Wiadomości

stat

Makłowicz, Popielarz i Dymek uczą gotować w Trójmieście

Znani szefowie kuchni i kulinarni celebryci wykładają sztukę gotowania w Trójmieście. Kuchni roślinnej nauczymy się pod okiem Marty Dymek, autorki popularnej "Jadłonomii", w tajniki nowoczesnego gotowania wprowadzi nas Marcin Popielarz, a Robert Makłowicz opowie o swoich kulinarnych doświadczeniach z całego świata.



Wigilie firmowe w Trójmieście


Jan Kilański



Jan Kilański łączy polskie i azjatyckie smaki.
Jan Kilański łączy polskie i azjatyckie smaki. fot. Łukasz Unterschuetz/Trojmiasto.pl
Szef kuchni w azjatyckim bistro Neon w Gdyni i pomysłodawca baru Fryta w Batory Food Hall. Oferta obu tych lokali, choć pozornie zwyczajna, pokazuje kulinarną otwartość, odwagę i kreatywność młodego szefa kuchni. Jan Kilański lubuje się w nieoczywistych zestawieniach smakowych, poszukiwaniu produktów i łączeniu kuchni z końców świata - np. polskiej i azjatyckiej. Szlify zdobywał w hiszpańskich gwiazdkowych lokalach, a talentem mógł się pochwalić m.in. w ubiegłorocznym programie "Top Chef", gdzie doszedł do finału. Związany ze studiem The Kitchen w Stacji Food Hall.


Marta Dymek



Marta Dymek, guru kuchni roślinnej.
Marta Dymek, guru kuchni roślinnej. fot. K5
Kilka lat temu przepisy z jej blogu o kuchni roślinnej "Jadłonomia" były wiedzą tajemną przekazywaną miedzy sobą pokątnie przez wegan, obecnie to świetnie znana w całej Polsce marka, pod którą Marta Dymek wydaje książki, prowadzi programy kulinarne i udziela się publicznie.

Jest najbardziej znaną w kraju promotorką diety opartej na produktach roślinnych, jej receptury rewolucjonizują tradycyjne gotowanie w zwykłych polskich rodzinach, a weganie traktują niczym encyklopedię gotowania.

Martę Dymek można spotkać na warsztatach w gdyńskiej akademii kulinarnej K5. W tym samym miejscu dzielą się doświadczeniem także inni szefowie kuchni, m.in. Kamil Sadkowski, autor popularnego cyklu "Gastrobanda".


Sławek Gutowski



Sławek Gutowski z meksykańskiego Suavemente prowadzi zajęcia w Skomie.
Sławek Gutowski z meksykańskiego Suavemente prowadzi zajęcia w Skomie. fot. Łukasz Unterschuetz/Trojmiasto.pl
Mniej znany od swoich poprzedników, ale równie zdolny, szef kuchni, który specjalizuje się przede wszystkim w smakach meksykańskich. Po latach terminowania w zachodnich, także gwiazdkowych, restauracjach wrócił kilka lat temu do Gdańska, aby założyć restauracyjkę Suavemente na Zaspie. Niepozorny lokalik w mało zachęcającym pawilonie wśród trójmiejskich smakoszy szybko stał się jednym z ulubionych miejsc, bo Gutowski nie tylko serwował tutaj niezły meksykański street-food, ale przede wszystkim realizował się jako szef kuchni w autorskich, kreatywnych, ale nieprzekombinowanych daniach.

Sauvemente przeszło kilka zawirowań, ale Gutowski znów w nim gotuje - szykują się zmiany i powrót do dawnej świetności. Kucharza spotkamy na zajęciach w studiu kulinarnym Skōma w Brzeźnie.


Marcin Popielarz



Marcin Popielarz - prawdopodobnie najbardziej zdolny trójmiejski szef kuchni.
Marcin Popielarz - prawdopodobnie najbardziej zdolny trójmiejski szef kuchni. fot. Edyta Steć/Trojmiasto.pl
Prawdopodobnie najbardziej utalentowany szef kuchni młodego pokolenia (a może i w ogóle) w Trójmieście. Marcin Popielarz kilka lat temu uruchamiał kuchnię w jednej z najbardziej ekskluzywnych i wykwintnych lokalnych restauracji - Białym Króliku. Nadal jest tam kulinarnym patronem, choć obecnie spotkać go można przede wszystkim w kuchni jego drugiego, siostrzanego konceptu - Biôłi Trus w Sulęczynie. W obu restauracjach Popielarz z pasją opowiada o smakach dzieciństwa ze swoich rodzinnych Żuław, ale także z Kociewia i Kaszub.

Kuchnia regionalna w nowoczesnym, pełnym najwyższej jakości produktów wydaniu (także uprawianych specjalnie na jego potrzeby) to wizytówka Popielarza i dziedzina, w której osiągnął mistrzostwo. Nic dziwnego, że dostał się do finału konkursu San Pellegrino Young Chef 2018 jako jeden z trójki najlepszych młodych kucharzy na świecie. Zajęcia z nim można czasem znaleźć w grafiku wspomnianego wcześniej K5.


