• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Test browarów w Trójmieście: Browar Port Gdynia

Michał Saks & Testsmaku
20 maja 2016 (artykuł sprzed 8 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Test browarów w Trójmieście: Stary Maneż
  • W momencie przeprowadzania testu w Browarze Port Gdynia serwowane były piwa w czterech stylach. Można ich spróbować zamawiając deskę degustacyjną 4 x 0,12 l za 12 zł.

Miłośnicy dobrego piwa coraz częściej szukają alternatyw dla trunku z wielkich koncernów. Naprzeciw ich oczekiwaniom wychodzą browary restauracyjne. W Trójmieście jest ich sześć. Wspólnie ze znawcą piw - piwowarem Michałem Saksem - przetestowaliśmy wszystkie. Dziś dzielimy się wrażeniami z Browaru Port Gdynia. Za tydzień w piątek opiszemy Stary Maneż.



Browar Port Gdynia powstał niedawno przy najpopularniejszym szlaku spacerowym w Gdyni. Bulwar Nadmorski zobacz na mapie Gdyni zyskał kolejny kulinarny przystanek, w którym i turyści, i mieszkańcy Trójmiasta mogą spędzić czas nie tylko przy kuflu piwa, ale też przy potrawach serwowanych przez tutejszego szefa kuchni.

Wystrój lokalu zachowany jest w duchu industrialnym. Dominuje beton, metal i jasne drewno. Przeszklone ściany pozwalają rozkoszować się cudownym widokiem na morze. Niewątpliwą atrakcją jest obszerny taras, z którego można podziwiać Zatokę Gdańską. Browar podzielony jest na dwie części: restauracyjną (bardziej elegancką) i pubową (z długimi stołami, wygodnymi ławami i wysokimi krzesłami tuż przy głównej witrynie).

Browar posiada imponującą, największą w Trójmieście warzelnię, w której można przygotować  jednorazowo 2000 litrów piwa. Usytuowana została tuż przy wielkiej witrynie. Można ją podziwiać nawet nie wchodząc do środka. W tak popularnej lokalizacji sprzęt o mniejszej wydajności z pewnością powodowałby problemy z czasem leżakowania i jakością serwowanych trunków. Prototypowy model pokryty płaszczem ze stali nierdzewnej został zaprojektowany i stworzony przez polskiego producenta sprzętu browarniczego.
 
Piwowarem w gdyńskim browarze jest Bartosz Nowak. Załoga jest jeszcze na etapie docierania sprzętu, dopracowywania receptur, dobierania liczby piw w ofercie, z którą będzie mogła sobie poradzić infrastruktura w szczycie sezonu letniego. Oczywiście ocena powstających tutaj piw może ulec zmianie, bo na tym etapie wszystko działa na zasadzie prób i błędów. Także mając na uwadze świetną infrastrukturę i piwowara z pasją, z pewnością z warki na warkę serwowane piwa będą coraz lepsze.

W momencie przeprowadzania testu serwowane były piwa w czterech stylach. Można ich spróbować zamawiając deskę degustacyjną 4 x 0,12 l za 12 zł.

Pils (9 zł/0,4 l)
Piwo jasne dolnej fermentacji, warzone na jasnych słodach, których złożony słodowy smak skontrowany jest wyraźną, jednak delikatną i zaokrągloną goryczką. Akceptowalny w tym stylu jest niewielki dwuacetyl, zdradzający swoją obecność maślanym zapachem. Średnio treściwe, zrównoważone między słodem i chmielem. Gdyński reprezentant charakteryzował się odrobiną nut siarkowych, mętnością i delikatnie cierpką goryczką. To cechy, które układają się i łagodnieją z czasem, więc każdy dodatkowy dzień w leżaku będzie z korzyścią dla tego piwa.

Pszeniczne (9 zł/0,4 l)
Bawarski styl, który swój charakter zawdzięcza drożdżom nadającym mu goździkowo-bananowe aromaty. Duży udział pszenicy wnosi aksamitną treściwość i chlebowo-zbożowe aromaty oraz smaki. Chmiel w tym stylu używany jest w bardzo małej ilości, praktycznie brak jego aromatu, minimalna goryczka, która ma sprawić, że całość nie będzie mdła. W Browarze Port Gdynia pszenica jest bardzo lekka, dobrze zabijająca pragnienie, lecz większa treściwość pomogłaby uwypuklić charakterystyczne dla tego stylu cechy. Podwyższenie wysycenia również nadałoby większą stylowość tej pszenicy.

