- 1 Nic mnie tak nie wkurza w kinie, jak... (33 opinie)
- 2 Nie każdy ma odwagę nosić takie stroje (29 opinii)
- 3 Dlaczego koncerty są tak późno? (54 opinie)
- 4 10 pomysłów na prezent dla mamy (1 opinia)
- 5 Truskawki czy szparagi? (29 opinii)
- 6 Momoa spotkał się z Michalczewskim (66 opinii)
Restauracja Magdy Gessler oficjalnie otwarta
Były stoły pełne ryb i owoców morza, odnowione wnętrza, Magda Gessler, tłum fotoreporterów, dziennikarzy "Dzień dobry TVN" i ich kamery. Zanim jednak goście weszli do nowej gdyńskiej restauracji Santo Porto, musieli wykazać się nie lada cierpliwością, ponieważ drzwi restauracji otworzono z półgodzinnym poślizgiem.
Szczątkowa i mało konkretna informacja, że Magda Gessler otwiera w Gdyni restaurację, pojawiła się w kwietniu, jednak przez kilka tygodni dokładna lokalizacja Santo Porto była owiana tajemnicą. Udało się nam jako pierwszym ustalić, że lokal firmowany nazwiskiem prowadzącej program "Kuchenne rewolucje" znajdować się będzie w budynku Art Deco przy ul. Żołnierzy I Armii Wojska Polskiego 10 (dawny lokal Open Kitchen).
W środowy wieczór wszystko stało się jasne: zaproszeni goście oraz przedstawiciele mediów mogli sprawdzić, jaką wizję rybnej restauracji stworzyła telewizyjna kulinarna ekspertka. Zanim jednak skosztowali przygotowanych specjalnie na tę okazję dań, musieli czekać na zewnątrz pół godziny. Magda Gessler chętnie udzielała wywiadów, odpowiadała na pytania oraz pozowała do zdjęć, zarówno przedstawicielom mediów, jak gościom restauracji. Przy wejściu do restauracji gości witał także współwłaściciel - przedsiębiorca z Bydgoszczy.
Szukasz ciekawych kulinarnych imprez w maju? Tutaj znajdziesz wszystkie
Teoretycznie otwarcie rybnej restauracji w Trójmieście to nic nadzwyczajnego - skoro morze jest tak blisko, znalezienie miejsca z dobrymi lokalnymi rybami nie powinno stanowić problemu. Praktyka wskazuje jednak na coś zgoła innego: owszem, dania z rybami zamówimy w wielu knajpach, ale nie każda może się pochwalić tymi naprawdę świeżymi, niemrożonymi lub po prostu menu skrojonym głównie pod miłośników ryb i owoców morza. Czym zatem na ich tle wyróżnia się Santo Porto?
Przede wszystkim klienci sami mogą decydować, co znajdzie się na ich talerzu i to dosłownie. Tuż po przekroczeniu progu restauracji znajdzie się lodowa lada ze świeżymi rybami i owocami morza, które najpierw są wybierane, potem ważone, by na koniec trafić do otwartej kuchni, gdzie danie będzie przygotowane na oczach zamawiającego (w dniu otwarcia nie zdecydowano się na ustawienie lady, dostępna będzie od 17 maja).
Podczas środowej inauguracji nie chciano zdradzić, jakie dokładnie potrawy znajdą się w menu oraz ile będą kosztować, ale przygotowany specjalny poczęstunek można potraktować jako zapowiedź karty. Tego dnia goście skosztowali m.in. ryb wędzonych (jesiotr, węgorz, pstrąg), marynowanych, łososia gravlax (marynowany w soli, cukrze oraz skórkach z cytrusów), a także owoców morza, czyli ostryg otwieranych na bieżąco i smacznych krewetek. Kartę zdominują jednak ryby sprowadzane z Portugalii i Hiszpanii, choć, co wyraźnie podkreśla szef kuchni, nie zabraknie także lokalnych bałtyckich akcentów. Pomyślano również o tych, którzy wolą tradycyjne mięsne dania - w menu znajdzie się ich kilka.
