• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Test browarów w Trójmieście: Browar Piwna

Michał Saks & Testsmaku
13 maja 2016 (artykuł sprzed 8 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Test browarów w Trójmieście: Stary Maneż
  • W Browarze Piwna goście mogą zamówić trzy porcje degustacyjne w cenie 9 zł. W ofercie są dwa piwa stałe i jedno specjalne.

Miłośnicy dobrego piwa coraz częściej szukają alternatyw dla trunku z wielkich koncernów. Naprzeciw ich oczekiwaniom wychodzą browary restauracyjne. W Trójmieście jest ich sześć. Wspólnie ze znawcą piw - piwowarem Michałem Saksem - przetestowaliśmy wszystkie. Dziś dzielimy się wrażeniami z Browaru Piwna. Za tydzień w piątek opiszemy Browar Port Gdynia.



Browar Piwna znajduje się w samym sercu Gdańska, w kamienicy przy ul. Piwnej 50/51 zobacz na mapie Gdańska. Został otwarty w 2012 roku. Podzielony jest na trzy poziomy. Na parterze mieści się warzelnia, bar oraz kilkanaście stolików dla gości. Na pierwszym piętrze znajduje się sala, z której można obserwować proces warzenia piwa. Poniżej parteru jest kolejny bar, nowoczesna leżakownia i dwie sale. Jedna duża, przestronna, z widokiem na bar. Druga - mniejsza, kameralna, w której można zorganizować piwną ucztę dla znajomych.

Wystrój jest prosty, nowoczesny, typowy dla współczesnych pijalni piwa. Jak to często bywa w browarach restauracyjnych, sercem lokalu są kotły warzelnicze, które są najważniejszym elementem dekoracyjnym. W Browarze Piwna jest przyjemnie, jasno i przestronnie. W okresie letnim czeka na gości spory ogródek, w którym można, oprócz uciech dla ciała, oddać się wnikliwym obserwacjom gdańskich widoków.

Instalację browarniczą w Browarze Piwna wykonała słowacka firma PSS Svidnik. Usytuowana tuż przy wejściu warzelnia jednorazowo może uwarzyć 800 litrów piwa. Piwowarem jest Paweł Mękarski. Browar słynie z warzenia piw w wielu stylach, pochodzących z takich krajów jak Belgia, USA, Czechy, Niemcy czy Wielka Brytania. Pojawiają się one jako uzupełnienie regularnej oferty składającej się z popularnego Pilsa i piwa pszenicznego. Goście mogą zamówić trzy porcje degustacyjne po 100 ml w cenie 9 zł.

Pils (10 zł/0,4 l)
Tradycyjne, jasne pełne w wykonaniu Browaru Piwna to Pils, który ma bardzo zdecydowany chmielowy charakter pochodzący z odmian Iunga, Lubelski i Sybilla. Mocny aromat kontynentalnego chmielu oraz bardzo zdecydowana goryczka czyni z tego piwa trunek, który zadowoli każdego miłośnika chmielowych doznań. Jednak dla podniebienia mniej przyzwyczajonego do goryczki może być zbyt gorzkie. Jeśli jesteś hopheadem, spróbuj koniecznie.

Pszeniczne (10 zł/0,4 l)
Bawarski styl słynący z goździkowo-bananowego aromatu i aksamitnej pszenicznej treściwości. Interpretacja z Piwnej pochmielona chmielem lubelskim ma wszytko to, co rasowy Weizen mieć musi. Piwo jest treściwe, nieklarowne, bardzo świeże i orzeźwiające. Najłagodniejsze w ofercie browaru.

Piwo specjalne - American Stout (10 zł/0,4 l)
Klasyczny brytyjski styl pochmielony nowofalowymi odmianami chmielu zza oceanu Columbus, Simcoe i Sorachi Ace. Czarne wytrawne piwo z solidną goryczką znaną z piw w stylu IPA. Świetnie łączy w aromacie nuty palonych słodów z aromatem egzotycznych owoców pochodzącym z amerykańskiego chmielu. Kolejna pozycja dla fanów zdecydowanie gorzkich piw.