Ciemne (9 zł/0,4 l)
Według piwowara pod tą pozycją w karcie mają się pojawiać piwa uwarzone w różnych ciemnych stylach. W dniu wizyty był to Stout, czyli wyspiarski styl słynący z palonych, czekoladowo- kawowych aromatów. Treściwość, w zależności od wersji, od wytrawnego Dry Stout do pełnych potężnych wersji imperialnych. Styl z najbardziej portowym rodowodem serwowany w browarze, niegdyś przysmak angielskich tragarzy pracujących w dokach. Gdyński jest ciemny, palony z karmelowymi słodkimi posmakami, lecz nietreściwy, ze stylowym niskim wysyceniem. Osobiście poszedłbym w ortodoksyjnie wytrawną, paloną wersję Stouta. Piwowar zapowiedział, że ciemne piwo będzie się zmieniać i będzie warzone w różnych stylach.

Piwo specjalne American Wheat (9 zł/0,4 l)
Nowofalowa, mocno pochmielona aromatyczna wersja piwa pszenicznego - zamiast goździków i bananów, aromaty owoców egzotycznych pochodzących z amerykańskich odmian chmielu. Goryczka zdecydowanie wyższa niż w klasycznym pszenicznym, lecz umiarkowana w porównaniu z amerykańskimi IPA. Piwo, które przypadło mi najbardziej do gustu. Wyczuwalny jest tu zdecydowanie świeży owocowy aromat amerykańskich odmian chmielu. Lekka kwasowość i goryczka sprawia, że jest to piwo bardzo orzeźwiające, idealne do sączenia w upalny dzień. Świetny styl do rozpoczęcia przygody z piwami ciekawie pochmielonymi.

Oprócz piwa na gości browaru czekają liczne przystawki, które powinny być idealne podczas spożywania chmielowych, i nie tylko, trunków. Oferta jest dość bogata i zróżnicowana, jednak niewiele się różni od propozycji, które mieliśmy okazję próbować w pozostałych browarach restauracyjnych. Zjedliśmy:
- Wędliny regionalne z ogórkiem kiszonym, marynatami, tartym chrzanem i preclem (22 zł). Turyści odwiedzający nasz piękny region z pewnością będą zaskoczeni podanymi tutaj dwoma rodzajami chorizo, kiełbasą zwyczajną, kabanosami oraz szynką w towarzystwie rozmrażanego precla oraz dużej ilości rukoli. W tym przypadku użycie słowa "regionalne" jest wysoce niestosowne.
- Kiełbaski norymberskie na ciepło z kapustą, musztardą, chrzanem i (zamiast precla) z sałatką ziemniaczaną (23 zł). Kiełbasa całkiem smaczna, nie do końca udana kapusta i ziemniaki z przesadną ilością majonezu i śmietany. Całość na naprawdę duży głód. Dla osób, które nie liczą kalorii.
- Stripsy z kurczaka z sosami (17 zł). Kawałki kurczaka w smaku trochę jałowe, nieprzyprawione, samo mięso niestety na pograniczu surowości.
- Śledź Matias (15 zł). Kawałki tłustej, nie za słonej ryby, która nie została niepotrzebnie skropiona olejem ani octem i która smakowała mi, i to nawet bardzo. Godna polecenia przystawka, nie tylko do piwa.

Plusy:
  • Najlepiej położony browar restauracyjny w Trójmieście. Sama warzelnia jest świetnie widoczna z popularnej gdyńskiej trasy spacerowej. Obszerny taras na dachu budynku zapewnia doskonały widok i pozwala na obserwację morza oraz plaży.
  • W środku lokalu przeszklona ściana umożliwia obserwowanie wyeksponowanej części leżakowej browaru.
  • Piwa w dość dobrych cenach.

Minusy:
  • Personel tłumaczy swoje braki krótkim stażem i brakiem szkoleń na temat serwowanych piw.
  • Mało precyzyjne nazwy piw w karcie. Pod pojęciem "ciemne" może się kryć kilkanaście stylów piwa.


Browar Port Gdynia to miejsce, któremu lokalizacji mogą pozazdrościć niemal wszystkie inne lokale w Trójmieście. Zawsze będzie tutaj tłoczno i gwarno, a w sezonie browar czeka prawdziwe oblężenie. Życzymy Browarowi Port Gdynia, aby dopracował standardy obsługi oraz dopieścił kuchnię i procesy w browarni, zanim pojawią się wakacyjne tłumy gości.

Browar Port Gdynia tuż po otwarciu.



Michał Saks - absolwent Politechniki Gdańskiej o specjalności Technologia, Biotechnologia i Analiza Żywności. Piwowar i miodosytnik z tytułem mistrza Świata z 2010 roku, certyfikowany sędzia konkursów piw, współzałożyciel i piwowar AleBrowaru. Przygodę z piwem zaczynał jako piwowar domowy, obecnie jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych i uznanych piwowarów na polskiej scenie piwa rzemieślniczego.
Michał Saks & Testsmaku

Miejsca

Opinie (166)

  • straszne neony

    straszne neony na wejsciu do knajpy, kicz na maxa, ludzie w srodku wygladaja jak ryby w akwarium, no i te piwa to jakis eksperyment

    • 6 17

  • Gdyby nie Lokalizacja... (1)

    Jedynym plusem lokalu jest lokalizacja. Niestety w środku jak i na zewnątrz okropnie śmierdzi- wręcz nie da się wysiedzieć. Obsługa również bez ładu i składu- na tarasie jeden barman pozostawiony sam sobie, zbyt mało kocyków, słabe oznaczenia o miejscu do palenia. Samo piwo również pozostawia wiele do życzenia- sama gorycz. Ludzie próbują piwa i się krzywią, zostawiają niedopite piwo. Ceny zaś jak ceny- płacimy tu za "bycie w modnym miejscu", za siedzenie jak rybka w kolorowym akwarium. Nie polecam, chyba że do oznaczenia z # że było się w super modnym miejscu lub dla widoku z tarasu, chociaż niedaleko w Ruccoli na dachu jest dużo piękniej!

    • 6 19

    • to się nie musisz meczyc idz do rucoli.Bylem jak warzyli piwo,to w srodku to zapach po gotowaniu slodow,troche jak w oborze.W gdansku jak warza tez tak daje,jedni lubia inni nie

      • 12 1

  • Załoga jest jeszcze na etapie docierania sprzętu, dopracowywania receptur,

    czy za wcześnie rozpoczeli

    • 5 5

  • przecież to piwo robione jest z koncentratów

    • 7 18

  • Śledź - godna polecenia przystawka, nie tylko do piwa.

    dziwny gust?
    "Kawałki tłustej, nie za słonej ryby, która nie została niepotrzebnie skropiona olejem ani octem"
    czyli została skropiona?

    • 1 16

  • Bardzo drogo. (5)

    Komuś chyba się pomyliły kraje. To jest Polska, a nie Niemcy. Sorki, ale nie zapłacę 9zł za piwo (którego wytworzenie litra nie kosztuje nawet 50gr). Wole kupić czteropak byle czego za 12-14zł i iść na plażę niż udawać konesera przy zarobkach na poziomie 12zł/h ciężkiej pracy. Ciekawe, czy kelnera z tego browaru stać na to, żeby usiąść z kumplami i łoić browarki po 9, czy sam na działeczce chłepce kasztelana, bo dostaje minimalna krajową.

    • 13 17

    • (1)

      Kup czteropak i zostan w domu :)
      ..

      • 8 2

      • Kolejny co uważa, że jak się go oszuka to będzie git.

        • 2 0

    • Kelner zarabai tam 10 zł na godzinę ,tak że może zaszaleć Informacja od dobrego kumpla który tam pracuje

      • 1 1

    • Jak łoisz tak browarki co kilka dni, to rzeczywiście będzie za drogo...

      ...ale 1-2 razy w miesiącu można pójść do knajpy. Ja chodzę właśnie 2 x w miesiącu. 4 browary ok. 40 zł, na miesiąc wychodzi 80 PLN. Też nie zarabiam kokosów, ale już bez przesady, tyle można wydać..

      • 4 3

    • hahah

      to idz i kup tego specjala, ja chetnie wydaje na to piwo pieniadze, a sama cena jest niemal jak w innych lokalach za zwykle scieki (8zl/0,5 za tyskie czy innego lecha).

      • 7 3

  • Jak to jest, że do tej pory tylko piwa z Browaru Miejskiego Sopot zostały ocenione bardzo krytycznie? (7)

    A reszta zebrała dużo lepsze recenzje nawet, jeśli personel waży piwo od niedawna jak tutaj, gdzie podkreślono, że aparatura jeszcze się dociera i dopracowywane są receptury, więc piwo logicznie nie powinno być jeszcze idealne.

    • 9 16

    • No przecież masz napisane, że niketóre piwa były mało treściwe, trochę siarki było, a jedno miało za słabe wysycenie. (4)

      Jest to jasne wytknięcie wad tych piw, tylko żeby to zrozumieć trzeba troszkę wiedzy i umiejętności odczytywania słów kluczy wśród slangu piwowarów.

      • 1 1

      • Slang piwowarów buhahahaha (3)

        Slang kotleciarzy i slang syropiarzy...

        • 2 0

        • Widać, że słownictwo użwane przez piwowarów jest dla ciebie niezrozumiałe totalnie. (2)

          Więc o piwach dużej wiedzy nie masz.