Robert Makłowicz



Robert Makłowicz pojawia się na warsztatach w K5, ale rzadko.
Robert Makłowicz pojawia się na warsztatach w K5, ale rzadko. fot. Joanna Ogórek
Kulinarny obieżyświat, sabaryta i erudyta. Robert Makłowicz był w polskiej telewizji kulinarnym celebrytą, zanim to pojęcie w ogóle wymyślono. Pokazywał smaki świata, odrobinę nieudolnie, ale z wielkim urokiem gotował i przede wszystkim - opowiadał przy kieliszku wina albo nalewki ciekawostki, fakty i anegdoty z drugiego końca świata. Opowiadał tak, że chciało się go słuchać i słuchać.

Warsztaty z nim to z jednej strony spotkanie z kucharzem, ale z drugiej - z interesującym i niezwykle charyzmatycznym człowiekiem, który zwiedził pół świata i z niejednego garnka jadł. Spotkań z Makłowiczem szukać należy w programie akademii K5, choć przyjeżdża do Trójmiasta rzadko.


Piotr Ślusarz



Piotra Ślusarza, który zderza smaki kaszub ze street foodem (i nie tylko), spotkamy w studiu The Kitchen.
Piotra Ślusarza, który zderza smaki kaszub ze street foodem (i nie tylko), spotkamy w studiu The Kitchen. fot. Edyta Steć/Trojmiasto.pl
Młody, bardzo kreatywny i odrobinę gniewny uczestnik pierwszej edycji polsatowskiego "Top Chefa" sprzed kilku lat, który już na antenie przeszedł ogromną metamorfozę i - koniec końców - otrzymał ogromne wyróżnienie w postaci stażu w jednej z najlepszych restauracji na świecie - hiszpańskiej El Celler de Can Roca. Potem Piotr Ślusarz współpracował m.in. z Modestem Amaro, szlifował umiejętności w Londynie, a ostatecznie osiedlił się w Trójmieście.

Obecnie odpowiada za kuchnię w gdyńskiej Muszli oraz prowadzi autorski koncept Bôłt we wrzeszczańskiej Stacji Food Hall, gdzie łączy nowoczesny street-food z kuchnią kaszubską. Ślusarz prowadzi indywidualne warsztaty w studiu The Kitchen w Stacji Food Hall.


Jola Słoma i Mirek Trymbulak



Jola Słoma i Mirek Trymbulak to eksperci od kuchni bezglutenowej i wegańskiej.
Jola Słoma i Mirek Trymbulak to eksperci od kuchni bezglutenowej i wegańskiej. fot. Agnieszka Potocka/Trojmiasto.pl
Para w życiu i para przy garach. Jola SłomaMirek Trymbulak od lat niestrudzenie propagują zdrowe odżywianie oparte na diecie bezglutenowej i roślinnej. Są w swoich przekonaniach bardzo konsekwentni, ale zupełnie nieradykalni. Dlatego ich przepisy nie są hipsterskimi wynalazkami kulinarnymi, a wręcz przeciwnie - trafią do każdego i zaskoczą nawet największego kuchennego tradycjonalistę.

Pierogi, kaczka, bigos, pasztety, kluski i inne klasyki polskiej kuchni komponują ze zdrowych produktów i w całkowicie wegańskich i bezglutenowych wersjach. Na co dzień ich jedzenia można spróbować w orłowskim bistro Atelier Smaku, a na warsztatach w K5 (albo czasami także w ich bistro) nauczyć się je samodzielnie przygotowywać.

Opinie (34) 8 zablokowanych

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

STOP Hejt! Przemyśl swoją opinię

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

24

stycznia

Kazik & Kwartet Proforma Gdańsk, Stary Maneż

27

stycznia

Pink Floyd History Gdynia, Gdynia Arena

30

stycznia

Alicja Majewska - Żyć się chce Gdańsk, Filharmonia Bałtycka

Kultura

New York Times: dzieła zrabowane przez nazistów w Muzeum Narodowym w Gdańsku
NYT: o dziełach zrabowanych przez nazistów
Prace dyplomowe studentów ASP do oglądania w Zbrojowni Sztuki
Prace dyplomowe studentów ASP

Kulinaria

Z własnym pojemnikiem na zakupy spożywcze? Kiedy sprzedawca może odmówić
Z własnym pojemnikiem na zakupy
Jemy na mieście: Fresh Gordon - burgery do poprawki
Jemy na mieście: burgery Fresh Gordon

Planuj z nami tydzień

Cugowski, Szpak i Kwiatkowski, Grupa MoCarta i Betlejem w Gdyni. Planuj tydzień
Planuj tydzień: dużo ciekawych imprez

    Najczęściej czytane

    Sprawdź się

    10. edycja Gdańskiego Festiwalu Tańca odbyła się w roku: