• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Dokąd na sushi? Trójmiejskie lokale z japońskimi specjałami

Marta Nicgorska
4 czerwca 2013 (artykuł sprzed 10 lat) 

Sushi to nie tylko dania z surowej ryby. Pomysłowość twórców tych japońskich smakołyków nie zna granic.



Smaki Japonii można poznać nie tylko w kraju kwitnącej wiśni. Żeby sięgnąć po kwintesencję japońskiej kuchni wystarczy zajrzeć do któregoś z licznych barów i restauracji sushi w Trójmieście. Pracują w nich sushimasterzy, którzy potrafią wyczarować oryginalne specjały. Nie dajmy się jednak zwieść! Sushi to nie tylko dania z surowych ryb.



Czy próbowałeś(aś) sushi?

W Trójmieście restauracje z kuchnią japońską cieszą się sporą popularnością. W lokalach, gdzie królują kompozycje z marynowanego (zaprawionego octem) ryżu i ryb, panuje ruch. Ale goście przychodzą tu nie tylko po to, by zaspokoić głód, ale także po to, by odkrywać nowe smaki, delektować się zdrową kuchnią, porozmawiać i uraczyć nietypowym alkoholem: winem śliwkowym, sake, japońskim piwem czy whisky.

Restauracje i bary sushi w Trójmieście - wybierz to miejsce, które ci najbardziej odpowiada. A po wizycie i degustacji wszystkie lokale możecie ocenić w naszym serwisie Oceniaj.

Dzisiejsze sushi, które gości na stołach w Europie i znane jest w Polsce, przybrało naprawdę rozwinięte formy - przygotowywane jest nie tylko z ryb surowych, ale także gotowanych, grillowanych, smażonych. Zawiera całą gamę warzyw i owoców.

Czy można mówić o sushi bez ryby? Brzmi kuriozalnie, ale dziś wegetariańskie kompozycje nikogo już nie dziwią i wiele restauracji uwzględnia je w swojej karcie. Wbrew powszechnej opinii sushi powstają nie tylko z ryb. Do ich sporządzenia niezbędny jest ryż, ale dodatki mogą być różnorodne: ryby, owoce morza, warzywa, nawet wołowina.

Trudno zliczyć rodzaje sushi serwowane smakoszom na całym świecie. Najpopularniejszą potrawą jest jednak Nigiri-sushi, formowane z plastrów świeżej ryby i kulek zakwaszonego ryżu. W trójmiejskich sushi barach znajdziemy wszystkie podstawowe formy sushi nigiri i maki w różnych stylach: futomaki, hosomaki, uramaki, gunkanmaki, temaki.

W Hashi Sushi sercem lokalu jest kaiten bar z fosą, w której między łódkami z sushi, pływają karasie. W Hashi Sushi sercem lokalu jest kaiten bar z fosą, w której między łódkami z sushi, pływają karasie.
Idąc szlakiem restauracji japońskich w Trójmieście warto zajrzeć do Hashi Sushi, które mieści się przy ul. Przebendowskich w sercu Orłowa, blisko głównej arterii miasta i w sąsiedztwie galerii handlowej Klif. Dwupoziomowa restauracja, której wnętrza wypełniają barwy drewna, jest przytulna. Zwłaszcza w weekend lokal przeżywa prawdziwe oblężenie. Masterzy uwijają się jak mrówki, przygotowując na oczach klientów zestawy sushi, których w karcie jest całe mnóstwo. Część gości zasiada tradycyjnie przy stoliku na pierwszym poziomie lub wybiera bardziej kameralne miejsce - w sali na dole przeznaczonej do spotkań biznesowych, imprez kameralnych oraz romantycznych kolacji we dwoje. Znaczna część z gości chętnie zajmuje miejsce na górnej kondygnacji, gdzie znajduje się kaiten sushi, czyli bar w kształcie elipsy z pływającymi łódeczkami z potrawami.

W samym sercu Gdyni, w Centrum Gemini, działa Moshi Moshi Sushi. Atutem tego miejsca jest lokalizacja oraz ciekawie i nowocześnie urządzone wnętrze. W menu znajdziemy wiele rodzajów sushi: całe zestawy, a także dania dla dzieci. Jest to jedno z nielicznych miejsc w Trójmieście, gdzie poza sake - najsłynniejszym japońskim alkoholem produkowanym z ryżu, napijemy się również 17-letniej japońskiej whisky Suntory Hibiki. Przy okazji, warto wspomnieć, że do sushi nie powinno zamawiać się sake, bo jak mawiają Japończycy, ryżu nie popija się ryżem. Z sushi najlepiej komponuje się piwo, wino śliwkowe lub zielona herbata.

