- 1 Daria ze Śląska rozbujała Stary Maneż (11 opinii)
- 2 Młodzi w ten weekend bawią się na "Ele" (88 opinii)
- 3 Królestwo Planety Małp: bywało lepiej (28 opinii)
- 4 Politechnika bawiła się na Technikaliach (62 opinie)
- 5 Fale w Sopocie. Nowa impreza przy plaży (13 opinii)
- 6 Grzechy gastronomii: kto winny? (203 opinie)
Jemy na mieście: w Cozzi pysznie jak u mamy
Jemy na mieście to nowy cykl artykułów, w których opisujemy trójmiejskie restauracje. Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy naszej wizyty. Piszemy szczerze, lekko i unikając nadmiernej pretensjonalności. Dziś recenzujemy restaurację Cozzi Ristorante w Gdyni. W poprzednim odcinku byliśmy w Unicorn w Sopocie, a za dwa tygodnie w środę ocenimy restaurację Corrèze w Gdańsku - byliśmy już tam.
Cozzi Ristorante mieści się w centrum Gdyni przy ulicy Władysława IV 49 . Wybieram się tam z kolegą w chłodny poniedziałek, w porze lunchu. Cena 20 zł za zestaw lunchowy oraz opowieści o pysznej, włoskiej kuchni zachęciły mnie do wizyty. Miałam nadzieję, że w poniedziałek, gdy po weekendzie ludzie wracają do pracy i obowiązków, nie będzie zbyt wielu gości, a tymczasem było ich całkiem sporo.
Wnętrze restauracji jest przestronne, eleganckie i kameralne, ale nie tak jak we włoskich knajpkach, gdzie stoliki często stoją jeden przy drugim. W kolorystyce dominują beże, szarości z lawendowymi i różowymi akcentami. Przy ścianach ustawiono wygodne kanapy. Bar nie rzuca się w oczy. Jest intymnie, można spokojnie poplotkować i nikt nas nie usłyszy.
W menu głównym widnieje kilkanaście dań z makaronem, tyleż samo pizz z klasycznym połączeniem smaków, po coraz bardziej wymyślne kombinacje dodatków. Są też mięsa, ryby, a w piątki do menu dochodzą mule i krewetki. Każdy znajdzie coś dla siebie, także wegetarianie.
Zanim podano nam lunch, otrzymaliśmy tzw. czekadełko: kawałki puchatej focaccii i do tego intensywną w smaku oliwę. Pozwoliło nam to zaspokoić pierwszy głód.
Z karty dnia zamawiamy lunch w cenie 20 zł, na który składają się:
- bruschetta con spinaci - gorące pieczywo ze szpinakiem i mozzarellą,
- trofie chilli con carne - makaron trofie (liguryjski makaron w kształcie krótkiego, zwiniętego sznurka) z siekaną wieprzowiną, fasolą i chilli.
Bruschetta ze szpinakiem i mozzarellą nieco mdła, ale pieczywo... Boskie! Z zewnątrz chrupiące i pulchne w środku. Gdyby dodać nieco czosnku do szpinaku, byłabym zachwycona.
Obawiałam się połączenia kuchni meksykańskiej z włoską, a tymczasem pełne zaskoczenie, trofie chilli con carne jest genialne w swej prostocie. Nie zachwyca oryginalnością, ale to wyważone, przyjemne smaki: słodko-ostry sos pomidorowy, dobrze zrobione mięso wieprzowe (czuć jakość), trochę fasolki, a do tego fikuśny makaron. Pycha.
Nie poprzestajemy na lunchu i zamawiamy jeszcze z karty dnia przystawkę: Friarielli Parma, czyli neapolitańskie liście brokułu owinięte szynką parmeńską, podane z ciabattą i oliwą (22 zł). Danie okazało się wspaniałą przekąską. Kiszone liście w smaku przypominały nasz szczaw, ale były znacznie delikatniejsze i mniej kwaśne, a w połączeniu z charakterystycznym łagodnym, słodkawym smakiem szynki parmeńskiej - po prostu fantastyczne. Mogłabym to jeść codziennie. Co ważne, szynka była prawdziwa, włoska i dobrej jakości, czułam to w każdym kęsie.
