Wiadomości

Jemy na mieście: Spożywczy - polska kuchnia z nowoczesnym twistem

W kolejnym odcinku cyklu "Jemy na mieście" odwiedziłam restaurację Spożywczy na Dolnym Mieście. Na zdjęciu: beetroot, czyli wegański burger z burakiem, guacamole, "boczkiem" z bakłażana i frytami.
W kolejnym odcinku cyklu "Jemy na mieście" odwiedziłam restaurację Spożywczy na Dolnym Mieście. Na zdjęciu: beetroot, czyli wegański burger z burakiem, guacamole, "boczkiem" z bakłażana i frytami. fot. Agnieszka Haponiuk/Trojmiasto.pl

Jemy na mieście to cykl artykułów, w których opisujemy trójmiejskie restauracje. Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy wizyty. Piszemy szczerze, lekko i unikając nadmiernej pretensjonalności. Dziś oceniamy niedawno otwartą restaurację Spożywczy na Dolnym Mieście. Poprzednio odwiedziliśmy Woosabi w Gdańsku, gdzie odkrywaliśmy azjatyckie smaki. Za dwa tygodnie przeczytacie naszą relację z wizyty w restauracji Lolo Thaijolo w Gdyni - już tam byliśmy.



Gdzie zjeść w Trójmieście - bary, restauracje i puby



Spożywczy Food&Drinks to nowa restauracja na Dolnym Mieście przy ul. Dolna 2Mapka. Znajduje się trochę na uboczu, z dala od głównych szlaków turystycznych, po sąsiedzku z dobrze nam znanym Nie/Mięsnym. Zajmuje lokal, w którym od lat siedemdziesiątych mieścił się sklep spożywczy - stąd też pomysł na nazwę.

Wnętrze jest przestronne i składa się z dwóch sal: pierwszej całej przeszklonej i drugiej bardziej kameralnej. Wystrój jest bardzo minimalistyczny, ale to akurat zaleta, a nie wada. Można rzec, że panuje tu klimat rodem z baru mlecznego z czasów PRL, ale w nowoczesnej i schludnej odsłonie. Wszystko jest przemyślane - od podłóg z lastryko, po robione na zamówienie geometryczne minimalistyczne lampy. Jest fajnie, inaczej niż w większości podobnych lokali. To miejsce ma swój urok, a i tak najważniejsze jest jedzenie, które niczym nie przypomina tego z barów mlecznych.

A co zjemy w Spożywczym? W karcie znajdziemy dania kuchni polskiej, ale w innym niż klasyczne wydaniu. Jest również oferta śniadaniowa.

Do Spożywczego wpadam w środku tygodnia z dwiema przyjaciółkami, które nie szczędzą słów zachwytu nad wnętrzem lokalu. Finalnie zamawiamy dania z różnych sekcji.

Z przystawek i zup wybieramy:
- śledzia z sokiem z antonówki, wiejską śmietaną, ogórkiem, jabłkiem i oliwą koperkową - 26 zł;
- zupę kurkową z gniecionymi ziemniakami i chipsem z boczku - 15 zł.

Z dań głównych i bułek wybieramy:
- sałatkę z młodymi burakami, piklowanym pasternakiem i kozim serem - 28 zł;
- beetroot, czyli wegańskiego burgera z burakiem, guacamole, "boczkiem" z bakłażana i frytami - 26 zł;
- pyzy z wolno duszoną jagnięciną, boczkiem jagnięcym, palonym masłem, gorczycą i szalotką - 42 zł.

Na początek otrzymałyśmy poczęstunek: przekąskę od szefa kuchni Adama Woźniaka, czyli tak zwane czekadełko. Był to chrupiący chleb z własnego wypieku, wiejskie masło i smalczyk ze skwarkami. Smaczne i wciągające małe danie.

Czekadełko: chleb, smalczyk i masło
Czekadełko: chleb, smalczyk i masło fot. Agnieszka Haponiuk/Trojmiasto.pl
Jeśli chodzi o śledzia, to był to najprawdziwszy matias i pod każdym względem doskonały. W smaku lekko słodkawy, nieco w stylu szwedzkim, mięsisty i jędrny. Świetnie skomponowane dodatki, takie jak drobno pokrojone piklowane ogórki, gęsta śmietana z gorczycą, cebulka tworzyły wraz z rybą fenomenalną kompozycję smakową.

Śledź z sokiem z antonówki, wiejską śmietaną, ogórkiem, jabłkiem i oliwą koperkową
Śledź z sokiem z antonówki, wiejską śmietaną, ogórkiem, jabłkiem i oliwą koperkową fot. Agnieszka Haponiuk/Trojmiasto.pl
Zupa kurkowa z tłuczonymi ziemniakami była dość gęsta, sycąca i przyjemna w smaku, ale w mojej ocenie za mało "kurkowa", a za bardzo koperkowa. Fajny za to był chrupiący chips z boczku. Danie idealne na jesień.

Zupa kurkowa
Zupa kurkowa fot. Agnieszka Haponiuk/Trojmiasto.pl
Wielokrotnie już w tym cyklu wspominałam, że rzadko zamawiam w restauracjach sałatki, bo też nieczęsto trafiam na dobre. Tym razem udało się, bo sałatka w Spożywczym okazała się być prostą, ale dobrze dopracowaną kompozycją słodkich pieczonych buraków, które świetnie podbiły ostry smak koziego sera i nieco złagodziły jego intensywność. Nie ma tu nadmiaru dodatków czy przypraw i sosów, tylko dobrze wyważone czyste smaki.

