Wiadomości

stat

Regionalne produkty i warsztaty kulinarne. Otwarcie bazarku "Dzieje się" na Przymorzu


Bazarek Dzieje się to nowa inicjatywa kulinarno-kulturalna na Przymorzu. W środy i soboty będzie można zakupić tam regionalną, ekologiczną żywność oraz wziąć udział w pokazach i warsztatach kulinarnych. To jednak nie jedyny pomysł na tę przestrzeń. Budynek przy ul. Czerwony Dwór 17 zobacz na mapie Gdańska ma być też lokalnym centrum kultury, w którym odbywać się będą m.in. przedstawienia, wystawy i kiermasze.



- Pomysł na Bazarek Dzieje się pojawił się kiedy tylko zobaczyliśmy to miejsce. Wyglądało wtedy na mocne lata 80., ale oczyma wyobraźni widzieliśmy, że wydobędziemy z niego to, co najlepsze - mówi Paula Żochowska, organizatorka bazarku. - Chciałabym, żeby to miejsce stało się centrum artystycznym i ekologicznym, żeby każdy mógł znaleźć tutaj coś dla siebie. Planujemy warsztaty artystyczne dla dzieci, młodzieży, dorosłych i seniorów, chcielibyśmy organizować też wystawy i wernisaże, giełdy książek i staroci, wymianę ubrań, a także coraz bardziej popularne w Trójmieście improwizacje teatralne.
Pierwsze otwarcie bazarku miało miejsce w środę. Pojawiło się na nim kilkunastu regionalnych wystawców sprzedających zdrową żywność oraz rękodzieło. Goście mogli zakupić m.in. ekologiczne przetwory, miody, sery, oliwy smakowe czy mięsa.

- Brakowało takiego miejsca na Przymorzu. Obok mamy Zielony Rynek, więc bazarek stanowi naturalne dopełnienie tej przestrzeni. Możemy tu kupić pyszne ekologiczne przetwory, nie tylko raz w roku jak na jarmarku świątecznym, ale dwa razy w tygodniu - mówi Agnieszka, która odwiedziła bazarek.
Gościem wydarzenia był prezenter telewizyjny i radiowy, znany z programu " Europa da się lubić", Kevin Aiston. Brytyjczyk przeprowadził kilka pokazów kulinarnych, podczas których przygotował swoje popisowe danie - ślimotto, czyli risotto ze ślimakami. Kucharz ochoczo dzielił się kulinarnymi trikami oraz opowiadał widzom o swojej pasji do gotowania.

Bazarek Dzieje się będzie działał w każdą środę i sobotę. W przestrzeni będą odbywać się też warsztaty artystyczne i inne wydarzenia kulturalne. Nabór na zajęcia teatralne rozpocznie się 18 stycznia.

- Chcemy wspierać lokalnych dostawców, którzy produkują zdrową, tradycyjną i ekologiczną żywność. Jest to miejsce dla każdego, kto ceni świadome zakupy. Można tu porozmawiać z wystawcami i producentami np. o sposobie wytwarzania sprzedawanych przez nich produktów, a także skosztować ich przed zakupem. Planujemy też organizować pokazy i warsztaty kulinarne w godzinach otwarcia bazarku - mówi Paula Żochowska.

Dodaj zdjęcie do artykułu

Opinie (109)

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

Klikając "wyślij", akceptujesz regulamin dodawania opinii.
zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

21

kwietnia

Kamil Bednarek & Band - Tal... Sopot, Scena Sopot

25

kwietnia

Mietel Blues Duo Gdańsk, Oliwski Ratusz Kultury

27

kwietnia

Kultura

Długi mur przy ul. 3 Maja bardziej kolorowy
Murale ozdobią mur Forum Gdańsk
Opowieść o falowcu. "Latawiec z betonu" Moniki Milewskiej
Opowieść Moniki Milewskiej o falowcu

Kulinaria

Jak restauracje naciągają klientów?
Jak restauracje naciągają klientów?
Gastrobanda: Kamil Sadkowski odkrywa smak okry
Gastrobanda: odkryj smak okry

Planuj z nami tydzień

Planuj tydzień: Taconafide, foodtrucki i imprezy plenerowe
Planuj tydzień: Taconafide i foodtrucki

    Najczęściej czytane