Następnie zdecydowaliśmy się na makarony z karty głównej:
- ravioli con gamberi e salvia - domowe pierożki ravioli faszerowane krewetkami black tiger, szyjkami rakowymi, bekonem, marchewką i ricottą w delikatnym sosie maślano-cytrynowym (36 zł);
- conchiglioni ripieni/al forno - muszle nadziewane szynką speck, ricottą i szpinakiem w sosie śmietanowym, zapiekane pod mozzarellą (28 zł).
Proszę państwa, ravioli con gamberi e salvia okazało się dla mnie kulinarnym objawieniem. Rewelacyjne danie. Kwaskowy sos cytrynowy z nutką szałwii i delikatnie słodkie nadzienie pierożków - to czysta rozpusta dla kubków smakowych. To jest danie, dla którego będę tu wracać.
Conchiglioni ripieni/al forno, czyli nadziewane szpinakiem makaronowe muszle zapiekane pod serem mozzarellą, nie były daniem trafionym. Jak dla mnie zbyt mdłe, jakby niedoprawione. Mdła mozzarella, mdły szpinak, zabrakło czegoś dla przeciwwagi, jakiegoś kontrastu - na przykład czosnku albo ostrzejszego sera, chociażby gorgonzoli. Czegoś, co nadałoby wyrazistości.
Na koniec naszej uczty w Cozzi uraczyliśmy się tradycyjnym włoskim tiramisu (16 zł) oraz pyszną włoską kawą. Tiramisu było proste, klasyczne, bez szaleństw. Ani za słodkie, ani za wytrawne - takie w sam raz.
Cozzi Ristorante opuszczamy najedzeni i w dobrych humorach. W gdyńskiej restauracji znalazłam to, czego szukałam we włoskiej kuchni - prostotę, świeżość i dobrą jakość produktów, co było czuć w każdym kęsie. Nie ma tu żadnego udawania.
Obsługa również na wysokim poziomie: panie kelnerki przemiłe, uśmiechnięte i służące radą przy wyborze dań. Być może cała tajemnica tkwi w kuchni prowadzanej z pasją i doświadczeniem. Menu komponował rodowity Włoch, a jego przepisy opierały się na rodzinnych recepturach przekazywanych z "dziada pradziada", których nie znajdziemy w książkach czy internecie.
O autorze
Miejsca
Opinie (110) 9 zablokowanych
-
2017-05-24 13:13
opinia
Nie polecam, nadąsane kelnerki, zapominają o podaniu przystawek,żenada.
- 0 0
-
2017-04-26 08:59
Każdy ma inny gust!!!
Cozzi jest naprawdę piękną, pyszną i klimatyczną restauracją!!!!!! Prawda jest taka, że każdy ma inny gust, ale na mój jak na spotkanie ze znajomymi to tylko cozzi
- 0 0
-
2017-03-23 17:29
Najlepsza restauracja Italiano to... (1)
BRAMASOLE - Egertowo. Fakt że za miastem na kaszubach ale tam macie okazję doznać wycieczki do Włoch!
- 0 0
-
2017-04-05 13:28
jo Egertowo
richtig je.
- 0 0
-
2017-03-29 23:47
Rukoli do syta.
Rukola,rukola,rukola,ktoś woła, woła mnie poprzez MROK.
- 2 0
-
2017-03-16 17:10
Nic dobrego!!!! (2)
Robie w domu lehpsza kuchnie wloska,orginalna taka jakiej sie nauczylam w Toscani
- 2 4
-
2017-03-21 22:18
Toscani?! Po jakiemu to?
- 0 0
-
2017-03-18 19:46
A znasz kuchnie
Lombardzka albo liguryjska?
- 1 0
-
2017-03-15 10:54
(5)
Puchaty, czy może raczej puszysty?
Polecam zajrzeć do słownika przed opublikowaniem artykułu- 11 2
-
2017-03-15 14:29
polecam (4)
zajrzeć do słownika synonimów
Synonimy do słowa puchaty: puszysty , miękki , mięciutki , mięciuchny , mięciusieńki , mięciuteńki , delikatny , lekki- 3 4
-
2017-03-17 08:25
Ale gadasz bzdury (1)
Dla ciebie przepiszą wszystkie książki i będzie np. KubUŚ Puszatek
- 1 0
-
2017-03-21 22:16
Ahhahahaha Zaorałeś!