1
miejsce: Restauracje
w rankingu Restauracje
Restauracja Fino
Gdańsk, Grząska 1


Sałatka z młodymi burakami
Sałatka z młodymi burakami fot. Agnieszka Haponiuk/Trojmiasto.pl
Wegański beetroot burger nie trafił w moje gusta kulinarne z powodu nadmiaru kuminu, który w mojej ocenie dominował nad całością. Oczywiście, nie znaczy to, że jest to niesmaczne danie. Wprost przeciwnie - moje towarzyszki były nim zachwycone. Guacamole z bobu bardzo ciekawe, intensywne i świeże z nutą kolendry. Wielbiciele falafeli będą zachwyceni, bo właśnie tak mi smakował ten burger.

Beetroot, czyli wegański burger z burakiem, guacamole, "boczkiem" z bakłażana i frytami
Beetroot, czyli wegański burger z burakiem, guacamole, "boczkiem" z bakłażana i frytami fot. Agnieszka Haponiuk/Trojmiasto.pl
Najbardziej zakochałam się w pyzach z jagnięciną. Zerknęłam do moich notatek z menu i przy pyzach był tylko jeden dopisek: boskie! Naprawdę takie były. Ciasto dość zwarte, lekko zrumienione na maśle, natomiast mięso rozpływało się w ustach, a do tego odrobina dymnego demi glace. Wszystko idealnie doprawione.

Domowe pyzy z jagnięciną
Domowe pyzy z jagnięciną fot. Agnieszka Haponiuk/Trojmiasto.pl
Podsumowanie: ze Spożywczego wyszłyśmy najedzone i z dobrym wrażeniem. Jedzenie jest dopracowane, zaś wystrój, mimo że minimalistyczny, to ma pewien zamysł i nie jest dziełem przypadku. Obsługa przemiła i pomocna. Przyczepię się tylko do wielkości dań - ucieszyłabym się, gdyby jednak za tę cenę były większe. Poza tym mogę tylko przyklasnąć koncepcji Spożywczego, wystawić ocenę bardzo dobrą i polecić go każdemu miłośnikowi kuchni polskiej.

5.0 /6
Ocena autora
4.9 /6
8 ocen
Ocena czytelników

Opinie (167) ponad 20 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Wyręczę was

    Ceny dla Skandynawów, za tyle to ja mam obiad w biedronce przez miesiąc, dlaczego nie ma schabowego z mizerią, wolę chipsy, przeciętnego Polaka nie stać

    • 123 29

  • jedziemy z tradycją: droogo, w domu Grażyna za taką cene nasmaży mielonych na 5 dni

    i do tego gar kartoszki. Nas, uczciwych i biednych Polaków, nie stać na nic, tylko zuodzieje po restauracjach chodzom

    • 95 28

  • Ja wiem że to restauracja i tam się podobno nie najada ale smakuje.

    Ale kawałek śledzia wielkości kciuka czy kropelka zupy to wielka przesada zwłaszcza za takie pieniądze. A te cztery kluseczki z kością za 42 złote. Dorosły człowiek zostawia tam 100 złotych i po wyjściu jest dalej głodny.
    I jeszcze na koniec taka mała uwaga . Tak się promuje wegetarianizm ale żeby burger bez mięsa był droższy od tego z mięsem ? Buraki i bakłażan są droższe od wołowiny ? Tragedia.

    • 177 11

  • pieknie wyglądają , ale zupy to tam chyba na dwie łyżki tylko :(

    • 71 3

  • 4 pyzy za 42 zł!

    Czy sprzedają je również na sztuki bo tego zabrakło mi w artykule.
    I teraz zakład, zakładam się że moje pyzy kupione w biedronce i przygotowane wg autorskiego pomysłu będą równie dobre, będą 2x tańsze i będzie ich 3 razy tyle!!!
    Był zakład to pora na zagadkę: ile dorsza lub łososia kupimy za cenę kawałka śledzia w tej restauracji?
    Powodzenia w biznesie.

    • 106 7

  • Wracam z pustym portfelem i głody czyli jemy na mieście

    Ceny z kosmosu a porcje mikro.
    Widocznie autorka tekstu mieszka sama nie ma rodziny i nie wie co to są koszty utrzymania rodziny.

    • 96 8

  • "dorosły czlowiek" zamawia tyle by zaspokoic głod a jesli masz kciuk wielkosci tego sledzia

    to masz wielkie lapska.

    • 7 51

  • dwie to już duża porcja

    ty tam idziesz obejrzeć i powąchać, można zrobić zdjęcie i to by było na tyle. A wracając do dom\u po obiedzie koniecznie iść trzeba na kebaba....

    • 17 0

  • Ty, no ale za te 42 zł masz zdjęcie na instagramie i lajki od witrualnych znajomych

    • 43 1

  • 4 pyzy za 42 zł

    Ktoś odleciał

    • 114 8

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

29

listopada

30

listopada

06

grudnia

Kultura

Muzyka Joanny Dudy w pierwszym polskim filmie Netfliksa
Muzyka gdańszczanki w filmie Netfliksa
Zmarł aktor Aleksander Skowroński
Zmarł aktor Aleksander Skowroński

Kulinaria

Jedzenie na telefon: testujemy pierogi
Jedzenie na telefon: testujemy pierogi
Jedzenie na telefon - komu się to opłaca?
Jedzenie na telefon - komu się to opłaca?

    Najczęściej czytane

    Sprawdź się

    Skrót NCK oznacza: