- 1 Młodzi w ten weekend bawią się na "Ele" (87 opinii)
- 2 Daria ze Śląska rozbujała Stary Maneż (8 opinii)
- 3 Królestwo Planety Małp: bywało lepiej (27 opinii)
- 4 Politechnika bawiła się na Technikaliach (62 opinie)
- 5 Fale w Sopocie. Nowa impreza przy plaży (13 opinii)
- 6 Grzechy gastronomii: kto winny? (202 opinie)
Te miejsca będą (wciąż) modne? Przewodnik
Krótki przewodnik dla tych, którzy chcą być na bieżąco z najnowszymi trendami na gastronomiczno-klubowej mapie Trójmiasta.
Miejskim bywalcom wciąż brakuje w Trójmieście nocnego i kulinarnego życia, którego doświadczają na ulicach Warszawy lub podczas wypadów do europejskich metropolii. My - na przekór tym narzekaniom - pokazujemy, że w Gdańsku, Sopocie i Gdyni można znaleźć zatłoczone i tętniące życiem lokale. Jeśli chcecie być na bieżąco z trendami na gastronomiczno-klubowej mapie Trójmiasta, sprawdźcie nasz krótki przewodnik. I nie zapomnijcie podzielić się w komentarzach swoimi ulubionymi miejscami.
Tereny postoczniowe w Gdańsku to obecnie przestrzeń o największym potencjale dla przyszłych gastronomów i właścicieli klubów. Wiele jednak wskazuje na to, że w tym sezonie zmiany jeszcze nie ruszą pełną parą. Trzeba będzie między innymi poczekać na kompleks restauracyjno-klubowy, który ma powstać w jednej z hal. Na wiosnę ruszy natomiast klub W4 przy ul. Elektryków. Będzie to nie tylko miejsce spotkań przed i po koncertach w sąsiedzkim klubie B90 i klub przeznaczony na występy kameralnych artystów, ale również swego rodzaju zadaszone "przedłużenie" przestrzeni kulturalno-relaksacyjnej "Ulica Elektryków", która w ubiegłym roku została dobrze przyjęta przez mieszkańców i w tym sezonie ma mieć drugą odsłonę.
Miłośnicy industrialnych klimatów powinni coraz baczniej śledzić ofertę alternatywnego klubu Protokultura, który zapowiada intensywną działalność w okresie wiosenno-letnim. Z kolei smakosze już teraz mogą planować koniec czerwca w stoczni. W budynku po dawnej remizie strażackiej odbędzie się bowiem otwarta dla wszystkich impreza zamykająca kulinarny eksperyment restauracji Metamorfoza, która buduje tutaj pierwszą w Polsce miejską farmę oraz gastronomiczne laboratorium dla najlepszych szefów kuchni z całej Polski.
Nieturystyczne życie barowo-pubowe w nadchodzącym sezonie nie powinno ulec zmianie. Imprezowicze szukający dobrego piwa i lokalnej atmosfery wciąż będą przychodzić do pubów na skrzyżowaniu ulic Lawendowej i Straganiarskiej . Podobnie jak w ubiegłych latach, w ciepłe wieczory tutaj właśnie będzie tętnić nocne życie, a tłumy osób przesiadywać będą przy wystawionych na chodniki stolikach i na krawężnikach. Szkoda, że tutejsze puby wciąż nie znalazły w mieście konkurencji, która budziłaby podobne zainteresowanie tłumów gości.
Dla bywalców niewielkich barów i knajpek serwujących jedzenie w przystępnych cenach wciąż najlepszym adresem będzie ulica Wajdeloty , gdzie obok hummus baru Hummusland czy makaroniarni, znajdą również wegańską restaurację Avocado czy kawiarnię. Miłośnicy bardziej wyszukanego jedzenia mogą skorzystać z oferty restauracji na terenie Garnizonu - niebawem do tych kilkunastu, które już działają dołączą między innymi azjatycka Ping-Pong i drugi oddział niezwykle popularnego wśród gdańszczan bistro z kuchnią polską Pobite Gary. Wrzeszczańskie osiedle to obecnie najciekawszy pod względem gastronomicznym zakątek miasta.