Oferta przekąsek typowo piwnych w Browarze Piwna nie zachwyca. Są chipsy, orzeszki, prażynki krewetkowe i paluchy serowe. Propozycje bardziej treściwe możemy zamówić z oferty dań głównych - na przykład golonkę duszoną w tutejszym piwie, żeberka bbq czy roladę z kurczaka. Do piwa wybraliśmy:
- Paluchy serowe (9,90 zł/100 g) oraz pikantne świderki (9,90 zł/80 g). Klasyczne piwne przekąski zdały egzamin - były kruche i treściwe.
- Smażoną kaszankę z wędzonym boczkiem, aromatyzowaną wiśniówką (17,90 zł/200 g) - danie regionalne. Całkiem przyjemna w smaku kaszanka podana z tutejszym niezbyt zachwycającym chlebem.
- Białą kiełbasę (18,90 zł/150 g) - danie regionalne. Podana na gorąco w sosie chrzanowym w towarzystwie ogórka kiszonego. Niestety trochę kwaśna.

Plusy:
  • Mocno pochmielone piwa zadowolą spragnionych goryczki i aromatów hopheadów.
  • Browar wprowadza piwa w bardzo wielu stylach jako uzupełnienie regularnej oferty.
  • Przejrzyste informacje na temat stylów piw w ofercie.

Minusy:
  • Tylko dwa piwa regularne i jedno specjalne w ofercie - dla poszukujących różnych doznań może to być zbyt krótka lista.
  • Brak delikatniejszych piw dla osób nieprzyzwyczajonych do silnej goryczki. Alternatywą jest tylko piwo pszeniczne.
  • Obsługa nie posiada dokładnej wiedzy o stylach warzonych piw, stara się za to nadrabiać sporym zaangażowaniem, jednak dla kogoś szukającego konkretnych informacji może to nie wystarczyć.
  • Oferta piwnych przekąsek składa się głównie z produktów gotowych.


Browar Piwna to na pewno świetna alternatywa dla innych okolicznych pubów, w których serwuje się głównie piwa koncernowe. Niewątpliwie na frekwencję w tym miejscu wpływa bardzo atrakcyjna lokalizacja.

Michał Saks - absolwent Politechniki Gdańskiej o specjalności Technologia, Biotechnologia i Analiza Żywności. Piwowar i miodosytnik z tytułem mistrza Świata z 2010 roku, certyfikowany sędzia konkursów piw, współzałożyciel i piwowar AleBrowaru. Przygodę z piwem zaczynał jako piwowar domowy, obecnie jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych i uznanych piwowarów na polskiej scenie piwa rzemieślniczego.
Michał Saks & Testsmaku

Miejsca

Opinie (117)

  • Ceny z pupy.

    • 4 0

  • Obiektywizm (4)

    W takim razie kiedy i kto oceni multitap pana Saksa? Kiedy artykuł ?

    • 14 4

    • ikea style i tyle, bieda

      • 7 0

    • (2)

      Już został oceniony trepie. Alebrowar tojeden ze 100 najlepszych browarów na Świecie wg RateBeer.com

      • 8 8

      • (1)

        Po co te nerwy i obrażanie . Nie zmienia to faktu ze nie powinien robić rankingu w Trojmiescie osoba prowadząca konkurencyjny biznes i tyle. Pewnie kolega stad te nerwy

        • 12 3

        • Chłopcy, chłopcy. Browar restauracyjny to coś zupełnie innego niż Browar Gościszewo gdzie produkowane są piwa AleBrowaru. Nie można porównywać tych 2. Piwa Warzone w restauracjach jest ciężko robić, ograniczona przestrzeń i możliwości.

          • 9 1

  • a mnie sie marzy taka knajpa jak w Warszawie na ul. Foksal 16: (4)

    100 kranów na ścianie i każdy z innym piwem. Obsługa na starcie pyta ciebie jakie piwo lubisz, na co masz ochotę, lub po prostu losowo wybierasz wg numeru kranu. Można zamówić próbkę piwa za 1 zł, a potem całe piwo lub inne próbki. Sampel z Browaru Bazyliszek jest gratis.

