Gdańszczanie chcą jeść nocą. Oceniamy Noc Restauracji

Atrakcją imprezy był pokaz live cooking. Nz. pokaz w Verres en Vers w hotelu Radisson Blu.
Atrakcją imprezy był pokaz live cooking. Nz. pokaz w Verres en Vers w hotelu Radisson Blu. fot. Anna Szczodrowska/Trojmiasto.pl

Gdańszczanie chcą chodzić późnym wieczorem do restauracji i chcą próbować niecodziennych potraw. Pokazała to pierwsza edycja imprezy Noc Restauracji, która odbyła się w kilkunastu gdańskich lokalach z piątku na sobotę.



Gdańszczanie zainteresowali się imprezą. Frekwencja w większości lokali nie była zła. Nz. Barbados.
Gdańszczanie zainteresowali się imprezą. Frekwencja w większości lokali nie była zła. Nz. Barbados. fot. Anna Szczodrowska/Trojmiasto.pl

Jak oceniasz organizację Nocy Restauracji?

na plus, oby więcej takich inicjatyw 35%
nie mam zdania, nie byłem 49%
kiepsko, organizatorzy muszą popracować nad formułą 16%
zakończona Łącznie głosów: 238
Pierwsza gdańska edycja Nocy Restauracji miała odrobinę pecha. Jak na złość, w piątek nastąpiło załamanie pogody. Jesienne temperatury i ulewny deszcz na pewno nie zachęcały gdańszczan do opuszczenia domów i wybrania się na nocny spacer szlakiem kilkunastu restauracji biorących udział w imprezie.

Wielkich tłumów więc przy stolikach nie było. Pod tym względem wyróżniał się tylko Barbados, gdzie niebawem ruszy lokalny browar. Lokal był pełen. Nie oznacza to jednak, że pozostałe wnętrza świeciły pustkami. Klientów przybyło w sam raz i w większości restauracji udało się stworzyć przyjemną atmosferę wieczornego biesiadowania przy kieliszku wina i niecodziennej potrawie ze specjalnego, skróconego menu nocnego.

Bo Noc Restauracji nie tylko umożliwiła nocne stołowanie się w restauracjach, które na co dzień zamykają wieczorami kuchnię. Każdy z szefów kuchni przygotował również autorskie danie, które serwował specjalnie z piątku na sobotę. Na przykład w Mon Balzacu podawano borowiki z prosciutto podlane brandy, w Kokieterii smażonego szczupaka, a w Fellinim stek z miecznika.

W tej ostatniej restauracji odbył się również ciekawy pokaz live cooking. Szef kuchni pokazywał m.in. jak przygotować sorbet chłodzony suchym lodem. W programie restauracji Kubicki był pokaz gotowania tradycyjnych gdańskich potraw, a kucharz z Kuchni Rosyjskiej zademonstrował, jak przyrządzić struganinę z surowego łososia. Pokazy gotowania na żywo odbyły się we wszystkich lokalach i okazały się strzałem w dziesiątkę. Część klientów wchodziła tylko po to, aby je obejrzeć.

Noc Restauracji pokazała, że gdańszczanie chcą jeść na mieście wieczorami. Chcą również próbować nowych, niecodziennych smaków. I mogą za nie więcej zapłacić, bo piątkowa impreza - mimo pozornego podobieństwa - nic nie miała wspólnego z promocyjną akcją "Gdańsk za pół ceny". Teraz ruch po stronie restauratorów, którzy powinni o takich gościach pomyśleć. Na co dzień, a nie tylko od święta.

Opinie (42) 2 zablokowane

  • Chyba trzeci artykuł o tej akcji - rozumiem sponsoring, prawda jest taka, że poziom restauracji w Gdańsku to tandeta nastawiona na sezon i nazistów - sami sobie zapracowaliście, mam pieniądze i nie lubię gotować, ale przez waszą tandetę musiałem się nauczyć by jeść coś normalnego i uczciwego.
    Już lepiej zaoszczędzić i 2-3 razy w roku skoczyć do Berlina, Londynu, Barcelony, Rzymu,,do tego co prezentują w Gdańsku wystarczy trochę czasu i karta do Selgrosa, Makro

    • 67 19

  • W trojmiescie nie ma prawdziwej restauracji

    • 22 3

  • Wielkich tłumów przy stolikach nie było.?

    Przyjechałem na imprezę z Gdyni ok . godz. 20 nie było już wolnych miejsc w Restauracji Gdańskiej i w Restauraucji Fellini .Ze względu na pogodę zrezygnowałem z wizytacji kolejnych lokali . Skorzystałem z gościnności restauracji Hilton na Targu Rybnym - nie żałuję - było nastrojowo , smacznie... na dodatek miła , kulturalna obsługa...

    • 18 38

  • smaczne :)

    pycha- czekam na kolajną taką noc bez względu na pogodę :)

    • 12 20

  • Poziom europejski jest w niereklamujacej się na Trojmiescie reputacji AMBERSIDE

    • 1 14

  • To się nie sprawdzi ma codzien, bo u nas nie ma kultury późnego biesiadowania. Ktoś tu pisał o Rzymie, Barcelonie...z czym do ludzi. Tam jest południe, inny styl życia, pracy nie zaczyna siw często o 6-7. Okazjonalnie takie akcje maja sens. Regularnie niestety tego nie widzę.

    • 46 1

  • wszyscy cali i zdrowi wrociliscie do domow?

    gdansk noca jest bardzo niebezpieczny

    • 23 13

  • najbardziej popularne danie?
    pierogi.

    • 20 0

  • a knajpa malowanego Henia też coś demonstrowała ?

    • 1 2

  • Nie ma jak u mamy

    Sprawdzone i swieze

    • 27 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Koncert Muzyki Filmowej i Epickiej
Koncert Muzyki Filmowej i Epickiej
muzyka chóralna, widowisko / show
paź 22
piątek, g. 19:00
Gdynia, Gdynia Arena
Mela Koteluk & Kwadrofonik
Mela Koteluk & Kwadrofonik
rock, pop
paź 29
piątek, g. 20:00
Gdańsk, Stary Maneż
Fisz Emade Tworzywo - Ballady i Protesty
Fisz Emade Tworzywo - Ballady i Protesty
muzyka alternatywna
lis 12
piątek, g. 20:00
Gdańsk, Stary Maneż

Kulinaria

Nowe Lokale

Sprawdź się

Sprawdź się

Alicja Walczak z Gdańska: