- 1 Zamknięto jedyną ukraińską dyskotekę (149 opinii)
- 2 Grają przeboje największych gwiazd (8 opinii)
- 3 Planuj Tydzień: imprezy i majówka (10 opinii)
- 4 Festiwal filmowy w odmienionej formule (15 opinii)
- 5 Rodzinne atrakcje i parki rozrywki - jakie ceny, ile kosztuje zabawa? (30 opinii)
- 6 Kartonowy Dawid Podsiadło jak żywy (18 opinii)
Dokąd na sushi? Trójmiejskie lokale z japońskimi specjałami
Sushi to nie tylko dania z surowej ryby. Pomysłowość twórców tych japońskich smakołyków nie zna granic.
Smaki Japonii można poznać nie tylko w kraju kwitnącej wiśni. Żeby sięgnąć po kwintesencję japońskiej kuchni wystarczy zajrzeć do któregoś z licznych barów i restauracji sushi w Trójmieście. Pracują w nich sushimasterzy, którzy potrafią wyczarować oryginalne specjały. Nie dajmy się jednak zwieść! Sushi to nie tylko dania z surowych ryb.
Restauracje i bary sushi w Trójmieście - wybierz to miejsce, które ci najbardziej odpowiada. A po wizycie i degustacji wszystkie lokale możecie ocenić w naszym serwisie Oceniaj.
Dzisiejsze sushi, które gości na stołach w Europie i znane jest w Polsce, przybrało naprawdę rozwinięte formy - przygotowywane jest nie tylko z ryb surowych, ale także gotowanych, grillowanych, smażonych. Zawiera całą gamę warzyw i owoców.
Czy można mówić o sushi bez ryby? Brzmi kuriozalnie, ale dziś wegetariańskie kompozycje nikogo już nie dziwią i wiele restauracji uwzględnia je w swojej karcie. Wbrew powszechnej opinii sushi powstają nie tylko z ryb. Do ich sporządzenia niezbędny jest ryż, ale dodatki mogą być różnorodne: ryby, owoce morza, warzywa, nawet wołowina.
Trudno zliczyć rodzaje sushi serwowane smakoszom na całym świecie. Najpopularniejszą potrawą jest jednak Nigiri-sushi, formowane z plastrów świeżej ryby i kulek zakwaszonego ryżu. W trójmiejskich sushi barach znajdziemy wszystkie podstawowe formy sushi nigiri i maki w różnych stylach: futomaki, hosomaki, uramaki, gunkanmaki, temaki.
Idąc szlakiem restauracji japońskich w Trójmieście warto zajrzeć do Hashi Sushi, które mieści się przy ul. Przebendowskich w sercu Orłowa, blisko głównej arterii miasta i w sąsiedztwie galerii handlowej Klif. Dwupoziomowa restauracja, której wnętrza wypełniają barwy drewna, jest przytulna. Zwłaszcza w weekend lokal przeżywa prawdziwe oblężenie. Masterzy uwijają się jak mrówki, przygotowując na oczach klientów zestawy sushi, których w karcie jest całe mnóstwo. Część gości zasiada tradycyjnie przy stoliku na pierwszym poziomie lub wybiera bardziej kameralne miejsce - w sali na dole przeznaczonej do spotkań biznesowych, imprez kameralnych oraz romantycznych kolacji we dwoje. Znaczna część z gości chętnie zajmuje miejsce na górnej kondygnacji, gdzie znajduje się kaiten sushi, czyli bar w kształcie elipsy z pływającymi łódeczkami z potrawami.
W Sopocie na Monte Casino ma swoją siedzibę Dom Sushi. Jest to kameralna restauracja ukryta w podwórzu, do którego zaglądają stali bywalcy. Wnętrze restauracji z jasnego drewna nawiązuje do nowoczesnego, minimalistycznego wzornictwa. W lokalu nie znajdziemy tradycyjnych stolików. Sercem lokalu jest kaiten sushi bar. Fosą płyną drewniane łódki, na których znajdują się półmiski z kolorowymi talerzykami. Do każdego dania na łódce przyporządkowany jest odpowiedni kolor talerza i cena. Goście zasiadają na wysokich stołkach barowych ( w sumie lokal posiada 37 miejsc siedzących) i sami sięgają po kompozycje przygotowane specjalnie na ich życzenie.