    Polecam i jak będę w Warszawie, to na pewno tam wrócę.

    Ceny jak na Warszawę przyzwoite: 8-16 zł za piwo.

    dla poszukiwaczy: piw paw . pl

    • 7 4

    • smierdzi tam moczem

      sa lepsze lokale w wawie

      • 0 2

    • (1)

      A za ścianą facio lata z nalewaka do nalewaka i wlewa butelkowe z koncernów dystrybutowane w biedronce ,lidlu i innych suprach

      • 0 5

      • byłeś? widziałeś?

        • 3 0

    • to jest wzór do naśladowania dla naszych restauratorów, bo w środku tygodnia było tam bardzo dużo ludzi, a weekendy to podobno mega tłumy. Obsługa miła, dobrze wyszkolona, sprawna i bardzo szybka. Nie czekasz przy barze, bo koleś zarywa laski, tylko robi swoje i przechodzi do innej osoby.

      • 3 0

  • (5)

    Lecimy z hejtem... na Saksa, na piwo, na alebrowar, na pogode, na ceny, na kielbase, na Pis, na Tuska, na Janusza i Grażynę... ten poziom mi imponuje...

    • 26 10

    • to takie cebulowate i fajne (1)

      Jw

      • 0 3

      • cebula jest bardzo zdrowa

        to właśnie idioci nie jedzą cebuli

        • 0 0

    • Baranie nie wiesz cóż jest hejtem

      Pytanie zadane było konkretnie wcześniej, dlaczego p. Saks człowiek z branży ocenia innych i czy te ocenę można odnieść do czegokolwiek.
      To to samo jakby właściciel zakładów mięsnych Stokłosa, miał UCZCIWIE ocenić Morliny, Nowaka, Krakowski Kredens i Bóg wie co tam jeszcze.
      Ludzie zejdzie z nieba na ziemię, p.Saks nie jest Bogiem, nie jest też żadnym guru piwnym a tylko producentem czy obecnie osobą w branży.
      Koniec kropka
      To nie są ataki na jego osobę, to już bardziej niechęć do czytania argumentów, dodajmy fatalnych, jego rzekomych obrońców.
      P. Saks ocenia piwa (dany gatunek) na swój sposób, jak takie samo piwo mogę ocenić inaczej ale mogę się też z oceną Saksa zgodzić.
      Czyli albo mi coś leży w smaku albo jemu.
      Która zatem ocena jest prawdziwsza w sprawach których ocenić się nie da???

      • 8 8

    • (1)

      Na beatkę i jej broszkę... Też

      • 4 8

      • A gdzie tu hejt, zadałem proste pytanie czy osoba z branży moze oceniać swoją konkurencje. Chodzi tylko i wyłącznie o obiektywizm

        • 5 7

  • Oceniajcie uczciwie! (4)

    Ja to czekam na wiarygodny test browarów na Pomorzu przeprowadzony przez Piwowara spoza Trojmiasta i z nieco większym doświadczeniem, bo z całym szacunkiem, ale pan Michał Saks niewiele mi mówi, a z tego co czytam, to sam prowadzi interes w Trójmieście, a zatem możemy się spodziewać z jego ust wyłącznie słów krytyki i braku obiektywizmu.

    • 10 13

    • niewiele ci mówi bo niewiele wiesz

      technicznie rzecz biorąc Saks to piwowar spoza 3miasta, kto miałby robić zestawienie Ziutek z Kompani Piwowarskiej gadający że w USA nie ma dobrych piw i chwalący PraŻubra?

      • 1 6

    • buul d*py przed nadchodzącym pogromem śmierdzącego browaru gdynia. Żal

      • 1 5

    • No dokładnie, po co on sie w ogóle w takie rzeczy bawi, niech się zajmie interesem.

      • 6 2

    • Nie masz swojego gustu/smaku, że potrzebujesz jakiś testów?