Zapowiedzią przez wielu wyczekiwanych zmian na Dolnym Mieście - choć na razie nieśmiałą i odosobnioną - będzie otwarcie kawiarni Rzecz Jasna. Niewykluczone, że za rok lub za dwa ul. Łąkowa stanie się przestrzenią miasta równie atrakcyjną dla restauratorów, co niedawno odkryty Dolny Wrzeszcz.
Sopot: dworzec rośnie w siłę
Trudno znaleźć na mapie Sopotu - a nawet całego Trójmiasta - miejsce, gdzie w najbliższym czasie powstanie więcej barów i restauracji niż nowy budynek dworca . Niebawem będzie to - obok pobliskiego Monciaka - wręcz gastronomiczne zagłębie kurortu. Już teraz funkcjonuje tutaj między innymi niewielka francuska piekarnia i kawiarenka oraz świetnie przyjęte przez klientów i często zatłoczone bistro z autorską kuchnią Cały Gaweł. Jest też azjatycki fast-food i kawiarnia, a wkrótce do tego grona dołączą whisky bar, restauracja Limonka i bar ze zdrową żywnością. Należy spodziewać się kolejnych.
Również w Sopocie będzie miało miejsce prawdopodobnie jedno ważniejszych w tym roku wydarzeń w restauracyjnym światku Trójmiasta. W pomieszczeniach po dawnym klubie Mandarynka bracia Wałęsowie, właściciele gdyńskiej restauracji Sztuczka otworzą swój drugi lokal (zobacz także: Test Smaku: Sztuczka - bez jednego zarzutu).
Gdynia: dwie ulice w centrum
Ulica Świętojańska już w ubiegłym roku przestała być najmodniejszych traktem gastronomicznym w Gdyni. Pozycję lidera przejęła Abrahama , gdzie otwarto najczęściej komentowane lokale w mieście, między innymi kluborestaurację Główna Osobowa serwującą autorską kuchnię i koktajle oraz restaurację Pieterwas. Krew i Woda, która szybko wspięła się do czołówki w kulinarnych rankingach Trójmiasta.
Test smaku: kreatywna kuchnia w Głównej Osobowej
Kolejną okolicą, która niebawem może zyskać drugie życie i stać się bardzo popularna wśród miejskich bywalców jest skrzyżowanie ulic 3 Maja i Starowiejskiej . To w tej okolicy funkcjonuje modna restauracja włoska Serio i pizzeria Czerwony Piec, a wkrótce ruszyć ma pierwszy pub bodajże najpopularniejszego w Polsce browaru rzemieślniczego AleBrowar. Jak wynika z zapowiedzi, będzie to multitap z prawdziwego zdarzenia, gdzie nie tylko będzie można spróbować kilkudziesięciu piwnych trunków, ale również zapoznać się z subkulturą piwnych rzemieślników, dla których lokal Michała Saksa z pewnością stanie się jednym z najważniejszych na trójmiejskiej mapie.
Test Smaku: Serio to strzał w dziesiątkę
Miejsca
Opinie (32) 3 zablokowane
-
2016-03-22 15:54
Parada reklam lokali dla (3)
brodatych anorektyków w rurkach i czapeczkach z sztywnym daszkiem przemieszczających się na sfatygowanych ex holenderskich rowerach. Na pohybel ;)
- 138 35
-
2016-03-22 16:13
Hahahahaha :d
jak ja lubię takie komentarze czytać :d- 35 3
-
2016-03-22 16:36
buahaha...dobre
- 20 1
-
2016-03-22 20:36
lepiej- artykuł sponsorowany.
- 11 2
-
2016-03-22 16:03
Modne = do d..py
- 46 10
-
2016-03-22 16:34
Niestety mało nowości (1)
Szkoda ze te grono nie poszerza się zbytnio.
A tragedia jest już Sopot gdzie nie dzieje się praktycznie nic ciekawego, o kulturalnych wydarzeniach już można zapomnieć.
A na dodatek zamiast iść w stronę możliwości kulturalnego wypicia cydru czy wina pod chmurką to szeryf Karnowski chce pozamykac sklepy w centrum...- 30 5
-
2016-03-22 18:29
to jest rodzaj przesiewowej gentryfikacji, nie dla plebsu Sopot, Karnosia stać na wszystko
jeszcze jemu stawiają.
- 4 0
-
2016-03-22 16:53
Chodzę tylko do modnych lokali. (4)
Nie dlatego, że lubię, ale tam nigdy nie ma PISiorów. :)
- 38 38
-
2016-03-22 17:07
obecność
..są ci z KODu , już nie wiem co gorsze.
- 17 19
-
2016-03-22 17:23
Może są, ale ich nie rozpoznajesz. Czasem noszą brody, spodnie rurki i glany :D
- 15 1
-
2016-03-22 20:15
Chodzisz bo jesteś po prostu jeszcze głupi.
- 12 7
-
2016-03-23 06:56
Lepiej idż do modnego psychiatry .
- 5 5
-
2016-03-22 16:54
Na siłę (1)
Śmieszy mnie to tworzenie "kultowych" miejsc. Parę palet, parę skrzynek i garstka brodaczy nie stanowi o wyjątkowości lokalu. Ludzie sami musza stworzyć fajne miejsce.
Niegdyś Redlight był takim miejscem. Po przeniesieniu w nową miejscówkę pseudo hipsterka opanowała to miejsce. Już nie powiem o takich klasykach jak SPATiF, ale tez sprzed co najmniej 15 lat i wstecz. Było parę takich miejsc gdzie człowiek był sobą i był u siebie.- 68 2
-
2016-03-23 12:56
czuję sie zawsze sobą, niezależnie od lokalu gastronomicznego
- 3 0
-
2016-03-22 18:20
Najlepsi są ci faceci co bywają w tych miejscach. (7)
Wszyscy wyglądają tak samo obleśna broda, czapka zimowa, tatuaże na szyi czy dłoniach o podobnych motywach. Oczywiście obowiązkowo są veganami jedzących vegeburgery.
- 81 8
-
2016-03-22 19:22
(1)
i pijącymi sojowe latte
Smutny upadek płci męskiej - dać takiej piźdz... kałacha lub piłę łańcuchową to sobie te niby jaja obetnie lub odstrzeli.
Ok
Kiedyś też były subkultury - głupsze lub mądrzejsze, ale oprócz tego faceci wychowywali się by nimi być.- 31 10
-
2016-03-22 20:16
nie przesadzaj ;)
Śrubokręt kiedys na zdjęciu widzieli
- 16 3
-
2016-03-22 21:16
Nie no... (3)
Najlepiej pójść na pierwszy lepszy stadion kopanej i zobaczyć jak tam wyglądają faceci. Duma narodu normalnie.
- 20 24
-
2016-03-22 23:03
(2)
lepszy taki, niż brodaty rurkowiec z babskim kokiem na głowie.
- 22 15
-
2016-03-22 23:50
dlaczego lepszy? przygłupy i na dodatek agresywne, szowinistyczne i rasistowskie (1)
masz racje, lepsze. Pewnie więcej głosuje na PISo-Korwin-Kukiza.
- 17 17
-
2016-03-23 06:07
oj przestań już broders bo ci stanik się osunął
- 9 9
-
2016-03-23 12:54
co ci to przeszkadza ? żyję swoim życiem i nie jestem zgorzkniała
bo ludzie zgorzkniali właśnie oceniają wciąż innych
- 5 2
-
2016-03-22 18:26
Dole nie stanie się Wrzeszczem bo jest w dudzie komunikacyjnej dla wielu
a po pijaku trzeba by się pakować w 105
- 10 3
-
2016-03-22 20:15
ma ktos bude dzialke itp
Do sprzedania na stoczni? Bo nie jestem z rodziny PO- takze nawet przetargów nie ma tylko ktos jakos dostaje....
- 14 13
-
2016-03-22 20:36
Caly Gawel? (1)
Modny bo Kasia Tusk wstawiła u siebie zdjecie na instagramie za 15 tys zł? To znaczy, że to miejsce jest modne? Zaraz otwiera sie limonka....
- 30 6
-
2016-03-23 10:10
Czekamy na WAS !! i na kolejne fajne miejsca !!
- 0 0
-
2016-03-23 06:18
Michale Saksie
Przyjadę przetrzepać Twoje krany ;)
- 3 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.