- 1 Dlaczego koncerty są tak późno? (62 opinie)
- 2 Nic mnie tak nie wkurza w kinie, jak... (45 opinii)
- 3 10 pomysłów na prezent dla mamy (4 opinie)
- 4 Nie każdy ma odwagę nosić takie stroje (30 opinii)
- 5 Momoa spotkał się z Michalczewskim (66 opinii)
- 6 Szykujcie kasę, nadchodzą festiwale (54 opinie)
Kuchnia azjatycka według trójmiejskich restauratorów
- To była jedna z najbardziej udanych edycji, więc robimy powtórkę - zapowiada organizatorka festiwalu Smakuj Trójmiasta, którego druga azjatycka odsłona odbędzie się w niedzielę, 23 października w Starym Maneżu.
Smakuj Trójmiasto to minifestiwal kulinarny, podczas którego można poznać ofertę trójmiejskich restauratorów oraz kupić produkty od lokalnych i niszowych wystawców. Za każdym razem motywem przewodnim festiwalu jest kuchnia z innego zakątka świata albo okolicznościowa okazja. Jedna z pierwszych odsłon sprzed kilku miesięcy poświęcona była smakom azjatyckim.
- To była jedna z najbardziej udanych i popularnych edycji. Wiele osób prosiło mnie, aby ją powtórzyć. Po pierwsze, bo chcieliby znów mieć okazję spróbować w jednym miejscu oferty najlepszych azjatyckich lokali w Trójmieście. Po drugie: za pierwszym razem zainteresowanie było tak duże, że wielu osobom nie udało się wejść do ówczesnego lokalu - klubokawiarni Sztuka Wyboru, a dla innych zwyczajnie nie starczyło już jedzenia - mówi organizatorka Justyna Zalewska.
Tym razem z wejściem będzie łatwiej. Od kilku miesięcy festiwal odbywa się w przestronnym wnętrzu klubu Stary Maneż, na terenie wrzeszczańskiego osiedla Garnizon. W niedzielę na jego parterze stanie ponad czterdzieści stoisk z ofertą trójmiejskich restauratorów, sklepików z azjatyckimi produktami, czy rzemieślników, zajmujących się m.in. ceramiką. Wystawcy sprzedawać będą potrawy w degustacyjnych oraz normalnych porcjach, a także na wynos. Ceny zaczynać się będą od 5 zł.
- Będzie można spróbować nie tylko sushi, ale i ramenu, spring rolls, kimchi, smażonych makaronów, owoców morza, zupy pho, pierożków won ton, pad thai, yerba mate, herbaty matcha, czy tajskich lodów - wylicza Zalewska. - Będą smaki z różnych zakątków Azji: Japonii, Indii, Chin, Wietnamu, Korei czy Tajlandii.
Jedzeniu towarzyszyć będą wydarzenia na scenie. Będzie można usłyszeć kulinarne opowieści podróżnika (oraz restauratora) Krzysztofa Puternickiego, zobaczyć pokaz jedynej w Europie certyfikowanej sushimasterki, Anny Archackiej-Siemińskiej oraz dowiedzieć się, jak przygotować jesienne sajgonki, jak przygotować herbatę matcha czy do czego wykorzystać jadalne kwiaty i zioła.
Impreza potrwa w godz. 11-19, a za wstęp trzeba będzie zapłacić 5 zł (dzieci do 10 roku życia wejdą za darmo).
Azjatycka odsłona Smakuj Trójmiasto sprzed kilku miesięcy.
Miejsca
Opinie (48) 2 zablokowane
-
2016-10-21 14:33
jem tylko to co nasze. nie będę za skrawek ryby w ryżu płacił kilkadziesiąt złotych!!! (7)
- 15 12
-
2016-10-21 17:03
i co to tak krzyczy,co to tak krzyczy ?
jak dla ciebie sushi,to tylko skrawek ryby,to wtranżalaj dalej te swoje ziemniaki...
- 3 1
-
2016-10-21 14:58
Do Bydgoszczy będę jeździł, a tu nie będę kupował (1)
- 7 2
-
2016-10-21 15:36
Pan tu nie stał!!!
- 3 1
-
2016-10-21 14:52
ale to jest nasze ! to nasze Polskie sushi . (1)
Pamietam kiedys w PRL jak jeden mowil w sondzie ulicznej ze jada tylko Polski ryz , Polskie banany i Polskie kakao ). Bananowy patriota )
- 6 3
-
2016-10-21 15:14
ten nawias to zle swiadczy o tobie
albo chcesz zeby kazdy wiedzial ze to ty (co przeciez zabija caly urok randomowej dyskusji), albo sam lubisz na to patrzec i sie ferdkowac. albo myslisz ze to fajny taki znaczek rozpoznawczy, ale to juz bylbys wejherowiakiem totalnym
- 3 3
-
2016-10-21 14:54
Dobrze, dziękujemy za ten merytoryczny glos! Smacznego "naszego"!
- 1 3
-
2016-10-21 14:37
tak
ja tez nie bede
- 4 2
-
2016-10-21 17:01
Poszedłbym,ale nie będzie kaczki po pekińsku...
- 4 1
-
2016-10-21 12:55
Z kim nie rozmawiam na temat azjatyckiej kuchni, to jego wiedza kończy się na smutnych sajgonkach.
- 6 2
-
2016-10-21 12:35
Choćby nie wiem jak sie starali (1)
Nie osiągną smaków zbliżonych do oryginalnych. Wszystko to bedzie tylko wariacja nt kuchni azjatyckiej.
Za dużo zamienników, ziół hodowanych w Polsce, brak oryginalnych przypraw, te same importowane komponenty w wielu restaurscjach To wszystko jest
jedynie wariacją nt. Kuchni azjatyckiej.- 17 6
-
2016-10-21 12:39
Oprócz zupek chińskich Amino które sa
- 2 0
-
2016-10-21 12:17
Zdzierstwo
Porcyjki że z lupą jedzenia szukać w cenie większej niż przyzwoitość by dopuszczała. Nir mówiąc o opłacie za sam wstęp.
- 28 9
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.