      • 1 6

  • Zostawcie suwereni juz Pana Saksa. Niech sie darzy! (1)

    Pan Saks ma czas to chodzi i pisze o lokalnym rynku piwa restauracyjnego.
    Zrobcie to samo i piszcie na swoich blogach ;)

    • 9 3

    • Z tą różnicą ze ten artykuł nie jest prywatnym blogiem pana Saksa😜

      • 12 1

  • Najlepsze browary (2)

    Harnas, Tyskie, Argus, Specjal - fantastyczny smak i przystępna cena bo piwo za 10 zl to tylko idiota kupi

    • 4 8

    • Wiem że napisałeś to sarkastycznie i zwróć uwagę, jaki kij wsadziłeś w mrowisko.
      Ślepcom wzroku jednak w ten sposób nie przywrócisz.
      Za parę chwil, ten komentarz będzie miał mnóstwo minusów, bo zauroczeni na ślepo modzie, nie przyjmują żadnej argumentacji a im bardziej prawdziwa, tym dla niej gorzej.

      • 3 1

    • Czyli artykul nie jest adresowany do Ciebie, po co marnujesz czas na jego czytanie?

      • 7 2

  • dobry temat jak na piątek.

    czas na piwko! ;-)

    • 4 0

  • Najlepsze piwo w Gdańsku- było. (4)

    Uwielbiałem tam chodzić, fajny klimat, ładne kelnerki i co najważniejsze pyszne piwko, które można pić i pić. Tak było do pewnego czasu. Jakoś w zimie umówiłem się ze znajomym na pyszne piwko, a dostałem rozwodnione coś, gdzie po minucie nie było już piany. Ustaliliśmy, że coś musiało im nie wyjść w tej partii, zdarza się. Po około 2 miesiącach zawitałem tam znowu, piwo jeszcze gorsze, cena ta sama 22,25zł za litrowy kufel.
    Życzę powodzenia Januszom biznesu, a moja noga już tam nie postanie.

    • 24 4

    • Od zimy jest jeszcze lepsze, od kiedy zatrudnili lepszego piwowara. (3)

      • 0 3

      • Nie dziwię się że tamten stracił robotę, bo wychodząc z stamtąd czułem się oszukany. (2)

        • 6 0

        • Wojtek Piasecki przeniósł się do Browaru Gloger w Białymstoku, za dużo lepszą pensję.

          Czyli sam się zwolnił

          • 3 0

        • Nie stracił roboty

          tylko przeniósł się do innego miasta, gdzie rónież warzy w browarze restauracyjnym i dla Twojej wiadomości, receptury pilsa i pszeniczniaka, które są obecnie warzone w Piwnej, to własnie dzieła byłego piwowara, nie obecnego. Obecny warzy tak, jak przeszkolił i pokazał mu poprzednik.

          • 1 1

  • Śmierdzi kolesiostwem (3)

    Jeszcze tydzień temu czytałem o otwarciu nowego Multitapu na Starowiejskiej , którego właścicielem jest Pan Saks a dzisiaj on ocenia inne browary!!!koles ma oceniać własną konkurencje, nie widzicie konfliktu interesów!!!!

    • 19 12

    • (2)

      Przecież Saks nie jest właścicielem AleBrowaru. Z tego co kojarzę to nie ma z nimi nic wspólnego oprócz tego, że Ale jest warzone w Gościszewie gdzie MIchałek jest tylko Kierownikiem Warzelni

      • 0 4

      • Michałek, jak to mówisz

        w Gościszewie jest Dyrektorem Produkcji!

        • 5 0

      • Oczywiście ze jest współzałożycielem nowego Multitapu Ale browar na Starowiejskiej, masz jasno napisane na końcu artykułu.

        • 5 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Strefa Trojmiasto.pl na Juwenaliach

w plenerze, gry

Juwenalia Gdańskie 2024 (52 opinie)

(52 opinie)
75 - 290 zł
Kup bilet

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years! (4 opinie)

(4 opinie)
159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

W jakim mieście farbuje się wodę w rzece na zielono?