- 1 Daria ze Śląska rozbujała Stary Maneż (11 opinii)
- 2 Młodzi w ten weekend bawią się na "Ele" (88 opinii)
- 3 Królestwo Planety Małp: bywało lepiej (29 opinii)
- 4 Politechnika bawiła się na Technikaliach (62 opinie)
- 5 Fale w Sopocie. Nowa impreza przy plaży (13 opinii)
- 6 Grzechy gastronomii: kto winny? (203 opinie)
Mistrzowie kuchni opanowali w weekend Długi Targ
Zobacz, jak wyglądała niedziela na Długim Targu, gdzie swoje umiejętności pokazywali zebranym mistrzowie kuchni.
Ostatnia odsłona "Weekendu za pół ceny" za nami. Tym razem z 50 proc. rabatem można było skosztować potraw w restauracjach i barach w Gdańsku. Prawdziwą furorę wśród mieszkańców i turystów zrobiły jednak pokazy kulinarne w centrum miasta.
Oprócz tego improwizowali, gotując potrawy z dostępnych składników i później częstując nimi zebranych. Apetyt widzów wzmógł też pokaz carvingu, czyli rzeźbienia w warzywach i owocach. Ci, którym było mało, mogli spróbować swoich sił w przygotowywaniu ryb, zaś głównie najmłodszym sporo radości sprawiły warsztaty ziołowe.
Niedziela należała przed wszystkim do Basi Ritz. Szykująca się do otwarcia w Gdańsku restauracji zwyciężczyni I edycji programu kulinarnego MasterChef dała popis swoich umiejętności, przy okazji będąc na wyciągnięcie ręki dla swoich fanów, którzy śmiało mogli prosić o autograf, czy kilka słów rozmowy.
Przy okazji udało się pokazać innych znawców gotowania i młodych kucharzy, prowadzących swoje kulinarne blogi. Potrawy przygotowywane przez nich można było od razu skosztować, podobnie jak tych przygotowywanych wespół z szefami kuchni przez zawiadujących miastami metropolii. Wśród atrakcji był pokaz wyrobu cukierków oraz przyrządzania krewetek czy nauka gotowania potraw starogdańskich.
Czytaj też: Wywiad z Basią Ritz
- Podoba mi się taka formuła imprezy, zwłaszcza, że zaczęła się wiosna, dużo osób chce wyjść z domu na spacer. Dzięki gotowaniu na żywo, można podpatrzeć kucharzy w akcji, znaleźć inspirację, a do tego skosztować jeszcze potraw, co też nie było bez znaczenia dla wielu - wyjaśnia pan Tomasz, jeden ze spacerowiczów.
Część uczestniczących w pokazach zwracała przy okazji uwagę, że w trakcie następnych edycji organizatorzy powinni pomyśleć o lepszym wyeksponowaniu i jednocześnie odgrodzeniu kucharzy od widzów. Podczas odbierania i kosztowania potraw pojawiło się bowiem niepotrzebne zamieszanie wokół ustawionych na Długim Targu stołów, co skutkowało nerwowością wśród zebranych i gotujących.
- Na pewno w przyszłym roku będziemy myśleli o specjalnym podeście, bo zainteresowanie było naprawdę spore. W ciągu dwóch dni rozdaliśmy tysiąc porcji, bywało, że brakowało talerzy. Z tych dwóch dni jesteśmy jednak bardzo zadowoleni. Nie było nieprzewidzianych komplikacji, w przeciwieństwie do atrakcji, wśród których - mam nadzieję - każdy znalazł coś dla siebie. I nawet trochę kapryśna pogoda była niestraszna - opowiada Wojciech Harapkiewicz, współorganizator imprezy.
Ci, którzy nie chcieli moknąć z powodu deszczu, który pokrzyżował nieco szyki organizatorom zwłaszcza w niedzielę, chętnie chronili się w restauracjach. Te zgodnie z nazwą imprezy przygotowały 50 procentowe obniżki w swoim menu. Łącznie ceny obniżyło 66 lokali. Za pół ceny można było zjeść nie tylko w śródmieściu, gdzie trudno było o wolny stolik, ale także w Oliwie, na Przymorzu lub we Wrzeszczu.
Gdańska impreza kończy tę edycję "Weekendu za pół ceny", która w tym roku rozprzestrzeniła się na całą metropolię. Ostatnia odsłona jednak jeszcze przed nami.
