• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

La Bocca: Smaki Italii zrodzone z pasji

8 października 2014 (artykuł sprzed 9 lat) 
W restauracji La Bocca klenci mają czas na spokojny posiłek. Większość z nich wraca po kolejne pizze. W restauracji La Bocca klenci mają czas na spokojny posiłek. Większość z nich wraca po kolejne pizze.

Restauracja La Bocca to lokal położony w środku osiedla na Zaspie przy ul. Startowej 30 zobacz na mapie Gdańska. Może być trudno do niego trafić, ale... warto poszukać. Piec opalany drewnem, klimatyczny wystrój, a przede wszystkim właściciele z pasją do włoskiej kuchni- to niepodrabialne atuty tego miejsca, które przyciąga coraz więcej smakoszy.



Po kilku minutach przebywania w restauracji można poczuć się jak we Włoszech. Otwarty w lutym niepozorny z zewnątrz lokal, ujmuje przytulnym wnętrzem, w którym dobrze będą czuły się też dzieci - dla których zaaranżowano specjalny kącik - i profesjonalną obsługą. Dzięki niej, już po kilku chwilach wiemy, że trafiliśmy do miejsca, gdzie klientów traktuje się jak gości, a potrawy zawsze przygotowywane są z największą starannością i wiedzą.

Co ważne, kelnerzy, a nierzadko również sami właściciele restauracji przyjmują zamówienie i doradzają w jak najlepszym wyborze. Ten tylko na pierwszy rzut oka wydaje się być bowiem prosty. Kto jednak miał do czynienia z włoską kuchnią ten wie, że wariacji smakowych tam bez liku.

La Bocca to restauracja, gdzie na pewno nie dostaniemy dodatkowego sosu do pizzy, bo ten podstawowy już znajduje się na cieście, tworząc smakową harmonię i idealny balans. Także samo ciasto jest wyjątkowe. Z oryginalnego przepisu od jednej z włoskich rodzin zajmującej się wypiekiem pizzy od pokoleń. Znają go jedynie właściciele. Z racji różnic, m.in. innej wilgotności powietrza, niż we Włoszech, musiał zostać przystosowany na polskie potrzeby. Ciągle modyfikowany i udoskonalany tworzony jest na bieżąco, by klienci nie mieli wątpliwości, że to najlepsze ciasto, jakie jedli.

Pizza jest przygotowywana ze starannie wyselekcjonowanych składników. Pizza jest przygotowywana ze starannie wyselekcjonowanych składników.
Większość składników, z których tworzona jest pizza jest sprowadzona z Włoch, jedynie świeże warzywa pochodzą z rodzimych ogrodów. Na stołach stoją butelki z oliwami, dzięki którym wzbogacimy smak w zależności od naszych potrzeb. Dumą miejsca jest oliwa z czarną truflą, o specyficznym zapachu, o jaką trudno w innym lokalu. Jak mówią właściciele - można zagustować w niej od razu, ale wielu docenia jej smak dopiero po jakimś czasie. Przy okazji obsługa doradza, jak technicznie z niej korzystać.

- Nie trzeba wybierać od razu Capriciosy, warto zdać się na naszą wiedzę popartą pasją, którą wkładamy, by to miejsce przyciągało wszystkich chcących delektować się smakiem, którzy będą chcieli z nami ucztować. W naszym menu znajduje się 30 rodzajów pizzy oraz inne dania z kuchni włoskiej jak makarony. Wszystko przygotowywane zgodnie z tradycyjną recepturą. Chcemy być miejscem unikalnym, dlatego postanowiliśmy ulokować się z boku - to w pełni przemyślana decyzja - wyjaśniają, właściciele restauracji La Bocca, którzy podkreślają, że do otwarcia lokalu pchnęła ich pasja - dająca im szansę stworzyć coś wyjątkowego.

Zabezpieczeni finansowo, pewnego dnia stwierdzili, że mają dość spożywania potraw o jedynie poprawnym smaku, w restauracjach, gdzie nie czuć klimatu, a większość z nich jest nastawiona wyłącznie na zysk. Pomysł dojrzewał i wreszcie zapadła decyzja o otwarciu restauracji. Atmosferę postanowili stworzyć sami w swojej restauracji, zakładając na samym początku, że nigdy nie będzie to lokal nastawiony na zysk, ale po to, by sprawiać przyjemność kulinarną gościom.

Warto zwrócić uwagę na nazwę budzącą pozytywne skojarzenia. Pojawiła się we śnie jako fraza "la bocca", które oznacza usta. Szefostwo restauracji nie ukrywa przy okazji, że ich marzeniem jest pozostawanie jak najdłużej na ustach klientów, doceniających smak i możliwość delektowania się potrawami na uboczu w przystępnych cenach. Restauracja w niedługim czasie zyskała popularność, która przyciąga klientów potrafiących w trakcie weekendów stać w kolejce na zewnątrz pizzerii.

Do restauracji przyciąga również klimat miejsca rodem z włoskich miejscowości. Do restauracji przyciąga również klimat miejsca rodem z włoskich miejscowości.
- Doznania kulinarne mają wiele wymiarów i płaszczyzn. Lubimy zaskakiwać i robić niespodzianki i obserwować gości z rozświetlonymi oczami z uśmiechem na ustach, zgadujących co jest w jedzeniu i rozprawiających o składnikach. Stąd nasz pomysł na kulinarne niespodzianki, które serwowaliśmy naszym gościom przez kilka tygodni - dodają właściciele.

