Wiadomości

stat

Tłumy smakowały Trójmiasto w Garnizonie

Smakuj Trójmiasto podobało się trójmieszczanom.

Frekwencyjnym sukcesem okazała się pierwsza edycja Miejskiego Festiwalu Kulinarnego - Smakuj Trójmiasto. W sobotę w Sztuce Wyboru zobacz na mapie Gdańska w Garnizonie można było spróbować świątecznych potraw przygotowanych przez trójmiejskich restauratorów. Kolejna edycja - tym razem o kuchni azjatyckiej - w lutym.



Początkowo Smakuj Trójmiasto miało być kameralną imprezą. Organizatorka, Justyna Zalewska, miała pomysł na niewielkie spotkanie z trójmiejskimi restauratorami, podczas którego mieli oni zaprezentować swoje pomysły na dania kuchni świąteczne. Myśl przewodnia została bez zmian, ale już na kilka tygodni przed imprezą było wiadomo, że skala tego wydarzenie znacznie urośnie.

Stanęło na tym, że na dwóch piętrach, w hallu, a nawet przed wejściem do klubokawiarni Sztuka Wyboru we wrzeszczańskim Garnizonie swoje kramiki rozstawiło aż 45 wystawców. Byli wśród nich nie tylko przedstawiciele takich restauracji, kawiarni i cukierni, jak m.in. Bocian Morski, Otwarta, Tu'gehter, Lobster, Fukafe, Główna Osobowa, Mała Ukraina, Food Art Company, Mocno Nadziane, Umam, czy T. Deker, ale również właściciele sklepów z domowym designem czy rzemieślnicy sprzedający autorskie świąteczne produkty i ozdoby.

Za niewielką opłatą można było spróbować kilkudziesięciu potraw m.in. tatara z karpia, świątecznego gulaszu z dzika, zupy grzybowej, przeróżnych wariacji na temat śledzia czy pierogów oraz całego spektrum słodkości: zaczynając od serników i ciasteczek, a kończąc na wegańskich łakociach i francuskich makaronikach. Zainteresowanie ofertą wszystkich wystawców było ogromne. Według szacunków organizatorki, przez kilka sobotnich godzin przez imprezę przewinęło się nawet kilka tysięcy osób.

W planach są już kolejne edycje imprezy. Następne Smakuj Trójmiasto odbędzie się w lutym i poświęcone będzie smakom kuchni azjatyckiej. W kolejnych miesiącach tematem przewodnim będzie: Wielkanoc, mięso, kuchnia roślinna i słodkości. Rozważana jest również inna lokalizacja o większej przestrzeni - także na terenie wrzeszczańskiego Garnizonu.

Opinie (73) 8 zablokowanych

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

STOP Hejt! Przemyśl swoją opinię

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

23

marca

Niemen Inaczej Gdynia, Gdynia Arena

29

marca

Punky Reggae Live 2019 Gdynia, Klub Ucho

30

marca

Stanisława Celińska - Malin... Gdańsk, Filharmonia Bałtycka

Kultura

Adam Ferency spotkał się z fanami w Hotelu Haffner
Adam Ferency: jestem urodzonym kłamcą
Muzeum otwarte na ludzi - czyli jakie?
Muzeum otwarte na ludzi - czyli jakie?

Kulinaria

Restauracje z ciekawym wystrojem wnętrz cz.5
Restauracje z ciekawym wystrojem wnętrz
Czy warto zamawiać w restauracji wino domu?
W restauracji warto zamawiać wino domu?

Planuj z nami tydzień

Planuj tydzień: spokojny koniec zimy
Planuj tydzień: spokojny koniec zimy

Wygraj bilety,
sprawdź nasze konkursy

    Najczęściej czytane