- 1 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (17 opinii)
- 2 Co robić w długi weekend w mieście? (39 opinii)
- 3 Planuj Tydzień: Fado, Rynkowski i majówka (1 opinia)
- 4 Nie wyobrażamy sobie majówki bez piwa? (94 opinie)
- 5 Majówka: pomysły na jednodniowe wycieczki (49 opinii)
- 6 Majówkowe świętowanie, ale bez parady (139 opinii)
Dokąd na sushi? Trójmiejskie lokale z japońskimi specjałami
Sushi to nie tylko dania z surowej ryby. Pomysłowość twórców tych japońskich smakołyków nie zna granic.
Smaki Japonii można poznać nie tylko w kraju kwitnącej wiśni. Żeby sięgnąć po kwintesencję japońskiej kuchni wystarczy zajrzeć do któregoś z licznych barów i restauracji sushi w Trójmieście. Pracują w nich sushimasterzy, którzy potrafią wyczarować oryginalne specjały. Nie dajmy się jednak zwieść! Sushi to nie tylko dania z surowych ryb.
Restauracje i bary sushi w Trójmieście - wybierz to miejsce, które ci najbardziej odpowiada. A po wizycie i degustacji wszystkie lokale możecie ocenić w naszym serwisie Oceniaj.
Dzisiejsze sushi, które gości na stołach w Europie i znane jest w Polsce, przybrało naprawdę rozwinięte formy - przygotowywane jest nie tylko z ryb surowych, ale także gotowanych, grillowanych, smażonych. Zawiera całą gamę warzyw i owoców.
Czy można mówić o sushi bez ryby? Brzmi kuriozalnie, ale dziś wegetariańskie kompozycje nikogo już nie dziwią i wiele restauracji uwzględnia je w swojej karcie. Wbrew powszechnej opinii sushi powstają nie tylko z ryb. Do ich sporządzenia niezbędny jest ryż, ale dodatki mogą być różnorodne: ryby, owoce morza, warzywa, nawet wołowina.
Trudno zliczyć rodzaje sushi serwowane smakoszom na całym świecie. Najpopularniejszą potrawą jest jednak Nigiri-sushi, formowane z plastrów świeżej ryby i kulek zakwaszonego ryżu. W trójmiejskich sushi barach znajdziemy wszystkie podstawowe formy sushi nigiri i maki w różnych stylach: futomaki, hosomaki, uramaki, gunkanmaki, temaki.
Idąc szlakiem restauracji japońskich w Trójmieście warto zajrzeć do Hashi Sushi, które mieści się przy ul. Przebendowskich w sercu Orłowa, blisko głównej arterii miasta i w sąsiedztwie galerii handlowej Klif. Dwupoziomowa restauracja, której wnętrza wypełniają barwy drewna, jest przytulna. Zwłaszcza w weekend lokal przeżywa prawdziwe oblężenie. Masterzy uwijają się jak mrówki, przygotowując na oczach klientów zestawy sushi, których w karcie jest całe mnóstwo. Część gości zasiada tradycyjnie przy stoliku na pierwszym poziomie lub wybiera bardziej kameralne miejsce - w sali na dole przeznaczonej do spotkań biznesowych, imprez kameralnych oraz romantycznych kolacji we dwoje. Znaczna część z gości chętnie zajmuje miejsce na górnej kondygnacji, gdzie znajduje się kaiten sushi, czyli bar w kształcie elipsy z pływającymi łódeczkami z potrawami.
W Sopocie na Monte Casino ma swoją siedzibę Dom Sushi. Jest to kameralna restauracja ukryta w podwórzu, do którego zaglądają stali bywalcy. Wnętrze restauracji z jasnego drewna nawiązuje do nowoczesnego, minimalistycznego wzornictwa. W lokalu nie znajdziemy tradycyjnych stolików. Sercem lokalu jest kaiten sushi bar. Fosą płyną drewniane łódki, na których znajdują się półmiski z kolorowymi talerzykami. Do każdego dania na łódce przyporządkowany jest odpowiedni kolor talerza i cena. Goście zasiadają na wysokich stołkach barowych ( w sumie lokal posiada 37 miejsc siedzących) i sami sięgają po kompozycje przygotowane specjalnie na ich życzenie.
Dużym plusem tego miejsca jest domowy klimat. Master wciela się w rolę gospodarza domu, umilając klientom pobyt rozmową - chętnie dzieli się swoją wiedzą o kulturze, kuchni czy zwyczajach panujących w Japonii. Kontakt z gośćmi i dialog pozwala poznać ich preferencje i wyczarować dania odpowiadające ich gustom. Flagowym daniem, jakie najczęściej zamawiają klienci, jest Dragon (Płonący Smok).
W Gdańsku warto wstąpić do otwartego przed miesiącem przy ul. Szerokiej Mito Sushi. W wystroju lokalu połączono japoński minimalizm z europejską wygodą. Uwagę przyciąga imponująca drewniana instalacja imitująca japoński krzew. Szybko odnajdziemy wzrokiem świetnie wkomponowany w otoczenie ceglany mur - to fragment XVI-wiecznego zabytkowego muru miejskiego. W jednopoziomowej restauracji mieści się kilkadziesiąt wygodnych foteli oraz kanapy.