Wspomniana lodowa lada z rybami to ciekawe rozwiązanie i atrakcja dla gości, ale warto zauważyć, że wcale nie pojawiła się pierwszy raz w Trójmieście za sprawą gdyńskiego Santo Porto. Niektórzy może pamiętają, że w 2010 roku podobny stół stanął przed wejściem do Tawerny Dominikańskiej w Gdańsku, którą odmieniała w swoim programie... Magda Gessler. Tak wyeksponowane ryby i owoce morza znajdziemy również w sopockim lokalu Seafood Station.
Lokal Santo Porto będzie otwarty od czwartku 17 maja.
Powitanie Magdy Gessler w Gdyni:
Miejsca
Wydarzenia
Opinie (273) ponad 50 zablokowanych
-
2018-05-17 13:21
flądra !
- 16 2
-
2018-05-17 13:08
re
Maciora
- 15 7
-
2018-05-17 13:01
Lokale przyciągają klientów reklamą
"nie jesteśmy po kuchennych rewolucjach"
- 11 2
-
2018-05-17 12:56
Jemy na miescie kontra Gesslerowa
- 11 4
-
2018-05-17 12:17
Uff, dobrze że ostrzegacie!!!
- 19 4
-
2018-05-17 12:14
fuj
lemingi wraz z czerwoną zarazą właśnie otwierają kolejny punkt KORYTO+
- 19 6
-
2018-05-17 12:07
Pracownicy restauracji sami pisza recenzje na google hahahahah
wpiszcie Santo Porto i macie.
restauracja wczoraj otwarta dla wybranych ale juz 3 dni temu byly pierwsze pozytywne i zachecajace recenzje jak tam jest smacznie hahahha
wklejam abyscie sami sie posmiali
Bitcoin Bitcoin
1 opinia
3 dni temu-
Generalnie mówiąc to restauracja zachwyca różnorodnym menu. Znajdziemy tam wiele gatunków ryb z całego świata.
Począwszy od glupikow oraz planktonu w formie przystawki, kończąc na deserze z nerki płetwala błękitnego (pletwal to ssak!).
Zdecydowaliśmy się na wizytę w restauracji Pani Magdy ze względu na świetną lokalizacje.
Zamówione przez nas dania urzekaly sposobem podania. Jednakże ich smak nie zachwycał. Skalary z grilla byly delikatnie mówiąc niedpieczone, a moje dziecko zadławiło się ością jedząc purée z Błazenka Plamistego.
Kończąc moją wypowiedź, polecam restauracje zarówno rodzinom z dziećmi, jak i żołnierzom na przepustce.- 21 7
-
2018-05-17 12:05
Gessler ?
nie dziekuję !!
- 21 6
-
2018-05-17 11:39
Samepid (4)
Każdy kto oglądał jej show w tv nie pójdzie do jej restauracji. To zrozumiałe. Ta Pani ma za nic higienę w kuchni. Gotuje bez czepka na głowie, smakuje bezpośrednio z łyżki i potem ją miesza itd. Obrzydliwość. No ale może są tacy co nie oglądali tego programu.
- 32 10
-
2018-05-17 11:47
Nie ma to jak brac na serio program telewizyjny (1)
Pewnie myślisz, że "na wspólnej" to relacja z rzeczywistości, a w Big Brother nic nie było reżyserowane. Trudno, może kiedyś zrozumiesz jak to jest. A Gessler? Przecież ona nie gotuje, bo nie potrafi. Ma ludzi od tego.
- 6 3
-
2018-05-17 11:59
A tak nie jest?
- 2 0
-
2018-05-17 11:49
A Ty myślisz (1)
że czego kamera nie pokaże to tak się nie dzieje w pozostałych knajpach.... jestem przekonana że jest nawet gorzej, no ale czego oczy nie widzą tego sercu nie żal
- 3 1
-
2018-05-17 11:56
A to już jest zupełnie inny temat. Dlatego ja nie jem w restauracjach. Ale mowa była o Gessler a nie o obcych formach cywilizacji hodowanych na zapleczach barów i restauracji.
- 1 0
-
2018-05-17 11:58
refleksja
No to może jej brat zorganizuje jakąś akcję walki z kapitalistyczną knajpką?
- 15 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.