Wiadomości

stat

Nowe lokale: piece do pizzy i konsole do gier

Piec opalany drewnem znajdziemy zarówno w Serio, jak w Oliwie do Ognia. To najnowszy trend w trójmiejskich pizzeriach.
Piec opalany drewnem znajdziemy zarówno w Serio, jak w Oliwie do Ognia. To najnowszy trend w trójmiejskich pizzeriach. fot. Monika Goldzmidt-Czarniak/Trojmiasto.pl

Nowe restauracje i bary wyrastają w Trójmieście jak grzyby po deszczu. Najnowsza moda to lokale z piecami z cegieł szamotowych do pieczenia pizzy oraz bary dla graczy. W kolejnym odcinku cyklu "Nowe lokale" prezentujemy kilka miejsc z Gdańska i Gdyni.



Oliwa do Ognia
Oliwa do Ognia to kolejna niewielka restauracyjka, której sercem jest opalany drewnem piec z cegieł szamotowych. To nie tylko charakterystyczny element wystroju, ale również główne narzędzie pracy w lokalu przy ul. Garncarskiej 10/16a zobacz na mapie Gdańska w Gdańsku. Wypieka się w nim główne tutejsze danie - cienką i chrupiącą pizzę na dziesięć sposobów. Jest klasyka w postaci margherity, quattro formaggi czy vegetariany, ale zjemy też mniej oczywiście kompozycje, jak placek z salami, pastą z czarnych trufli i mascarpone. Co tydzień na tablicy z menu (karty tutaj nie ma) pojawia się również propozycja tymczasowa. Obecnie jest to placek ze szpinakiem i kozim serem. Ceny za pizzę: od 12 do 21 zł. Oprócz tego zamówimy panini, czyli kanapki na ciepło w cenie od 5 zł do 12 zł. Lokal jest modnie urządzony w surowym drewnie. Miejsc jest raptem kilkanaście, warto więc wcześniej dokonać rezerwacji - szczególnie w weekend. Oliwa do Ognia czynna jest od poniedziałku do czwartku w godz. 10-21, w piątki w godz. 10-22, a w weekendy od godz. 12 do godz. 22.



Surfburger
Dwa lata temu Surfburger zaczynał od jednego barobusa, którym właściciele krążyli od jednej do drugiej plenerowej imprezy, gdzie po ich burgery ustawiały się długie kolejki. Potem firma otworzyła stacjonarny bar na Morenie i uruchomiła drugiego foodtrucka. Teraz przyszedł czas na ekspansję w gdańskim Śródmieściu - Surf przy ul. Garncarskiej 30 zobacz na mapie Gdańska otworzył spory lokal na kilkadziesiąt miejsc. Stali klienci nie będą specjalnie zaskoczeni, ponieważ podstawowa oferta, czyli bułki z wołowiną na kilka sposobów, została bez zmian. Wciąż zjemy Speciala (15 zł), Karmela z norweskim kozim serem karmelowym (19 zł), Słodkiego Górala z oscypkiem i borówką (18 zł) czy Wege z kotletem orzechowo-warzywnym (17 zł). Nowością są tzw. "pankejki" (15 zł), czyli pulchne naleśniki w stylu amerykańskim, które na Garncarskiej serwuje się na słodko, m.in. z truskawkowymi piankami, cukierkami m&ms, masłem orzechowym, ciasteczkami oreo i czekoladą lub boczkiem i bananem. Lokal czynny jest od poniedziałku do czwartku w godz. 11-22, w piątki do 23, w soboty w godz. 12-23, a w niedzielę w godz. 12-22. Warto śledzić Surfowe promocje na Facebooku.



Umam
Umam to połączenie cukierni, sklepu z łakociami i kawiarni, gdzie przy kilku stolikach można od razu zakupione słodkości zjeść. Nie kupimy tu jednak pączków i drożdżówek, ale autorskie desery, których cechą charakterystyczną jest kształt półkul. W ofercie jest kilkanaście pozycji w cenie od 8 zł do 12 zł. Zjemy takie słodkie specjały, jak Paris-Brest, czyli francuskie ciastko parzone ze słonym kremem karmelowym, szarlotkę w postaci musu z białej czekolady z jabłkami, miodem, wanilią i ciastkiem migdałowym czy deser z gotowanej masy kokosowej z czekoladą. Są również smaki owocowe - od owoców leśnych i malin, przez wiśnię, po nadzienie z liczi czy czerwonych pomarańczy. W Umam można również kupić serwowane w formie tarty według receptur znanego brytyjskiego kucharza, Marco Pierre White'a. Cukiernia przygotowuje również torty na zamówienie. Jesienią mają ruszyć warsztaty dla osób zainteresowanych sztuką cukierniczą. Umam znajduje się na terenie wrzeszczańskiego osiedla Garnizon przy ul. Mariana Hemara 1 zobacz na mapie Gdańska. Lokal czynny jest od wtorku do soboty w godz. 11-19, a w niedziele w godz. 12-18.



Familia Bistro
Familia Bistro przy ul. Garbary 2 zobacz na mapie Gdańska to prawdopodobnie jedyna obecnie w Trójmieście restauracja serwująca wyłącznie kuchnię wileńską. Dania, których tutaj spróbujemy, to smaki dzieciństwa właściciela, który postanowił je odtworzyć w Gdańsku, gdzie obecnie mieszka. Zjemy tu niemal wyłącznie litewskie pierogi w kilku - znacząco różniących się od siebie - wariacjach. Sztandarowe są kibiny i manty. Te pierwsze to pieczone pierogi wyrabiane z ciasta kruchego. W Familii zjemy je zarówno na słodko, jak i wytrawnie - łącznie przygotowano kilkanaście kompozycji smakowych w cenie od 17 zł. Z kolei manty to trochę lżejsze pierogi, gotowane na parze i wyrabiane z tradycyjnego ciasta. Serwowane są z tym samym nadzieniem w cenie od 13 zł. Oprócz tego w karcie znajdziemy kołduny ze śmietaną (19 zł) lub w rosole (23 zł), babkę ziemniaczaną (19 zł) lub cepeliny z mięsem (19 zł). Na przystawkę zjeść możemy śledzia (5 zł), a na rozgrzewkę rosół i barszcz (6,50 zł) lub specjalną zupę grzybową podawaną z chlebkiem wileńskim (13,90 zł). Lokal jest urządzony kameralnie i przytulnie, nie brakuje kolorowych akcentów. Właściciele nie wykluczają organizacji niewielkich wydarzeń poświęconych kulturze litewskiej. Od poniedziałku do soboty czynne w godz. 11-21, w niedziele do godz. 19.



Ministerstwo Smaku
Ministerstwo Smaku to kolejny już bar, który zajął niewielkie pomieszczenia w lokalu nr 39 w hali Lotnia przy ul. Żwirki i Wigury 12 zobacz na mapie Gdańska na Zaspie. Bistro wyróżnia się przede wszystkim konceptem - każdy dział menu (a karta obejmuje kilkadziesiąt pozycji) sygnowany jest wymyślną urzędniczą nazwą. I tak: w Departamencie Zacnego Suchara znajdziemy bułeczki, kanapki i zapiekanki (2,50 zł - 15 zł), w Resorcie Płynności żurek i rosół (7-9 zł), w Resorcie Spraw Wagi Państwowej: de volaille (20 zł), placki ziemniaczane (20 zł) czy grillowaną pierś z kurczaka (19 zł). Są też ryby, makarony, sałatki, tortille i pizze, które stanową większość karty. Lokal czynny jest w godz. 11-22 i prowadzi dowozy.



Bar Mesa
Mesa została otwarta w miejscu dawnego Anatola przy ul. Starowiejskiej 14 zobacz na mapie Gdyni w gdyńskim Śródmieściu. Nowy wystrój nie przypomina poprzedniego baru. Stylizacja wnętrza może kojarzyć się z amerykańskim dinerem, ale też kantyną żeglarską, bo marynistycznych akcentów nie brakuje. Największy to zdobiący sufit żagiel ze zbudowanego w Trójmieście jachtu Copernicus-i456.html' class='parse-link' title='Copernicus'>Copernicus, który w 1973 roku wziął udział w regatach dookoła świata. Odświeżenie wystroju udało się - jest nowocześnie i modnie. Za zmianą wyglądu nie poszły w parze zmiany cen w karcie. W Mesie zjemy niedrogo. Specjalnością lokalu stała się pizza serwowana w trzynastu różnych kompozycjach smakowych (13-20 zł). W menu znajdziemy również pierogi (od 7,50 zł), zupy (4-9 zł), naleśniki (7-14 zł) oraz proste dania obiadowe - takie jak kotlet schabowy (8 zł) lub mielony (6 zł), panierowana pierś z kurczaka (8 zł) czy golonka (13 zł). Podobnie jak w barach mlecznych danie kompletujemy z osobnych dodatków, do wyboru m.in. puree ziemniaczane (3 zł), kasza gryczana (2,50 zł) czy surówki (4 zł). Bar czynny jest od poniedziałku do soboty w godz. 9-19.



