- 1 Wstydliwa plaga mediów społecznościowych (81 opinii)
- 2 Zmiany w kulinarnym zagłębiu na Elektryków (39 opinii)
- 3 Filmy, które potrafią wstrząsnąć (8 opinii)
- 4 Do piekła i z powrotem z Jarym (20 opinii)
- 5 Nie wygrał "TzG", ale i tak jest sukces (64 opinie)
- 6 Miłośnicy vintage opanowali 100cznię (33 opinie)
Smaki Podkarpacia na Darach Ziemi w Kolibkach
Region Podkarpacia będzie tematem wiodącym podczas tegorocznej edycji festiwalu kulinarno-ogrodowego Dary Ziemi, który potrwa od piątku do niedzieli w parku Kolibki .
Dary Ziemi to jedna z najdłużej działających w Polsce imprez kulinarnych, gdzie na stoiskach niewielkich producentów kupimy regionalne sery, wędliny, wypieki czy przetwory. Wydarzenie organizowane jest w Gdyni od 24 lat i co roku przyciąga tłumy.
Tegoroczna edycja potrwa od piątku do niedzieli w godz. 10-18. Jak co roku, teren imprezy zostanie podzielony na trzy strefy - tzw. polany, na których swoje stoiska rozstawi prawie dwustu wystawców. Na "Polanie Eko" znajdziemy produkty z niewielkich manufaktur i gospodarstw. Kupimy miody z różnych regionów kraju, sękacze i andruty, przetwory z owoców i warzyw, oleje tłoczone na zimno, soki, zioła i przyprawy oraz biżuterię rękodzielniczą.
"Polana Biesiadna" to miejsce dla miłośników swojskich kulinariów. Na straganach będzie można kupić mięsa i wędliny, ciasta i chleby regionalne, sery z mleka krowiego, owczego i koziego, konfitury, świeże i wędzone ryby czy nalewki, wina, cydry i miody pitne.
Oferta trzeciej i ostatniej "Polany Ogrodowej" skierowana jest do miłośników sadzenia, pielenia, nawożenia i pielęgnowania wszystkiego, co rośnie w ogrodzie. Będzie można kupić niezbędne sprzęty na działkę, meble oraz przeróżne krzewy, drzewka, rośliny rabatowe, kwiaty, zioła, nasiona, sadzonki i cebulki.
- W tym roku tematem wiodącym festiwalu jest region Podkarpacia - mówi Agata Gierjatowicz z firmy Haczet, która od początku organizuje gdyńską imprezę. Będzie można spróbować m.in. wielokrotnie nagradzane sery kozie z gospodarstwa "Bieszczadzka Koza", tradycyjnych wędlin produkowanych z własnego surowca i naturalnie wędzonych przez Zakład Masarski Agnieszki Wąsacz, masła od firmy Palce Lizać czy naturalnych miodów kwiatowych, wrzosowych i spadziowych z pasieki "Miody Dworskie".
W klimatach Podkarpacia przygotowana zostanie również scenografia ogrodowa - jedna z corocznych atrakcji Darów Ziemi. Tym razem będzie ona inspirowana widokiem z bieszczadzkich połonin - na jednej z polan na Kolibkach na obszarze 100 mkw. zostaną zasadzone właściwe dla tamtego środowiska trawy czy krzaki. Będzie szałas bacy oraz inne elementy kojarzące się z wyżynnym klimatem Bieszczad.
Na Darach Ziemi nie zabraknie też biesiady na świeżym powietrzu czy atrakcji rodzinnych, jak przejażdżki na kucach czy zabawy dla dzieci. W sobotę i niedzielę po godz. 13 występować będzie podkarpacki zespół ludowy, który poprowadzi też zajęcia z nauki ludowego tańca.
Jednorazowy bilet wstępu na Dary Ziemi kosztuje 6 zł, dzieci do lat 7 wejdą na teren imprezy bezpłatnie.
Wydarzenia
Miejsca
Zobacz także
Opinie (47) 2 zablokowane
-
2017-09-20 09:25
Jakim prawem i dlaczego jest pobierana opłata za wstęp ? , komu i gdzie wpływają pieniadze? (1)
czy kasa wpływa na konto spadkobiercy tego terenu żyjącego w Szwecji ? , jeżeli nie - to tylko czekać jak On kiedyś zarząda tej kasy oraz kary za bezprawne kupczenie i robienie bez jego zgody geszeftu na jego terenie ! . I wówczas znowu nasza kasa zostanie wywalona w błoto ! , dosłownie - tak jak teraz płacimy za wejście w zabłocony teren , tak kiedyś - po raz drugi nasza kasa pójdzie w błoto...
- 10 3
-
2017-09-20 10:34
no przecież mozna wprowadzić opłaty przed wejściem na gdyńską Hale Targową !
przed wejściem do Klifu ,do Riwiery i do innych Marketów tez !!! - Gamonie !