W Sopocie na Monte Casino ma swoją siedzibę Dom Sushi. Jest to kameralna restauracja ukryta w podwórzu, do którego zaglądają stali bywalcy. Wnętrze restauracji z jasnego drewna nawiązuje do nowoczesnego, minimalistycznego wzornictwa. W lokalu nie znajdziemy tradycyjnych stolików. Sercem lokalu jest kaiten sushi bar. Fosą płyną drewniane łódki, na których znajdują się półmiski z kolorowymi talerzykami. Do każdego dania na łódce przyporządkowany jest odpowiedni kolor talerza i cena. Goście zasiadają na wysokich stołkach barowych ( w sumie lokal posiada 37 miejsc siedzących) i sami sięgają po kompozycje przygotowane specjalnie na ich życzenie.

Dużym plusem tego miejsca jest domowy klimat. Master wciela się w rolę gospodarza domu, umilając klientom pobyt rozmową - chętnie dzieli się swoją wiedzą o kulturze, kuchni czy zwyczajach panujących w Japonii. Kontakt z gośćmi i dialog pozwala poznać ich preferencje i wyczarować dania odpowiadające ich gustom. Flagowym daniem, jakie najczęściej zamawiają klienci, jest Dragon (Płonący Smok).

W przestronnej restauracji Mito Sushi uwagę przyciąga drewniana instalacja imitująca japoński krzew. W przestronnej restauracji Mito Sushi uwagę przyciąga drewniana instalacja imitująca japoński krzew.
W Gdańsku warto wstąpić do otwartego przed miesiącem przy ul. Szerokiej Mito Sushi. W wystroju lokalu połączono japoński minimalizm z europejską wygodą. Uwagę przyciąga imponująca drewniana instalacja imitująca japoński krzew. Szybko odnajdziemy wzrokiem świetnie wkomponowany w otoczenie ceglany mur - to fragment XVI-wiecznego zabytkowego muru miejskiego. W jednopoziomowej restauracji mieści się kilkadziesiąt wygodnych foteli oraz kanapy.

Centralne miejsce lokalu zajmuje bar, gdzie można podglądać masterów w akcji. W bogatym menu znajdziemy, oprócz sushi i tradycyjnych japońskich potraw oraz trunków, szeroki bukiet win. W karcie dań figurują rolki przygotowywane na indywidualne zamówienie tylko przy barze. Można skorzystać z oferty menu albo skorzystać z baru pływającego, gdzie każdy talerzyk oznaczony jest innym kolorem. Restauracja ma swój specjał: sushi serwowane na słodko mające postać deseru.

Przytulne wnętrza lokalnej restauracji Hito Sushi na osiedlu Nowy Horyzont przyciągają nie tylko okolicznych mieszkańców. Przytulne wnętrza lokalnej restauracji Hito Sushi na osiedlu Nowy Horyzont przyciągają nie tylko okolicznych mieszkańców.
Na koniec zaglądamy do Hito Sushi usytuowanej w Borkowie na osiedlu Nowy Horyzont. Lokalizacja tej restauracji sprawia, że mniej sprawdza się w porze lunchu, bardziej tętni życiem po pracy i wieczorami. Restauracja mimo swojego lokalnego charakteru, cieszy się popularnością klientów spoza okolicy - przybywają do niej goście z całego Trójmiasta, w tym wielu mieszkańców Sopotu. Przytulne wnętrza, utrzymane w charakterystycznej dla kraju kwitnącej wiśni harmonii kolorów, pozwalają na relaks. Podniebienia gości podbijają gunkanmaki z tatarem z łososia lub tuńczyka, czyli maki w kształcie łódki z kulką ryżu zawinięte w cienki plaster ogórka.

To tylko klika z kilkunastu trójmiejskich barów i restauracji sushi jakie działają w Trójmieście. Ich pełną listę znajdziecie tutaj: Restauracje i bary sushi w Trójmieście.