          • 1 2

          • Zanim napiszesz się zastanów, co daje klientowi wiedza o siarce w smaku, wysyceniu, nutach amerykańskich chmieli czy sposobu ich dodawania w odpowiednim momencie itd.
            Ten sposób pojmowania nowej fali piwnej, skończy się zatem szybciij niż zaczęło a wielka szkoda, gdy do głosu dochodzą miłośnicy tak naprawdę nie pojmując że szkodzą więcej.
            W Belgii rewolucji piwnej nie ma albo na taką skalę jak w Polsce o USA nie mówiąc ale tam nikt z tego powodu nie cierpi. Nie musi tez wiedzieć choćby połowy zasobu słów nuworysza piwnego a i tak pewnikiem wielu w Polsce zazdrości mu możliwości tak wielkiego wyboru.

            • 2 0

          • To straszne co piszesz...

            • 3 0

    • P-odstęp I S-pisek

      Pewnie złośliwie...Czujesz już ten układ, który trzeba rozwalić? Czyste Kolesiostwo...Że też ludiom chce się pisać takie bzdury. Oceny są zawsze subiektywne i o tym warto pamiętać.

      • 4 3

    • No tak krytycznie opisali te piwa z Sopotu, że byłem tam 4 razy na pysznym wiśniowym, które polecali i faktycznie było REWELACYJNE

      • 6 1

  • (2)

    Co to za pojemność 0,4 ?? Nie lubię kombinowania. Mieszkałem kilka lat na wyspach i jak będą turyści to nie wypiją kilku piw, dobrze bedzie jak chociaż jedno gdyż samym smakiem nic nie zwojują, piwo musi miec poj. 0.5 inaczej tak jak pisałem uważam ze to kombinowanie i podziekuje

    • 7 10

    • są litrowe kufle jak na bawarii (1)

      wiec nie rozumiem pretensji.

      • 5 0

      • po litrze któregokolwiek z tych szczyn bym się porzygał bleee....

        • 2 4

  • 12 zł za pół litra słabych imitacji piwa? no nie..... od tego problem z obsługa i smród w kiblu

    oraz dziwne zasady na tarasie wraz z możliwością swobodnego poruszania się po lokalu to jakaś kpina. Na szczęście nie braliśmy nic do jedzenia, jak widzę słusznie :) Zawłaszczyli miejsce rekreacji na taki syf.... dziękujemy szczur !

    • 8 7

  • Dziękujemy za wizytę i ocenę naszych dań i piw. (6)

    Dziękujemy za wizytę i ocenę naszych dań i piw.

    O wszystkich uwagach poinformujemy wielokrotnie nagradzanych Mistrzów Piwowarskich - Mirosława Gałkę oraz Michała Banię - którzy gościnnie warzyli opisane piwa, a także naszego Piwowara, naszego Szefa Kuchni i naszą "szybką i zręczną" obsługę. :))
    dlaczego "szybka i zręczna" ? szukaj tu:
    https://www.facebook.com/BrowarPortGdynia/?fref=ts

    Dodatkowo 9-10.05 gościnnie dwie nowe warki - pszeniczne i ciemne - warzył u nas Mistrz Michał Grossmann, zatem już teraz zapraszamy odpowiednio za 3 i 6 tygodni na kolejną degustację.

    Za nami pierwsze 2 miesiące od otwarcia, pełne emocji i ciekawych wyzwań. Z podekscytowaniem czekamy na więcej.
    Zapraszamy.

    • 88 18

    • Gratuluje arogancji!!!;; (1)

      Szybka I sprawna Obsluga????!!!!!Raczej chamska I niekompetentna......wogole nie szanujecie gosci orzekonalem sie o tym osobiscie niestety

      • 5 9

      • Nie ty jeden

        • 0 2

    • Pszeniczniak na stałe czy tylko okazjonalnie?

      Pytam bo przewaznie wybieram pszeniczniaki.

      • 4 1

    • (2)

      Plus za profesjonalne podejscie!:)

      • 28 9

      • Profesjonalne ??? ha...ha (1)

        Omijać szerokim łukiem !

        • 11 20

        • to pisałem ja! łubu dubu! 1zł za wpis!

          • 12 9

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Wiosna w ogrodzie (2 opinie)

(2 opinie)
6 zł
targi, kiermasz

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d." (2 opinie)

(2 opinie)
89 - 129 zł
Kup bilet
pop

Juwenalia Gdańskie 2024 (50 opinii)

(50 opinii)
75 - 290 zł
Kup bilet

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Który z głównych aktorów serialu “Prawo Agaty” pochodzi z Trójmiasta?