Centralne miejsce lokalu zajmuje bar, gdzie można podglądać masterów w akcji. W bogatym menu znajdziemy, oprócz sushi i tradycyjnych japońskich potraw oraz trunków, szeroki bukiet win. W karcie dań figurują rolki przygotowywane na indywidualne zamówienie tylko przy barze. Można skorzystać z oferty menu albo skorzystać z baru pływającego, gdzie każdy talerzyk oznaczony jest innym kolorem. Restauracja ma swój specjał: sushi serwowane na słodko mające postać deseru.
Na koniec zaglądamy do Hito Sushi usytuowanej w Borkowie na osiedlu Nowy Horyzont. Lokalizacja tej restauracji sprawia, że mniej sprawdza się w porze lunchu, bardziej tętni życiem po pracy i wieczorami. Restauracja mimo swojego lokalnego charakteru, cieszy się popularnością klientów spoza okolicy - przybywają do niej goście z całego Trójmiasta, w tym wielu mieszkańców Sopotu. Przytulne wnętrza, utrzymane w charakterystycznej dla kraju kwitnącej wiśni harmonii kolorów, pozwalają na relaks. Podniebienia gości podbijają gunkanmaki z tatarem z łososia lub tuńczyka, czyli maki w kształcie łódki z kulką ryżu zawinięte w cienki plaster ogórka.
To tylko klika z kilkunastu trójmiejskich barów i restauracji sushi jakie działają w Trójmieście. Ich pełną listę znajdziecie tutaj: Restauracje i bary sushi w Trójmieście.
Miejsca
Opinie (195) ponad 10 zablokowanych
-
2013-06-04 23:54
TYLKO HASHI
Jak komuś nie smakuje sushi, albo ma wątpliwości co do świeżości to nigdy nie był w HASHI SUSHI. Zawsze pełna restauracja i świeża rybka. Polecam
- 5 3
-
2013-06-05 00:26
Poznaj smak Japonii
I krajowy ulepi ci Sushi.
- 2 0
-
2013-06-05 02:26
Dla malkontentów.. kupiłem sobie bochenek chleba u PELOSIA, było fantastycznie,
siedzimy z dziewczyną, najedzeni, chlebek oliwski zjedzony. Rewelacja. Jutro idziemy do SZYDLOSIA.. jakie tam SUSHI, sciema i tyle. A tu tanio, człowiek najedzony do rana..
i jeszcze będzie dużo komentarzy.. bo narzekać.. to TRENDY..
i jak tu nie być szczęśliwym ?
parę slow.. EGO, zarąbiste :)- 1 1
-
2013-06-05 06:48
Polecam kuchnię polską (2)
Włoch, Japończyk czy Koreańczyk ceni swoją kuchnie, jak wyjedzie za granicę to szuka właśnie miejsc gdzie zje znane mu potrawy. Tylko Polacy wolą zjeść padlinę u turasa albo pseudo sushi na ryżu z biedronki a kotlet z młodą kapustą czy pierogi mu śmierdzą bo w towarzystwie się nie polansuje.
- 11 3
-
2013-06-05 07:12
No więc właśnie
ja już wolę się polansować w Barze Mlecznym:)Zjesz tam często tanio i smacznie. Wręcz śmiesznie tanio.Zamiast jeść te rybne wypierdki i czyścić sobie kieszeń,można zdrowo zaoszczędzić, lepiej się najeść i jeszcze zostanie pełno kasy na spełnienie swoich różnych potrzeb kulturowych, a tak to jak ktoś się uzależni od Sushi to się potem może zdziwić, że nie ma kasy na inne rzeczy. Z Barów Mlecznych polecam we Wrocławiu "Bar Miś",królują tam "ruskie" z "grochówą", kolejki po to cudo ustawiają się od zewnątrz. W obcym mieście zawsze szukam mleczaka, a nie okazji aby złodzieje z Sushi mnie okradali na moje życzenie, a w zamian dostanę parę wypierdków mamuta na talerzu
- 5 1
-
2013-06-05 11:16
a skad maz takie informacje?
tylko ograniczeni ludzie jedza dania swoich krajow za granica. Jednym z elementow poznawania kraju jest wlasnie probowanie lokalnej kuchni.
- 1 2
-
2013-06-05 06:56
Dragon Sushi - w Wejherowie
polecam dla osób z okolicy. naprawdę warto tam się wybrać ,albo zamówić coś do domu.
- 3 1
-
2013-06-05 08:25
77 Sushi w Sopocie!!!
Chodze tam od lat i nigdy sie nie zawidlem
- 6 0
-
2013-06-05 08:29
jak można to jeść?! (1)
Przecież sushi jest okropne, dodatkowo łatwo zarazić się jakimś pasożytem
- 4 3
-
2013-06-05 09:30
zapewniam cie ze Japonczyk zastanawia sie jak mozna jesc bigos i tez z pewnoscia zachodzi w glowe jak to mozna jesc.
gusta sa jakie sa , a jak powszechnie wiadomo o gustach sie nie dyskutuje.- 0 0
-
2013-06-05 09:33
suszi jest dla lemingow ktorzy zawsze przed zjedzeniem tego suszi wrzucaja jego fote na fejsbuka by lazdy widzial jacy sa cool
- 5 2
-
2013-06-05 12:55
A nie lepiej schabowy??
Sushi w polskim wykonaniu to to samo co Mac. Samo ścierwo.
- 4 1
-
2013-06-05 13:16
najlepiej: nabogato sushi :)
- 5 5
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.