- 0 0
-
2017-03-15 15:18
(1)
Tylko po co używać synonimów w przypadku gdy w języku polskim już istnieje słowo, którego powinniśmy użyć
- 7 4
-
2017-03-18 19:44
Chyba
Nie rozumiesz czym jest synonim:) to nie jest wyraz obcego pochodzenia tez jest w j. polskim:) oj nie uwazalo sie na lekcjach polskiego:)
- 0 0
-
2017-03-15 08:16
Fabrizio (5)
Według mnie to naprawdę przeciętnie. W zeszłym tygodniu byłyśmy za to w nowym Sempre w Gdyni, petarda !
- 5 11
-
2017-03-21 22:13
W srmpre w Sopocie na głupia pizzę czekaliśmy
1 godz. i 25 minut!!! Nigdy wiecej tego dziadostwa
- 1 0
-
2017-03-17 08:21
Szef kuchni
... w sempre się chyba wypowiedział ...
- 3 0
-
2017-03-15 10:05
Sempre
To slaba sieciowka, ale tak to jest jedni wola Mc Donalda wiec ida do Sempre, a inni dobre jedzenie wiec ida do Cozzi.
- 9 3
-
2017-03-15 08:24
(1)
Sempre petarda a seriale tvn są kultowe.... waż słowa
- 11 2
-
2017-03-15 09:22
A polscy celebryci to gwiazdy formatu DeNiro.
Taka nowomowa... efekt braku czytania książek.- 7 0
-
2017-03-16 23:17
Ta kobieta nie ma pojecia (2)
Totalny brak pojęcia o włoskiej kuchni. Żenada!!
- 1 3
-
2017-03-17 08:27
Co za czlek (1)
Ty nie masz pojęcia o tej kobiecie
- 0 2
-
2017-03-20 21:33
bardzo infantylna,żeby nie rzec prymitywna odpowiedź,
ale dyskutował nie będę.wystarczy mi szczek powyżej,jakkolwiek wypowiedź przedmówcy( bezimiennego) popieram.
- 0 0
-
2017-03-15 12:35
Również polecamy! (2)
Znamy i lubimy od ładnych kilku lat. Dobre jedzenie, miła obsługa, przyjemny wystrój i rozsądne ceny zawsze się obronią :)
- 5 13
-
2017-03-16 09:53
(1)
Mama ? Tata ?
- 2 0
-
2017-03-20 21:25
idiota...?
- 0 0
-
2017-03-15 10:15
Witam (7)
Ci państwo co opisują i się wypowiadają na temat różnych lokali, chyba nie mają pojęcia o dobrym smaku, skąd oni się wzięli i ile kasy dostają za dobrą reklamę, żenada, a cozzi, przeciętny lokal, który nie ma nic wspólnego z kuchnią włoska, zwiedzilem cały świat, i znam się na dobrych smakach a tego niestety w cozzi brakuje, włoski bar z małymi porcjami.
- 17 14
-
2017-03-15 10:36
(1)
Wyluzuj
Żabianka, Przymorze i Żukowo to nie jest cały świat.- 12 2
-
2017-03-20 21:24
oho,kaszub ze żukowa dał głos:)
- 0 0
-
2017-03-16 23:19
(1)
Dokładnie ta kobieta nie ma pojecia i jeszcze aktywnie się udziela w komentarzach aby lepiej wyglądało niż jest
- 1 1
-
2017-03-20 21:23
hahaha,to się da zauważyć:)
ale zawoalowaną agresją głupoty się nie przebije....to takie....BEZRADNE;)
- 0 0
-
2017-03-16 09:10
Hehe
Buraczku.zwiedziles świat czyli byłeś w Irlandii, Anglii i raz na wakacjach we Włoszech.Jak dla mnie powinieneś iść i spróbować a jak porcję małe hmmm. Skoro jesteś taki obierz świat to we Francji, Hiszpanii, Szwecji czy Niemczech powinieneś się tego nauczyc
- 1 1
-
2017-03-15 10:35
Tyle podrozowania
I wciaz brak wiedzy o podstawowych zalozeniach wloskiej kuchni:)
- 3 3
-
2017-03-15 10:34
No to opowiedz
Cos o wloskiej kuchni np. w NY. Gdzie jadles dobre ravioli? Mozna zwiedzic caly dwiat a nadal nie miec pojecia o gotowaniu i smaku:)
- 6 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.