• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kolejny Restaurant Week już wkrótce

Łukasz Stafiej
17 kwietnia 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 
W kwietniowej edycji festiwali znajdziemy kuchnie z całego świata - grecką, włoską, hiszpańską, tajską oraz polską. W kwietniowej edycji festiwali znajdziemy kuchnie z całego świata - grecką, włoską, hiszpańską, tajską oraz polską.

Ponad trzydzieści restauracji z Trójmiasta weźmie udział w siódmej odsłonie festiwalu Restaurant Week, który odbędzie w dniach 18-30 kwietnia. Trzydaniowe menu będzie można zjeść za 49 zł. - Z roku na rok Polacy coraz więcej jedzą w restauracjach - cieszą się organizatorzy.



Czy uczestniczyłeś w festiwalu Restaurant Week?

Restaurant Week na stałe wpisał się w imprezowy kalendarz Polski. Festiwal organizowany jest równocześnie w kilku miastach, a w Trójmieście - po raz siódmy. Koncepcja jest zawsze taka sama - organizatorzy zapraszają do udziału restauracje, które przygotowują trzydaniowe festiwalowe menu w cenie 49 zł.

- Możemy liczyć na specjalnie skomponowane menu, które na co dzień nie jest dostępne w karcie - mówi Natalia Taranta-Pelc, trójmiejska koordynatorka Restaurant Week. - To świetna okazja, by odwiedzić nowe miejsca - zarówno te, w których jeszcze nie byliśmy, jak i te, które dopiero pojawiły się na kulinarnej mapie Trójmiasta. To także okazja do spróbowania nowych smaków - w tej edycji mamy kuchnie z całego świata - grecką, włoską, hiszpańską czy tajską, a także polską - w niecodziennej odsłonie.
W każdym lokalu będzie można spróbować trzydaniowego, popisowego menu szefa kuchni składającego się z przystawki lub zupy, dania głównego i deseru. Większość miejsc oferuje opcję mięsną oraz wegetariańską. W festiwalowych jadłospisach znajdziemy takie pozycje, jak m.in. nepalski smażony makaron, roladki z cielęciny z grzybami, chałwę marchewkową, filet z łososia w musie z krewetek, sandacz w cytrusach z plackiem z kiszonej kapusty, królik w sosie jabłkowo-pietruszkowym, gryczane kopytka z boczniakiem, policzki z dzika czy lody z hiszpańskiej cavy.

W kwietniowej edycji festiwalu wezmą udział takie trójmiejskie lokale, jak Bollywood Lounge, Buddha Lounge, By The Way, Cozzi, Dancing Anchor, Fedde, Fidel, Gvara, Ibis Kitchen, Koncept, Lula, Nowy Świat, Numero1, On/Off, Otwarta, Panaya, Panorama Gdynia, Papieroovka, Pelican, Pobrzegi, Pomelo, Polskie Smaki, Restauracja Filharmonia, Rękawiczka, Unicorn, Seafood Station, Senso, Tapas Barcelona, Taverna Zante, Tawerna, Trattoria La FortunaZafishowani.

Listę restauracji wraz ze szczegółowym menu można znaleźć na stronie restaurantweek.pl. Po wybraniu miejsca i daty należy opłacić rezerwację. Następnie na podany adres mailowy wysyłany jest kupon rezerwacyjny, który trzeba zabrać do lokalu. Festiwal potrwa od 18 do 30 kwietnia, ale nie warto zwlekać z rezerwacją do ostatniej chwili.

- Z roku na rok Polacy coraz więcej jedzą w restauracjach. Często imprezy rodzinne, ze znajomymi czy współpracownikami odbywają się w restauracji - to tam świętujemy urodziny, zaręczyny, sukcesy czy inne nasze małe i duże "święta". Restaurant Week popularyzuje wyjście do restauracji w formie celebracji wspólnego czasu, doświadczenia kulinarnego i bycia z bliskimi - tłumaczy Taranta-Pelc.

Wydarzenia

Restaurant Week (5 opinii)

(5 opinii)
49 zł

Miejsca

Zobacz także

Opinie (50) 2 zablokowane

  • Suuuuuuper (1)

    A czy można zarezerwować stolik dla 8 osób?Moja mama ma urodziny

    • 6 2

    • 7+1

      można, a nawet jeśli robisz rezerwację na więcej osób, bo płacisz za 7, a ósma jest w gratisie.
      Problem może być ewentualnie z dostępnością miejsc, bo nie wszystkie restauracje mają możliwość ustawienia stolików w ten sposób.

      • 2 4

  • Ludzie (12)

    To są restauracje ,nie jest tanio ,zawsze możecie wziąć udział w konkursie jak was nie stać ewentualnie bary typu anker czy poprostu za 10 zł za jajecznicę Czy gołąbki za 2 dychy przekalkulujcie sobie to

    • 3 14

    • (11)

      Nie jest tanio to u jubilera. Dlaczego w restauracji musi być drogo?

      • 11 2

      • Bo np płaci 25 tysięcy za wynajem lokalu? (1)

        • 3 4

        • Frajerzy niech płacą jak chcą. Mnie w to nie mieszaj.

          • 6 1

      • Bo musi opłacić 10 pracowników (5)

        • 2 5

        • (3)

          To niech opłaca pracowników. Ja ich nie zatrudniam.

          • 7 1

          • Ale z Ciebie lamus

            • 1 6

          • ale żreć przychodzisz a jak nie przychodzisz to kij tobie do tego (1)

            • 1 3

            • No.

              • 2 0

        • taaaaaak...opłaca tych 10 pracowników...taak, oczywiście...a pod innymi artykułami o restauracjach "w restauracjach zarabia się mało, dlatego trzeba dawac napiwki" - przecież o to wojny są tu w komentarzach, gdy tylko pojawi się temat restauracji...wiec w końcu jak to jest?

          • 2 1

      • Bo robią wszystko zebys zjadł ze smakiem A nie po prostu zjadł (2)

        • 1 4

        • (1)

          Nie, najlepiej za 49zł podać gościowi g....o

          • 3 1

          • Dobral

            • 1 1

  • Nie chcesz ,nie idz ,nikt Ci nie każe.Tylko nie opowiadaj ze byłeś i ze jest beznadziejnie

    • 0 8

  • ... bez sypanego złota nie przejdzie mi przez usta ;)

    • 3 1

  • Idem na kebsa ale polskiego

    10 lutego bliżej dworca

    • 1 2

  • No wlasnie weźcie idźcie zjesc kebaba

    • 0 2

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d." (1 opinia)

(1 opinia)
89 - 129 zł
Kup bilet
pop

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years!

159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Oliwia Kreja, czyli Cookie Mint, prowadziła program 101 Dalmatyńczyków na kanale: