- 1 Zmiany w kulinarnym zagłębiu na Elektryków (39 opinii)
- 2 Wstydliwa plaga mediów społecznościowych (81 opinii)
- 3 Filmy, które potrafią wstrząsnąć (8 opinii)
- 4 Do piekła i z powrotem z Jarym (20 opinii)
- 5 Nie wygrał "TzG", ale i tak jest sukces (64 opinie)
- 6 Miłośnicy vintage opanowali 100cznię (33 opinie)
Kolejny Restaurant Week już wkrótce
Ponad trzydzieści restauracji z Trójmiasta weźmie udział w siódmej odsłonie festiwalu Restaurant Week, który odbędzie w dniach 18-30 kwietnia. Trzydaniowe menu będzie można zjeść za 49 zł. - Z roku na rok Polacy coraz więcej jedzą w restauracjach - cieszą się organizatorzy.
- Możemy liczyć na specjalnie skomponowane menu, które na co dzień nie jest dostępne w karcie - mówi Natalia Taranta-Pelc, trójmiejska koordynatorka Restaurant Week. - To świetna okazja, by odwiedzić nowe miejsca - zarówno te, w których jeszcze nie byliśmy, jak i te, które dopiero pojawiły się na kulinarnej mapie Trójmiasta. To także okazja do spróbowania nowych smaków - w tej edycji mamy kuchnie z całego świata - grecką, włoską, hiszpańską czy tajską, a także polską - w niecodziennej odsłonie.
W każdym lokalu będzie można spróbować trzydaniowego, popisowego menu szefa kuchni składającego się z przystawki lub zupy, dania głównego i deseru. Większość miejsc oferuje opcję mięsną oraz wegetariańską. W festiwalowych jadłospisach znajdziemy takie pozycje, jak m.in. nepalski smażony makaron, roladki z cielęciny z grzybami, chałwę marchewkową, filet z łososia w musie z krewetek, sandacz w cytrusach z plackiem z kiszonej kapusty, królik w sosie jabłkowo-pietruszkowym, gryczane kopytka z boczniakiem, policzki z dzika czy lody z hiszpańskiej cavy.
W kwietniowej edycji festiwalu wezmą udział takie trójmiejskie lokale, jak Bollywood Lounge, Buddha Lounge, By The Way, Cozzi, Dancing Anchor, Fedde, Fidel, Gvara, Ibis Kitchen, Koncept, Lula, Nowy Świat, Numero1, On/Off, Otwarta, Panaya, Panorama Gdynia, Papieroovka, Pelican, Pobrzegi, Pomelo, Polskie Smaki, Restauracja Filharmonia, Rękawiczka, Unicorn, Seafood Station, Senso, Tapas Barcelona, Taverna Zante, Tawerna, Trattoria La Fortuna i Zafishowani.
Listę restauracji wraz ze szczegółowym menu można znaleźć na stronie restaurantweek.pl. Po wybraniu miejsca i daty należy opłacić rezerwację. Następnie na podany adres mailowy wysyłany jest kupon rezerwacyjny, który trzeba zabrać do lokalu. Festiwal potrwa od 18 do 30 kwietnia, ale nie warto zwlekać z rezerwacją do ostatniej chwili.
- Z roku na rok Polacy coraz więcej jedzą w restauracjach. Często imprezy rodzinne, ze znajomymi czy współpracownikami odbywają się w restauracji - to tam świętujemy urodziny, zaręczyny, sukcesy czy inne nasze małe i duże "święta". Restaurant Week popularyzuje wyjście do restauracji w formie celebracji wspólnego czasu, doświadczenia kulinarnego i bycia z bliskimi - tłumaczy Taranta-Pelc.
Wydarzenia
Miejsca
Zobacz także
Opinie (50) 2 zablokowane
-
2018-04-17 10:00
W końcu ! Ile można czekać
- 2 6
-
2018-04-17 09:22
Uwielbiam ten festiwal (1)
W tej edycji napewno wybiorę się do
By The way.- 3 11
-
2018-04-17 09:59
Też pójdę bo widać będą sami ludzie z klasą i obyci w świecie - językowo też.
Taki kosmopolityczny weekend.- 1 6
-
2018-04-17 08:10
byłam. zaczeło sie od oczekiwania na stolik, po złożeniu zamowienia otrzymałam porcję mniejszą niż zwykle. (4)
stolik w rogu sali, w środku czekali następni chętni którzy wzrokiem poganiali mnie żebym szybciej zjadła i zwolniła miejsce, bo oni też chcę napełnić brzuchy. nie polecam.
- 18 9
-
2018-04-17 09:53
Jesteś zwykłym petem I żryj gruz kłamco jak niemasz 5 dych na obiad (1)
- 1 9
-
2018-04-17 09:58
właścieiel restauracji zabrał głos:)
- 11 1
-
2018-04-17 09:24
Po co kłamiesz??
Stolik oraz dania z menu są już wybrane dzien wczesniej
- 11 6
-
2018-04-17 08:54
bzdura
Wydaje mi się, że nie brałaś udziału w tego typu wydarzeniu, bo korzystając z menu za 49zł nie wybierasz menu w restauracji, tylko przy rezerwacji stolika zaznaczasz co będziesz jeść. Podobnie zresztą z czekaniem na stolik - rezerwujesz go na konkretną godzinę, a goście mają 90 minut na posiłek, więc nie jest to czas, w którym nie da się zjeść 3 daniowego obiadu. Nie rozumiem dlaczego ludzie narzekają zanim sami na prawdę wezmą w tym udział...
- 10 9
-
2018-04-17 08:03
"week" (1)
chodzi tutaj o słoik Wecka?
Po polsku już nie da rady?- 18 2
-
2018-04-17 09:26
Jakby Ci to powiedziec to nie polski festiwal
- 4 0
-
2018-04-17 09:15
po ostatnim mam dosyc, ta akcja miala zachecac klientow
a mialem wrazenie, ze znalezli sobie restauratorzy frajerow, z ktorych mozna zebrac kase i dac im gorsze doswiadczenie. Przebil wszytskich obiad w Winestone w dawnym hotelu Gdynia. Kelner serio uznal to za sesje promocyjna, wiec prawie cala kolacje nawijal o kolekcji win lokalu i namawial do zakupu.
Tym razem podziekuje- 15 1
-
2018-04-17 08:25
Jak zwykle Tendencja głupkowata ankieta
- 7 3
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.