- A to dlatego, że swoje wrażenia z odwiedzonych lokali można było wyrazić na formularzach plebiscytu "Korona smakosza". Na początku maja jury przyzna statuetki najlepszym lokalom oraz nagrodzi najciekawsze opinie - wyjaśnia Izabela Heidrich z Biura Prezydenta ds. Promocji Miasta, koordynujące imprezę.
Wydarzenia
Zobacz także
Opinie (57) 7 zablokowanych
-
2014-04-14 09:38
rest
a po co się ściskać, robić rezerwację? My raz w miesiącu robimy sobie wypad za miasto do Cedrowego Dworku, pysznie, miło i ceny przystępne... no i ta okolica ;)
- 1 2
-
2014-04-13 21:28
Nieporozumienie (4)
W sobotę między g. 12 a 13 w towarzystwie trzech osób chciałem odwiedzić jeden z wymienionych, jako biorący udział w imprezie "Weekend za pół ceny", lokali, nb. renomowany i mający duże menu dla "Weekendu za pół ceny". Jakież było nasze zdziwienie, gdy drzwi otworzył nam pan z obsługi i powiedział, że cały lokal jest w rezerwacji. Odeszliśmy z "kwitkiem". Spędziliśmy miłe chwile w innym lokalu, ale nadal nie rozumiem tej sytuacji. Co zawiodło?
- 11 14
-
2014-04-13 21:55
Co zawiodło ??? (3)
Po prostu nie dokonałeś rezerwacji !!! :DDDDD
- 14 2
-
2014-04-14 09:15
regulamin zakazywał rezerwacji
napisz jaka to kanajpa
- 5 0
-
2014-04-13 22:20
Dziękuję. (1)
Jeżeli tak jest, jak Pani / Pan pisze, to już rozumiem na czym polegał mój błąd i na czym polega moje nieporozumienie. Po prostu nie zrozumiałem / nie wiedziałem, że należałoby dokonać wcześniej rezerwacji, choć nie wszędzie było to wymagane. Dziękuję za wyjaśnienie.
- 8 0
-
2014-04-14 08:50
Ale co mieli zrobić jeśli rzeczywiście mieli wszystko zarezerwowane w tym czasie ?
Normalny człowiek powinien się z tym liczyć że jeśli udaje się do restauracji to może tam trafić np. na imprezę zamkniętą lub brak miejsc.
- 0 1
-
2014-04-14 08:49
Bylo sympatycznie
Fajnie jest podglądnąć kucharzy na żywo w akcji nie tylko w tv. Spędziliśmy dobrą godzinę w namiocie - było na co popatrzeć . Mamy nadzieję ,że za rok znowu się spotkamy.
- 3 1
-
2014-04-13 21:15
Polecam jeść w domu. (2)
Może nie ma 50% zniżki, ale pewność tego co się je!
- 39 18
-
2014-04-14 06:40
W domu? (1)
W zasadzie to mnie wszystko jedno, tylko nie podałeś adresu. :(
- 10 0
-
2014-04-14 08:47
Otwarte Serce. Jadłodajnia charytatywna
Gdańsk,Mickiewicza 33- 0 0
-
2014-04-13 22:18
Konkurs Włodarze miast gotują, super !! (1)
jak rządzą tak rządzą ale to mi się podobało
- 7 5
-
2014-04-14 08:26
Wielki gar budyniu - czyli budyń dla każdego !
- 4 3
-
2014-04-14 06:53
OK było kolejne 50% (1)
czyli impreza dla Groupon'owiczów.
Nie rajcuje mnie zaoszczędzenie 20 złotych.- 6 6
-
2014-04-14 07:34
to się nie rajcuj ..
- 1 3
-
2014-04-14 00:42
petarda
Bylismy,widzielismy,bylo super smacznie :-)
- 3 1
-
2014-04-13 21:53
regulamin (1)
czy jest jakiś regulamin tej imprezy za pół ceny?
czy może być sytuacja, że restauracja podaje w menu 2-3 rzeczy za pół ceny, a jak się specjalnie przyjedzie, to okazuje się, że te promocje już skończyły się.... właściciel knajpy chyba może przewidzieć tłum ludzi..- 12 3
-
2014-04-13 21:56
Te za pół ceny były troche starawe i trzeba było sie ich pozbyć.....
A pełnowartościowe to już normalnie trzeba płacić hihihihi
- 5 1
-
2014-04-13 21:34
Pod namiotem tluszcza ile ma radości
Przed walka odżywia znakomicie się
Drugi niezłe ma wyniki- 5 2
-
2014-04-13 21:16
No, najedzeni?
To spać i jutro do roboty!
- 27 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.