- 6 0
-
2017-09-20 07:13
,,Regionalna pajda chleba z smalcem+ ogórek,, .......
...........hitem każdego regionu ...
- 7 1
-
2017-09-19 16:32
(5)
Takie chleby wędliny czy sery były do niedawna codziennością . Kupowało się je w każdym lepszym sklepie. Teraz robimy z tego skansen. A w poniedziałek i tak wszyscy skończycie w Lidlu czy innym popaprańcu .....
- 58 2
-
2017-09-19 17:49
Mówisz że to co produkowały zakłady mleczarskie i mięsne (3)
za komuny to były takie wyroby?
To ty chyba zakupów nie robiłeś w zwykłych sklepach.- 5 1
-
2017-09-19 18:00
(2)
Mam na myśli ni tak dawny chleb szyneczkę kiełbasę mleko.bez zachodnich technologii....
- 2 2
-
2017-09-19 23:02
to ciekawe, bo na zachodzie tych polskich "zachodnich" technologii nikt nie zna i jedzenie jest dobrej jakości
to wasza własna, polska cebula oszukuje żywność
a papierowe państwo kasiorę chowa po kieszeniach
i pancerne mgły tropi
zamiast coś zrobić- 1 8
-
2017-09-19 18:04
Teraz też jest sporo przyzwoitych masarni czy piekarni.
Np.Rąbała czy Pranga.
- 3 0
-
2017-09-19 16:52
Wolę Lidia od tego podwędzanego czegoś.
- 2 9
-
2017-09-19 16:00
DARY Z ZIEMII (3)
Ceny z kosmosu
- 72 7
-
2017-09-19 16:11
"eko" chleb z mrożonego ciasta po 20 zeta za bochenek (2)
- 13 6
-
2017-09-19 16:27
(1)
Ty amebo naprawdę nie potrafisz odróżnić naturalnego chleba od tego mrożonego, że wszystko wrzucasz do jednego wora?
- 8 12
-
2017-09-19 23:01
on nie widzi różnicy
jak mucha
- 5 4
-
2017-09-19 21:23
Dary ziemi
powinniśmy mieć na co dzień na stole,
czyli naturalny chleb na zakwasie
naturalne miody
prawdziwe kiełbasy....
a nie raz na roku...na Kolibkach ....- 13 1
-
2017-09-19 20:55
Pijcie miody pitne staropolskie!
- 6 1
-
2017-09-19 17:21
(2)
ktoś wie czy będzie degustacja?
- 2 10
-
2017-09-19 17:45
(1)
A co?
Przyjdziesz na obiad januszu?- 4 3
-
2017-09-19 20:13
taka jak na imprezie Kulinarna Świętojańska... Adamie, Bartku, Czesławie, Damianie, Filipie, Krystianie, Norbercie, Wojtku...
- 4 0
-
2017-09-19 16:25
(4)
Moherowe żarcie? Nie dziękuję!
- 6 35
-
2017-09-19 18:32
to już trzeba mieć wściekliznę, zeby takie myśli mieć (1)
- 5 2
-
2017-09-19 19:36
Zaraził mnie jadem " Burger " Pawłowicz.
- 4 3
-
2017-09-19 16:55
Już nie wiedzą ile brać za bilet wstępu po towar dostępny na stoiskach w galeriach handlowych.
- 13 1
-
2017-09-19 16:50
Dary ziemi to przeżytek. Ceny wygórowane a towar taki sobie. Poza tym Podkarpackie, czy Podlaskie jakoś źle mi się kojarzy. Za blisko Rydzyka jak na mój gust. A z gustem się nie dyskutuje
- 7 30
-
2017-09-19 16:14
(1)
Żeby tam wejść i ewentualnie coś kupić muszę zapłacić nie idę
- 62 6
-
2017-09-19 19:35
Masz rację Szkoda czasu i pieniędzy.
- 11 2
-
2017-09-19 16:50
(2)
mam zapłacić za bilet jeśli chcę kupić swojski chleb i kiełbasę ? hehe
- 48 4
-
2017-09-19 17:57
(1)
Chleb pieczony w tradycyjny sposób - nie mrożony Chińczyk , szyneczka , mleko to wszystko dostępne było jeszcze nie tak dawno na polskim rynku handlowym . Bez nowoczesnych technologi produkcji i przechowywania z data ważności 2021.... to chciałem powiedzieć
- 6 1
-
2017-09-19 18:27
cały czas jest. idź sobie do pierwszej lepszej piekarni gdzie sprzedają chleb w smaku o niebo lepszy od tego odpiekanego w biedronkach czy lidlach. To samo z wędlinami - warto poszukać tych dobrych a nie kupować paczkowany syf z biedry.
- 6 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.