• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Wołowina wagyu w Trójmieście. Gdzie jej spróbujemy?

Katarzyna Lepianka-Głuszkiewicz
6 stycznia 2020 (artykuł sprzed 4 lat) 
Rasa wagyu, nazywana także kobe, jest znana z najwyższej jakości wołowiny na świecie, a jej wyjątkowość polega na "marmurkowatej" strukturze mięsa (czyli tłuszczu osadzonym między mięśniami). Rasa wagyu, nazywana także kobe, jest znana z najwyższej jakości wołowiny na świecie, a jej wyjątkowość polega na "marmurkowatej" strukturze mięsa (czyli tłuszczu osadzonym między mięśniami).

Wołowina wagyu jest uważana za najdroższą na świecie. Hodowcy i pasjonaci dobrego smaku są w stanie zapłacić za kilogram mięsa ponad tysiąc złotych, dlatego dania z tym produktem w roli głównej nie należą do najtańszych. Nie oznacza to jednak, że są nieosiągalne. Sprawdźcie, gdzie w Trójmieście można spróbować wołowiny wagyu.



Czy jadłe(a)ś kiedyś wołowinę wagyu?

Najdroższa wołowina pochodzi z krów wagyu, rasy wywodzącej się z okolic japońskiego Kobe. Krowy hodowane są tam na wolnym wybiegu, pojone piwem, masowane i puszczana jest im muzyka dla relaksu. Wszystko po to, by szczęśliwe zwierzęta miały niezwykle delikatne mięso, które słynie z soczystości i charakterystycznej marmurkowatości.

Restauracje w Trójmieście, w których spróbujemy wagyu



Od 12 lat na Kaszubach hodowane jest bydło wagyu, a mięso z nich pozyskiwane serwowane jest w Delmonico Cut Steakhouse.

- Steki, które serwujemy w restauracji, pochodzą z naszej własnej hodowli. Gospodarstwo mieści się w samym sercu malowniczych Kaszub, na obszarze ponad 240 hektarów. Rasa wagyu, nazywana także kobe, jest znana z najwyższej jakości wołowiny na świecie, a jej wyjątkowość polega na "marmurkowatej" strukturze mięsa (czyli tłuszczu osadzonym między mięśniami), dlatego najczęściej wybieranymi przez naszych gości stekami są Ribeye i Ribsteak, gdyż jest w nich go najwięcej, a tłuszcz ten zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, co stawia je w rzędzie tłuszczów zdrowych, a także nadaje niepowtarzalną głębię smaku - opowiada Sylwia Majchrzak z Delmonico Cut Steakhouse.

Wydarzenia kulinarne w Trójmieście


Wołowinę wagyu opisuje się według stopni jakości w skali od 1 do 5, biorąc pod uwagę takie walory, jak marmurkowatość, twardość i kolor tłuszczu, kolor mięsa, wygląd. Najlepszej jakości wołowina, czyli z notą 4 i 5, serwowana jest w gdańskiej restauracji Prologue. Sezonowana łopatka z wołowiny wagyu w duecie z potrójnie gotowanymi frytkami, ketchupem grzybowym oraz sosem hollandaise i prologue kimchi - autorskim dodatkiem szefa kuchni.

Stosunkowo rzadko restauracje wybierają sobie kilka produktów, które będą ich flagowymi. Wybierając kilka charakterystycznych produktów, restauratorzy przykładają dużą wagę do ich jakości, szukają sprawdzonych dostawców, często wybierają droższą, ale smaczniejszą ich wersję. Owoce morza i steki to produkty, które wybrała gdańska restauracja True.

- Mięso rasy wagyu na dobre zadomowiło się w naszej karcie. Trzymając się koncepcji surf&turf, co tydzień - w piątek, prezentujemy naszym gościom jeden unikatowy produkt z morza oraz jeden z lądu. Często pojawia się tam wołowina wagyu. Co wyjątkowe, zawsze z innego zakątka świata. Nasi stali goście mają możliwość nie tylko poznania jej, ale również mogą odnaleźć różnice w smaku, które zależne są od kraju pochodzenia. Na ten moment, poza stekiem z polędwicy wagyu z Australii, mamy również polędwicę oraz rostbef wagyu hodowane w Japonii, w jednej z najlepszych prefektur - Gunma - zapewnia Agnieszka Łangowska z restauracji True.
Właśnie tutaj możecie skosztować dań z wołowiną wagyu w roli głównej. Stugramowy tomahawk, będący specjalnością lokalu, skosztujemy tutaj za 160 zł. Co więcej, piękne położenie restauracji na Wyspie Spichrzów sprzyja celebrowaniu posiłków.