Przez kilkanaście tygodni, w weekendy, w restauracji La Bocca przygotowywane były nowe pizze z zaskakującymi składnikami, nietypowe połączenie smaków rodem z kuchni molekularnej. Pomysł zrodził się po wizycie jednego z gości, który postanowił zaryzykować i odstawiając na bok menu oczekiwał kulinarnej niespodzianki. W ten sposób powstało 15 pizz. Co tydzień inne danie było przedmiotem żarliwych dyskusji przychodzących do restauracji La Bocca. Goście - z różnym powodzeniem odgadywali składniki - z których jest stworzona. Zawsze jednak wychodzili zadowoleni i zaintrygowani z odkrycia nowych smaków.

Sześć z tych rodzajów zostanie już niebawem w menu jedynie z nazwami. Dostęp do niego będą mieli tylko goście chętnie odwiedzające restauracje, a tym samym znające odpowiednie hasło, które pozwoli im na dalsze odkrywanie smaków.

- Dla nas istotne są detale i szczegóły, nawet takie jak rodzaj drewna którym palimy w piecu. Staramy się nie zapominać o niczym i uczciwie traktować wszystkich gości, bo... tylko z takim podejściem mamy szansę na wieloletnie realizowanie naszych pasji - dodają.

Więcej informacji i aktualności związanych z menu i nowościami można znaleźć na profilu restauracji La Bocca na Facebooku.

* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł

Miejsca

Opinie (24) 2 zablokowane

  • żenada

    zgadzam się z jedną z poniższych opinii. to bardziej kupiona reklama niż zachwycający artykuł...szkoda, że właściciele tejże jak to określają "restauracji" bardziej dbają o to by kupić byle jaki artykuł na forum trójmiejskim niż o to by zainwestować w lepsze składniki do pizzy...nie oszukujmy się, ale zakupy do tak "fachowej, włoskiej" pizzerii powinny być chociaż od solidnej firmy sprowadzającej produkty z Włoch skoro to włoska pizza a nie np. z biedronki albo Lidla...zamiast prowadzić tą pizzeryjke cały tydzień powinniscie otwierac tylko w weekendy tak żeby w sobote albo niedziele kiedy przychodzą rodziny z dziećmi nie serwowac na pizzy składników które są np. z poniedziałku albo wtorku bo w tygodniu lokal świeci pustkami więc warto o tym pomyślec, żeby chociaż gości weekendowych nie zrażać, bo w weekendy trochę ich macie i podejrzewam, że to oni wam pozwalają przetrwac, ale jak będzie tak dalej to za długo nie pociągniecie...smutne ale prawdziwe

    • 3 1

  • Jedna z najlepszych pizzerii jakie są w Trójmieście (1)

    Jedna z 3 najlepszych włoskich restauracji w Trójmieście :
    Miejsce 1. Tessoro Sopot
    Miejsce 2. Mergheritta Oliwa
    Miejsce 3. La Bocca

    • 2 7

    • Dodam jeszcze od siebie Mąka i Kawa na Swiętojańskiej :)

      • 0 1

  • (1)

    Życzę powodzenia oraz oczywoście udam się spróbować :)

    • 9 1

    • dla tych co wołają o keczup ;)

      W restauracjach, ktore stawiaja na odwzorowanie kultury kuchni jaka serwuja nie ma takich dodatkow. Np do pizzy nie ma sosow czosnkowych, czupu itd tylko ewentualnie jest oliwa, czasami mozna otrzymac sos pomidorowy jaki zreszta jest na pizzy. W pradziwym kebabie nie ma sosow, jest tylko jeden rodzaj salaty, a bulka jest wielkosci kajzerki. Surowki, sosy itd to wymysl wspolczesnych smakoszy.

      • 1 0

  • wolę U BABUNI

    smacznie, czysto no i obsługa bez focha. Chyba najsmaczniej na Zaspie.
    Kiedyś dobrze było za falowcem na Kołobrzeskiej ale się skończyło

    • 3 5

  • sponsor

    Jeny uwielbiam artykuly sponsorowane. Oh jeny obsluga na kleczaco wita klientow i pomaga w najlepszym wyborze ah ah ah. Poczujmy sie jak we wloskich Wloszech:p To nie jest artykul tylko reklama az mdli od slodzenia...

    • 13 1

  • super pizza

    polecam. za pierwszym razem mieliśmy problem z trafieniem, ale warto było. Przepyszna pizza. W gd. naprawdę ciężko o dobrą pizzę, a tutaj jedna z nalepszych:)

    • 10 2

  • Bardzo pozytywnie

    Byłam tam 3 razy, za każdym razem pizza była pyszna. Na zamówienie czekało sie do 15 min. Osobiście polecam wszytskim znajomym, gdyż jeszcze sie nie zawiodłam.

    • 9 1

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Strefa Trojmiasto.pl na Juwenaliach

w plenerze, gry

Juwenalia Gdańskie 2024 (52 opinie)

(52 opinie)
75 - 290 zł
Kup bilet

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years! (4 opinie)

(4 opinie)
159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Która z wymienionych polskich komedii sensacyjnych kręcona była w dużej mierze w Trójmieście?