Miejsca

Opinie (195) ponad 10 zablokowanych

  • tylko avocado

    tylko avocado i tyle w temacie

    • 1 5

  • kolejna moda dla plebsu z "wielkiego" miasta.

    i co czujecie sie trendi, jak wrzucie zdjecie suszi zrobione ajfonem na fejsbuka?
    wasi znajomi mysla ze jestescie lepsi, bo zjedliscie "suszi" przyrzadzane przez Polaka?
    pewnie taki obiadek popijacie mojito a potem lecicie do czekolady na impreze.
    ta dzisiejsza lewacka mlodziez...

    • 14 8

  • tylkooooo

    hitooooooooooooooooo !!!!!!!!!!!1

    • 5 0

  • sushi z dorsza (1)

    i jeszcze za to płacić? To jak margaryna zamiast masła.

    • 5 0

    • suszi ze śledzia albo pangi... w sumie to nie zdziwilbym sie.

      • 3 0

  • leming myśli że je "suszi", tak jak myśli że w III RP jest "wolny".

    suszi zrobione przez Polaka, śmiech na sali.
    tak jak kebab z kurczakiem z XL burgera nie ma nic wspólnego z kebabem.

    • 7 6

  • Sushi po polsku a'la Wąs: pieróg nafaszerowany bigosem, owinięty w okół śledzia. Ewentualnie rolmops.

    A do popity starogardzka.

    • 5 1

  • Jedyne słuszne suszi w Polsce to rolmopsy.

    jw

    • 13 0

  • Suszi w Polsce to porażka. (5)

    Generalnie nikt nie umie robić znakomitego suszi, a przynajmniej nie spotkałem się z nikim. Ryby nieświeże, krewetki z lodówki, ryż chyba z woreczków. Porażka. Cena nie gra roli, ale nikt nie robi pysznego SUSZI.

    • 8 4

    • Sushi (1)

      • 0 9

      • nie prawda bo 寿司

        a po angielsku 'sushi', a po polsku 'suszi'.

        • 7 0

    • w polsce nie ma suszi, jest filet z ryżem z biedrony.
      tak jak u nas kebabow nie ma, tylko buły z kurczakiem typu xl burger.
      tak jak i ten szajs z telepizzy i da grasso to nie pizza.
      wy na prawde myslicie ze jecie oryginal? i tyle placicie za fileta z ryzem z biedry?

      • 8 0

    • dobrze prawisz

      Może kiedyś uda mi się wybrać do Kraju Kwitnącego Wiśni.

      • 2 0

    • swiatowiec

      rozumiem,że wyskakujesz raz w miesiącu do Japonii znawco.Podejrzewam,że nawet nie próbowałeś,tak jak 90% komentujących ten artykuł!!!Zanim wyrazicie swoje opnie należy najpierw tego spróbować.

      • 0 0

  • Tylko rolmopsy z mleczaka.

    !!

    • 6 0

  • Hahaha (3)

    Restauracje Sushi - nie ma większej szajki jak ta.Za parę kulek ryżowych z mikrokawałkami ryby płaci się krocie i do tego jest to średnio smaczne, a oni z uśmiechem na ustach proponują abyś się dalej frajerzył i kupował następne porcje.A może jeszcze coś do picia:)?Jeszcze bardziej mega drogo:)Wyjdziesz stamtąd z pustym brzuchem i portfelem. Raz zabrała mnie tam moja siostra i moje szczęście że jak ona zapraszała to i ona płaciła:) Byłem tam pierwszy i ostatni raz. Ja tam wolę z moją dziewczyną iść do Biowaya. Smacznie,dużo i taniej! Sushi nie polecam, kto nie był niczego nie stracił!

    • 5 6

    • kto by dal sto zlotych za fileta z ryżem z biedrony?
      chyba tylko na pokaz, zaszpanować dziewczynie z fejsbuka, że go "stać" z pieniedzy od mamy.

      • 7 1

    • Frajer (1)

      Byle się napchać i za połowę ceny, a jak ktoś płaci to rewelacja :P

      • 2 2

      • Pudło

        Najadam się w sam raz, bo nie lubię się napychać leszczu mielony:)Natomiast sushi jakbym miał zjeść jedną porcję to tak jakbym tylko powąchał albo obejrzał z daleka - czysta kpina z ludzi.A i oczywiście że wolę za połowę ceny zjeść więcej,niż za 50 zeta zjeść porcję wypierdków rybnych z avokado:)

        • 2 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d." (2 opinie)

(2 opinie)
89 - 129 zł
Kup bilet
pop

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years! (1 opinia)

(1 opinia)
159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Komu, w 2016 roku, prezes TVP próbował wręczyć nagrodę na Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych za opuszczonymi kurtynami?