• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Spotkanie z winami

30 października 2008 (artykuł sprzed 15 lat) 
Restauracja Zeppelin zaprasza na spotaknie z winem Restauracja Zeppelin zaprasza na spotaknie z winem
Wino oswojone. Przyjemność bez zbędnych komplikacji, dobry smak i dobre towarzystwo. Lekko podana wiedza, która ułatwia zrozumienie, czym różni się jedno wino od drugiego i na czym polega jego wysoka jakość. Tym na co dzień zajmuje się Trójmiejska Akademia Wina.

Pomysł narodził się, w Restauracji Zeppelin kiedy spotkali się właściciele Restauracji Zeppelin w Gdańsku i Sławomir Płatek, lokalny sommelier. Początkowo w ofercie znalazły się szkolenia z zakresu etykiety dla firm. Niektórym w pracy przydaje się wiedza z zakresu zachowań przy stole, umiejętności dobierania win do potraw i odróżniania tego co dobre, od tego co przeciętnej wartości.

Jak relacjonuje Sławomir Płatek, zainteresowanie degustacjami było na tyle duże, że powstał pomysł otwartych spotkań, w których mógł uczestniczyć każdy chętny indywidualnie. Czasami zainteresowanych było tak dużo, że goście niemal nie mieścili się w sali.

Akademia działa już dwa lata. Choć spotkania odbywają się średnio raz w miesiącu, stale zbierane są opinie i pomysły. Wśród tematów pojawiały się ciekawostki, jak na przykład prezentacja win polskich, zjawiali się goście z Węgier i Francji. Można było sprawdzić jak smakują wina europejskie z kuchnią tajską i jak komponować je z serami. 30 października szef kuchni Zeppelina poda specjały z Kalifornii, aby przekonać się, czy rzeczywiście pasują do tamtejszych win.

To jednak nie koniec pomysłów, ponieważ pod hasłem "Jesień kojarzy mi się z winem" planowane są jeszcze dwie imprezy. Jedna z nich w oprawie muzycznej.

Tematy degustacji nie są jedynymi zaletami tych spotkań. W zgodnej opinii gości równie ważna jest dobra atmosfera. Stało się jednak zwyczajem, że po spotkaniach wielu gości zostaje przy stolikach kontynuować dobrze rozpoczęty wieczór.

Spotkania organizują Sławomir Płatek z firmy Winiarscy, Grzegorz Szulz z restauracji Zeppelin przy współpracy szefa kuchni Zeppelina Łukasza Miecznikowskiego, najbliższe już w czwartek, 30 października.

* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (32) ponad 10 zablokowanych

  • Zapewne

    Prawda leży gdzieś po środku (między obiema opiniami).
    Tak czy inaczej pomysł bardzo ciekawy. Zdecydowanie przyda się "coś innego, świerzego" (nie same pizzerie i puby).

    • 0 0

  • Panie Golem - trochę tak, a trochę nie.

    Jeśli ktoś lubi znajdować niuanse bukietu i artyzm wina, to nie zabraniajmy mu tego.
    A na degustacjach zajmujemy się przede wszystkim przyjemnością z picia wina, a nie robieniem z siebie snobów. Jeśli Pan jeszcze nie był, to bardzo proszę nie oceniać. Byłbym ciekaw opinii po degustacji a nie przed.

    Inna sprawa, że im więcej się rozumie z tego co sie je, pije, widzi, czy słyszy - tym więcej ma się z tego przyjemności. Proszę uwierzyć, że wino można zrozumieć i polubić bez popadania w snobizm.

    • 0 0

  • Jestem za, a nawet bardzo

    Chce kilka lekcji gratis, a póxniej w barterze bedę trensetował te akademie ;-)

    Całe te story o winach - bukiet, finisz to bullshit dla snobów.Wino albo smakuje, albo jest do niczego.
    Ja wole włochów ,nie smęcą o bukiecie, ale produkują wino na potęge i piją codziennie, czego i naszemu narodowi życzę.

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Strefa Trojmiasto.pl na Juwenaliach

w plenerze, gry

Juwenalia Gdańskie 2024 (51 opinii)

(51 opinii)
75 - 290 zł
Kup bilet

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years! (1 opinia)

(1 opinia)
159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Wróżba "Cztery filiżanki" polega na chowaniu: listka, monety i obrączki. Co ma symbolizować listek?