- 1 Królestwo Planety Małp: bywało lepiej (20 opinii)
- 2 Politechnika bawiła się na Technikaliach (53 opinie)
- 3 Fale w Sopocie. Nowa impreza przy plaży (13 opinii)
- 4 Grzechy gastronomii: kto winny? (199 opinii)
- 5 Młodzi w ten weekend bawią się na "Ele" (65 opinii)
- 6 Piją piwo na stadionie. Hevelka ruszyła (98 opinii)
Handroll, czyli sushi na wynos w Między Rolkami
Nowa moda kulinarna przywędrowała do Trójmiasta. Chodzi o handroll, czyli podawane w niepociętej rolce sushi na wynos. Zjemy je we właśnie otwartym barze Między Rolkami przy ul. 10 Lutego 2 w Gdyni, a niebawem również w dwóch kolejnych oddziałach w Gdańsku.
Handrolla wcale nie wymyślili - jak mogłoby się zdawać - Japończycy. Rolki z sushi kupowane w barach na wynos to pomysł Australijczyków, którzy szukali mniej formalnej i wygodniejszej formy dla kulinarnego klasyka z Kraju Kwitnącej Wiśni. Nowy streetfood momentalnie opanował cały świat i stał się szalenie popularny nie tylko w Stanach Zjednoczonych, ale również w Europie. W Polsce pierwsze bary z handrollem otwarto w ubiegłym roku w Warszawie. Teraz ta moda dotarła również do Trójmiasta - w Gdyni ruszył właśnie pierwszy oddział baru Między Rolkami.
- Zmęczyły nas burgery, zapiekanki czy kanapki, które dominują w trójmiejskich barach z jedzeniem ulicznych. Szukałyśmy czegoś lżejszego, zdrowszego i ciekawszego. Pewnego dnia przyjaciółka wysłała nam zdjęcie baru z handrollami z Australii, gdzie mieszka. Uwielbiamy sushi, więc od razu wpadłyśmy na pomysł, aby otworzyć w Trójmieście pierwsze tego typu miejsce - opowiada Urszula Romowicz, która Między Rolkami założyła razem ze swoją przyjaciółką, Kamilą Tuchanowską.
Bar przy ul. 10 Lutego 2 jest niewielki, ale swoją rolę spełnia doskonale. Co prawda można tutaj usiąść i zjeść wybraną przez siebie rolkę, ale większość klientów bierze ją na wynos.
- O to właśnie w handrollu chodzi. Ma być szybko i na luzie. To sushi pozbawione tej formalnej, restauracyjnej otoczki, która część osób może zniechęcać do wejścia do środka - mówi Kamila Tuchanowska. - U nas rolkę można wziąć do ręki i lecieć dalej: do pracy, na uczelnię, na spacer czy piknik w parku. Chętnym osobom pakujemy również rolki do tekturowych pudełek lunchowych, jednak jak dotąd jeszcze nikt nie poprosił o pocięcie jej na kawałki.
Jedna porcja kosztuje od 10 zł do 16 zł. Sposób przygotowania jest taki sam, jak w przypadku klasycznego sushi w kawałkach. Sushi-master zawija w wodorosty nori specjalnie przygotowany ryż oraz dodatki. W Między Rolkami zjemy m.in. rolkę z krewetkami, surowym tuńczykiem, pieczonym łososiem, wersję wegańską z warzywami czy specjalne kompozycje dla mięsożerców: z kurczakiem lub karkówką. Do tego sosy do maczania: kabayaki, sojowy, ostry majonez czy autorski sos sweet wasabi, w którym obok japońskiego chrzanu znajduje się syrop klonowy i odrobina napoju sprite. Do picia kupimy domową, mrożoną, zieloną herbatę
Lokal czynny jest codziennie od godz. 12 do 21. Jeszcze w lipcu właścicielki planują otwarcie stacjonarnego food trucka przy ul. Klonowej 1 w Gdańsku oraz drugiego oddziału przy ul. Wajdeloty 25 , który ruszy jesienią.
Więcej informacji znajdziesz na stronie Między Rolkami na Facebooku.
* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł
Miejsca
Opinie (97) 2 zablokowane
-
2016-07-06 14:41
Najlepsze w 3miescie
Bardzo smacznie w rozsadnej cenie - miejsce godne polecenia
- 0 5
-
2016-07-06 14:12
Miejsce rewelacja,warte swojej ceny, świeżutkie i pyszne!!! Jestem na tak! Powodzenia;) (1)
- 2 2
-
2016-07-06 14:31
Jest dobrze!
Oj dobreeeeee;)!
- 1 1
-
2016-07-06 08:05
streatfood? (2)
W jakim to języku?
- 35 5
-
2016-07-06 14:12
"jedzenie uliczne" brzmi niezbyt ciekawie, nie? ;)
- 2 5
-
2016-07-06 08:09
australijskim :)
- 15 0
-
2016-07-06 11:52
(1)
świetny pomysł, kiedy będą dowozy???
- 2 2
-
2016-07-06 11:53
Vege
Fajnie,ze weganie też znajdą coś dla siebie.duża piątka za vege rolki!;) powodzenia!
- 3 4
-
2016-07-06 11:48
z karkówką??? co będzie dalej? bigos? flaki? a może pierogi zawinięte w ryżowe rolki??? powodzenia życzę, bo się przyda.
- 8 4
-
2016-07-06 08:50
Super! (4)
Nareszcie coś pożywnego i zdrowego. Dosyć tych zapiekanek i kebabów!
- 9 7
-
2016-07-06 11:47
Rewelacja!
Ja też byłam na otwarciu, warto było stać w kolejce, palce lizać, Panie bardzo pomocne i sympatyczne. Miejsce na duży plus!
- 2 3
-
2016-07-06 11:13
Zadowolona
Nareszcie!;)
- 1 2
-
2016-07-06 10:00
Jadłem wczoraj , petarda
- 2 2
-
2016-07-06 08:58
trololololo.... modyfikowana żywność, pestycydy, antybiotyki zwierzęce, wierzysz, że jedzenie w tych czasach może być zdrowe?!
- 2 2
-
2016-07-06 11:38
Polecam (1)
Rolka z karkówką i do tego sos mango petarda!!! Będę stałym klientem :)
- 4 3
-
2016-07-06 11:40
Handroll :)
Długo czekałam aż coś takiego otworzy się w Trójmieście..byłam na otwarciu i dwa dni później..i naprawdę super opcja! Zdrowo, smacznie szybko. Kiedy dowozy? :)
- 3 5
-
2016-07-06 11:25
PARADISE HOLIDAY
jakie to Japońskie ;p
- 1 0
-
2016-07-06 10:37
Fajnie jakby kucharze w pl nosili maski zamiast skraplac jedzenie kroplami swej śliny gdy rozmawiają albo się śmieją (dotyczy nie tylko tego baru)
- 9 1
-
2016-07-06 09:22
3 lata po warszawie (1)
5 po Berlinie.
Trójmiasto jednak trochę opóźnione- 7 2
-
2016-07-06 09:40
nie tylko z tym trojmiasto spoznione
Lody naturalne/rzemieslicze/jak zwal tak zwal juz od 3 lat szal we Wrocl, Poznaniu, a u nas? Szkoda gadac. 3M zawsze 100 lat za Murzynami.
- 5 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.