  • Wołowina wagyu podana w odpowiedni sposób jest daniem samym w sobie.
  • Rasa wagyu, nazywana także kobe, jest znana z najwyższej jakości wołowiny na świecie, a jej wyjątkowość polega na "marmurkowatej" strukturze mięsa (czyli tłuszczu osadzonym między mięśniami).
  • Degustacyjne porcje dań z wołowiny w trzech wersjach.
  • Rasa wagyu, nazywana także kobe, jest znana z najwyższej jakości wołowiny na świecie, a jej wyjątkowość polega na "marmurkowatej" strukturze mięsa (czyli tłuszczu osadzonym między mięśniami).
  • Produkty z kategorii Unique serwowane w restauracji True.
W kulinarnym podsumowaniu roku otwarcie restauracji Arco zostało uznane za najgłośniejsze wydarzenie w branży gastronomicznej w Trójmieście. Hiszpański szef kuchni, którego restauracje zdobywają gwiazdki Michelin - Paco Pérez - na miejsce swojej kolejnej restauracji wybrał 33. piętro biurowca Olivia Star. Na tym samym poziomie co Arco mieści się druga, mniej formalna, restauracja Treinta y Tres, w której królują hiszpańskie smaki. W obydwu restauracjach serwowane są dania z wołowiną wagyu w roli głównej.

- Każda potrawa, którą serwujemy w Arco, ma swoją historię poszukiwań najlepszych składników. W przypadku wagyu poszukiwaliśmy perfekcyjnej kompozycji smakowej, której towarzyszy dbałość o pozyskiwane mięso. Jego dostawcę wybieramy także pod względem dopasowania smaku mięsa z poszczególnymi składnikami, które będziemy wykorzystywać w czasie przygotowywania potraw, ponieważ to, na czym nam najbardziej zależy, to szczęście w każdym kęsie, który nasi klienci próbują, oraz dobre wspomnienia z naszej restauracji. W restauracji Treinta y Tres przygotowujemy dania na bazie wołowiny wagyu z Australii, a w Arco z Australii i Japonii - opowiada Antonio Arcieri, szef kuchni Arco i Treinta y Tres.

5 stycznia tego roku opisywana wołowina pojawiła się w kolejnej restauracji. Tym razem swoje menu postanowiła poszerzyć restauracja Majolika, znajdująca się w historycznej Villi Uphagena. Od tej pory dużą popularnością cieszą się steki serwowane przez szefa kuchni Radosława Gierałtowskiego. Specjalnie selekcjonowane, dojrzewające mięso ma swoich stałych wielbicieli, dlatego do karty dań Majoliki dołączyła również, słynna na całym świecie, wołowina wagyu.

- Bardzo trudno dostać wagyu w polskich restauracjach, szczególnie w takiej cenie. Naszym gościom bardzo smakowały nasze dotychczasowe steki, dlatego też wprowadziliśmy pozycję premium. Chcemy, aby Majolika - Villa Uphagena była miejscem, w którym można skosztować najlepszych produktów w autorskich kompozycjach.

Mamy dwie możliwości podawania wagyu: indywidualne cięcia przygotowane na specjalne życzenie gości oraz specjalne, trzydaniowe menu degustacyjne naszego szefa kuchni. Z menu degustacyjnego można wybrać pojedyncze danie lub skomponować cały zestaw. Do wyboru są trzy rodzaje wagyu: Filet Mignon, Chateaubrian oraz Steak Tournedo. Aby wyeksponować doskonały smak wołowiny, nasz sommelier dobrał trzy dedykowane wina z różnych półek cenowych - podsumowuje manager, Joanna Glinka.

  • Wołowina wagyu w interpretacji szefa kuchni: grillowany szpik kostny, tatar z japońskiego wagyu, bulion z wagyu z kawiorem oraz wagyu Wellington.
  • Rasa wagyu, nazywana także kobe, jest znana z najwyższej jakości wołowiny na świecie, a jej wyjątkowość polega na "marmurkowatej" strukturze mięsa (czyli tłuszczu osadzonym między mięśniami).
  • Wołowina wagyu podana w odpowiedni sposób jest daniem samym w sobie.
  • Produkty z kategorii Unique serwowane w restauracji True.
  • Wołowina wagyu w autorskim burgerze.
  • Produkty z kategorii Unique serwowane w restauracji True.

Miejsca

Zobacz także

Opinie (85) ponad 20 zablokowanych

  • Otwieram wykwintna restaurację tylko dla bardzo zamożnych ludzi. Będzie tam niesamowite danie tylko dla smakoszy, bardzo delikatny aczkolwiek niesamowity, niepowtarzalny, aromatyczny gulasz z mysich pipek, 10 dkg tej potrawy będzie kosztowało około dwóch tysi, ale wrażenia smakowe bezcenne.

    • 19 11

  • (1)

    Stugramowy tomahawk, będący specjalnością lokalu, skosztujemy tutaj za 160 zł.

    przeciętny stek to 300-400 gramów albo i więcej - czyli za mniej niz 500pln raczej nie zjemy

    • 9 4

    • Tak to jest, gdy artykuł pisze osoba nie mająca pojęcia "o pojęciu"

      Stugramowy stek tomahawk... Pani nie ma pojęcia, że tomahawk to stek (z antrykotu lub rostbefu) wycięty i podany z długą kością. Stąd jego nazwa, poprzez skojarzenie z tomahawkiem. Oczywiście, niemożliwością jest aby taki stek miał 100 g. Cennik jest za 100 gramów, a sam stek będzie miał co najmniej 400-500 g, z tego kość ze 150 g. Żeby stek z takiego kawałka miał sens, samo mięso musi mieć ze 300 g i przynajmniej cal grubości, bo za cienki płat uniemożliwi odpowiednio krwiste przyrządzenie.
      W przypadku Kobe serwowane są oczywiście znacznie mniejsze kawałki do degustacji, ale nie w formie steków, lecz np. jako cienkie plastry do jedzenia na surowo, nieco grubsze do przyrządzenia na grillu (yakiniku) oraz do smażenia na płycie i serwowania po pocięciu w kostki (teppanyaki).

      • 8 0

  • Kto zapłacił to się znalazł

    My w dwóch restauracjach mamy Wagyu od dwóchh lat. Ale nie zapłaciliśmy, wiec nas nie ma. Słabe.

    • 14 5

  • Antyreklama i wprowadzanie w błąd! Najgorsza jest niewiedza.

    Wagyu i Kobe to tak jak prostokąt i kwadrat. Nie każdy prostokąt jest kwadratem, ale każdy kwadrat jest prostokątem. Wagyu to ogólnie bydło ras japońskich, które może być hodowane poza Japonią. Jego wąskim i szczególnie cennym podzbiorem, ze względu na najwyższą marmurkowość, jednakże podzbiorem ściśle osadzonym terenowo, jest wołowina rasy Kobe. Wiem, że prezydent Wałęsa obiecał drugą Japonię w Polsce, ale z pewnością Kobe nie pojawiło się na Kaszubach.

    • 19 0

  • Barbarzynstwo !!!

    • 5 6

  • jedzcie jedzcie. (1)

    a rak układu pokarmowego coraz bliżej

    • 6 18

    • Na coś w końcu trzeba umrzeć!

      :D

      • 7 0

  • Eh - hipokryzja ... (1)

    Tyle się tu mówi, że produkcja mięsa jest najbardziej nieekologiczna - a do tego jeszcze kwestia importu z Japonii czy Australii... Ło matko toż to więcej węgla produkuje niż kopalnia Brzeszcze... Ale czegóż sie nie robi dla pieniążków z reklamy...

    • 15 3

    • Bo ludzie dzielą się na tych, którzy o tym mówią i na tych, którzy to olewają

      A tymczasem świat płonie i się topi.

      • 3 2

  • tatara bym zjadł.

    • 6 1

  • (1)

    No nie wygląda to zbyt apetycznie.

    • 8 5

    • jedz kurczaki

      • 0 3

  • 100gramowy tomahawk? (1)

    tomahawk waży zazwyczaj+- 1kg

    • 11 0

    • chyba, że ten na uzbrojeniu armii usa, to i 1.5 tony ;)

      • 6 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d." (1 opinia)

(1 opinia)
89 - 129 zł
Kup bilet
pop

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years!

159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Budynek Gdańskiego Teatru Szekspirowskiego inspirowany był: