarnia Pszeniczne warto spróbować zawsze, a najlepiej w każdy poniedziałek, kiedy przez cały dzień obowiązuje oferta specjalna "happy hour".
Niedziela to natomiast dobra okazja, żeby wraz z rodziną i znajomymi skorzystać z Niedzielnego Brunch'u, którego temat kulinarny co tydzień związany jest z innym rejonem świata. Za przystępną cenę można do woli delektować się szeroką gamą pysznych dań, serwowanych w formie bufetu. Kuchnia francuska rozpoczęła tegoroczny cykl brunch'y, a już w kolejną niedzielę, 8 listopada, królować będzie kuchnia włoska.
Zbliża się okres świąteczny, w którym wiele firm poszukuje odpowiedniego miejsca na spotkanie wigilijne. Restauracja Brovarnia Gdańsk jest idealnym miejscem na przełamanie się opłatkiem ze współpracownikami, w ciepłej atmosferze XVII-wiecznego spichlerza. Oprócz wspaniałych potraw, kolację wigilijną uatrakcyjni na życzenie organizatorów seminarium piwne, przeprowadzone przez piwowara Michała Grossmanna, który, jako pasjonat piwa, od początku istnienia Brovarni Gdańsk, dba o jego jakość i smak. Coraz częściej piwo Brovarnia otrzymuje prestiżowe nagrody. Już po pierwszym roku browar został wyróżniony tytułem Mikrobrowaru Roku 2008 przez Kapitułę Bractwa Piwnego z Towarzystwa Promocji Kultury Piwa, a całkiem niedawno piwo Brovarnia Ciemne zostało uznane za najlepsze w kategorii Piwa Ciemne, podczas XVII Jesiennego Spotkania Browarników we Wrocławiu.
* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł
Miejsca
Opinie (46) 2 zablokowane
-
2009-11-02 08:03
Musicie częściej pisać te artykuły!
Zawsze obiecuję sobie pójść w następny weekend i zawsze zapominam.
Napiszcie, proszę za tydzień, taki przypominający artykuł :)- 9 5
-
2009-11-02 10:04
Brunch? happy hour? (1)
Po polsku się nie da?
- 25 7
-
2009-11-05 02:09
jakie brzydkie nazwy
- 0 0
-
2009-11-02 11:26
(1)
brunch to chlanie plus jedzenie?? a happy hour to radosna godzina??
- 5 2
-
2009-11-02 12:08
Brunch to posilek jadany poznym ranem/wczesnym popoludniem, takie niby polaczenie sniadania z obiadem (breakfast i lunch). Fajna sprawa dla tych, ktorzy lubia dluzej pospac w niedziele, tudziez porzadnie poimprezowac w sobote.
Niektore lokale serwuja do cieplych posilkow alkohol, takze impreza czesto toczy sie dalej "na dobrym podkladzie".- 3 1
-
2009-11-02 11:51
Najdroższy minibrowar w Polsce (6)
Przy czym jakoś piwa jest w większości minibrowarów porównywalna.
Jak to jest, że w Gdańsku zawsze wszystko jest najdroższe?- 19 5
-
2009-11-02 13:50
Piwko niezłe ale ostatnio tam się jakiś łysek w skórze z policjantem po jajkach kopali (1)
afera była.
Wiocha jeśli chodzi o wystrój i klientelę.- 8 3
-
2009-11-05 02:11
no niestety, wystrój fatalny i sporo wiochy sie tam zjeżdza...
- 0 0
-
2009-11-02 14:42
najdrozszy i najgorszy (3)
i powiem Ci dlaczego, bo w gdańsku nie ma konkurencji. ludzie nie wiedzą czy coś jest dobre czy nie, bo nie ma z czym porównać. więc wszyscy się zachwycają nie wiadomo czym.
dla mnie browarnia ma beznadziejna obsługe, wysokie ceny i kiepską lokalizację (przynajmniej do czasu otwarcia kładki).- 5 3
-
2009-11-02 18:22
zgadzam się, kilka lat temu pojechałem do Sopotu i zobaczyłem europejski poziom (1)
niestety knajpka nie przetrwała nawet sezonu,
po prostu to był dla ludzi zbytni luksus
i zbyt wyszukany wystrój
a facet nie mógł znaleźć kompetentnych pracowników
tylko sami leserzy, niemoty i półgłówki.
Jaki kraj takie wszystko.
Najfajniejsze miejsca znalazłem w Gdyni,
tu już czuć Europę i swiat
ale ciągle to za mało.
W porównaniu do tego co widziałem
to pub irlandzki w Międzyzdrojach
(na takiej wyspie gdzie są żubry)
dostałby 5,
w Gdyni Cafe Strych i Donegal naciagane 4
w Gdańsku wystrój jest fajny Scruffy O'Brien 3.5.
Reszta to muł i wodorosty,
ale adekwatne do zapotrzebowania.- 3 4
-
2009-11-05 02:12
mało widziałaś
- 0 0
-
2009-11-05 02:13
kładki nie będzie
na szczęście
- 0 0
-
2009-11-02 13:31
Podziękowania!!! (2)
Bardzo lubię BROVARNIĘ za to że nie mozna tam palic przez co powietrze jest świeże i nie ma smrodu papierosów.
Dziękuję!!!- 15 6
-
2009-11-02 14:58
no właśnie,
a w knajpie piwnej brak dymu jakoś przeszkadza. to nie jest minibrowar....
- 1 4
-
2009-11-02 15:26
"Bardzo lubię BROVARNIĘ za to że nie mozna tam palic przez co powietrze jest świeże i nie ma smrodu papierosów."
Dokładnie. Oby takich lokali było jak najwięcej.- 9 2
-
2009-11-02 14:00
TRAGEDIA (2)
browary tam niczym nie przypominaja prawdziwego piwa !! sa rozwodnione !!
- 9 13
-
2009-11-02 14:57
a co wg. ciebie znaczy normalne piwo??? (1)
Tyskie, Lech, Żywiec i...........koniec?!
nie żebym bronił brovarni, bo słabo się starają i ogólnie mają w nosie ten browar (liczy się kasa z hotelu i restauracji), ale piwko robią niezgorsze.
polecam zapoznac sie w rodzajach piwa, typach procesów fermentacji i produkcji, a może wtedy się coś rozjaśni.
takie rozeznanie mozna zrobić np. w degustatorni. tam są piwa z calego świata.- 2 1
-
2009-11-02 18:24
to nie są piwa tylko wyroby piwopodobne, w skrócie szczyny
ale nie od razu Rzym zbudowano
- 1 3
-
2009-11-02 14:46
KULTOWA??????!!! (1)
hahahahahahahahahahahaha, pomocy, hahahahahahaha.....
chyba w tym, że beznadziejnośc i nieprofesjonalnośc obsługi są kultowe w browarni.
to nie jest knajpa dla piwoszy tylko nadętych bananów ze słomą w butach, co jak bys mu nalał tyskie zamiast jasnego, to by nawet nie poznał, że go w balona robią.
poczekajcie, aż się jakas konkurencja otworzy, a szczególnie taka, która podejdzie do tematu profesjonalnie. zmiotą was:P- 25 6
-
2009-11-02 14:50
tylko,
nie zdejmujcie opinii od razu:P
- 6 0
-
2009-11-02 15:27
Złote Lwy
Złote Lwy to jest najlepsze piwo i do tego jest nasze i regionalne. Zamiast piw - sików jak lech, zywiec itp. w Gdańskich knajpach powinno być sprzedawane regionalne piwo z Pomorza.
Marketing tego browaru niestety jest tak cienki, że boli i przegrywa nawet we własnym mieście z sikaczami.- 11 4
-
2009-11-02 17:38
lubiłem tam chodzić na piwo, ale przesadzili z cenami... szkoda
- 12 1
-
2009-11-02 17:39
tam tylko bogatego ksiedza
na to stac
- 5 3
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.