Dużym plusem tego miejsca jest domowy klimat. Master wciela się w rolę gospodarza domu, umilając klientom pobyt rozmową - chętnie dzieli się swoją wiedzą o kulturze, kuchni czy zwyczajach panujących w Japonii. Kontakt z gośćmi i dialog pozwala poznać ich preferencje i wyczarować dania odpowiadające ich gustom. Flagowym daniem, jakie najczęściej zamawiają klienci, jest Dragon (Płonący Smok).
W Gdańsku warto wstąpić do otwartego przed miesiącem przy ul. Szerokiej Mito Sushi. W wystroju lokalu połączono japoński minimalizm z europejską wygodą. Uwagę przyciąga imponująca drewniana instalacja imitująca japoński krzew. Szybko odnajdziemy wzrokiem świetnie wkomponowany w otoczenie ceglany mur - to fragment XVI-wiecznego zabytkowego muru miejskiego. W jednopoziomowej restauracji mieści się kilkadziesiąt wygodnych foteli oraz kanapy.
Centralne miejsce lokalu zajmuje bar, gdzie można podglądać masterów w akcji. W bogatym menu znajdziemy, oprócz sushi i tradycyjnych japońskich potraw oraz trunków, szeroki bukiet win. W karcie dań figurują rolki przygotowywane na indywidualne zamówienie tylko przy barze. Można skorzystać z oferty menu albo skorzystać z baru pływającego, gdzie każdy talerzyk oznaczony jest innym kolorem. Restauracja ma swój specjał: sushi serwowane na słodko mające postać deseru.
Na koniec zaglądamy do Hito Sushi usytuowanej w Borkowie na osiedlu Nowy Horyzont. Lokalizacja tej restauracji sprawia, że mniej sprawdza się w porze lunchu, bardziej tętni życiem po pracy i wieczorami. Restauracja mimo swojego lokalnego charakteru, cieszy się popularnością klientów spoza okolicy - przybywają do niej goście z całego Trójmiasta, w tym wielu mieszkańców Sopotu. Przytulne wnętrza, utrzymane w charakterystycznej dla kraju kwitnącej wiśni harmonii kolorów, pozwalają na relaks. Podniebienia gości podbijają gunkanmaki z tatarem z łososia lub tuńczyka, czyli maki w kształcie łódki z kulką ryżu zawinięte w cienki plaster ogórka.
To tylko klika z kilkunastu trójmiejskich barów i restauracji sushi jakie działają w Trójmieście. Ich pełną listę znajdziecie tutaj: Restauracje i bary sushi w Trójmieście.
Miejsca
Opinie (195) ponad 10 zablokowanych
-
2013-07-12 09:33
Polecam Sushi we Wrzeszczu k. Dworca PKP
Jadłam tam rewelacyjne sushi.
- 0 0
-
2013-10-14 19:26
tylko TOKYO Sushi
Tylko Tokyo Sushi!
Smacznie i niebywale przyjazna atmosfera.
Zawsze świeże ryby i świetne desery!Polecam creme brulee z zielonej herbaty!
Do Toko w Redzie nawet nie zajrzałam.
Coś nie tak z nimi,skoro od początku podszywają się pod tak niedaleko położoną konkurencję!Sama prowadzę firmę i takie zachowanie mnie razi!- 0 0
-
2014-03-16 15:27
do pani Marty
Pni Marto z powazaniem ale nie ma pani pojecia o prawdziwym sushi . Widac opiera sie pani na wypowiedziach sushi masterow UCZA SIE JEDEN OD DRUGIEGO zieniajac sushi bary jak skarpetki . Proponowal bym rozmowe z sushi szefem co do orginalnosci i serwowania zdrowego sushi. Moze to modne w polsce bo wolimy lososia z patelni ...wiec nie nazywajmy tego sushi tylko polsushi . jezeli chcemy real sushi znajdziemy takie... ale trzeba do tego dojrzec. szukamy zdrowe jedzonko a nie plytki... lans.
z powazaniem- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.