Serio
Na otwarciu Serio dwa tygodnie temu były tłumy. Moda się utrzymuje - wciąż trudno w weekend znaleźć tutaj stolik bez wcześniejszej rezerwacji, mimo że miejsc jest kilkadziesiąt. Lokal przy ul. 3 Maja 21 zobacz na mapie Gdyni w Gdyni przyciąga przede wszystkim modnym wystrojem. Wnętrze zaaranżowane według najnowszych trendów: jest porozbiórkowe drewno, odkryte tynki i cegła, odsłonięte pod sufitem instalacje, wysokie przeszklone witryny - spodoba się miłośnikom nowoczesnego, wielkomiejskiego designu, loftowych klimatów i luźnej, klubowej atmosfery. Karta jest krótka i znajdziemy w niej wyłącznie dania kuchni włoskiej oraz tą kuchnią inspirowane, m.in. krem z pomidorów (11 zł), porchettę z sosem tonnato (24 zł), pierożki tortelii z dynią, parmezanem, palonym masłem i szałwią (21 zł), maccheroni z domową kiełbasą, radicchio, jarmużem i domową ricottą (23 zł) czy pierś kaczki z karmelizowaną pomarańczą z jabłkiem (37 zł). Ważną część karty zajmują pizze, których zjemy tutaj 10 rodzajów - zarówno klasyczne z sosem pomidorowym, jak i białe (12-26 zł). Wszystkie placki wypiekane są w opalanym drewnem piecu na oczach klientów. Lokal czynny jest codziennie od południa do północy.



Padbar
Padbar w piwnicy nieopodal gdyńskiego Infoboksu zobacz na mapie Gdyni (oraz podobnie sprofilowany Proxy Gaming Pub w lokalu na parterze Sea Towers zobacz na mapie Gdyni) to lokal, którego dotąd w Trójmieście nie było. W dość standardowo urządzonej przestrzeni pubowej zainstalowano kilka stanowisk z konsolami do gier. Znajdziemy tutaj m.in. X-Box, Nintendo Wii oraz dwie konsole retro: Super Nintendo oraz Game Cube. Codziennie na konsolach włączone są inne tytuły spośród ponad dwudziestu, którymi dysponują właściciele. Są to m.in. gry z serii "Call of Duty", "Fifa", "Tekken" czy "Need for Speed". Można pograć również w "Guitar Hero". Jak mówią właściciele, dostępne będą przede wszystkim tytuły wymagające rozgrywki co najmniej dwuosobowej. Korzystanie z konsol jest darmowe i dostępne dla każdego gościa pubu. Na barze znajdziemy szeroki wybór alkoholi, w tym piw rzemieślniczych, których oferta ma się systematycznie poszerzać. W ofercie znajdują się również gry planszowe, niebawem pojawią się stare automaty do gier. Planowane są premiery gier, pokazy oraz turnieje.

Opinie (225) 16 zablokowanych

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

STOP Hejt! Przemyśl swoją opinię

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

16

lutego

Impro Atak - Walentynkowa I... Sopot, Sala Koncertowa PFK

23

lutego

Dopelord, Spaceslug, Weedpe... Gdynia, Klub Ucho

23

lutego

ESP Sport & Zdrowie 2019 Gdańsk, Amberexpo

Kultura

Co grają gościnnie w Trójmieście w marcu i kwietniu?
Gościnne spektakle w marcu i kwietniu

Kulinaria

"Zawieszone zupy" w bistro na Przymorzu
"Zawieszone zupy" w bistro na Przymorzu

Planuj z nami tydzień

Planuj tydzień: ferie, Dzień Kota i dużo koncertów
Planuj tydzień: ferie i dużo koncertów

Wygraj bilety,
sprawdź nasze konkursy

    Najczęściej czytane