- 1 Nic mnie tak nie wkurza w kinie, jak... (33 opinie)
- 2 Nie każdy ma odwagę nosić takie stroje (29 opinii)
- 3 Dlaczego koncerty są tak późno? (54 opinie)
- 4 10 pomysłów na prezent dla mamy (1 opinia)
- 5 Truskawki czy szparagi? (29 opinii)
- 6 Momoa spotkał się z Michalczewskim (66 opinii)
Listopad to miesiąc, w którym króluje gęsina
Listopad to miesiąc, w którym na talerzach króluje gęsina. I bardzo dobrze! Gęś, nazywana arystokracją wśród drobiu, nie dość, że wyśmienicie smakuje, to posiada wiele cennych wartości odżywczych. Od 11 listopada do 4 grudnia trwa VIII edycja akcji "Gęsina na św. Marcina". W tym okresie, w wielu restauracjach serwowane są dania z gęsiny. Postanowiliśmy sprawdzić, gdzie w Trójmieście można skosztować tego przysmaku.
Organizatorzy akcji przyznają, że od początku tej inicjatywy do dnia dzisiejszego, spożycie gęsiny w Polsce wzrosło prawie czterokrotnie. Niestety, Polacy wciąż sięgają po gęś stosunkowo rzadko. Tymczasem, według najnowszych badań gęsina, choć powszechnie uważana za bardzo tłustą, ma najkorzystniejszy skład kwasów tłuszczowych w porównaniu do innych gatunków mięsa. Jest też źródłem witamin z grupy B, witaminy A i E oraz składników mineralnych.
Zobacz, gdzie jeszcze zjesz gęsinę w listopadzie
Tradycja jedzenia gęsiny w listopadzie sięga aż do średniowiecza. W święto św. Marcina (11 listopada) zwyczajowo otwierano i pito pierwsze butelki wina z bieżącego rocznika. Oprócz wina, podczas uczt, nie mogło zabraknąć też dobrego jedzenia. Jako że w listopadzie gęsi są najtłustsze i najsmaczniejsze, to właśnie one trafiały na stół. Obecnie 11 listopada obchodzimy Dzień Polskiej Gęsi. Z tej okazji warto wybrać się do restauracji na danie z gęsiną w roli głównej.
Poszukując świętomarcińskiej gęsi zajrzeliśmy do znajdującej się w Gdańsku restauracji Cała Naprzód. Dostaniemy tam pierś z gęsi przygotowywaną metodą sous-vide, kopytka, puree z czerwonej kapusty oraz sos wiśniowo-tymiankowy. Za takie danie zapłacimy 44 zł.
W możemy zjeść przystawkę w postaci kaszotto z gęsiną confit, płaskurką, komosą ryżową, mascarpone i podgrzybkiem (38 zł) oraz danie główne, czyli konfitowany udziec z gęsi rozmarynowej, Speck, buraczki, puree czosnkowe, jarmuż (65 zł). Istnieje też możliwość zamówienia serwowanej w całości gęsi rozmarynowej z kopytkami i modrą kapustą (650 zł). Zamówienie na to danie należy złożyć minimum 3 dni przed wizytą.
Wyjątkową propozycję dla wszystkich miłośników pierogów przygotowała gdańska restauracja Nova Pierogova. Z okazji akcji "Gęsina na św. Marcina" możemy skosztować tam pierogów z gęsią podawanych ze słodką konfiturą z czerwonej cebuli (6 szt.- 20zł, 10 szt.- 25 zł). Jest to ciekawa alternatywa dla tradycyjnie pieczonej gęsi.
Dania z gęsiną dostaniemy nie tylko w Gdańsku. Sopocka Świnka w trawce pod jabłonką przygotowała aż trzy potrawy z gęsią w roli głównej. Na przystawkę dostaniemy tu tatar z gęsi podawany z grzankami (33 zł). Kolejną propozycją jest bulion z gęsi podawany z warzywami (15 zł) oraz gęsie udko z pieczonymi jabłkami w sosie śliwkowym oraz kluskami śląskimi (37 zł).
W poszukiwaniu gęsiny w Gdyni trafiliśmy do restauracji Mariaszek. Możemy dostać tam delikatny, drobno siekany tatar z gęsiny podawany z tymiankiem, czosnkiem, oliwą truflową, chipsem ze skóry gęsi oraz domowym pieczywem z mąki orkiszowej (16 zł). Restauracja planuje jednak wprowadzić więcej potraw z gęsiną w roli głównej, warto więc odwiedzić ją w najbliższym czasie.
W ogólnopolskiej akcji "Gęsina na św. Marcina" wzięło udział 8 restauratorów z województwa pomorskiego, w tym 4 z Trójmiasta. Nie oznacza to jednak, że tylko w tych restauracjach zjemy w tym okresie gęsinę.
Warto wspomnieć, że cała akcja zorganizowana została zgodnie z ideą slow food. Oznacza to, że gotowanie powinno być dobre, czyste i sprawiedliwe. Dania przyrządzane są z dobrych jakościowo składników i wytwarzane naturalnymi sposobami. Restauratorzy powinni też przestrzegać zasad sprawiedliwego handlu, czyli możliwie skracać łańcuch dystrybucyjny. Dzięki temu mamy pewność, że zamówione przez nas potrawy są najwyższej możliwej jakości.
Restauracja i Brovarnia Hotelu Gdańsk, Gdańsk
Nowy Świat, Sopot
Polskie Smaki, Sopot
Tabun, Gdańsk-Otomin
Restauracja Natura, Rosevia Resort, Jastrzębia Góra
Restauracja Hotelu Mistral Sport, Gniewino
Dym na wodzie, Ustka
Pałac Poraj, Poraj
Miejsca
Opinie (38)
-
2016-11-16 13:54
Ceny jak zawsze z d**y.
- 3 3
-
2016-11-16 13:20
mogliscie poczekac jeszcze (1)
Troche spozniony ten artykul o jakis tydzien. Bo glowny punkt tego litopadowego swiaeta to 11.11. A trojmiasto zaspalo
- 5 0
-
2016-11-16 13:29
Standard
I tak w miarę wcześnie się obudzili. Spodziewałam się artykułu o gęsinie w grudniu :)
- 3 0
-
2016-11-16 13:28
sarnina
- 4 0
-
2016-11-16 13:23
Zielona Brama
Polecam Zielona Brame w Przywidzu. Genialna gesina i swietne miejsce
- 3 0
-
2016-11-16 12:42
Ja tylko gesine pieczona nadziana farszem z ziolami bardzo dobry zdrowy jest smalec z gesia swojskiej roboty aby nie sklepowy. Poprostu pycha....
- 6 0
-
2016-11-16 12:15
(1)
W polskiej rodzinie to jest pasztetowa i schabowe z parówek nawet jak dostaje się 500, a jak się nie dostawało 500 to były zęby w ścianę
- 7 7
-
2016-11-16 12:21
to za robote sie wez nierobie !
zaloz firme i zarabiaj a nie lape po cudze . Wstyd miec takich w rodzinie co sa nierobami i zyja z zasilkow . Do roboty idz leniu.
- 5 5
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.